Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 14.07.2012 12:20

Prośba o pomoc do CroWarszawiaków:

We wtorek muszę być ok. 13 na ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r.
W tym czasie rodzinka chce pochodzić po Łazienkach.
Gdzie mogę zaparkować spokojnie samochód w okolicach Łazienek, jak tam najlepiej dojechać jadąc od strony Krakowa i czym potem dojechać w okolice ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r.?
I jeszcze jedno - czym spod Łazienek można dostać się w okolice Pałacu Kultury?
Z góry dzięki za pomoc
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.07.2012 12:41

Witaj,

generalnie parkowanie w okolicach Łazienek graniczy z cudem, czy to dzień powszedni, czy weekend tym bardziej. Jeśli jednak Ci się uda ta sztuka, wsiadasz w pierwszy lepszy autobus w kierunku Pl. Trzech Krzyży/Nowego Światu, a stamtąd już w kierunku PKiN każdym tramwajem lub autobusem (spod palmy go widać :D ).

Jeśli chodzi o ul. Bitwy Warszawskiej... Musisz dostać się w okolice Ochoty, ale nie wiem, czy teraz takie instrukcje coś dadzą :wink: Najlepiej z mapą w ręku, albo pytać na miejscu. To moje okolice :D

Pozdrawiam,
Anka
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 14.07.2012 12:52

Z placu na Rozdrożu (okolica Łazienek :D) autobus 187 jedzie na Dworzec Zachodni przez Bitwy Warszawskiej - odwrotnie również :D

Może lepiej zaparkować gdzieś własnie przy Bitwy i do Łazienek udać się komunikacją niż odwrotnie. Szczególnie, że od strony Krakowa to do Warszawy zapewne wjedziesz od strony Janek, Aleją Krakowską i Grójecką (a Bitwy Warszawskiej krzyżuje się z Grójecką).

A z Łazienek pod PKIN to niby niedaleko, ale bezpośrednio nie da rady - trzeba się przesiąść. Najpierw 116 do Ronda de Gaulle'a i w coś wzdłuż Alej Jerozolimskich (autobus albo tramwaj) albo piechotką np. Chmielną.

Pozdrawiam,

Aśka
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 14.07.2012 12:53

Witaj,

Dzięki za odpowiedź.
W takim razie gdzie najlepiej zostawić autko w okolicach pomiędzy Łazienkami a ul. Bitwy Warszawskiej, bo jak patrzę na mapę to nie jest tak bardzo daleko. Byleby gdzieś zaparkować to potem będziemy jakoś dojeżdżać komunikacją
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 14.07.2012 13:08

To zależy gdzie na tej Bitwy musisz trafić.
Kilka poprzecznych uliczek po obu stronach Bitwy daje nadzieję na parkowanie. Biurowce mają chyba jakieś swoje parkingi więc też coś znajdziesz. Przed Medicoverem też chyba jest parking. Nie wiem czy plac przy MPT nie jest wielkim parkingiem...
Dość niedaleko jest CH Blue City, które ma piętrowy parking bezpłatny...
To już do wyboru do koloru - nie powinno być wielkiego problemu (w przeciwieństwie do okolic Łazienek czy centrum w ogóle).

Pozdrawiam,
Aśka
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 14.07.2012 13:29

Ok, dzięki za informacje.
Patrzyłem na mapę i faktycznie Blue City lub okolice wyglądają najlepiej.
Tam będę się starał zaparkować.
Dzięki raz jeszcze
Kiepura
Cromaniak
Re: Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.08.2012 07:44

To ja się podepnę jeszcze ?

Czy w okolicy placu Grzybowskiego/ulica Bagno jest jakieś sensowne miejsce do zaparkowania.
Chodzi mi raczej o parking niż o szukanie przez pół godziny miejsca na chodniku.

Jak jest z parkowaniem w rejonie Muzeum Powstania Warszawskiego ?

Nic sensownego na ten temat w necie nie można znaleźć.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.08.2012 08:08

Ad 1 - nie ma.

Najbliżej, to podjedź do Złotych Tarasów i tam zaparkuj.
Świętokrzyska jest strasznie zmasakrowana przez budowę Metra, więc i tak, na Bagno, będziesz musiał podejść.

Ad 2 - jeszcze gorzej ... Najrozsądniej będzie spróbować na Wolskiej i podejść z buta.
Tak są jednokierunkowe, pozamykane uliczki, więc podjeżdżając bliżej mogłoby cię wyprowadzić gdzieś w dziwne okolice, z których będziesz miał ciężko wrócić.

Na rogu Karolkowei i Siedmiogrodzkiej masz do obejrzenia ten nowy mural przy okazji.

Tajemnice Muzeum znasz? Na długo tam planujesz pobyt?

Pozdrawiam
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.08.2012 09:52

weldon napisał(a):Ad 1 - nie ma.

Najbliżej, to podjedź do Złotych Tarasów i tam zaparkuj.
Świętokrzyska jest strasznie zmasakrowana przez budowę Metra, więc i tak, na Bagno, będziesz musiał podejść.

Ad 2 - jeszcze gorzej ... Najrozsądniej będzie spróbować na Wolskiej i podejść z buta.
Tak są jednokierunkowe, pozamykane uliczki, więc podjeżdżając bliżej mogłoby cię wyprowadzić gdzieś w dziwne okolice, z których będziesz miał ciężko wrócić.

Na rogu Karolkowei i Siedmiogrodzkiej masz do obejrzenia ten nowy mural przy okazji.

Tajemnice Muzeum znasz? Na długo tam planujesz pobyt?

Pozdrawiam

O, dzięki za informacje.

Tak myślałem, że będzie kicha z parkingami. A na to Bagno w ogóle wjazd jest ? No bo w sumie to muszę tam wjechać.

Kiedyś były jeszcze parkingi przed Centralnym.

Na długo tam planujesz pobyt?

Znaczy w muzeum ? W Twojej relacji znalazłem, ze trzy godziny obleci, tak planuje.
Chyba, że latorośl będzie chciała dłużej.
Tajemnic nie znam oczywiście.
Dobrze przeczytałem, że indywidualne zwiedzacze nie muszą wcześniej rezerwować. Może być problem 15.08 z wejściem ?

Bo ja to w zastępstwie wycieczki szkolnej jadę :D
Bo teraz to młodzież ze szkoły albo do Paryża albo do Pragi...

Czy to centrum Kopernika rzeczywiście jest takie cool, czy przereklamowane ?

Co jeszcze można ciekawego zobaczyć poza standardem :
- Starówka/NowyŚwiat/Domek z czerwonej cegły dla Króla,
- Dacza Króla Stasia z parkiem,
- Muzeum Powstania,
- Villa Nova,
- no stadion chyba jeszcze póki jest nowy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.08.2012 10:22

Kiepura napisał(a):A na to Bagno w ogóle wjazd jest ? No bo w sumie to muszę tam wjechać.

Zapomnij.

Kiepura napisał(a):Kiedyś były jeszcze parkingi przed Centralnym.

Zlikwidowane.

Na czas Euro zamknęli też parking przy Pekinie, ale teraz chyba już jest czynny.
Bagno jest ślepa, a dookoła same place budów i napowietracz.
Szpilki tam nie wetkniesz.

Kiepura napisał(a):Znaczy w muzeum ? W Twojej relacji znalazłem, ze trzy godziny obleci, tak planuje.
Chyba, że latorośl będzie chciała dłużej.
Tajemnic nie znam oczywiście.
Dobrze przeczytałem, że indywidualne zwiedzacze nie muszą wcześniej rezerwować. Może być problem 15.08 z wejściem ?

Trzy godziny styknie, tyle, że najwięcej czasu zajmie ci zorientowanie się w trasie.
Mz Park Wolności i tobruka zostaw sobie na koniec.
Latorośl duża? Jak duża, to salę dla dzieci sobie odpuść.

Jak mała to ... uważaj na niektóre opisy - w niektóre miejsca lepiej młodocianych nie zabierać.

Przechodzisz korytarzem przedpowstaniowym, idziesz na nową ekspozycję, z bronią, pod Liberatorem, jak chcesz, to stajesz w kolejce do kina 3D.
Tam, gdzie jest kino, zejdź do podziemi i obejrzyj wystawę Niemcy w Warszawie oraz przejdź się kanałami.
(Uważaj, bo są tu, w niektórych, odseparowanych miejscach, drastyczne zdjęcia).

Odsapnij w kinie - mz warto rzucić okiem na powstańczą kronikę.

Wracasz do schodów (tam, gdzie winda i opaski) - teraz to już idziesz tak, jak co pasuje. Po kolei.
Warto zajrzeć do "prawdziwej" wojennej, knajpki, zaraz za "czerwoną zarazą".

Jak obejdziesz piętra, to wróć do sali z Liberatorem i, w rogu, po prawej stronie, za wystawa broni, masz windę na wieżę.
Po wieży albo wyjdź drzwiami na prawo (nie bój się, są otwarte :D) do Parku Wolności, albo wyjdź przez kaplicę, albo wróć do wejścia - tam jest ta sala dla dzieci i sklepik :)

Tajemnic to jest sporo ... Biało-czerwona krecha dzieląca okupację i wolność, odgłosy powstania w tym postrzelanym monumencie, kartki z kalendarza z kolejnymi dniami powstania do zabrania ze sobą - 63 kartki :D

Warto obejrzeć te interaktywne prezentacje na monitorkach.

Uważaj, bodajże koło Syrenki, przy Powstańczym Krucyfiksie, jest takie zasłonięte kocami pomieszczenie.
Tak są karty ekshumacji ofiar rzezi na Woli. Ja to bardzo przeżyłem.

Poza tym, są szufladki, takie stalowe - wysuwaj. Są zamknięte przesuwanymi drzwiami otwory - też nie bój się otworzyć.
Tam są zdjecia, opisy, biografie.

Problemy z wejściem nie masz nigdy. Najwyżej problem z tłumem zwiedzających.
W środę powinno być pusto, tylko bilety będziesz musiał kupić (taki budynek, osobno stojący, na wprost bramy).

Kiepura napisał(a):Czy to centrum Kopernika rzeczywiście jest takie cool, czy przereklamowane ?

Co jeszcze można ciekawego zobaczyć poza standardem :
- Starówka/NowyŚwiat/Domek z czerwonej cegły dla Króla,
- Dacza Króla Stasia z parkiem,
- Muzeum Powstania,
- Villa Nova,
- no stadion chyba jeszcze póki jest nowy.

Podobno cool, a niech o tym świadczy to, że strasznie trudno się dostać :D

Stajesz koło 6 rano i ... wchodzisz :D

Można próbować odkupić bilet od kogoś, ale to trzeba mieć farta. W MPW nie masz rezerwacji, za to wchodzisz bez problemu, w Koperniku rezerwacji też nie ma, za to robią limity zwiedzających.

Stadion obejrzysz ze Starówki ;)

Co zwiedzić.

Zapomniałeś o panoramie Warszawy z 30 piętra :D

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2012 11:11

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Kiedyś były jeszcze parkingi przed Centralnym.

Zlikwidowane.

Od strony Emilii jest parking.
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 08.08.2012 11:59

z boku Centralnego nadal jest mały parking, płatny parkomatem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.08.2012 12:21

No tak, ale Kiepura potrzebuje realną możliwość zaparkowania samochodu :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.08.2012 13:00

Dzięki serdeczne za wszystkie (p)odpowiedzi.

Zwłaszcza opis Weldona PWM i mapka super.

Bagno jest ślepa, a dookoła same place budów i napowietracz.
Szpilki tam nie wetkniesz.

Czyli jednak można wjechać.
W międzyczasie się wyjaśniło, że ja tam muszę wjechać. :D

Jadę z Okęcia na to Bagno.

Więc Żwirki i Wigury/Raszyńska/Wawelska/Niepodległości/Twarda/Plac Grzybowski/Bagno.

Czy ta trasa jest przejezdna zgodnie z przepisami (wykopki etc.)?

Obejrzałem sobie streetview w googlach, nic nadzwyczajnego mnie nie poruszyło.
Ulice jak pasy startowe lotniska (pojecie wąskiej ulicy to rzecz bardzo względna).
Zero ruchu :D
Kiedy oni to kręcili, chyba o piątej rano.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2012 13:05

weldon napisał(a):No tak, ale Kiepura potrzebuje realną możliwość zaparkowania samochodu :D

No i w czym problem? Wokół całego Patyka jest parking, wjazd po pobraniu biletu. Jeśli chce iść do żydowskiej dzielnicy to niech zaparkuje tam i już. Mały spacerek nikomu nie zaszkodził :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :) - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone