Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 30.12.2011 22:04

weldon napisał(a):Babcia pracowała w Domu Chłopa na Placu Powstańców, w cukierni

Boszszszsz... jaka to była cukiernia faaaaaaaajna :roll:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 30.12.2011 22:21

Miło słyszeć :)

Co prawda babcia pracowała tam jakoś na przełomie 60/70 i wtedy opowiadała
jakie są różnice pomiędzy tym, co idzie do ludzi, a co do domu ;),
ale też i w domu, często, szykowała paczki, serniki, szarlotki ...

Tak się objadłem, że teraz słodyczy mało tykam :)

No i smak, zapach, atmosfera nie ta, co w babcinej kuchni :D
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 30.12.2011 22:28

weldon napisał(a):Miło słyszeć :)

jakoś na przełomie 60/70 i wtedy opowiadała

Na tym przełomie to ja na świat jakoś przychodziłam, ale pamiętam jej późniejszą karierę :lol:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 31.12.2011 18:41

7 godzin łażenia dziś po Warszawie dało nam w kości , oj dało ......

...ale warto było bardzo mi się podoba Warszawa i jej "cuda".

A to cyknąłem nam na pamiątkę :

Ten budynek pewnie każdy zna......

Obrazek

Tu bawimy się "pod chmurką" za kilka godzin....

Obrazek

Dzień dobry "tefałen"...

Obrazek

...i za chwilę BUM!!!!!!!

Obrazek

Dar narodu radzieckiego dla narodu polskiego...

Obrazek

"Centralny"

Obrazek

Nawet ostro zaczęło w pewnym momencie sypać....

Obrazek

Nie trzeba jechać do Cro by zobaczyć palmę....

Obrazek

Strasznie długo się wgrywają fotki na tym gównianym wifi w hotelu. :evil:
To więcej po powrocie do domu...... :cry:

....ale zaliczyliśmy Plac Zamkowy , Taras widokowy , Batidę .....pyszna kawa i przy tiramisu można poczuć się jak w RAJU ! , Barbakan , Grób Nieznanego Żołnierza , akurat trafiliśmy na zmianę warty to jakaś dodatkowa atrakcja też była :D .

Do Triattoli rucola niestety się nie dostaliśmy , ludzi było sporo i większość stolików miała rezerwację.
Zrobiliśmy se rezerwację na jutro na 16:00.... :lol: :lol:

No to dawaj do "Zapiecka".....

Wspaniała knajpa , super domowa atmosfera , niedrogo i porcje takie że ostrzegam nie zamawiajcie dwóch dań.....pół placka węgierskiego poszło do wywalenia , bo nie dałem już rady.

Żona zamówiła Mix pierogów , ja żurek z kiełbasą i pieczywem na desce

Obrazek
(udało się wysłać zdjęcie ...uffff)

, oraz wspomniany WIELKI PLACEK WĘGIERSKI....

UPRZEDZAM NIE ZAMAWIAJCIE TAM DWÓCH DAŃ , NIE MA SZANS BY TO ZJEŚĆ !!! 8O

Teraz leżakowanie ......
-Katka-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Katka- » 01.01.2012 12:05

Polecam
http://www.restauracjabellini.pl/
Restauracja Magdy Gessler na samym Rynku
Pyszne jedzonko i wystrój knajpy super.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 02.01.2012 16:00

Wszędzie dobrze , ale w domu najlepiej.....

Już z powrotem w GD.

Dzięki mahadarbi i weldon za polecenie Zapiecka i trattorii Rucola.
O Zapiecku już pisałem wyżej , teraz może kilka słów o Rucola.

No cóż bez wcześniejszej rezerwacji raczej nie ma szans by cokolwiek tam spróbować , chyba że ktoś ma farta i trafi na wolny stolik.
Sama knajpa , trochę denerwuje hałas w niej , ale skupiając się nad potrawami można się wyłączyć.

Ja zamówiłem pizze , żona sałatkę.
Muszę przyznać , że już dawno nie jadłem tak DOBREJ PIZZY , a sałatka Mediterranea , nawet popróbowałem od żony to po prostu "poezja" 8O .
Porcje naprawdę duże , szybko podane , napewno tu wrócimy !!!!:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warto też wstąpić , Warszawiacy macie jeszcze szansę do 08.01.2012 na Jarmark Bożonarodzeniowy na "podpłomyki" za 10 zł można poczuć się jak w Raju ......

Obrazek

Obrazek

WIELKIE DZIĘKI JESZCZE RAZ WSZYSTKIM !!! :wink:

(miałem myśl , by wstawić więcej zdjęć z Warszawy , bo zwiedziliśmy dużo , ale nie wiem czy jest sens , bo przeca ten temat to nie relacja) :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 02.01.2012 16:06

maniust napisał(a):

Muszę przyznać , że już dawno nie jadłem tak DOBREJ PIZZY , a sałatka Mediterranea , nawet popróbowałem od żony to po prostu "poezja" 8O .
Porcje naprawdę duże , szybko podane , napewno tu wrócimy !!!!:)

Dziwnie spokojna byłam, że poczujecie niebo w gębie :wink: To nie jest knajpa dla zakochanych z pewnością - romantyczna atmosfera odpada z racji gwaru, ale w końcu... albo żarcie, albo patrzenie sobie w oczy :lol: Można też to i to, ale to już gdzie indziej i nie za taką cenę :wink:

Cieszę się, że wyjechaliście z dobrymi wspomnieniami i pełnymi brzuchami.
No i skoro piszesz, znaczy, że Was nie zadeptali :wink:

Pozdrawiam.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 02.01.2012 16:23

Maniust, następnym razem wybierz się w bardziej malowniczej porze roku :wink: Na Twoich zdjęciach (tych plenerowych) Warszawa wypadła bardzo przygnębiająco. To oczywiście nie Twoja wina ani też Warszawy :D a jedynie wyjątkowo niesprzyjającej aury.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 02.01.2012 16:47

greenrs napisał(a):Maniust, następnym razem wybierz się w bardziej malowniczej porze roku :wink: Na Twoich zdjęciach (tych plenerowych) Warszawa wypadła bardzo przygnębiająco. To oczywiście nie Twoja wina ani też Warszawy :D a jedynie wyjątkowo niesprzyjającej aury.

W sumie masz rację , było ponuro i szaro w piątek oraz sobotę , nawet niedzielne zdjęcia gdzie było słonecznie i ciepło nie oddają chyba tego jak ładna jest Warszawa......brak zieleni , kwitnącej przyrody daje się odczuć......

Łazienki.....

Obrazek

Dlatego też żona namawia by wybrać się do Warszawy jeszcze raz w tym roku na wiosnę .......pożyjemy , zobaczymy ....... :wink:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 02.01.2012 16:51

mahadarbi napisał(a):No i skoro piszesz, znaczy, że Was nie zadeptali :wink:

Wiesz w pewnym momencie , gdzieś koło 00:30 mówię do żony :
-dobrze że stoimy za tą latarnią , bo chyba byśmy poszli z tłumem jak pisali na Cropli.....
Takich tłumów się nie spodziewałem 8O , w zeszłym roku pod Sukiennicami jak już pisałem był luzik ...... :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.01.2012 18:30

maniust napisał(a):...ale nie wiem czy jest sens , bo przeca ten temat to nie relacja

Jeśli potraktujesz to jako formę przewodnika, uzupełnienia do pytajników, otwierających post, to czemu nie?

greenrs napisał(a):Warszawa wypadła bardzo przygnębiająco. To oczywiście nie Twoja wina ani też Warszawy :D a jedynie wyjątkowo niesprzyjającej aury.

Plusem Warszawy, niewątpliwie, jest roślinność, natomiast niewątpliwie stanowi ona często niedogodność w obejrzeniu wielu elementów architektury, dlatego czekam zawsze na porę, kiedy opadają liście.

No ale słońce by się przydało :D

W piątek, w 3Króli, ma być ;)
BooF
Odkrywca

Postnapisał(a) BooF » 22.01.2012 11:23

Okazuje się że Ursynów to nie taka pustynia, otóż to właśnie na Ursynowie a dokładniej Kabatach (Metro Kabaty) jest knajpka o znajomej nazwie - DALMACJA. Jeden minus jest taki że zawsze tłum tam się stołuje :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 22.01.2012 13:48

Cóż - jedna knajpka, to i tłum zawsze będzie ;)

Zdaje się, że na początku wątku Bocian ja polecał ...
Ma jedną wadę - ta niedoszła Ameryka, to strasznie na uboczu od ... od czegokolwiek :D

Pozdrawiam
BooF
Odkrywca

Postnapisał(a) BooF » 22.01.2012 20:10

Oj prawda, wizyta tam toż to wyprawa :roll:

A oprócz tejże Dalmacji, jeszcze wymieniony we wcześniejszych postach "Mały Belgrad" także na Ursynowie.
Niemniej ta sama przypadłośc, daleko...
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 22.01.2012 20:45

BooF napisał(a):Oj prawda, wizyta tam toż to wyprawa :roll:

A oprócz tejże Dalmacji, jeszcze wymieniony we wcześniejszych postach "Mały Belgrad" także na Ursynowie.
Niemniej ta sama przypadłośc, daleko...

... ale kuchnia w "Małym Belgradzie" ... hm, mniam, ... warta tej odległości 8)

z Dalmacją nie ma za wiele wspólnego, no, chyba że ... wino plavac, które czasem tam serwują, i ... kuchnia bałkańska z bułgarsko/serbskimi smakami w tle :wink:

P.s. Bez uprzedniej rezerwacji telefonicznej, zwłaszcza w weekend, można się nie wybierać.
W sobotę i niedzielę, "z ulicy", baaaardzo trudno tam znaleźć wolny stolik.

Polecam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :) - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone