Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

primosten czy omis?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zyrafka
Turysta
primosten czy omis?

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka » 19.08.2005 06:45

witajcie cromaniacy
w tym roku po raz trzeci wybieram sie do Cro.
wyruszamy 30 sierpnia w nocy. bedzie spora ekipa - 3 samochody:)
towarzystwo zróżnicowane np. wolni strzelcy chcący sie gdzieś zabawic, a także małżeństwa z dziećmi
Bardzo proszę napiszcie która z miejscowości lepiej nadaje sie do takiego wypadu aby: było gdzie potańczyć, urokliwe knajpki na starówce, a także ładna, żwirowa plaża dla dzieciaków - jednym słowem dla każdego coś miłego
PRIMOSTEN czy OMIS?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 19.08.2005 09:12

Moim zdaniem to Primosten, ale może dlatego że w Omisu byłem tylko chwile przejazdem i nie specjalnie mi się to miasto podobało. Być może w okolicy są takie "uniwersalne" miejscowości ale Primosten to pewnik pod tymi względami.
zyrafka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka » 19.08.2005 09:47

a jaka plaża jest w Primosten? czy można znaleźć troszkę cienia? czy czysta woda, fale?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.08.2005 09:55

zyrafka napisał(a):a jaka plaża jest w Primosten? czy można znaleźć troszkę cienia? czy czysta woda, fale?

Cień pod drzewkiem, woda czysta , fal raczej nie ma. Obie miejscowości są ładne -trudny wybór.

Pozdrawiam :wink:
zyrafka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka » 19.08.2005 10:50

oj trudny, trudny
w ostateczności podzielimy urlop na 2 części i zaliczymy obie miejscowości :D
a póki co dzięki za info i proszę o jeszcze 8)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.08.2005 11:37

zyrafka napisał(a):oj trudny, trudny
w ostateczności podzielimy urlop na 2 części i zaliczymy obie miejscowości :D
a póki co dzięki za info i proszę o jeszcze 8)

Ja też tak zrobiłem 2 x i problem "z głowy".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2005 11:43

no moim zdaniem wybór wcale nie jest trudny ...
jak w zeszłym roku zajechaliśmy z Breli/Baski Vody do Primostenu to owszem zostaliśmy tam na 3 dni ale Primosten jest sporo brzydszy ...
tzn. prostuję fajnie położone miasteczko na okrągłym cyplu, urokliwe ale małe i szybko się nudzi
a jeśli chodzi o plażę to przynajmniej we wrześniu zeszłego roku była ona gorsza o klasę albo o dwie ... sporo brudniejsza woda, nieciekawa plaża, nieciekawe zaplecze plaży (jakieś ośrodki, częściowo rudery)
Moim zdaniem do Primostenu warto wpaść na dobę, dwie ... jest to też dobry punkt wypadowy do parku Krk .. ale w stosunku do połud. Dalmacji to ... niekoniecznie ...
dodam, że w porównaniu do dalszych na południe miejscowości moim zdaniem Omis też nie jest wcale zbyt ciekawy .. ot taka przejazdowa miejscowość (choć pewno ma swoje ładne miejsca no i ma kilka atrakcji typu spływ w górę Cetiny chyba jak dobrze pamiętam, hiii ... nie spływ tylko "wpływ" :D )
z kolei jednak faktem jest, że knajpki w Primostenie są super urokliwe (ale ile można siedzieć w knajpie)
jeśli chodzi o potańcówki to nie wiem
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 19.08.2005 12:11

bjur napisał(a):no moim zdaniem wybór wcale nie jest trudny ...
jak w zeszłym roku zajechaliśmy z Breli/Baski Vody do Primostenu to owszem zostaliśmy tam na 3 dni ale Primosten jest sporo brzydszy ...
ale małe i szybko się nudzi
a jeśli chodzi o plażę to przynajmniej we wrześniu zeszłego roku była ona gorsza o klasę albo o dwie ... sporo brudniejsza woda, nieciekawa plaża, nieciekawe zaplecze plaży (jakieś ośrodki, częściowo rudery)

Moim zdaniem do Primostenu warto wpaść na dobę, dwie ... jest to też dobry punkt wypadowy do parku Krk .. ale w stosunku do połud. Dalmacji to ... niekoniecznie ...
dodam, że w porównaniu do dalszych na południe miejscowości moim zdaniem Omis też nie jest wcale zbyt ciekawy .. ot taka przejazdowa miejscowość (choć pewno ma swoje ładne miejsca no i ma kilka atrakcji typu spływ w górę Cetiny chyba jak dobrze pamiętam, hiii ... nie spływ tylko "wpływ" :D )
z kolei jednak faktem jest, że knajpki w Primostenie są super urokliwe (ale ile można siedzieć w knajpie)
jeśli chodzi o potańcówki to nie wiem

To co pogrubiłem to moim zdaniem nieprawda,raczej tam nie byłeś .Potańcówki są w hotelu Zora.
Ostatnio edytowano 19.08.2005 12:26 przez Prot, łącznie edytowano 1 raz
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 19.08.2005 12:23

1. brudna woda może być na "plaży" od strony przystani
2. rudery ??? jakie rudery ???
3. jest kilka małych plaż do których schodzi się po stromych schodkach - fantastyczne choć małe, a dla bardziej odwaznych skoki z promenady oplatającej misto wprost do super czystej wody, powtarzam super czytej !
P.S. o brudnej wodzie przez pryzmat przystani jachtowej mozna pisać o każdej miejscowości posiadającej takową
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2005 12:47

"To co pogrubiłem to moim zdaniem nieprawda,raczej tam nie byłeś .Potańcówki są w hotelu Zora"

Prot jeśli chcesz komuś tłumaczyć, że gdzieś nie był to najpierw się upewnij z kim rozmawiasz (choć może to nie być wcale takie łatwie).
Nie rozmawiamy na poziomie szczawia, który "se" kupił felgi 17-calowe i będzie jechał do Cro, z oszczędności, 70-100 (co więcej zadaje w jednym poście sto pytań)
Bez komentarza ponieważ spodziewałem się po Tobie więcej ...
w każdym razie ten szczaw chyba nie jest tu jedyny ...

Jeśli chodzi o wodę to teraz tak myślę, my mieliśmy apartament poza cyplem i chodziliśmy na tę długaśną, skalistą plażę po prawej od półwyspu ... przystań był chyba naprzeciw, po lewej .. więc nie mówimy tu przez pryzmat przystani jachtowej. I tam powtarzam woda w okolicach 15.09.2004 była, choć przejrzysta, dość znacząco brudniejsza niż w Basko Vodzie. Co więcej wzdłuż tej plaży cięgnie się betonowa dróżka dość daleko i wtedy jak nią idziesz wzdłuż brzegu wraz z nim zakręcając w prawo to po prawej masz jakieś ośrodki, dalej był jakiś hotel nie za piękny (i chyba mocno betonowy), ogólnie te tyły plaży były raczej nieciekawe stąd moje określenie "rudera" bo tak to pamiętam ...m. innymi
Natomiast istotnie nie wiem jak jest z ewentualnymi plażami na samym cyplu (bo nawet nie pamiętam czy takie są ..)
Obchód cypla robiliśmy wieczorami załapując się na samym początku cypla na jakieś wieczorne koncerciki (chętni tańczyli na "ryneczku").
Myśmy byli w Primostenie na sam koniec i choć słonecznie to niebo było już lekko przymglone, może to też na nasz "odbiór" dodatkowo wpłynęło ...

Ja np. tak samo wspominam Szibenik, do którego wjechaliśmy i wyjechaliśmy z powodu brzydkiej "stoczniowej" zabudowy.
Co więcej Trogir nam się bardzo podobał, ale już półwysep za nim nie bardzo ..
tak więc co kto lubi, my już więcej Primostenu to na pewno ... z Omisia wyjechaliśmy po pół godzinie dalej ...

hmm teraz widzę, z tego ci pisze M.Smith, że trzeba było chodzić na te małe plażyczki na samym cyplu ... nawet jeśli to i tak południe znacznie ładniejsze
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.08.2005 12:56

Mnie się Primosten podobał, we wrzesniu 3 lata temu woda była ciepła i czysta. Plaże różnego rodzaju: kamieniste z łagodnym zejściem jak i są tam duże skałki ze stromym zejściem. Bjur tam był osobiście (a nie wirtualnie :lol: gdyż tego nie pokazują na stronach www...) bo idąc brzegiem od centrum w kierunku północnym można w lasku zobaczyć ośrodek, który jest częściowo zniszczony, jak słusznie napisał są tam też rudery (były w 2002r) ale tylko w bardzo małej części.

szczypas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczypas » 19.08.2005 12:57

Byłem dwa razy w Primostenie,,,,

moje spostrzezenia,,,,

urocze małe maisteczko.. które wieczorem wmiare swoich mozliwosci tetni życiem... bary wzdłóz plazy KAMIENISTEJ... port z barami ..wspomniany ryneczek z koncertami,.... miejscową rewelacją jest młody chłopak grajacy na bębnach,,,,
jest internet cafe dla spragnionych... mozna zawsze wejsc wąskimi alejkami na samą góre i tam chwile odetchnąc pobyc sam na sam z sobą...
usiąśc na murku otaczającym kaplice i w towarzystwie cmentarza odetchnąc i upajać sie zarazem widokami na całą okolice.....

byłem i w vodicach.,, primosten to napewno cicha miejscowosc cichsza niz omiś...

wybór nalezy do Ciebie

jak cos mam super namiar na kwatere w primostenie... REWELACYJNI LUDZIE..... Ante i Jagoda... :)

ps mam 25 lat ... to na wypadek gdyby mój wpis brzmiał za dojrzało!!

PS w poblizu dyskoteka aurora,,, bardzo ciekawa zbudowana na odludziu w srodku parkiet kryty dachem parkiet wewnetrzny i stoliki na swierzym powietrzu ...
blisko do Trogiru Szybenika i parku narodowego....
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 19.08.2005 12:59

bjur napisał(a):"To co pogrubiłem to moim zdaniem nieprawda,raczej tam nie byłeś .Potańcówki są w hotelu Zora"

Prot jeśli chcesz komuś tłumaczyć, że gdzieś nie był to najpierw się upewnij z kim rozmawiasz (choć może to nie być wcale takie łatwie).
Nie rozmawiamy na poziomie szczawia, który "se" kupił felgi 17-calowe i będzie jechał do Cro, z oszczędności, 70-100 (co więcej zadaje w jednym poście sto pytań)
Bez komentarza ponieważ spodziewałem się po Tobie więcej ...
w każdym razie ten szczaw chyba nie jest tu jedyny ...

Jeśli chodzi o wodę to teraz tak myślę, my mieliśmy apartament poza cyplem i chodziliśmy na tę długaśną, skalistą plażę po prawej od półwyspu ... przystań był chyba naprzeciw, po lewej .. więc nie mówimy tu przez pryzmat przystani jachtowej. I tam powtarzam woda w okolicach 15.09.2004 była, choć przejrzysta, dość znacząco brudniejsza niż w Basko Vodzie. Co więcej wzdłuż tej plaży cięgnie się betonowa dróżka dość daleko i wtedy jak nią idziesz wzdłuż brzegu wraz z nim zakręcając w prawo to po prawej masz jakieś ośrodki, dalej był jakiś hotel nie za piękny (i chyba mocno betonowy), ogólnie te tyły plaży były raczej nieciekawe stąd moje określenie "rudera" bo tak to pamiętam ...m. innymi
Natomiast istotnie nie wiem jak jest z ewentualnymi plażami na samym cyplu (bo nawet nie pamiętam czy takie są ..)
Obchód cypla robiliśmy wieczorami załapując się na samym początku cypla na jakieś wieczorne koncerciki (chętni tańczyli na "ryneczku").
Myśmy byli w Primostenie na sam koniec i choć słonecznie to niebo było już lekko przymglone, może to też na nasz "odbiór" dodatkowo wpłynęło ...

Ja np. tak samo wspominam Szibenik, do którego wjechaliśmy i wyjechaliśmy z powodu brzydkiej "stoczniowej" zabudowy.
Co więcej Trogir nam się bardzo podobał, ale już półwysep za nim nie bardzo ..
tak więc co kto lubi, my już więcej Primostenu to na pewno ... z Omisia wyjechaliśmy po pół godzinie dalej ...

Kochany Bjurku.Niewiele pamiętasz z Primostenu i niech tak zostanie.
Primosten jest jednym z piękniejszych miasteczek Chorwacji,plaże czyste ,woda czysta,miasteczko z klimatem i urokiem.
Można polecić z czystym sumieniem tym co jadą do Chorwacji pierwszy raz i tym co po raz dziesiąty.
P.S.Nie muszę się upewniać z kim rozmawiam,masz słabe barwy ochronne .
szczypas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczypas » 19.08.2005 13:08

jezeli ktos uważa ze Primosten to Kaszanka... to..się smieje ....

tak naprawde jest to na tyle uniwersalne miasteczko ....dla kazdego cos ciekawego...

zapomniałem wpsomniec o rewelacyjnej alejce którą od strony lądu wchodzi sie na wyspe...(kiedys to byla wyspa ..potem ja połaczono z londem szerokim pasem..) i obchodzi ja z prawej strony...
idziemy wzdłuż domostw brzegiem skalistego morza... mijamy fryzjera po lewej :evil:
i potem mozemy spoczac na kilku ławeczkach albo połozyc sie na jednej z pułek skalnych...REWELACJA

ps jest stacja benzynowa....
szczypas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczypas » 19.08.2005 13:11

a moze ktos kojarzy takiego wyczesanego Pana który chodzi lekko zgarbiomny po lewej stronie domostw w primostenie i zacheca do kupowania rakiji z jego PIWNICY :P

nas zaciagnał na siłe do piwnicy i czestowal rakiją!!!!!!!!!!

znacie inne takie państwo?? gdzie człowiek postawi Ci kielicha za darmo...? :?:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone