Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rezerwowanie miejsca na plaży

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2010 14:35

maciek1956 napisał(a):Dlatego ja też wypowiedziałem tylko swoje zdanie, nie krytykowałem nikogo, Ciebie Sławku też nie.
Połączenie z Twoimi słowami mogło to sugerować oczywiście, ale to przypadek.

Wkurza mnie to, że my z niczego potrafimy zrobić problem, w życiu codziennym, na urlopie, zawsze coś znajdziemy, aby się przypieprzyć.
....

Zostawianie maneli, gdy ktoś idzie na obiad - normalne, zajmowanie plaży, gdy jedzie na wycieczkę jedną lub 2-dniową - dla mnie przesada i niegrzeczność. O tym tylko mówiłem. Nigdy nie zwróciłem nikomu z tego powodu uwagi. Zamiast znajdowania powodów, " aby się przypieprzyć" wolę popatrzeć co porządkowi robią, aby to wypieprzyć (do kontenera) i temu działaniu przyklaskuję ....ale po ciiichuuuu.... :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 15:20

No dobra :D , przekonałeś mnie, zostawianie maneli na kilka dni to przesada, niech je wypieprzają bez namysłu, ew trochę zdrowego rozsądku sprzątacze niech zachowają w segregacji.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.07.2010 15:31

Może trzeba zrobić mapę "gdzie zostawiają" ?
:lol:

Ja się z tym spotkałem tylko w Duće.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2010 15:36

Jak ja zostawiam to dobrze, jak mi zostawiają to źle :)
Trzeba jeździć na małe prywatne plaże gdzie rzeczy leżą tydzień czy dwa... Zajmowanie lepszego miejsca zależy od "fali" czyli kiedy się przyjechało :)
WANDA.K
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WANDA.K » 18.07.2010 05:14

Witam.!
Zjawisko zostawiania rzeczy w celu rezerwowania miejsca na plaży, było widoczne w zeszłym sezonie też w Podace.
Pozdrawiam. :lol:
magnus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 22.07.2010 09:21

Ja osobiście pod osłoną nocy hałdowałem te wszystkie szmaty dziurawe materace i koce , poprostu "rozbukowywałem plaże " :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.07.2010 12:18

Jak ktoś faktycznie szuka miejsca w cieniu, a w nim leżą puste karimaty przez cały dzień bez żywego człowieka to polecam zwinąć toto i wywalić w śmietnik.
Jak przyjdzie jeden z drugim to się mówi, że nic tutaj nie było więc nie rozumiem zamieszania.
Na chama trzeba chama - w życiu już tak nie postąpi.
Mnie to nie przeszkadzało bo nie szukałem miejsca w cieniu więc takiej praktyki nie zastosowałem ale widziałem jak się ludzie męczyli w słońcu zamiast pozajmować sobie te puste miejsca.
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 22.07.2010 12:18

Dokładnie, rok temu w Podacy też tak było, a panowie sprzątający zwijali ten majdana jako śmieci.
W 2006 w Makarskiej też zostawiano rzeczy...
limi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limi » 22.07.2010 13:30

Właśnie wróciliśmy z plaży. Piwko przed obiadem i lektura forum. U nas też zajmują sobie miejsca, szczególnie w cieniu. My na to mamy dobrą radę. Już kilka lat temu kupiliśmy 2 parasole ( na 3 osoby ) i zajmujemy wolne miejsce ok. 9 rano. Jest sporo wolnych miejsc. Nie stresujemy się chamstwem głównie chorwatów i bośniaków. My jesteśmy w Mlini na połódniu. Polaków prawie tu nie widać. Udanego wypoczynku dla wszystkich przebywających w Chorwacji. :D :D :D
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 22.07.2010 13:52

CHAMSTWO CHAMSTWO CHAMSTWO !!!!!!!!
to usuwanie maty lub ręcznika,które pozostawił sobie plażowicz przychodząc rano i rezerwując sobie miejsce.

Maty i ręczniki na plaży rezerwujące miejsce to KAPITALNY pomysł, niemożliwy niestety na Bałtykiem - polskie złodziejstwo !!!

Brak obaw przed kradzieżą i pozostawienie maty nawet na noc świadczy o wysokiej kulturze Chorwatów,a nie o jej braku jak tu niektórzy pisali.

Dobrze, że Polacy uczą się tego fajnego zwyczaju zamiast kraść ręczniki.

P.S - Co do zachowania na plaży, to największymi CHAMAMI najczęściej byli niestety POLACY !!!.Głośne krzyki typu - "zobacz Juras,Daras jak ta stara baba opaliła sobie cycki' albo " ale tu kurw.. ciepła woda " to bardzo częste zachowanie.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.07.2010 14:03

Najlepiej niech do każdego apartamentu sprzedają miejsca na plaży. Rozumiem jak ktoś idzie na jakiś posiłek, a nie kładzie manele na całą noc, a najlepiej to zostawić do następnego roku . Jestem za tym żeby ten bałagan sprzątać. 8O
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 22.07.2010 14:55

gonzo napisał(a):manele na całą noc, a najlepiej to zostawić do następnego roku . Jestem za tym żeby ten bałagan sprzątać. 8O

Manele na całą noc to faktycznie przesada - wystarczy przyjść rano i "zaklepać" miejsce.

Bałagan ( stare podarte maty i materace ) porządkowi sami sprzątają.

Pomysł z "rezerwacją" miejsc sprawdza się w cywilizowanym kraju.
W Polsce niestety nie :cry:
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 23.07.2010 22:03

Piszecie tak, że aż strach... jakby rolnik drogę do plaży blokował.

Możliwe, że to o czym piszecie jest zakrojone na znacznie większa skalę, niż to co ja widziałem.

Byłem w Drveniku i w Gradacu i tam wyglądało to tak, że niektórzy zostawiali część sprzętów plażowych na plaży (gdzieś na boku) żeby nie tachać tego codziennie.

I było tam tak, że ktoś wstawał rano o godzinie 8, szedł po pieczywo i rozkładał w jakimś miejscu koc czy ręcznik, żeby był zajęty jakiś foremny kawałek miejsca z przejściem tam gdzie komu wygodnie (jedni wolą w cieniu, inni przy wodzie), człowiek wracał do apartamentu, jadł z innymi śniadanie i o 9-10 był z powrotem na plaży, gdzie czekało zajęte miejsce i nikt nawet się nie krzywił...

A jeżeli miejsca się nie zajęło, to później trzeba się układać, tam gdzie zostaje i można w ten sposób zastawić przejście, albo też trzeba prosić sąsiadów o ustronienie się, bo miejsce, które pozostało jest mało foremne :)

No i zawsze to było takie "normalne" i akceptowalne przez wszystkich.

Natomiast nigdy nie widziałem "zaklepywania" miejsc już wieczorem i to na cały urlop 8O
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 23.07.2010 22:16

Brawo Herman - nareszcie jakaś rozsądna wypowiedź w temacie :D
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 28.07.2010 19:04

Nigdy nie plażuję na plażach głównych, zawsze szukam sobie takich bardziej dzikich, na uboczu, gdzieś miedzy skałkami. Myślę, że nie jestem w tym odosobniony i wielu użytkowników forum nie tylko tych przedkładających kompleksowe opalanie nad tekstylnym również wybiera podobne miejsca. takie plażyczki są niezwykle urokliwe, głównie dla tego, że są małe. I tu w odróżnieniu od plażowania na dużych plażach publicznych gdzie miejsce sie zawsze znajdzie, pozostawienie na noc akcesoriów do rezerwacji miejsc jest niezwykle irytujące. nie zgodzę sie że jest to przejaw wyższej kultury, tylko zwykły egoizm i wygodnictwo. Taka sytuacja miała w tym roku miejsce na małych plażyczkach miedzy Zivogosce porat, a Zivogosce Mała Duba. Urokliwą plażyczkę zajmowali Czesi zostawiając karimaty i duży koc na cała noc. Sam lubię pospać i na plaży byłem koło 10.30 -11.00. Ich jeszcze nie było, natomiast graty leżały przytwierdzone kamorami w najlepsze. Schodzili się (4 osobowa) rodzinka koło 11.00 i rozpoczynali okupację. Z moich obserwacji wynika, że w podobnych praktykach prym wiodą nie Chorwaci, czy Bośniacy, a Niemcy i Czesi. Proszę Was drodzy rodacy nie idźmy tą drogą!! Jeśli jak ktoś już napisał nie chcecie brać ze sobą karimaty czy ręcznika i wolicie zostawić go na plaży (co by nie nieść do apartamentu), to zwińcie gdzieś w koncik w mało uczęszczanym miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

rezerwowanie miejsca na plaży - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone