Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rekord świata na naszych autostradach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.05.2012 10:33

http://biznes.onet.pl/na-lewo-ekran-na- ... news-detal

90 kilometrowy odcinek autostrady ze Strykowa do Konotopy będzie miał 40 kilometrów ekranów dźwiękochłonnych!!!!!!!!!!!!!!! za 350 milionów złotych Będziemy mieli piękne widoki. Ekrany ustawia głównie w szczerym polu, ale producenci ekranów zarobią to ich czas. Czegoś takiego nie ma nigdzie na świecie jesteśmy pionierami.
Oto komentarz jednego internautów :

Przejechałem ostatnio 1400 km trasą z Żor do Holandii jadą na Zgorzelec , Lipsk , Essen, Dortmund , Bochum . Na polskim odcinku z okna samochodu widziałem tylko ekrany , Na niemieckiej części mogłem podziwiać piękne miasta , widoki , krajobraz i co mnie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.05.2012 11:15

realista2 napisał(a):90 kilometrowy odcinek autostrady ze Strykowa do Konotopy będzie miał 40 kilometrów ekranów dźwiękochłonnych!!!!!!!!!!!!!!!

Tak szczerze mówiąc, to ja jestem skłonny przyjąć ten kompromis i nie rozglądać się w czasie jazdy na boki, jeżeli alternatywą jest jazda, tak jak dotychczas, bocznymi drogami.

Uwierz mi, że wczoraj kompletnie nie przeszkadzały mi bariery akustyczne na przestrzeni iluś tam kilometrów, za to dotkliwie odczuwałem każdego zawalidrogę, blokującego ruch na bocznych drogach :)

Weź pod uwagę, że do tej pory nie było tego problemu, bo ... nie było tras ekspresowych i autostrad - znaczy się, jednak budują te drogi :D

PS za ekrany podziękuj lobby producentów ekranów, ekologów oraz tym, którzy emitują w czasie jazdy największy hałas.
Nawet, jeżeli tam nie przejedzie nigdy ktoś z rozwalonym tłumikiem, to normy europejskie wymagają, żeby i tak się przed nim zabezpieczyć.

Wystarczyłoby zrobić gęstsze sito kontroli technicznej i wyeliminować z naszych dróg takie głośne trupy, a zaoszczędzilibyśmy kupę forsy.

Tylko powiedz teraz połowie Polaków, że to, czym jeżdżą, to jest złom.

Powiesz? :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.05.2012 11:30

Normy unijne nie przewidują aż tak ekstremalnego debilzmu. Wszystko załatwiłoby rozporządzenie Ministra ochrony środowiska.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.05.2012 11:58

realista2 napisał(a): Wszystko załatwiłoby rozporządzenie Ministra ochrony środowiska.

Niby że za mocą jednego rozporządzenia byłoby ciszej? 8O

:lol:

Wierz mi, że pewnie gdyby nie wiązało się to z groźbą wstrzymania prac przez jakieś grupy ekologów, czy lokalnych działaczy, to pewnie by taka zmiana nastąpiła.

Niestety, mieszkamy w takim dziwnym kraju, gdzie lepiej, na wszelki słuczaj, wybudować ekrany, przenieść górę, czy wykopać staw dla jakiejś małej żabki, niż spróbować przekonać protestujących, że nikomu nic się nie stanie.

Jakby nie postawili tych ekranów, to miałbyś aferę, że ... ich nie ma i protesty na całej długości autostrady :D

Jak to mówią, jak się chce psa uderzyć ... ;)

Pewnie, że to debilizm, ale mniejszy, niż użeranie się z jakimś dzikim tłumem przypiętym łańcuchami do barierek i blokujących budowę :D

A te kurtyny, swoją droga, to temat tak stary jak budowa autostrad u nas.

Niedawno mieszkańcy jakiegoś osiedla w Warszawie, wybudowanego tanio, bo tuż przy miejscu, gdzie miała być trasa szybkiego ruchu, stwierdzili, że jednak kurtyny są za niskie, w związku z czym, należy je podnieść.

Zgadnij jak zareagowali mieszkańcy niższych pięter, którym nawet te niskie kurtyny już zabrały większość światła? :D

Za to mają cicho ;)
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 04.05.2012 20:54

Trzeba nie mieć czaszki żeby nie wiedzieć o co w tym chodzi. O zarobki tych co budują Popatrzcie jak budują wiadukt czy przejście dla zwierząt Tak jakby miało przetrwać uderzenie bomby atomowej. Grube ściany na metr A po co? A po to że jak na worku cementu budowniczy zarabia 1 zł to jeśli zużyje 1000 worków zamiast 100 to ile zarobi? 10x tyle. I taka jest prawda również z ekranami . Jakby było 10 km zamiast 40 km ekranu to i zarobek 4x mniejszy. A później się dziwić ze autostrady najdroższe budujemy ....śmiechu warte....

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone