Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.08.2014 21:09

weldon napisał(a):
Co ma brak zgody, do gotowości stadionu?

A to już w sądzie będą wyjaśniać :lol:

weldon napisał(a):A tak przy okazji, to masz fajną wystawę w Muzeum Lotnictwa - poszedłbyś się rozerwać, fotki porobić

Interesuje Cię to wpadnij, fotki porób :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2014 21:20

Nie mam czasu. Może jak pendolino uruchomią.

Na razie dziewczyny jeżdżą, a ja ... chodzę :D

Zresztą sezon na powodzie się zbliża, a dziś widziałem, że u was budują na terenach zalewowych, więc strach jechać ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.08.2014 22:17

weldon napisał(a):
Albo jak się Śląski miewa - też jestem ciekaw :D

Polacy nie dają rady, to może Niemcy poradzą...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.08.2014 22:17

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.08.2014 05:22

Niewiarygodne, ale za kilka tygodni, w tym miejscu będą pływali windsurfingowcy :D

http://www.sport.pl/siatkowka/10,106368 ... BoxSlotIMT
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.09.2014 14:23

kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.09.2014 15:54

Może odbiorą im Mundial 2018, to zaoszczędzą :mrgreen:

Na rozbiórkach.
:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.09.2014 11:44

Grunt, to wyciągnąć właściwe wnioski.

Skoro na Narodowym może być basen, to teraz trzeba to odpowiednio sprzedać.
Jak to mówią, ten się śmieje, kto się śmieje ostatni :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.09.2014 16:24

weldon napisał(a):Niewiarygodne, ale za kilka tygodni, w tym miejscu będą pływali windsurfingowcy :D

Niewiarygodne to jest to, że udało się zorganizować całe dwie imprezy w przeciągu dwóch tygodni.
Szapoba :lol:

Oczywiście niewiarygodne w kontekście tego, że całymi miesiącami stadion świeci pustkami, a kalendarium imprez na stronie oficjalnej jest równie puste jak mój portfel po wizycie w Chorwacji.

Niewiarygodne to jest to, ze nikt nie chce wynająć powierzchni biurowej na stadionie. I w świetle ogólnych trendów w Warszawie (odwrót firm od lokowania siedzib w stolicy i bardzo duża podaż powierzchni biurowej) tak może zostać na długo.

A tak nam obiecywałeś, z tymi biurami :D
W sumie nie mam pretensji, bo sam obiecywałem niedawno, że na Wiśle biura pójdą i doopa. Kibice strzelili focha, atmosfera zrobiła się zła. I też doopa biura stoją puste. Tyle, że w Krakowie zapotrzebowanie na powierzchnie biurową jest ogromne, więc jest nadzieja.

Ciekawa sprawa z tymi biurami. Na stronie oficjalnej jest napisane: rok ukończenia 2013. Czyżby potwierdziło się to o czym pisałem w 2012 roku, że poza płytą i trybunami nie ma nic. I ciekawe ile ta wykończeniówka z 2013 roku kosztowała ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.09.2014 17:09

A, tak z ciekawości, na stadionach piłkarskich między meczami, w dodatku miejscowymi, to coś się dzieje? ;)

Lubie z tobą gadać, bo w krytyce należysz do gatunku porównywalnego z dinozaurami :D (to żart 8) )

Ja nie mam za bardzo teraz pojęcia, jak to wygląda na świecie, ale coś mi się kojarzy, że standardem są dwie masowe imprezy miesięcznie i szereg pomniejszych. Nie zapominaj, że pod płytą stadionu jest elektrownia zasilająca pół Pragi, więc nawet jak on stoi pusty, to zarabia :D

Co do braku imprez, to jedna z najbliższych będzie tak duża, że już ogłaszają, że oprócz stadionu na imprezę zajęte będą również parkingi. Swoją drogą, to na ten rok zaplanowano ich 20 więc chyba ten pozorny brak imprez wynika z logicznej konsekwencji zapewniania lepszej jakości usług, niż ich ... zapewniania :D
Pewnie można by pójść na masówkę i robić nowa imprezę co tydzień, ale to chyba tylko spełniłoby wyłącznie twoje oczekiwania, a nie na przykład mieszkańców Saskiej Kępy :D

Jeszzce jedno porównanie - w zeszłym roku stadion, raptem po półtora roku istnienia, odwiedziło milion trzysta tysięcy ludzi. W tym samym czasie na Wawelu pojawiło się tych ludzi ... 9 milionów. Wychodzi na to, że zamek królewski jest raptem 6 razy bardziej popularny, niż obiekt rozrywkowy :D
Mz źle nie jest ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.09.2014 20:26

weldon napisał(a):[color=#800000]A, tak z ciekawości, na stadionach piłkarskich między meczami, w dodatku miejscowymi, to coś się dzieje? ;)

Różnie, zależy od stadionu. Na moim ulubionym inaczej na przykład ostatnio Boticelli śpiewał, a na Legii świadkowie Jehowy mieli kongres.
Zasadniczo mecze powinny wystarczać.

weldon napisał(a): Nie zapominaj, że pod płytą stadionu jest elektrownia zasilająca pół Pragi, więc nawet jak on stoi pusty, to zarabia

Elektrownia ? Chyba atomowa bo kominów nie ma. :lol:
Stacja trafo to nie elektrownia. Koszt takiej stacji to 50 mln zł ze wszystkim. Za co zresztą zapłacił STOEN i z czego czerpie zyski. Stadion to ma z tego jakieś drobne na frytki.

weldon napisał(a): Swoją drogą, to na ten rok zaplanowano ich 20

Na liczbę powala. :D (dla porównania startująca Kraków Arena 14 imprez w siedem miesięcy) Na jakość... Takie targi mobilne na przykład, 3 tysięcy odwiedzających. Po zbóju targi, w garażu bym zorganizował. :D Realnie w tym roku odbyły się ze cztery, może pięć poważnych imprez. Całe szczęście kalendarz imprez jest jawny, każdy moze sobie poogladać, co na przykład na stadionie w lipcu się działo.

weldon napisał(a):Pewnie można by pójść na masówkę i robić nowa imprezę co tydzień, ale to chyba tylko spełniłoby wyłącznie twoje oczekiwania, a nie na przykład mieszkańców Saskiej Kępy

Trzeba było w Jankach wybudować.
Jednym słowem wybudowaliśmy obiekt za dwa miliardy, żebym ładnie z Placu Zamkowego wyglądał. :lool:

weldon napisał(a):Jeszzce jedno porównanie - w zeszłym roku stadion, raptem po półtora roku istnienia, odwiedziło milion trzysta tysięcy ludzi. W tym samym czasie na Wawelu pojawiło się tych ludzi ... 9 milionów. Wychodzi na to, że zamek królewski jest raptem 6 razy bardziej popularny, niż obiekt rozrywkowy

A taka Galerie Krakowską to i sto tysięcy ludzi dzienne czasami odwiedza. Drżyj Wawelu :lol:

A dla ścisłości. Te 9 milionów to Kraków odwiedza. Taka liczba to by Wawel rozniosła na butach.
Różnica jest tylko taka, że 9 milionów w Krakowie generuje 5 miliardów przychodu do którego rząd nic nie dokłada, a 1,3 mln na stadionie na wszystkich imprezach generuje 20 z czego część to dotacje państwowe (moje, Twoje, tamtej pani).

A tak dla porównania. Zoo we Wrocławiu to 600 tysięcy, Muzeum Narodowe w Krakowie nieco więcej, MPW coś koło tego. Roczna frekwencja na stadionie czołowych klubów to 250 do 400 tys. Tyle, że żaden z tych obiektów nie kosztował 2 miliardy. A może nawet więcej.

weldon napisał(a):Lubie z tobą gadać, bo w krytyce należysz do gatunku porównywalnego z dinozaurami (to żart )

Lubie z Tobą gadać, bo jak nikt potrafisz odwrócić kota ogonem. :D

weldon napisał(a):Mz źle nie jest

Mz jest lepiej niż się spodziewałem, głownie zresztą dzięki pomocy rządu (dotacje do Szczytu klimatycznego czy targów książki).

To do następnego.
Roku :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.09.2014 20:55

Kiepura napisał(a):Trzeba było w Jankach wybudować.

Stadion bez dojazdu? :roll:
Świetny pomysł :D

Kiepura napisał(a):Jednym słowem wybudowaliśmy obiekt za dwa miliardy, żebym ładnie z Placu Zamkowego wyglądał.

A kto bogatemu zabroni? ;)
Tanio miałeś na Ukrainie i w Brazylii - u nas coś przynajmniej zostało po tym Euro użytecznego, a ty byś wolał, żeby gdzieś na zadupiu zaczęło właśnie zarastać zielskiem.
Tak przynajmniej masz szansę, że się zwróci, a tak poszłoby w błoto :)

Kiepura napisał(a):Tyle, że żaden z tych obiektów nie kosztował 2 miliardy.

Znów? :roll:

Kurcze, potrafi ktoś w tym kraju inaczej, niż przeliczając wszystko na pieniądze? :D

To znalazłem na krakowskim forum:
Spotyka się Warszawiak, Poznaniak i Krakus. - Warszawiak pół litra postawił na cześć spotkania. - Poznaniak przyniósł kieliszki i trochę zagrychy. - Krakus skoczył po szwagra, by polał - pisownia oryginalna :)

Ty to byś chciał tak:
Obrazek ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.09.2014 21:32

weldon napisał(a):To znalazłem na krakowskim forum:
Spotyka się Warszawiak, Poznaniak i Krakus. - Warszawiak pół litra postawił na cześć spotkania. - Poznaniak przyniósł kieliszki i trochę zagrychy. - Krakus skoczył po szwagra, by polał - pisownia oryginalna :)

Stare, ale znakomite.

Tyle, że w tym przypadku to nie warszawiak stawiał tylko warszawiakowi postawiono. :D

A swoją drogą tyle wódki w Warszawie wypiłem, ale tylko raz mi warszawiak stawiał. Ale on był żyd. Taki nowojorsko-warszawski, może dlatego. :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.09.2014 08:14

No i wszystko jasne, warszawiacy to centusie, Żydzi wyemigrowali do Hameryki i stąd braki w krajobrazie ... ;)
Kiepura napisał(a):Ale on był żyd.

Pytałem już, kogo masz na myśli, bo różnica między żyd, a Żyd jest dokładnie taka sama, jak między Polak, a katolik i nadal mam wątpliwości :)

Skoro był "nowojorsko-warszawski", to tylko tyle wykoncypowałem, że nie murzyn :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.09.2014 18:34

weldon napisał(a):Pytałem już, kogo masz na myśli, bo różnica między żyd, a Żyd jest dokładnie taka sama, jak między Polak, a katolik i nadal mam wątpliwości :)

To skomplikowane.
Izraelita to on nie był, więc nie Żyd.
Do Synagogi nie chodził więc nie żyd.
Oba znane w Krakowie znaczenia słowa żyd też odpadają, bo nie sknera (w końcu postawił :D ) a piłką w ogóle się nie interesował.
Starozakonne korzenie podkreślał. I że tu się urodził też.
Mieszkał to tu (w Warszawie), to tam.

To jak go określić.
Może warszawiak. Choć może per analogiam to on może i Warszawiak i warszawiak.
Jeden z ostatnich taki może.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone