Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście graniczne BIH-CRO Bosanska Gradiska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 11.07.2013 13:52

Wracam z Podacy 14.07 przez Mostar - Jajce - Banja Luke. Czy ktoś ostatnio wracając do POL przekraczał granicę w Bosanskiej Gradisce? Czy są kolejki? Jak traktują Polaków serbskie służby graniczne?
pozdarav
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 11.07.2013 18:57

pukpuk. Wracał ktoś przez Gradiske? Puno policijajaca pute?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 11.07.2013 18:59

miało być. Puno policajaca na pute?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 11.07.2013 20:00

Ja przekraczałem jakiś czas temu. Przejście jak przejście. Nie rozumiem tego zdania o Polakach ? Czemu mieliby traktować Polaków jakoś inaczej niż innych ? Lepiej, gorzej - nie wiem o co Ci chodzi. Generalnie to zasada jest jedna: albo masz coś na sumieniu (przemyt, lewe papiery itp) albo jedziesz pełen legal i w jednym i w drugim przypadku celnik / pogranicznik ma to w pompie jaką Ty masz wpisaną w paszport narodowość czy tam obywatelstwo.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 11.07.2013 20:15

... kiedyś ktoś na forum napisał, że po uznaniu przez władze RP Kosowa, serbscy celnicy ostro trzepali Polaków, ale pewnie jak zwykle sprawa została wyolbrzymiona... a poza tym było to kilka lat temu.
Przejeżdżałem kilkakrotnie przez Serbię i mam miłe wspomnienia, ale nigdy z BIH Republiki Serbskiej do HR...
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 10.08.2013 09:00

Wracałem z Podacy 14.07 jechałem przez Mostar, Makljen, Bugojno, Jajce, Banja Lukę... piękne widoki... przełomy Neretvy i Vrbasu super... rzeka, dzikie góry... drogi dobre, spotkałem z dziesięć czających się patroli policji, ale jak ktoś jedzie przepisowo, nie są zainteresowani. przejazd autostradą z Vrgoraca do Zagrzebia jest nudny, tym bardziej jak się jedzie enty raz.
Na granicy w Starej Gradiszce stałem 1h30min, obejrzeli tylko paszporty - była niedziela i mieszkańcy BIH wracali do pracy w UE, ale ogólnie jestem zadowolony i polecam przejazd. Na trasie spotkałem 1 auto z Polski. Wyjechałem z Podacy 7.00, w Starej Gradiszce byłem po 14.00. Nocleg miałem w Radoboj u rodziny Jurinjak, tak samo jak w drodze do CRO.
pozdrawiam
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 11.08.2013 21:48

Standardowo - paszporty/dowody, ewentualnie zielona karta i tyle. Któremuś czasami "odbije" i wbije pieczątkę. Fakt to nie Schengen - "starych czasów" wspomnień czar. Widzą, że turysta. Więcej problemów mają ze swoimi i z tym co przenoszą/przewożą.
A jeśli chodzi o policmajstrów - jakby więcej z laserowymi radarami w części RS BiH. Z drugiej strony, czasami nawet niema jak nie jechać ciut nieprzepisowo - bo auto przed nami a i widoki należy kontemplować.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone