Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 14.11.2012 12:42

weldon napisał(a):Cud nad Wisłą "... wciąż nie ma operatora, nie wynajął powierzchni biurowych i nie sprzedał wszystkich lóż ani nazwy ...
Jako jedyna z czterech aren zbudowanych na Euro 2012 Stadion Narodowy nie przynosi strat, lecz zyski."

Wiem, wiem, propaganda sukcesu, telewizja kłamie, mydlą oczy, a ja daję sobą manipulować ... ;)

Ale miło się czyta :D

Pozdrawiam

Link się nie odpala, więc przeczytać nie można to raz. Dwa stadion jeszcze nie jest wybudowany do końca skoro w przyszłym roku na wykończenie powierzchni biurowych przeznaczono 34 mln złotych.

weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 13:47

Odpala, odpala ... :)

34 bańki na powierzchnie biurowe potrzebują?
To się chyba "inwestycja" nazywa?

Z budżetu się weźmie ;)

:D

A gdzieś to wyczytał, że tylko 34? Mz to dużo więcej, bo, póki co, to na razie część podziemna jest skończona, parking, rozdzielnia elektryczna, stadion, korona, loże VIP, czyli to, co widać aktualnie, a pozostało jeszcze sporo do zrobienia wokół, na błoniach, gdzie miały być inne obiekty całego kompleksu i w tych 34 to się nijak nie zmieszczą.

Acha, już widzę: "jeśli nie brać pod uwagę nakładów na dokończenie budowy, okazuje się, że do bieżącego utrzymania stadionu - rachunków za prąd, ochronę itd - nie trzeba dopłacać."
No to chyba najważniejsze, bo reszta to to, co wspomniałem wyżej.

Ciekawa informacja, skoro nie otwierasz linku, to taka, że:
"dużo mówi się np. o kosztach wymiany murawy. Układano ją już cztery razy, rachunki za te prace sięgają prawie 2 mln zł. Jednak zawsze pokrywał je organizator imprezy, a nie zarządca obiektu - Narodowe Centrum Sportu."

Znaczy, nie tylko kolumnę potrafimy opchnąć, ale jeszcze bierzemy forsę za wymianę trawki ;)

Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 14.11.2012 16:20

Wodolejstwo GW. :lol:

A czy w tych 19,5 mln zysku jest może opłata od Uefa za Euro ? Raczej tak i wynosi ona prawdopodobnie połowę lub więcej przychodów. A będzie Euro w przyszłym roku ? Raczej nie.
Może policzymy koszty za 12 miesięcy jak przyjdzie rachunek za ogrzewanie, podatek od nieruchomości, koszty amortyzacji itd.
Zarobił nawet na prąd i ochronę :lol: z biletów po 8 zł. :lol:

Wiadomo było, że jak będzie element nowości to stadion będzie przyciągał. Za rok dwa stadion spowszednieje, zainteresowanie zmaleje. Imprez będzie coraz mniej.
Odwrotnie z innymi stadionami. Miasta się okaraskają, znajdą się odpowiedni operatorzy, skończy się polityczna nagonka na kibiców.
Pogadamy za parę lat.

:papa:

Ministerstwo Sportu podlicza, że od lipca 2011 do października 2012 roku na stadionie odbyły się 22 imprezy masowe z udziałem ponad 1,4 mln widzów.

Wychodzi mi około 64 tys. na impreze. Na stadionie o pojemności 58 tys. :lol: To jest dopiero cud nad Wisłą.
I to by było na tyle w temacie rzetelności tego artykułu.
Trzeba było czymś przykryć basenowo-dachową kompromitacje.

Ps. Po której stronie wydatków czy przychodów zostały zakwalifikowane odszkodowanie ze strony Uefa za zdemolowanie w czasie Euro sektorów VIP. Dla janości mówimy o setce Vipów i setkach tysięcy złotych odszkodowania.

PS. A ruskie to mogą sobie nawet ze złota stadiony budować. Co miesiąc przysyłając rachunki gazownia dba o to by im nie zabrakło.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 18:16

Kiepura napisał(a):A czy w tych 19,5 mln zysku jest może opłata od Uefa za Euro ?

Diabli wiedzą. Piszą tylko, że z 1,4 mln widzów, ćwierć miliona, to kibice EURO.

Kiepura napisał(a):Może policzymy koszty za 12 miesięcy jak przyjdzie rachunek za ogrzewanie, podatek od nieruchomości, koszty amortyzacji itd.
Zarobił nawet na prąd i ochronę :lol: z biletów po 8 zł. :lol:

Na pewno policzymy.
W sumie, zdaje się, Narodowy jest pod taka obserwacją, że ten temat będzie wracał, bez względu na to, czy będzie zysk, czy strata.

A tych biletów po 8 złotych to bym nie lekceważył.
Byłeś kiedyś na tych kilkudniowych, majowych, targach książki w Warszawie?
Są na tyle popularne, że organizowane teraz są dwa razy, przez dwie, konkurencyjne, organizacje :D

Kiepura napisał(a):Za rok dwa stadion spowszednieje, zainteresowanie zmaleje. Imprez będzie coraz mniej.
Odwrotnie z innymi stadionami. Miasta się okaraskają, znajdą się odpowiedni operatorzy, skończy się polityczna nagonka na kibiców.
Pogadamy za parę lat.

To, czy spowszednieje, to będzie zależało nie od stadionu, ale od jego repertuaru. Co do biletów, to słyszałeś ile za Watersa? ;)

Myślę, że to, że się miasta okaraskają i skończy się nagonka na kibiców, to, konsekwentnie, będzie dotyczyć wszystkich, a więc i Warszawy z Narodowym?
Bo, wiesz, argument, że "inni się wykaraskają, a Warszawa na pewno nie" to taki sobie argument ;)

Kiepura napisał(a):Wychodzi mi około 64 tys. na impreze. Na stadionie o pojemności 58 tys. :lol: To jest dopiero cud nad Wisłą.
I to by było na tyle w temacie rzetelności tego artykułu.

Oj Kiepura, Kiepura. Cały czas o tym piszę, żeby wyjść z zaścianka tego, że masowa impreza polega tylko na tym, że dwudziestu dwóch facetów w krótkich majtkach biega po trawie za dmuchanym, świńskim, pęcherzem i żeby uzmysłowić sobie, że są imprezy trwające kilka dni na przykład, jak wspomniane targi, gdzie ilość obecnych mierzy się ilością osób, które faktycznie były na imprezie, a nie ilością krzesełek zajętych przez 90 minut, albo że na obiekcie znajduje się taka wielka płyta, gdzie można postawić scenę, a przed ta sceną będzie sobie skakać kilkadziesiąt tysięcy ludzi, albo że były dni otwarte, kiedy przez stadion przewijało się ze sto tysięcy osób.

Tutaj, to się trochę skompromitowałeś ;)

Nie mam pomysłu na te kary za zdemolowanie sprzętu, ale, mz, to skoro zdemolowali i naprawili, to chyba się bilansuje, a nie jest tylko zyskiem?

Co do Ruskich, to to, czy ich stać, czy nie stać, nie jest tak ważne - zresztą nie wydaje mi się, żeby przy ich biedzie można było ot, tak, szastać forsą na lewo i prawo bez żadnych konsekwencji, choćby politycznych - ile ważne jest, jak oni się z tym wszystkim wyrobią w terminach.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 14.11.2012 19:21

weldon napisał(a):są imprezy trwające kilka dni na przykład, jak wspomniane targi,

Wspomniane targi to się dopiero Weldon odbedą :lol:

Tutaj, to się trochę skompromitowałeś

a przed ta sceną będzie sobie skakać kilkadziesiąt tysięcy ludzi,

Koncert Madonny przewidywany był na 53 tys. Nie było kompletu, podobnie jak na innych koncertach.

były dni otwarte

Racja. Dochodu to nie przyniosło, ale...Na jednych 140 tys na drugich 75. Odejmuje te imprezy a i tak wychodzi mi więcej niż pojemność stadionu.

Była jeszcze impreza strażacka. Podobno 60 tys wejściówek. Ze zdjęc nie wynika, żeby nawet 50 % przyjechało.

A na drugim biegunie masz imprezę masową Kongres Oświaty. Ile ich tam było ? 1000 ?

Mogli napisać dwa miliony widzów. I pięć milionów zysku. Lepiej by brzmiało. :D

Myślę, że to, że się miasta okaraskają i skończy się nagonka na kibiców, to, konsekwentnie, będzie dotyczyć wszystkich, a więc i Warszawy z Narodowym?

Na narodowym drużyny ligowej nigdy nie będzie. Przecież jest nieprzystosowany.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 19:58

Kiepura napisał(a):Wspomniane targi to się dopiero Weldon odbedą :lol:

Ech, to już takie szukanie dziury w całym :D

Jakieś, konkretne, liczby są podawane i możliwe, że podali na przykład większe imprezy,
pomijając wszystkie pomniejsze kongresy, spotkania, większe wesela ;)

Pamiętaj, tak a propos tych biletów po 8 złotych, że właściciela stadionu nie interesuje,
za ile organizator wpuszcza tam ludzi, tylko za ile wynajmuje obiekt na imprezę.
Nawet jak wpuszcza za darmo, to coś tam musi zapłacić właścicielowi.

Kiepura napisał(a):Mogli napisać dwa miliony widzów. I pięć milionów zysku. Lepiej by brzmiało. :D

Ale napisali jaki jest stan faktyczny, mimo, że "nie brzmi".
Musisz się zdecydować, czy to jest w końcu "wodolejstwo", które ci nie odpowiada,
czy wolałbyś kompletne zmyślanie, które w zamian by brzmiało.

Nie oszukujmy się - to jest tylko bilans i zwykłe liczby.
Obiekt ma istnieć kilkadziesiąt lat i jest na rozruchu. Jest cała masa rzeczy do zrobienia, żeby można było powiedzieć,
że całość zarabia na siebie, ale jednocześnie widać, że taka opcja, kompleksu kongresowo-wystawienniczo-sportowego jest lepsza, niż koncepcja opierania się na zmiennym szczęściu jakiejś drużyny piłkarskiej.
Legii zamknęli Żyletę i już są głosy, że lepiej płacić kary i reperować zniszczone sprzęty na stadionie, niż utrzymywać porządek na stadionie.
Tyle, że nikogo nie interesuje, że to się dodatkowo kosztem miasta by odbywało.

A Narodowy uniknie czegoś takiego, jak zawładnięcie przestrzenią publiczną przez jakaś mniej lub bardziej zorganizowana grupę społeczną.

Ciekaw jestem jak sobie z tym poradzą miasta, które przejęły stadiony od klubów piłkarskich?
Mówisz, że im oddadzą, a każdy mecz będzie świętem piłki, kiedy to kibice będą radośnie i z uśmiechem maszerowali przez miasto witani girlandami kwiatów rzucanych przez rozentuzjazmowanych mieszczan?
Ja to kupuję i jestem skłonny poczekać na to :D

Kiepura napisał(a):Na narodowym drużyny ligowej nigdy nie będzie. Przecież jest nieprzystosowany.

I chwała za to pomysłodawcom :roll:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 14.11.2012 21:48

weldon napisał(a):
Ciekaw jestem jak sobie z tym poradzą miasta, które przejęły stadiony od klubów piłkarskich?

8O :lol:

A które to są ? Te miasta znaczy się. Co przejęły.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 22:04

Wrocław, Gdańsk ... Nie pamiętam kto teraz zarządza stadionem w Poznaniu.
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 15.11.2012 11:30

lyrzeccką ciekciu (((-:
------------------
http://friendsarena.se/

koszt budowy 2,8 miliardów SEK ( € 300 milionów)
http://en.wikipedia.org/wiki/Friends_Arena

a, nasze przeciekające cudo ???

Stadion Narodowy kosztował 1752 mld
-------------------
czyli ca' tak z pół miliarda przepłacony - ale to c.... dla niektórych

pozdrav.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 11:54

adamk3 napisał(a):Stadion Narodowy kosztował 1752 mld

Drogo ;)

Zapomniałeś dopisać, że to, co jest wliczone w koszt budowy Narodowego tutaj podają osobno.
2,8 mld koron za stadion i ponad 4 mld za resztę :)

Poza tym koszty szacunkowe też były niższe i urosły o ... 20%, więc pewnie i te 4 mld skoczą do 5.
U nas, za takie coś, to by zlinczowali chyba :D

To ile w końcu będzie kosztował ten kompleks?

900 milionów euro? :)
Czyli jakieś 4 mld złotych? Taniocha ;)
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 15.11.2012 12:39

weldon napisał(a):
adamk3 napisał(a):Stadion Narodowy kosztował 1752 mld

Drogo ;)

Zapomniałeś dopisać, że to, co jest wliczone w koszt budowy Narodowego tutaj podają osobno.
2,8 mld koron za stadion i ponad 4 mld za resztę :)

Poza tym koszty szacunkowe też były niższe i urosły o ... 20%, więc pewnie i te 4 mld skoczą do 5.
U nas, za takie coś, to by zlinczowali chyba :D

To ile w końcu będzie kosztował ten kompleks?

900 milionów euro? :)
Czyli jakieś 4 mld złotych? Taniocha ;)

zapomniałeś dopisać, że:
te 4 mld SEK = ca 425 mln E - to całość za stadion i:

parking na 300 autobusów i 4000 samochodów, kilka hoteli (400 pokoi), restauracji (8000 osób), centrum handlowe (240 sklepów), powierzchnie biurowe dla 10.000 pracowników, centra konferencyjne / wystawy i 2.000 mieszkań.

The stadium is located a 1.2 kilometer (about 0.75 miles) walk from the Solna commuter train station (about six km (3,7 miles) from Stockholm Central Station ) and has parking for 300 buses and 4,000 cars. Along with the stadium, there will also be built a number of hotels (400 rooms), restaurants (8,000 guests), shopping mall (240 shops), office areas for 10,000 employees, conference/exhibition centres and 2,000 flats. The mall is planned to be called Mall of Scandinavia and will be the biggest shopping centre constructed in Sweden. The total project is calculated to cost more than 4 billion SEK .

-----------------------
A ceny (siła robocza, materiały bud itd.) tam TROCHĘ wyższe niż u nas - :D :D :D :wink:

pozdrav.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 15.11.2012 12:51

adamk3 napisał(a):lyrzeccką ciekciu (((-:
------------------

Kapitalny ten stadion. Poczytałam co nieco i pooglądałam parę tygodni temu, bo to w przyszłym roku będzie arena speedway GP. Abstrahując od kosztów budowy, mnie zadziwia sprawność zarządzania tym obiektem. Dopiero kończy się budowa, a na przyszły roku zaplanowano sporo medialnych imprez i z całą pewnością okażą się dochodowe. Szczerze zazdroszczę, że nasze urzędasy, znajomki i pociotki Dudkiewicza tak nie potrafią.
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 15.11.2012 13:10

marze_na napisał(a):
adamk3 napisał(a):lyrzeccką ciekciu (((-:
------------------

Kapitalny ten stadion. Poczytałam co nieco i pooglądałam parę tygodni temu, bo to w przyszłym roku będzie arena speedway GP. Abstrahując od kosztów budowy, mnie zadziwia sprawność zarządzania tym obiektem. Dopiero kończy się budowa, a na przyszły roku zaplanowano sporo medialnych imprez i z całą pewnością okażą się dochodowe. Szczerze zazdroszczę, że nasze urzędasy, znajomki i pociotki Dudkiewicza tak nie potrafią.

i jeszcze im trawa rośnie bo mają - za******y daszek :D

pozdrav.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 13:20

adamk3 napisał(a):zapomniałeś dopisać, że:

Ciężko się w to wczytać, ale wyszło mi, ze ten kompleks liczą osobno.
No bo jak zrozumieć to, że chcą dopiero wybudować coś, co w sumie będzie kosztowało te czwórkę?
Trochę dwuznaczne, albo mi google źle tłumaczy :D

W dodatku on jeszcze nie jest zbyt ukończony, skoro piszą, że Anglia wczoraj grała na placu budowy.
"Wnętrze stadionu jest już niemal ukończone, ale na zewnątrz prezentuje się on bardziej jak plac budowy, niż miejsce rozgrywania meczów piłkarskich."

Kurcze, u nas za to "niemal ukończony" to by rewolucja była :D

Ciężko żeby trawa nie rosła, skoro dopiero co przywieziona ;)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.11.2012 17:56

weldon napisał(a):Wrocław, Gdańsk ... Nie pamiętam kto teraz zarządza stadionem w Poznaniu.

Lechia Gdańsk, Lech Poznań, Legia Warszawa, Wisła Kraków, Cracovia, Górnik Zabrze, Jagiellonia Białystok, Podbeskidzie BB,

to tylko na szybko kluby które grały na stadionach miejskich i po modernizacji grają/grać będą na... stadionach miejskich.
Gdzie ty widzisz masowe przejmowanie ? :D
A nawet gdyby tak było, to powiem Ci - to dobry kierunek.

Już to było ze dwa razy wyjaśniane w tym temacie, że kluby wynajmują od miasta stadiony. Za pieniądze. Nikt im niczego nie oddaje.

weldon napisał(a):
A Narodowy uniknie czegoś takiego, jak zawładnięcie przestrzenią publiczną przez jakaś mniej lub bardziej zorganizowana grupę społeczną.

O czym Ty piszesz, o jakim zawładnięciu. Stadiony są miejskie, miasta robią tam co chcą. Raz na dwa tygodnie wynajmują (same lub przez pośrednika) klubowi na mecz.
A , że niewiele umieją zrobić ? A to już inna bajka.

Tyle, że nikogo nie interesuje, że to się dodatkowo kosztem miasta by odbywało.

Kosztem miasta ? Wiesz coś na ten temat. ? Zgłoś to do prokuratury, bo byłby to jaskrawy przykład niegospodarności Prezydent Warszawy.
Bo normalnie to organizator imprezy, a nie wynajmujący (obojętnie czy koncern Madonny czy mecz) płaci za szkody. Co zresztą każdy organizator starannie sobie dolicza do cen biletów.

weldon napisał(a):
Mówisz, że im oddadzą, a każdy mecz będzie świętem piłki, kiedy to kibice będą radośnie i z uśmiechem maszerowali przez miasto witani girlandami kwiatów rzucanych przez rozentuzjazmowanych mieszczan?
Ja to kupuję i jestem skłonny poczekać na to :D[/color]

Nie musisz czekać. Co tydzień dla setek tysięcy osób w tym kraju mecz to święto. To, że w czymś nie uczestniczysz to nie znaczy, że tego nie ma.

Pozdrawiam
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone