Twierdza? Blisko ... Pewnie, że blisko. Jeden z dziadków-wujków, czy wujecznych dziadków, czy jakoś tak, walczył tam ... Potem dziadkowie i ojciec w Zakroczymiu byli więzieni ...
Nowy Dwór Mazowiecki 1942
"Kroniki"?
No niech będzie
W takim razie taka pierdółka. Nieduża, za to sympatyczna ...
W sumie to ja nie lubię pociągów.
To znaczy, źle mówię - pociągi, tory, dworce, to ja lubię, za to do tej pory jazda nimi i przebywanie tam kojarzyło mi się niezbyt przyjemnie.
Ostatnio, w dodatku, wpisali się w ciąg firm zaśmiecających miasto reklamą wielkoformatową, której już w ogóle nie cierpię ...
Ale, tak jakby, coś się zmienia ... Nowe pociągi, odnowiony Centralny, a teraz ten: Dworzec Stadion.
Dworzec to mocno powiedziane. Przystanek SKM-ki, ale pamiętam jak wyglądał przedtem ...
Czekam teraz na drugi, już normalny dworzec, jakim jest Wschodni.
Na Zachodni się nie doczekam w najbliższym czasie, ale niech tam ...
Jaki tu był syf
Tak się zmieniło, że nawet kolejarzom zaczęło zależeć. Całość jest pilnie strzeżona, pokryta farbami nie przyjmującymi graffiti.
Kilka dni temu czytałem, jak się, niedaleko, warszawianki, przejęły tym, że na innej stacji, Powiśle, gdzie robotnicy jeszcze wykańczają, już, na świeżych ścianach, jakieś bydło wymazało swoje bazgroły.
Malarze obiecali, że zamalują ...
Światło pięknie gra na szklanych panelach nawiązujących do elewacji stadionu. Zaraz obok będzie wyjście z Metra. Z drugiej strony - olbrzymi parking
Czuję się zaskoczony.
Kolej na 2012 ...
Pozdrawiam