Pozdrawiam wszystkich maniaków Chorwacji

Michał

KasiaW napisał(a):darekk_2005 napisał(a):Też wyjeżdżam za 2 tygno prawie bo dokladnie 22.08
pozdro wszystkim
No więc jedziemy w podobnym terminie: ja wyjeżdżam 20 sierpnia, z samego ranaUdanej podróży!
Michal.1234 napisał(a):Jeśli wybierasz się autostradą to na odcinku Zagrzeb Split zapłacisz 157 kn.
Jesli wjeżdżasz od strony Słowenii - tzn. Mariboru to po przekroczeniu granicy z Chorwacją wjedziesz na autostradę w miejscowości Krapina i za odcinek do Zagrzebia zapłacisz dodatkowo 18 kn.
Gdybyś zakładał krótką przerwę polecam zdrzemnąć się na jednym z parkingów przy autostradzie. Miałem zawsze obiekcje, ale w tym roku tak zrobiłem. Lepiej jednak nie wysiadać z samochodu - w samochodzie może i mniej wygodnie ale stanowczo jest ciszej.
Autorstradę z Zagrzebia do Splitu Chorwaci oddali do użytku w ubr. (może dwa lata temu - nie pamiętam dokładnie). Wąskimi gardłami tego odcinka są dwa tunele - Mała Kapela i Sv. Rok. Jesli nie ma wypadku to ruch odbywa się płynnie.
Jeśli masz jakieś pytania - daj znać - myślę że mam dość dużo informacji.
KasiaW napisał(a):Michal.1234 napisał(a):Jeśli wybierasz się autostradą to na odcinku Zagrzeb Split zapłacisz 157 kn.
Czy liczyłeś może ile łącznie wydałeś kasy na autostrady? Ja będę jechała Zagrzeb-Split to już wiem ile muszę szykować. Jadę przez Słowację, Węgry. Tylko teraz kwestia ile na Węgrzech pójdzie pieniędzy na autostradę.
soul17 napisał(a):Też wyjeżdżamy 20VIII w niedzielę rano, przez Słowację i Węgry, ale zaraz za granicą w Bratysławie zjeżdzamy na południe, ścinamy róg Słowenii i już Croatia![]()
Bez winietek na Węgrzech, ten kawałek do zjazdu jest bezpłatny (info z tego forum).
Zastanawiam się jeszcze tylko czy pomknąć autostradą, czy starą trasą przez Plitvice, pewnie się przeluźniła, zwłaszcza nocą, a za ~~150 kun to mam dobrą kolację znapojami.
Podpowiem ci z praktyki - zjechalem w autostrady w Karlovacu i plitvicka trasa jechalem do Pakostane (przy jadrance) - jechalem Cinquecento w miare przepisowo - wyszlo 240 km w czasie 3,5 h (jechalem tak w obie strony - ladne widoki przy przejezdzie przez gory Velebit) - troche dluzej ale taniej - sa 2 stacje LPG po drodze (only gotowka).