Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 20:50

Nie wiem, co wy w tej fladze widzicie prowokacyjnego.

Interia też już coś pisze o tym:

http://euro.interia.pl/news-uefa-zezwolila-rosyjskim-kibicom-na-wniesienie-flagi,nId,612425

Co w tej fladze jest niestosownego? Ja tam żadnych treści politycznych nie widzę. Zwykły wojownik z mieczem - tak samo jak nasze husarskie skrzydła, widywane na wielu meczach.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2012 21:06

Pożarski - nie mylić z kotletem ;)

Dymitr Michajłowicz Pożarski - kniaź z rodu Rurykowiczów, przywódca powstania ludowego, które wyparło wojska polsko-litewskie z Rosji, w czasie wojny polsko-rosyjskiej 1609-1618.

W uznaniu zasług mianowany bojarem. W 1615 przeprowadził działania zaczepne przeciwko lisowczykom. W grudniu 1617 pobity pod Kaługą przez lisowczyków pułkownika Stanisława Czaplińskiego. W 1618 jego oddział został kompletnie rozbity przez wojska polskie pod wodzą królewicza Władysława atakujące Moskwę. W czasie wojny polsko-rosyjskiej 1632-1634 przydzielony do mniej ważnych działań militarnych wojsk rosyjskich.

Pełnił wiele funkcji w administracji rosyjskiej. W 1619 został szefem prikazu transportu, w latach 1621-1628 kierował prikazem policji i prikazem sądów moskiewskich w latach 1637 i 1640-1642.

Jego postać stała się symbolem narodowym w historii Rosji, a rocznica zwycięstwa powstania Pożarskiego w 1612 jest od niedawna obchodzona jako rosyjskie święto narodowe pod nazwą Dzień Jedności Narodowej.

Regulamin jednoznacznie zabrania natomiast wnoszenia i używania transparentów zawierających treści polityczne lub rasistowskie.

Przeciwko wykorzystaniu flagi, przedstawiającej rycerza w zbroi z mieczem w ręku i opatrzonej ogromnym napisem "This is Russia", zaprotestowała współpracująca z UEFA organizacja Football Against Racism in Europe (FARE) oceniając, że flaga była symbolem ekstremistycznym.

UEFA wydała zgodę na podstawie certyfikatu niepalności i wykazując się kompletną nieznajomością historii i symboliki nacjonalistycznej.

Kiepura, a o co chodzi?

Że nieważne, jaki powód, ważne, żeby był?
Że ruskie to taki sam dobry pretekst, żeby się pobić z policją, jak kazdy inny?
Że ludzie się bawią, więc trzeba to przerwać, bo to nie honor?

No o co chodzi?

O dorobienie ideologii do zwykłego bandytyzmu?
Nikt się nie wypowiada, bo to żenujące?

Jeden się wypowiedział, to się nawet kumple od niego odwrócili.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 13.06.2012 21:28

Raul73 napisał(a):Nie wiem, co wy w tej fladze widzicie prowokacyjnego.

Interia też już coś pisze o tym:

http://euro.interia.pl/news-uefa-zezwolila-rosyjskim-kibicom-na-wniesienie-flagi,nId,612425

Co w tej fladze jest niestosownego? Ja tam żadnych treści politycznych nie widzę. Zwykły wojownik z mieczem - tak samo jak nasze husarskie skrzydła, widywane na wielu meczach.

tylko spojżałęm - to jest przemoc , agresja , chęć dominacjii :twisted:
zawody sportowe mają być pokojowe i takie mają mieć przesłanie .
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.06.2012 22:05

Tak na marginesie. Rozmawiałem dzisiaj z panią z Euro 2012 rezydującej w Gdańsku. Powiedziała, że działacze UEFY, z którymi ma do czynienia w nieformalnych rozmowach są bardzo zawiedzeni Ukrainą. Tak naprawdę nie odebrano im organizacji, żeby chronić twarz, w końcu sami poręczyli. Goście stwierdzili, że gdyby wiedzieli to co wiedzą o nas dzisiaj, to bez wahania powierzyliby nam organizację całej imprezy.

Jedyne kłopoty o jakich ta pani wspominała, to rosyjscy oszuści sprzedający pod naszym stadionem lewe bilety. Oszukani oczywiście mają pretensje do nas. Policja większość z tych cwaniaków wyłapała.

W gdańskiej Panoramie w tv pokazywali Irlandczyków i Hiszpanów bawiących na naszych plażach. Zero kibolstwa. Fiesta trwa.

8)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 22:08

auto_gt napisał(a):tylko spojżałęm - to jest przemoc , agresja , chęć dominacjii :twisted:

Nie przesadzajcie! Tak samo można się doczepić do husarskich skrzydeł, które często zakładają polscy kibice - też przemoc i chęć dominacji. Mnie tam się ta flaga podobała i ja jej z polityką nie wiążę.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.06.2012 22:21

weldon napisał(a):

Kiepura, a o co chodzi?

Że nieważne, jaki powód, ważne, żeby był?
Że ruskie to taki sam dobry pretekst, żeby się pobić z policją, jak kazdy inny?
Że ludzie się bawią, więc trzeba to przerwać, bo to nie honor?

No o co chodzi?

O dorobienie ideologii do zwykłego bandytyzmu?
Nikt się nie wypowiada, bo to żenujące?

Jeden się wypowiedział, to się nawet kumple od niego odwrócili.

Ale o co Tobie chodzi ? :D

Przeczytałeś mojego posta. Jednego i drugiego.
Chyba nie bardzo.
W ogóle nie rozumiem Twoich pytań w kontekście mojego postu.

W ogóle nie odnoszę sie w nim bezpośrednio do wczorajszych ganiawek po mieście. Ani ich nie oceniam.
Pisze o sprawach o wiele poważniejszych.

A ty tylko o jednym. :D

PS. A co do epitetów, to ironia była, ale raczej smutna.
PS2. Ja juz pisąłem, że flaga mnie nie bulwersuje, bolesne jest to, że nie miał kto tego Pana zawiesić w odpowiedzi :D

Obrazek

A teraz jakas krawcowa się zgłosiła, że ona na sobote uszyje.

:lool: :lool: :lool:

Ps.

w tv pokazywali Irlandczyków i Hiszpanów bawiących na naszych plażach. Zero kibolstwa. Fiesta trwa.

A Hiszpanie kiedys okupowali Irlandie ? Albo na odwrót. Słaby jestem z ich historii, tak pytam z ciekawości ? Bo Anglicy to wiem, że w Irlandii zadomowieni byli. I jakoś nie widziałem fiesty w Krakowie miedzy Anglikami a Irlandczykami. A pojawili się Irlandczycy, tylko po to by "ciepło" tych drugich przywitać.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.06.2012 22:44

Kiepura napisał(a):A Hiszpanie kiedys okupowali Irlandie ?

A Niemcy nam jakąś krzywdę kiedyś zrobili, bo nie pamiętam 8O

Coś chyba było :?

To tak na marginesie meczu PL-D rozegranego w Gdańsku we wrześniu.
Cisza, spokój. Knajpy pełne gości, zero trupów.

Kibol bez względu na powody swojej agresji bije bo nienawidzi wszystkich.
Nawet małe dzieci, które zostały zaatakowane przez karki w Redzie, bo grali sobie w dziecięcym turnieju a byli ze złego miasta.

Póki nie będzie się publikować twarzy tych debili i nie będzie się karać za sam udział w burdach to będziemy przegrywać z nimi.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.06.2012 23:35

kaszubskiexpress napisał(a):
Póki nie będzie się publikować twarzy tych debili i nie będzie się karać za sam udział w burdach to będziemy przegrywać z nimi.

Z tym publikowaniem twarzy to nie jestem do końca pewien... Debil jest dumny z tego, że jest debilem, a jeszcze lepiej, gdy inni o tym wiedzą.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.06.2012 05:59

Wielkie odliczanie czas zacząć.
Do końca
hecy już tylko 17 dni.:D :D :D

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.06.2012 06:39

Kiepura napisał(a):....w wielu krajach o podobnej historii dostrzeżono ewidentną prowokacje rosyjską.

Prowokacja ...

W metrze jedzie kibic.

Bysior, wytatuowany, co widać, bo jedzie bez koszuli, za to owinięty we flagę polską.
Przynajmniej siedzeń nie zapoci. A poci się, bo gorąco, a on napruty w dodatku.
Ognia szuka, bo by sobie zapalił, ale jakoś nikt się nie kwapi ...

Nagle z głośników słychać zapowiedzi stacji - po polsku, angielsku, rosyjsku ...

Kibic czerwienieje. Zaczyna słać "panienki", na czerwonych, na ruskich, na HGW, na policję ...

Ludzie proszą, żeby się opamiętał, bo tu kobiety, dzieci ...

Bysior sobie z tego nic nie robi, tylko zaczyna się rzucać, bo wyraźnie widać, że tu mu nikt nie podskoczy.

A guzik.

Guzik bezpieczeństwa zadziałał.

Stacja, SOK, policja ...

Spokój.

Dla mnie to spokój. Dla tych ludzi też.

Ale pewnie "w wielu krajach" zauważono, że "jedyna, słuszna reakcja, prawdziwego Polaka patrioty, na rosyjską prowokację, bo niech sobie po rusku w moskiewskim metrze gadają, została brutalnie stłumiona przez polską policje".

Dla mnie te wszystkie flagi, transparenty, podteksty, Bóg, honor, ojczyzna, okupacja, sovieci to typowa zasłona dymna dla rozmydlenia tego, że, najzwyczajniej w świecie, ktoś się chce nap...z drugim, najlepiej słabszym.

Każdy pretekst dobry, żeby "się pokazać", a wrogiem jest każdy - ideologię dorobi się później.

Obrazek

To, że piłka ściąga różne prymitywy, to jest oczywiste - dlatego cieszę się, że, w pierwszej kolejności, wyp...li ruskich kiboli, którzy również zjawili się przed meczem, z pięcioletnim zakazem wjazdu do Schengen, ale też cieszę, że wyłapują pozostałych.

Najgorsze jest to, że przez kilkudziesięciu debili, zapomina się o tych kilkuset tysiącach, na Stadionie, w Strefach Kibica.
Tam, jakoś, potrafili ze sobą się wspólnie bawić, śpiewać, robić wspólne zdjęcia.

Trzeba znać czas i miejsce na to, co się robi, bo inaczej wychodzi się, i słusznie, na debila.

EDIT: Patrząc na fotkę, to też bym ukarał :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.06.2012 07:31

Na szczęście piszą o nas również dobrze. :wink:
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 14.06.2012 11:47

Raul73 napisał(a):
auto_gt napisał(a):tylko spojżałęm - to jest przemoc , agresja , chęć dominacjii :twisted:

Nie przesadzajcie! Tak samo można się doczepić do husarskich skrzydeł, które często zakładają polscy kibice - też przemoc i chęć dominacji. Mnie tam się ta flaga podobała i ja jej z polityką nie wiążę.

Ty nie wiążesz, ale zamysłem było sprowokowanie Polaków. Mnie też się flaga podobała (estetycznie wykonana itp.). To co istotne, to fakt, że gdyby na sektorach zajmowanych przez klientów z Polski pojawiła się podobna sektorówka z Podobizną hetmana Żółkiewskiego pod Kłuszynem prasa rozpisywała by się o jawnej prowokacji z naszej strony!

Jednym słowem poprawność polityczna jest wspaniałym narzędziem w rękach manipulatorów. To co gdzie indziej razi i nigdy nie mogło by mieć miejsca, u nas jest dopuszczalne i odwrotnie. Przykład? Gdyby podobna impreza odbywała się powiedzmy w państwie Izrael i kibice niemieccy chcieliby zorganizować sobie marsz na którym obecne byłyby symbole nazistowskie (lub choćby zachodziło podejrzenie, że mogą się pojawić) taka manifestacja/marsz/przemarsz - cokolwiek, nigdy by się tam nie odbyła. Gdyby się odbyła (hipotetycznie ktoś bez wyobraźni podobnie jak u nas wydał by zgodę) i w konsekwencji doszło by do zamieszek, cały "cywilizowany" świat rozpisywałby się o prowokacji kibiców niemieckich.

Dodam, że podobne reakcje towarzyszyły by przemarszom kibiców niemieckich w Londynie, czy nawet w niezwykle tolerancyjnym Amsterdamie, mimo, że od II wojny światowej minęło znacznie więcej czasu niż od komunistycznego ucisku ZSRR w Polsce.

A żeby nie pozostawać w strefie hipotez to podam jeszcze przykład który już miejsce miał. Rok 1998. Kibice reprezentacji Anglii podczas przemarszu na mecz przez algierskie dzielnice Marsylii mieli ze sobą (oczywiście tylko kilku z nich) koszulki i flagę z napisem "white power". Doszło do awantur z Algierczykami po których FIFA planowała ukarać - no właśnie - nie atakujących Algierczyków, a federację piłkarską Anglii za prowokacyjne zachowanie kibiców. Karą za prowokacyjny przemarsz, miało być wykluczenie z mistrzostw - ostatecznie do tego nie doszło.

Na kim suchej nitki nie zostawił cały "cywilizowany" świat? Tak, właśnie tak, na maszerujących kibicach angielskich!
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.06.2012 13:00

6 lat temu na meczu Polska - Niemcy nasi wywiesili flagę z napisami:

"Cedynia 972
Grunwald 1410
Dortmund 2006"

I nikt afery nie robił, nikt sie prowokacji nie doszukiwał - ani prasa polska, ani niemiecka, ani inne.

A co do rosyjskiej sektorówki:

UEFA nie dopatrzyła się niczego kontrowersyjnego w treści sektorówki - mówi rzecznik spółki Euro2012 Juliusz Głuski. - Nie jest to postać, która ma rysy jakiejkolwiek postaci historycznej. To jest zwykły rycerz, to jest waleczność, rycerz oznacza waleczność - dodaje.

Dobrze, że chociaż UEFA ma trochę oleju w głowie.

raffiu - nie porówuj rasizmu czy nazizmu do powstania antypolskiego, które z rządami totalitarnymi nie ma nic wspólnego. O ile mi wiadomo, to żaden z hitlerowców nie jest w Niemczech bohaterem narodowym. Pożarski, Żółkiewski, Batory, Kościuszko itp. to zupełnie co innego niż komuniści czy inna swołocz.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2012 13:09

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):....w wielu krajach o podobnej historii dostrzeżono ewidentną prowokacje rosyjską.

Prowokacja ...

Pewnie, że prowokacja...mają bilet-wsiedliby w komunikację miejską bo za darmo i dojechaliby do stadionu...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.06.2012 13:19

Poniatowski był wyłączony z ruchu ...

Świętokrzyski, zdaje się też. A nawet jak, to najkrótsza droga spod wieżyc przy MWP, na stadion, bez zakłócenia ruchu i tak, że nikomu by nie przeszkadzali, prowadziła ... przez most :)

Każda inna droga byłaby ... prowokacyjna ;)

:D

Hej, bierzesz ze sobą jakąś chorągiewkę, czy szalik?

Jakoś muszę was w tym tłumie wypatrzyć :D

Zróbcie żywą piramidkę, albo co ...

:lol:

PS a u ciebie Niemcy też "prowokacyjnie" nogami przez miasto przejdą?

Będziesz się bił? 8O

:mrgreen:

EDIT: prosiłem psa, żeby wskazał zwycięzcę meczu:

Obrazek

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone