Najmocniejsze granice są w naszej psychice.
A nawiasem mówiąc - kupuję tezę o tajnej III WŚ
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
znalazlem info ze mozna na nowy dowod spokojnie wjechac do CRO
szaki17 napisał(a):...Możesz podać link do tego przepisu,bo nie jestem przekonany że do wjazdu do Cro wystarczy dowód(oczywiście zgodnie z przepisami)
.png)
.png)
niezawodny napisał(a):W/w artykuł nie napawa optymizmem jeśli chodzi o Chorwację - Słoweńcy burzą mosty bądź ustawiają zasieki na granicy z HR![]()
W związku z tym spodziewam się korków na granicach HR ze Słowenią i z Węgrami w drodze powrotnej z Chorwacji - bo wtedy każdy wyjeżdżający z HR będzie bardzo dokładnie kontrolowany z uwagi na wjazd do UE.
Natomiast nic nie powinno się zmienić przy wjeździe do HR bo jak zauważyłem UE nie interesuje się tymi, którzy ją opuszczają (= kontrola jest minimalna) a Chorwaci wiadomo; "dober dan!" i "sretan put!"
.png)
Piotrek_B napisał(a):www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz
i tym linkiem myślę, że zakończymy never ending story pt. "czy można na dowód czy nie można"
niezawodny napisał(a):...Piotrek, ale nie każdy zna angielski więc powiedzmy to "otwartym kodem" ...
niezawodny napisał(a):....więc powiedzmy to "otwartym kodem" ostatni już raz: .....
.png)
niezawodny napisał(a):Piotrek_B napisał(a):www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz
i tym linkiem myślę, że zakończymy never ending story pt. "czy można na dowód czy nie można"
Piotrek, ale nie każdy zna angielski więc powiedzmy to "otwartym kodem" ostatni już raz: Republika Chorwacji na podstawie własnych przepisów, zacytowanych powyżej akceptuje dla podróżnych z UE dowód osobisty na równi z paszportem. Wiele osób sprawdziło to już wielokrotnie w praktyce. Amen.
Kto chce bierze paszport a kto chce bierze nowy dowód osobisty.
Niedawno czytałem informację na forum, że ktoś w zeszłym roku przełożył wyjazd do HR o 2 tygodnie tylko dlatego bo mu się ważność paszportów skończyła i postanowił zaczekać na wyrobienie nowych. W efekcie pojechał do HR w szczycie sezonu zamiast na jego początku. Cóż, stara maksyma mówi, że nieznajomość prawa szkodzi.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi