napisał(a) kondzio » 17.02.2008 18:23
ze strony informatycznej chorwacji
Chorwacja - porady dotyczące wyjazdu
DOKUMENTY - każdy podróżny powinien posiadać ważny paszport lub inny dokument, uznany w umowach międzynarodowych; dla obywateli niektórych państw również dowód osobisty (dokument, który poświadcza tożsamość i obywatelstwo legitymującego się). Przy wjeżdzie do Chorwacji samochodem należy posiadać ważny dowod rejestracyjny i ubezpieczenie OC
KLIMAT - W Chorwacji panuje klimat umiarkowany.Wybrzeża to klimat śródziemnomorski, a więc ciepły, ale i łagodny. W lecie średnia temperatura maksymalna wynosi ok. 30 stopni, minimalna ok. 20. Dużą zaletą jest także to, że nie ma bardzo dużej różnicy temperatury między dniem a nocą.
WIZA - Obywatele polscy mogą wjeżdżać i przebywać w Chorwacji bez wiz do 90 dni. Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Cudzoziemcy mogą wwozić do Chorwacji bez opłat celnych przedmioty niezbędne na czas podróży bądź wypoczynku turystycznego, a także rzeczy nie mające przeznaczenia handlowego.
ZDROWIE - bezpłatna opieka medyczna przysługuje polskim turystom w ograniczonym zakresie - tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc ambulatoryjna (wypadek, zasłabnięcie). Dotyczy to wyłącznie opieki lekarskiej - bez kosztów leków, recept, pobytu w ośrodku medycznym itp.
KUCHNIA - turyści odwiedzający Chorwację powinni koniecznie spróbować specjalności tutejszej kuchni. Każdy region jest znany z innych przysmaków. Wzdłuż całego wybrzeża Adriatyku oczywiście królują owoce morza. Dużą popularnością ciszą się małże w sosie czosnkowym. Warto spróbować sera w oliwie i wędzonej szynki w białym winie z truflami. Za chorwacki delikates uchodzą również sery owcze, szczególnie te wyrabiane na wyspie Pag - paśki sir. Dodać do tego trzeba specjalnie wędzoną, a następnie suszoną szynkę, zwaną prśut, którą podaje się jako wykwintną przystawkę do obiadu. Natomiast na wyspach dalmatyńskich jako przystawkę podaje się specjalnie marynowane ryby. Oprócz tradycyjnych restauracji z kuchnią narodową, w Chorwacji istnieje bardzo dużo barów szybkiej obsługi i pizzeri.
pozdrov Piotr