Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przydasie z Andaluzji...

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Przydasie z Andaluzji...

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.12.2025 14:25

Od miesięcy była na jesień planowana Cro: Pag z Peljescem lub sam Pag, lub sam Peljesac + oczywiście główna atrakcja jesieni w interiorze, ale jak to bywa, Chorwacja nie ucieknie. Dobra oferta wyjazdu do Andaluzji w cenie wyjazdu do Cro nie wpada mi w oko za często, więc przyszła w końcu kolej na ten kierunek.

Do Andaluzji przymierzaliśmy się po naszej wyprawie na portugalskie Algarve, ale wysokie koszty wyjazdu robiły swoje, więc plany odeszły na bok. Przez kilka lat ceny były zaporowe. W końcu jeden z hoteli trafił do Happy Hour w R.pl i zabookowaliśmy.
Kierunek popularny wśród Polaków od wielu lat – dużo grup zorganizowanych, również „Polskie autobusy”, popularny łącznie z własnym dojazdem, bo widzieliśmy trochę samochodów na polskich rejestracjach, również w najdalszych atrakcjach. Trochę nas zdziwiły czasem małe autka Polaków, którymi się poruszali jak maleńka 3 drzwiowa Aygo. Mam również inne podejrzenie, ale to moje hipotezy.
Był to jeden z naszych lepszych urlopów w życiu i jeden wniosek na przyszłość, jak się uda wracamy kiedyś na 2 tygodnie.

Dla chętnych zbiór informacji i spostrzeżeń z perspektywy naszego wyjazdu i naszych doświadczeń z tym związanych. Być może wcześniej Ktoś zastał sprawy inaczej niż tu przedstawię (kilka relacji jest na forum + najświeższa :arrow: _Piotrka_), być może w przyszłości inaczej coś będzie zorganizowane, a może jednak Ktoś skorzysta na miejscu z naszych doświadczeń.

Domyślam się, że okres pisania relacji niezbyt fortunny, większość jest zajęta czymś innym i Cro.pl jeszcze bardziej zamiera, ale w te wolne dni będę miał jedyny czas na jej napisanie. Będzie zatem jak przy poprzednich moich dwóch relacjach sprawozdawczych: dobre tempo.
Zapraszam :hut:

Będzie to to:
:arrow: Alhambra + trochę Granady
:arrow: Setenil de Las Bodegas
:arrow: Ronda
:arrow: Frigiliana
:arrow: Cordoba
oraz
:arrow: nasz Hotel
:arrow: wypożyczalnia samochodów
:arrow: Almunecar/Velilla Taramay
:arrow: okolica Hotelu
Inne info
Ostatnio edytowano 20.12.2025 14:33 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.12.2025 14:32

W telegraficznym skrócie:

IMG_20250930_185306_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_192001_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_203441_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_204801_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251001_201846_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251002_064157_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251002_064434_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251002_140553_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251002_175307_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251002_200645_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251003_124911_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251003_175548_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251003_203704_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251004_144120_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251004_205239_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251005_200517_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20251006_154604_Easy-Resize.com.jpg
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2025 14:55

Przydasiów nigdy za wiele :mg:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.12.2025 15:39

Mnie osobiście ta relacja trafia idealnie w punkt, bo za miesiąc będę w tamtych rejonach i kilka miejsc mi się pokrywa: Cordoba, Ronda, Setenil, na jednym ze zdjęć widzę też chyba Ścieżkę Króla.

Czekam więc na sporo informacji, no i oczywiście zdjęcia. :)
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 20.12.2025 16:47

Jak dla mnie okres pisania relacji fantastyczny. Zawsze ubolewam, że w Święta tu cisza, więc mam nadzieję, że będzie co czytać.
U nas Andaluzja brana już na 2 razy. Raz zimą na tydzień kilka lat temu, i w tym roku wypoczynkowo w lecie. Niestety niefortunny rota wirus u 4 os. na 5 z naszej rodziny, spowodował że główne punkty na ten rok - Alhambra i Caminito nam przepadły (a bilety mieliśmy już wykupione). Tak więc będzie kiedyś 3 raz w Andaluzji. Dlatego z chęcią będę zaglądać i czytać.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2025 18:40

Niewiele brakowało, a byłabym tam początkiem listopada. Ścieżka królów była jednym z najważniejszych punktów wyjazdu. Ale wygrał inny kierunek :mg:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.12.2025 19:05

piekara114 napisał(a):Niewiele brakowało, a byłabym tam początkiem listopada. Ścieżka królów była jednym z najważniejszych punktów wyjazdu. Ale wygrał inny kierunek :mg:

Ja tak tylko w kwestii formalnej (bo już widzę u drugiej osoby na tym forum błędną nazwę):

Caminito del Rey to po polsku "Ścieżka Króla", a nie "Królów". Jednego króla - konkretnie Króla Alfonsa XIII, który przeszedł tą ścieżką podczas otwarcia zapory w 1921 r. - właściwie jej starą wersją, bo od 2015 r. jest nowa bezpieczna trasa, w większości trochę ponad tą starą.

:papa: :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 20.12.2025 19:17

O, jakie ładne widoki :D i jakieś konkursowe zdjęcia nawet 8)
Wygląda to bardzo zachęcająco :verryhappy:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.12.2025 22:32

Rejony znakomite i mimo tego, że sporo w nich zwiedziłem to potwierdzam, że pobyty w Andaluzji zawsze są bardzo atrakcyjne i CHCE się tam wracać :)

Ja mam wrażenie, że Forum nie tylko w okresie świątecznym jest nieco wymarłe :( a szkoda, bo kawał świetnych relacji tutaj się przewija
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.12.2025 11:59

mysza73 napisał(a):Przydasiów nigdy za wiele :mg:

:plusone:
marekkowalak napisał(a):Mnie osobiście ta relacja trafia idealnie w punkt, bo za miesiąc będę w tamtych rejonach i kilka miejsc mi się pokrywa: Cordoba, Ronda, Setenil, na jednym ze zdjęć widzę też chyba Ścieżkę Króla.

Czekam więc na sporo informacji, no i oczywiście zdjęcia. :)

Jak za miesiąc to zapewne zdążę, choć pewnie jesteś lepiej przygotowany ode mnie ;) ale może coś tam Ci się przyda :oczko:

AgaGy napisał(a):Jak dla mnie okres pisania relacji fantastyczny. Zawsze ubolewam, że w Święta tu cisza, więc mam nadzieję, że będzie co czytać.

To miło, również wtedy nadrabiam internety...
AgaGy napisał(a):U nas Andaluzja brana już na 2 razy. Raz zimą na tydzień kilka lat temu, i w tym roku wypoczynkowo w lecie. Niestety niefortunny rota wirus u 4 os. na 5 z naszej rodziny, spowodował że główne punkty na ten rok - Alhambra i Caminito nam przepadły (a bilety mieliśmy już wykupione). Tak więc będzie kiedyś 3 raz w Andaluzji. Dlatego z chęcią będę zaglądać i czytać.

To współczuję i trzymam kciuki za powrót, do trzech razy sztuka. To był nasz pierwszy wyjazd, gdzie tyle wydałem kasy zanim w ogóle wsiedliśmy do samolotu (koszty wejściówek itp) i były pewne obawy, czy wszystko wypali. Wypaliło.

piekara114 napisał(a):Niewiele brakowało, a byłabym tam początkiem listopada. Ścieżka królów była jednym z najważniejszych punktów wyjazdu. Ale wygrał inny kierunek :mg:

Ścieżka warta, ale 10/10 był na pewno nie dał; może bardziej byśmy docenili to miejsce, gdybyśmy w tylu Alpejskich Klammach nie byli wcześniej. Ale więcej napiszę przy okazji relacji z tego miejsca

A co wygrało, jeśli można wiedzieć? Greece? :zeby:

marekkowalak napisał(a):Caminito del Rey to po polsku "Ścieżka Króla", a nie "Królów". Jednego króla - konkretnie Króla Alfonsa XIII, który przeszedł tą ścieżką podczas otwarcia zapory w 1921 r. - właściwie jej starą wersją, bo od 2015 r. jest nowa bezpieczna trasa, w większości trochę ponad tą starą.

Tak dokładnie :spoko:

Mikromir napisał(a):O, jakie ładne widoki :D i jakieś konkursowe zdjęcia nawet 8)
Wygląda to bardzo zachęcająco :verryhappy:

Zapraszam :D

tony montana napisał(a):Rejony znakomite i mimo tego, że sporo w nich zwiedziłem to potwierdzam, że pobyty w Andaluzji zawsze są bardzo atrakcyjne i CHCE się tam wracać :)

Dobrze powiedziane :plusone:

Tłumów się nie spodziewałem, więc dzięki że jesteście, pewnie podglądać będą jacy tajniacy 8)

Po południu coś wrzucę więcej :hut:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.12.2025 12:39

te kiero napisał(a):Jak za miesiąc to zapewne zdążę, choć pewnie jesteś lepiej przygotowany ode mnie ;) ale może coś tam Ci się przyda :oczko:

No właśnie do tego wyjazdu jestem póki co tak średnio przygotowany :oczko:

Na razie ogarnięty mam tylko Gibraltar. Reszta miejsc zostawiona na przerwę świąteczną, więc na pewno Twoje wskazówki mi się bardzo przydadzą (a już nie raz z Twoich relacji korzystałem).
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 21.12.2025 22:32

Są widzę topowe andaluzyjskie miejsca i nadmorskie widoki. My niestety nad morzem za wiele nie byliśmy, więc tym bardziej będę zaglądał do Ciebie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.12.2025 06:48

marekkowalak napisał(a): :jupi: :niepowiem:
Na razie ogarnięty mam tylko Gibraltar. Reszta miejsc zostawiona na przerwę świąteczną, więc na pewno Twoje wskazówki mi się bardzo przydadzą (a już nie raz z Twoich relacji korzystałem).

Gibraltaru u nas nie będzie, jest zostawiony na 2 tyg pobyt w Andaluzji, z dwóch, że tak powiem wewnętrznych powodów.
Tak samo jak Sevilla i Malaga...
Przy 2 tygodniach tam będzie można zwiedzać systemem: dzień zwiedzania, dzień laby...

Ale miło że coś tam się przydało z moich relacji 8)

_Piotrek_ napisał(a):Są widzę topowe andaluzyjskie miejsca i nadmorskie widoki. My niestety nad morzem za wiele nie byliśmy, więc tym bardziej będę zaglądał do Ciebie.

Na pewno nie będzie Nerja i Balcon de Europa, zabrakło czasu, bardziej okolica hotelu, ale też piękna.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.12.2025 07:05

Alhambra + trochę Granady

Tak naprawdę miała być Granada z Alhambrą, ale wyszło jak w tytule. W rzeczywistości samą Alhambrę jeśli chcielibyśmy zwiedzić wzgórze dokładnie oraz wejść na kilka miradorów, by zrobić zdjęcia samej twierdzy, moim zdaniem należałoby na to przeznaczyć 1 dzień, a samą Granadę z Albaicin wrzucić na kolejny. Inną opcją, którą rozkminiłem po czasie jest zwiedzenie Alhambry w dzień, a Granadę zostawić na późne popołudnie i wieczór oraz połączyć to z – jeśli Ktoś lubi – wizytą w jednym z wielu w Granadzie klubów Flamenco.
I taki mw zamiar był planowany, ale pewne czynniki go zweryfikowały. M.in. to że pospaliśmy do 9:30 i na śniadanie zdążyliśmy w ostatnim momencie. Potem jeszcze załatwienie formalności z samochodem i korki po drodze związane z robotami drogowymi w kierunku Granady. Taki widok ukazał się po załadowaniu nawigacji...
Zrzut ekranu 2025-09-14 205222.jpg

Finalnie późno wyjechaliśmy na pierwszą wycieczkę.

Od początku...
Alhambra była zaplanowana jako pierwsza atrakcja wyjazdu, choć nie najważniejsza. Po nocnym przyjeździe mieliśmy zrobić sobie dzień wolny w hotelu i na miejscu, ale zderzenie z zakupem biletów szybko zweryfikowało nasze założenia.
Odkąd dokonałem rezerwacji Hotelu – chyba 3 m-ce przed wyjazdem - sprawdzałem kilka razy zejście biletów, by w końcu pewnego dnia odkryć, że na nasz planowany dzień i kolejne już nie ma miejscówek. Pozostało tylko zarezerwować bilety w pierwszy dzień, tuż po przyjeździe. 2,5 miesiąca wcześniej dokonałem zatem rezerwacji i jednoczesnego zakupu biletów na konkretne miejsca, na konkretną godzinę wraz z koniecznym podaniem danych dokumentów osobistych osób zwiedzających.

Strona z biletami – opcji zwiedzania jest kilka
https://tickets.alhambra-patronato.es/en/

Inne strony z biletami...
klik
klik

Zasady zastane na miejscu:
:arrow: wejście główne od strony parkingów to tak naprawdę wejście na cały* kompleks Alhambry, który jest bardzo rozległy
:arrow: wydrukowane bilety lub te ściągnięte w pdf na tel można było sobie darować, nikt tego nie chciał, choć wszyscy mieli przygotowane
:arrow: przy głównym wejściu skanowano nam tylko paszporty czyli dokumenty, których dane podałem przy zakupie biletów (mogą być dowody osobiste)
:arrow: osobiście widziałem jak był problem z wejściówkami osób, które chciały wejść na inny rodzaj dokumentu niż ten, który podały w momencie rezerwacji
:arrow: po przejściu przez wejście główne można już bez kontroli udać się do ogrodów Generalife klik i większość właśnie tam się najpierw kieruje
:arrow: przy wejściu do kolejnych atrakcji, jak np. Alcazaba klik i Pałac Nasrydów klik - wejście nieco schowane za Pałacem, następuje kolejne sczytywanie dokumentów, wcześniej jeszcze taka sama kontrola przed wejściem w okolicy Pałacu Carlosa V klik; jest tak dlatego, że w okolice Pałacu Carlosa oraz na jego dziedziniec i główny plac Alhambry można wejść bez biletów od strony Puerta De Los Carros klik
:arrow: osobiście widziałem jak nie wszyscy zostali wpuszczeni do Pałacu Nasrydów, widać wykupili inne bilety
:arrow: na terenie Alhambry w wielu miejscach jest sporo bardzo pomocnej obsługi, którą zawsze można dopytać o szczegóły zwiedzania (zamiast stać w długiej kolejce warto dopytać czy dostaniemy się gdzieś na naszą wejściówkę)
:arrow: oczywiście są również ustawione znaki prowadzące do kolejnych atrakcji
:arrow: na miejscu szczególnie w okolicy Pałacu Carlosa V jest kilka sklepików oraz barów oraz jedno większe WC, są też ustawione automaty z piciem
:arrow: ławek do posiedzenia jest zdecydowanie mniej niż zwiedzających, zapewne chodzi o to by ludzie szybko zwiedzili i opuścili teren

Parkowanie klik i parkometr klik:
W bezpośrednim pobliżu, wzdłuż drogi prowadzącej do wejścia głównego są 4 parkingi, bilet pobiera się na wjeździe i decyduje, na którym chce się postawić w miarę dostępnych miejsc. Nie zawsze oznaczenie na ekranie Libre pokazuje poprawną sytuację. My oraz inne osoby bezskutecznie poszukiwaliśmy miejsca na P1 i P2 po czym musieliśmy przemieścić się do P3, gdzie dopiero były wolne miejsca. Płatność w parkometrze „na czuja” po powrocie ze zwiedzania (można płacić kartą).
Mz parkingi stanowczo za małe do atrakcji, jako chyba sugestia, żeby parkować w mieście i tu dostać się busami. Jest też komunikacja miejska, z centrum Granady (przystanek Plaza Isabel la Catolica 2 klik) dojeżdżają autobusy C30 i C32 (przystanek Alhambra Generalife 2 klik).
Z parkingu jakieś 300m do małego ronda, gdzie jest przystanek busów i autobusów z Granady. A zaraz potem jest już rozległe wejście z kolejką oznaczoną taśmami. Przy okazji tuż przy rondzie jest mały i w miarę tani market klik, gdzie można zaopatrzyć się w picie i drobne jedzenie. Są też 2 restauracje.

To zwiedzamy po kolei:

Generalife

Pałac Nasrydów

Pałac Carlosa V

Alcazaba i widoki

Convento de San Francisco

Szczerze to nie spodziewałem się o tej porze roku takich tłumów. Z każdym dniem odkrywaliśmy, że sezon tutaj w Hiszpanii trwa jeszcze w pełni. Na kompleksie spędzamy w sumie kilka godzin w tym 2x robiąc przerwę na tanią, ale dobrą kawę oraz pamiątki i przekąski.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.12.2025 07:16

Generalife

To głównie niewielki pałac i sporych rozmiarów kaskadowe ogrody ze stawami. Z okiem rozpościera się piękny widok na górne Albaicin oraz pozostałe części Alhambry, więc naprawdę warto tutaj zajrzeć.

IMG_20250930_131252_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_131302_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_131700_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_131808_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_131904_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_131924_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132322_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132441_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132604_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132621_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132801_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20250930_132929_Easy-Resize.com.jpg