W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Jeśli ktoś się jeszcze nie zdecydował, to jest ostatni gwizdek na spotkanie w plenerze.
Dziś robiłem rekonesans organizacyjny i mamy spotkanie z ciekawym człowiekiem w kościele w Zakroczymiu - zresztą udostępnionym do zwiedzania, klasztor - Uwaga! Kapucyni w Zakroczymiu zajmują się uzależnieniami alkoholem, czy jako tak, więc może być ciekawie - dziś udało mi się uzyskać dostęp do więzienia
A czy inni będą? Mam nadzieję - miejsca będziemy odwiedzali zazwyczaj mało dostępne
Zapowiada się świetna pogoda, konieczne są latarki - przydadzą się - wycieczka jest bardziej plenerowo-fotograficzna, lajtowa w porównaniu ze standardowa eksploracja, ale jeśli stan wody pozwoli to będzie można zejść na Szwedzką Wyspę i obejrzeć Spichlerz od tej lepszej strony No i spacer po Koszarach i różne dziury, gdzie wchodzimy, to lepiej mieć jakieś sportowe obuwie.
Tak więc zachęcam, tym bardziej, że spotkamy się w miłym gronie i to z własnym kierowcą, więc można do tego ogniska oprócz wałówki dobrać sobie jakiś procencik