Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomiędzy Splitem a Makarska...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 05.03.2011 16:51

No i staneło na lądzie:-) Chyba Mimice, zobaczymy gdzie znajdziemy cos taniego...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 05.03.2011 19:18

Nasza gospodyni nazywała się Lola i miała 84l(twierdziła,że w Mimicach wszyscy ją znają)ale mimo swoich latek dwa razy dziennie schodziła 240 schodów do morza popływać.Wiek podała oczywiście sama gdy wyrażałem podziw dla jej kondycji jedynie w drodze powrotnej przysiadała w połowie drogi by jak to ujęła podziwiać panoramę.A tak przy okazji ten rejon jest odmienny od wyspy Pag mi na przykład plaże na Pagu nie odpowiadały. :wink:
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 10.03.2011 16:25

Plaże na riwierze Makarskiej nie na darmo są wymieniane jako najpiękniejsze w Chorwacji.
jedne są całkiem spore a inne (setki) maleńkie i kameralne.
głównie żwirowe - podobnie jak na Pagu. zejście do wody także łągodne.
Ale uwaga - zejście do samej plaży moze być baaaardzo strome. coś za coś. ściagnij sobie google earth - będziesz mogłą zobaczyć wybrzeże w 3d - zobaczysz które miejscowości położone są na stromiznach (PRZEPIĘKNA Brela) a które są bardziej płaskie (Baska voda, Promajna). NIe byłam w Mimicach ale wygląda na to że jest to dość "pionowo" położona miejscowość. Znając adres apartamentu będziesz mogła dokłądnie zobaczyć jego położenie - również wzgledem najbliższych plaż, dojazdów.
W odróżnieniu od Pagu ( i dla mnie to akurat zaleta riviery) plażom najczęściej towarzyszy piniowy zagajnik. plaże Pagu kojarzą mi się ze spektakularnym/księżycowym widokiem ale i z trudnym do wytrzymania patelniowym ukropem.

Jestem przekonana ze riviera cię zachwyci.

I na koniec nie mogę się powstrzymać: coś mam wrażenie ze bardziej troszczysz się o zaspokojenie wymagań męża niż swoich.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.03.2011 22:23

Znaczy dobra z niej kobieta :lol:
anielicanatka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielicanatka » 13.03.2011 18:55

Witam
Ja polecam Mimice jest tam super!!W tym roku jadę tam kolejny raz...Spokój, cisza ,wszędzie blisko...Można zwiedzać...a potem zawsze wracać do cudownych Mimic
Nie wiem jak nazywa się dokładnie to miejsce w Mimicach w którym miała apartament(ul.Kutlesa jakoś tak to się pisało) ale był ok.30m od morza bez schodów i stromego zejścia.... nie w głównym porcie (porcie dużo powiedziane hi hi)ale trochę dalej ( na plaży fajny bar :D )
Ja tam znalazłam swój raj...
Maruś-Man
Croentuzjasta
Marusici

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 07.04.2011 16:39

anielicanatka napisał(a):Witam
Ja polecam Mimice jest tam super!!W tym roku jadę tam kolejny raz...Spokój, cisza ,wszędzie blisko...Można zwiedzać...a potem zawsze wracać do cudownych Mimic
Nie wiem jak nazywa się dokładnie to miejsce w Mimicach w którym miała apartament(ul.Kutlesa jakoś tak to się pisało) ale był ok.30m od morza bez schodów i stromego zejścia.... nie w głównym porcie (porcie dużo powiedziane hi hi)ale trochę dalej ( na plaży fajny bar :D )
Ja tam znalazłam swój raj...

A może zobaczysz to :http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29853&postdays=0&postorder=asc&start=0
Maruś-Man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 07.04.2011 16:42

Marusici to w okolicy Mimic . Jeżeli Cię to interesuje to służę pomocą . Byliśmy tam w 2010 r i byliśmy zachwyceni .
Pozdrawiam.
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 08.04.2011 13:07

tak czytam o tej miejscowości i możne to być ciekawe rozwiązanie dla mojej paczki, w razie chęci wyszalenia do Makarskiej nie tak daleko i do splitu również przystępnie, można by od kogoś prosić namiary na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 10.04.2011 22:44

Proponuję Riwierę Makarską...wszystkie miejscowości mają ładne plaże żwirowe...szczególnie dobre dla dzieci jest Tucepi..nie ma stromych podejść...domki są blisko plaży, morze jest długo płytkie, więc dla dzieci to super sprawa :)
Inne miejscowości też są przyjemne :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.04.2011 22:13

Skoro byliście na Pagu, zdecydujcie się teraz na stały ląd. Skoro lubicie zwiedzać i chcecie dobre miejsce wypadowe - będąc na Makarskiej Riwierze macie duże pole do popisu :)

Co mozecie zobaczyć?

- Mostar (dla mnie nr 1)
- Split, Klis, Salona, Trogir - to na 2 dni
- Dubrownik
- sv. Jure + Biokovo
- Omis i kanion rzeki Cetiny
- wyspa Hvar
- wyspa Brac
- miasteczko Korcula
- Peljesac
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 19.04.2011 13:42

kaszubskiexpress napisał(a):W 2004 roku zrobiłem to zdjęcie, to droga między Brelą a Baśką.
Przejechało nią kilkanaście sportowych Mazd, jakiś zlocik.

Nie było widać strachu w oczach kierowców. :lol:

Obrazek
http://profile.imageshack.us/user/kaszubskiexpress

OOO to nasz parking z tamtego roku.Biały golfik II to właścicielki.Super znaleźć zdjęcie ze znajomego miejsca. :D
olenka200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olenka200 » 12.07.2011 11:46

ja myślałam, że temat dawno przepadł a tu taki odzew, którego nie czytałam (wstyd się przyznac...). Wyjeżdżamy 29.07 do Mimic, apartament Apollo 11. Teraz jestem na etapie przygotowywania jedzonka i planu pobytu. Za wszystkie sugestie związane z atrakcjami i zwiedzaniem będę wdzięczna.

Plumek podpowiedział parę rzeczy a ja niestety część już muszę odrzucić...
Mostar (dla mnie nr 1) - trochę za daleko...
- Split, Klis, Salona, Trogir - to na 2 dni
- Dubrownik - za daleko
- sv. Jure + Biokovo - za stromo (już raz prawię spadliśmy w przepaść i moje serce tego nie wytrzyma:-)
- Omis i kanion rzeki Cetiny - jedziemy z 5 latkiem i rafting nie jest dla niego:-) ale Omiś na pewno zobaczymy...
- wyspa Hvar
- wyspa Brac
- miasteczko Korcula
- Peljesac
Założyłam, że nie będziemy jeździć na długie wyprawy. Tak, więc BIH i Dubrownik odpadają. Na pewno skoczymy do Makarskiej, Splitu, może do Trogiru. Myślałam o fishpickniku na Hvar ale okazało się, że znajoma, która z nami jedzie ma chorobę morską, więc odpada. Ciężko jest coś planować dla większej grupy, bo zawsze ktoś będzie nie zadowolony....
Co zobaczyć w danych miejscowościach? w Makarskiej jest podobno pięknę muzeum muszli, w Omiszu zamek piracki (?)...
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 13.07.2011 22:36

Halo! Jest muzeum muszli. Promenadą do końca portu i w lewo, są tabliczki informacyjne. Muszle piękne z różnych zakątków świata, ale salki tylko dwie czy trzy.Bilety 15 kun od osoby dorosłej i chyba 10 od dziecka.Miejsce tego muzeum, obok kościoła piękne, świetne w upał, bo tam miły chłodek. Przed knajpkami przy porcie idąc w głąb, a na prawo od głównego placu, jest prywatne muzeum eksponatów ryb i innych stworów pływających po Adriatyku.Małe, ale ciekawe, jest nawet rekin! Ceny zbliżone, a można nabyć muszle, z tym że trzeba uważać, żeby drożej nie kupić chińskiej muszelki, niż te na zwykłych straganikach.
Garp1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garp1 » 09.01.2012 11:58

olenka200 czy mogę prosić o wrażenia i opis apartamentów Apollo 11?
My jedziemy w tym roku i bee wdzięczna za wszelkie info.
Tym bardziej, że też jedziemy grupą 12 osobową, w tym 4 dzieci, z czego najmłodsze ma 5 lat ;)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pomiędzy Splitem a Makarska... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone