Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomiędzy Splitem a Makarska...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 24.02.2011 11:22

Witajcie kochani... Niestety nie jestem chorwackim ekspertem dlatego zwracam się o pomoc do was, bo to właśnie dzięki wam zorganizowałam najfajniesze wakacje na jakich byłam - Pag w 2009 za co serdecznie wam dziękuję i do rzeczy. Wybieramy się w tym roku drugi raz do Chorwacji i wybór padł na Środkową Dalmację. Na razie bierzemy pod uwagę miejscowości pomiędzy Splitem a Makarską, ale tak na prawdę nic nie jest przesądzone. Może doradzicie, którą z miejscowości wybrać, może inny region. Dodam tylko, że jedziemy z 5 latkiem więc betonowa plaża nie będzie atrakcją, ale żwirek etc. jest ok:-) Tyle, że mamy trochę inny problem... Mianowicie nasze autko ma sportowe zawieszenie i jesteśmy troszkę niżej niż większość poruszających się po drodze (było to spore utrudnienie na Pagu bo nie wszędzie mogliśmy wjechać po polnych drogach:(....Odpadają u nas ostre podjazdy, spore nierówności na drodze etc... Dlatego tak ciężko jest wybrać cokolwiek bo w opisach miejscowości czy w relacjach z podróży nikt nie opisuje czy są strome podejazdy.... Reasumują szukam miejsca gdzie będziemy mogli spokojnie dojechać i będzie w porządku dla naszego Łobuziaka, aaa i żeby było spokojnie (nocne życie raczej średnio nas interesuje) i nie za tłoczno... Pomożecie?

Miejscowości, o których ostatnio myślałam: Podstrana, Mimice, Pisak, Brela, Promojana... A może coś innego było by dla nas lepsze?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2011 11:30

olenka200 napisał(a):Witajcie kochani... Pomożecie?

Miejscowości, o których ostatnio myślałam: Podstrana, Mimice, Pisak, Brela, Promojana... A może coś innego było by dla nas lepsze?

Nie byłem w żadnej wymienionej miejscowości, ale BRELAjest na forum najwięcej polecana.
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 24.02.2011 11:48

Wow to jest szybki odzew :-) szkoda, że nie wiemy jak wygląda sprawa z dojazdem, podjazdem etc.... ale i tak wielkie dzięki....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2011 11:59

olenka200 napisał(a):Wow to jest szybki odzew :-) szkoda, że nie wiemy jak wygląda sprawa z dojazdem, podjazdem etc.... ale i tak wielkie dzięki....

Autostradą A1 do Sestanovac, potem "zjazd z górki na pazurki" i jesteście na miejscu :D

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2011 12:02

olenka200 napisał(a):Wow to jest szybki odzew :-) szkoda, że nie wiemy jak wygląda sprawa z dojazdem, podjazdem etc.... ale i tak wielkie dzięki....

W Breli jest stromo, ale płasko. Garbów sobie nie przypominam.
Natomiast może być problem z miejscem do parkowania.
Zdarzało się, że trzeba było podjechać pod jakiś próg, czy krawężnik.
Ale, chyba, nie przesadzajmy ... jakiś prześwit tam macie?

Najwyżej w szutry nie wjedziecie.
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 24.02.2011 12:10

Mamy przeswit i obitą miskę olejowa od polskich dróg:-) żartuje... nie jezdzimy Porsche :-) Gorki nie są nam straszne, jednak już polne uliczki z wybojami niestety tak. Dojazd do miejscowości zakladam, ze jest drogami asfaltowymi. Bardziej martwi mnie jezdzenie juz na miejscu. Nie nalezymy do osob, które spedzaja czas lezac na plazy... Owszem lubimy plazowanie ale jestesmy nastawieni ze bedziemy tez jezdzic na plaze w innych miejscowosciach... Chcemy cos zobaczyc.... Odwiedzić Dubrovnik, Makarską, Split. Czy coś jeszcze powinno być punktem obowiązkowym?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2011 12:19

olenka200 napisał(a):Bardziej martwi mnie jezdzenie juz na miejscu. Nie nalezymy do osob, które spedzaja czas lezac na plazy... Owszem lubimy plazowanie ale jestesmy nastawieni ze bedziemy tez jezdzic na plaze w innych miejscowosciach... Chcemy cos zobaczyc.... Odwiedzić Dubrovnik, Makarską, Split.

Po Riwierze Makarskiej z miasteczka do miasteczka jeździ się asfaltową Jadranką :D
Riwiera to nie Pag czy inna wyspa z bocznymi szutrowymi drogami.

PS Pierwszy post zawierał "ogonki" :D a w tym ostatnim coś je zjadło :?: :wink:
Ostatnio edytowano 24.02.2011 12:22 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2011 12:20

olenka200 napisał(a):Dojazd do miejscowości zakladam, ze jest drogami asfaltowymi. Bardziej martwi mnie jezdzenie juz na miejscu.

Do miejscowości na Rivierze, to, jak najbardziej, drogami asfaltowymi.

Zresztą wszędzie asfaltowymi.
Bardziej możecie mieć problem z dojazdem do plaż położonych na uboczu.

Ale nawet na sv. Jurę wjedziecie asfaltem.

O wiele bardziej zwróciłbym uwagę na hamulce.

Z Makarskiej obowiązkowe?

Arboretum w Trsteno, Ston, dolina Neretvy, Pocitelj, Mostar, Blagaj na południe,
nie wspominając o wymienionym juz przez ciebie Dubrowniku.
Medjugorie, ewentualnie, wodospady Kravica ...

A w stronę Splitu: Omiś, Primosten, mur w Grebasticy pomińcie, bo tam właśnie marnie się dojeżdża, Solin, Klis ... może Trogir, Kasztele, ten rezerwat z młynem pod Splitem, Szybenik ...

Jak nie lubicie na plaży leżeć, to możecie się zajeździć :D
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 24.02.2011 12:26

Plaże lubimy ale umiarkowanie... Na Pagu mielismy system 50/50 czyli plaza-obiadek-zwiedzanie albo odwrotnie... tak żeby się nie znudziło... Tutaj wyprawy zapowiadają się dłuższe więc chyba będzie 1/1 ale to juz zobaczymy na miejscu... dziękuję za cenna wiedzę zaraz wpiszę do wyjazdowego notatnika... Kazda uwaga, propozycja, pomoc mile widziana...
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 24.02.2011 16:30

olenka200 napisał(a): Bardziej martwi mnie jezdzenie juz na miejscu.

Brela jest położona na zboczu tzn. zjeżdżając z Jadranki w kierunku morza jedzie się drogami w dół. Drogi asfaltowe, ale na zakrętach może być problem z niskim zawieszeniem. Przedni zderzak może szorować po asfalcie. Niemniej jednak da się jeździć. Walory Breli przysłaniają tę niedogodność. Pozdrowienia
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 24.02.2011 16:33

Jedyne garby w Breli to te do Baskiej Vody.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 24.02.2011 17:32

W 2004 roku zrobiłem to zdjęcie, to droga między Brelą a Baśką.
Przejechało nią kilkanaście sportowych Mazd, jakiś zlocik.

Nie było widać strachu w oczach kierowców. :lol:

Obrazek
http://profile.imageshack.us/user/kaszubskiexpress
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2011 18:11

weldon napisał(a):Ale nawet na sv. Jurę wjedziecie asfaltem.
A w stronę Splitu: Omiś, Primosten, mur w Grebasticy pomińcie, bo tam właśnie marnie się dojeżdża, Solin, Klis ... może Trogir, Kasztele, ten rezerwat z młynem pod Splitem, Szybenik ...

Przepraszam, że wtrącam się w wątek, ale proszę o informację (jadę do Vinisce i chcę trochę pozwiedzać) co to jest :?:
- mur w Grebasticy - mam zwykłe autko, tylko dłuuugie, dojadę?
- Solin, Klis - co tu zwiedzać :?: Klis to to forteca w Splicie? Ile kosztuje wejściówka?
- ten rezerwat z młynem pod Splitem - nigdzie nie widziłałam tej informacji chyba, że ma też inną nazwę
- i jak dojechać na górę sv. Jurę (nie jakoś szczegółowo, ale tak mniej więcej: skąd start i jaki kierunek obrać).

Dziękuję serdecznie za wszelkie informacje
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2011 18:24

piekara114 napisał(a):[
- mur w Grebasticy - mam zwykłe autko, tylko dłuuugie, dojadę?
- Solin, Klis - co tu zwiedzać :?: Klis to to forteca w Splicie? Ile kosztuje wejściówka?
- ten rezerwat z młynem pod Splitem - nigdzie nie widziłałam tej informacji chyba, że ma też inną nazwę
- i jak dojechać na górę sv. Jurę (nie jakoś szczegółowo, ale tak mniej więcej: skąd start i jaki kierunek obrać).

Mur jest tutaj.
Dojazd szutrową droga, wzdłuż zatoki.
Jak tam byłem, to coś tam robili - wyglądało jak oranie kamieni na polu 8O
Solin, Klis, rezerwat Pantan opisałem tutaj.
Na sv. Jure wjeżdża się drogą z Makarskiej. Powinno być opisane w Kompendium wiedzy o Makarskiej.
Mi się, na razie, nie udało :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.02.2011 22:41

Janusz Bajcer napisał(a):

Autostradą A1 do Sestanovac, potem "zjazd z górki na pazurki" i jesteście na miejscu :D

Obrazek
Np.w Mimicach znajdziesz apartamenty z parkingiem przy samej drodze i zejściem bezpośrednio do morza gdzie w zasadzie jest tylko dostęp dla wynajmujących i gospodarzy.Cisza spokój i nikt Ci nie wchodzi na głowę,a jednocześnie dobra baza wypadowa.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone