Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL (Kraków) - SLK - HU - HR (Zadar) - opis trasy - CB Radio?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przem1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przem1978 » 24.01.2008 23:57

Witam,

w sierpniu 2008 wybieramy sie ze znajomymi na 2 samochody (octavie TDI z klimą) w okolice Zadaru (otrzymałem info ze Pakostane jest OK - ktoś potwierdza?) Jedziemy pierwszy raz, ja z Gdańska a znajomi dołączają w Krakowie...

użyłem "szukaj" ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na moje pytania...

1 Jakie punkty powinienem wpisać w nawigację TomToma aby sprawnie przeleciec trasę przez słowację, węgry do Zadaru ? podobno to jest najspokojniejsza trasa Kraków-Zadar

2. Jak to będzie wyglądało czasowo na danych odcinkach i w jakich godzinach najlepiej opuścic granicę polski ?

3. Czy moja 6-letnia córka musi mieć np. dowód tymczasowy na granicy wegiersko-chorwackiej ?

4. Czy muszę mieć zieloną kartę ?

dzięki za odpowiedzi...
Ostatnio edytowano 27.01.2008 18:17 przez przem1978, łącznie edytowano 1 raz
el_guapo
Cromaniak
Re: PL (Gdańsk-Kraków) - SLK - HU - HR (Zadar) - opis trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 25.01.2008 08:36

przem1978 napisał(a):Witam,
użyłem "szukaj" ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na moje pytania...
1 Jakie punkty powinienem wpisać w nawigację TomToma aby sprawnie przeleciec trasę przez słowację, węgry do Zadaru ? podobno to jest najspokojniejsza trasa Kraków-Zadar

Musisz zatem nauczyć się korzystać z tej opcji :wink: bo informacji o trasie PL-HR w różnych opcjach jest multum, a sam kiedyś wklejałem informacje z czasami na poszczególnych czekpointach.

Primo: Nie wiem dlaczego wybrałeś opcję przez Węgry. IMHO opcja Słowacja-Austria jest lepsza-szybsza.
Secundo: Jak rozważysz w/w opcję podam Ci dokładną marszrutę włącznie z siusiu i postojami na rozprostowanie kości. :wink:
Użytkownik usunięty
Re: PL (Gdańsk-Kraków) - SLK - HU - HR (Zadar) - opis trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2008 09:14

przem1978 napisał(a):... Jakie punkty powinienem wpisać w nawigację TomToma aby sprawnie przeleciec trasę przez słowację, węgry do Zadaru ? podobno to jest najspokojniejsza trasa Kraków-Zadar
...

W dziale FAQ jest post poświecony GPS z uwagi na to, że jest to dość często wystepujące pytanie na forum.
przem1978 napisał(a):... Jak to będzie wyglądało czasowo na danych odcinkach i w jakich godzinach najlepiej opuścic granicę polski ?...

Czasowo to raczej nie da sie określić - możesz to wyliczyć mniej/wiecej bo nigdy do końca nie bedziesz wiedział jakie bedzie natężenie ruchu, warunki atmosferyczne, kolizje po drodze (to potrafi nieźle, szczególnie na autostradach zablokować).
A o której wyjechać ???? To zależy o której chesz byc na miejscu - nie ma na to reguły, to już bardziej zależy od kierowcy niż od cro.pl :lol: .
Trasa przez Słowacje i zachodnie Węgry o którą pytasz równiez jest szczegółowo opisana w FAQ :wink:

przem1978 napisał(a):... Czy moja 6-letnia córka musi mieć np. dowód tymczasowy na granicy wegiersko-chorwackiej...

Do HR wjeżdzasz na podstawie paszportu lub nowego dowodu osobistego.
Dziecko ma obowiązek posiadać dokument tożsamości. Jak znam życie to nikt Was o to nie zapyta na granicy ale w razie kontroli, gdziekolwiek za granicą nie posiadając dokumentu dziecka, wytłumacz komuć na poczekaniu, że to Twoje dziecko. Podobna sytuacje jak jesteś w stefie Schengen - dokument taki potwierdza Twoje obywatelstwo i prawo do szwendania się np po Austrii bez paszportu. Moim zdaniem dzieciakowi lepiej wyrobic paszport (chyba nawet kosztuje tyle samo co DO) bo jak np. będziecie chceli wpaść do Bośni czy nawet innego kraju poza strefą Schengen to po wyjeździe.

przem1978 napisał(a):... Czy muszę mieć zieloną kartę ? ...

Tak, ale tylko jak masz zamiar wyjechać do sąsiadującej z HR Bośni lub Czarnogóry. Jak nie to wystarczy Ci polskie OC
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 25.01.2008 12:34

przem1978!
Słuchaj-tras do Cro jest tyle ilu podróżników. Ja sie tylko dziwię
tym, którzy maja odwagę pisać takie rzeczy że trasa przez Austrię
jest lepsza od inych. Jak już będziesz w Krakowie to polecam
przejazd do Chyżnego a potem przez Słowację ( Żylina Bratysława)
a potem wielokrotnie opisywana drogą 86 przez Węgry. Mogą być
małe problemy koło Dolnego Kubina bo tam przebudowywują drogę
wzdłuż rzeki Wag ( dlatego jeżdżę N.Sącz, Poprad - piękna trasa).
Jednakże trasa przez Węgry jest dużo spokojniejsza i tańsza. Jak
się w sierpniu trafią korki w Słowenii to czas będziesz miał fatalny.
Ja jeżdże przez H kilka razy do roku i nigdy nie stałem w żadnym
korku - no może raz ale to był już Zagreb. Poza tm jak zatankujesz
przed granicą to do Zadaru (TDI) dojedziesz. Pozdrowienia.
od członka klubu Road86!
przem1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przem1978 » 27.01.2008 18:16

dzięki, na podstawie wielu Waszych postów wybrałem trasę:

Kraków - Chyżne - Banska Bystra - Sahy - Budapest - Balaton - Letenye - Zagreb - Zadar

a teraz niech ktoś mi powie czy na tej trasie przyda mi sie moje CB Radio, czy w połowie sierpnia jest na tej trasie tylu Polaków (także TIR)abym z tego skorzystał ? :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.01.2008 18:29

przem1978 napisał(a):dzięki, na podstawie wielu Waszych postów wybrałem trasę:

Kraków - Chyżne - Banska Bystra - Sahy - Budapest - Balaton - Letenye - Zagreb - Zadar

Na tej trasie, między Bańską a Zwoleniem obowiązuję winietka
http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=537
A potem na Węgrzech kolejna winietka.
Dlatego lepiej chyba polecieć na Zylinę i Bratysławę (od Zyliny droga D1, winietka) a potem przez zachodnie Węgry (trasa opisana po wielokroć na forum) już bez winietki. Można ew. rozważać dojazd do Żyliny przez Zwardoń.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) » 27.01.2008 19:08

a teraz niech ktoś mi powie czy na tej trasie przyda mi sie moje CB Radio, czy w połowie sierpnia jest na tej trasie tylu Polaków (także TIR)abym z tego skorzystał ?

potrzeba Ci dużo szczęścia i cierpliwości[/u]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 27.01.2008 19:15

PŻ napisał(a):Kraków - Chyżne - Banska Bystra - Sahy - Budapest - Balaton - Letenye - Zagreb - Zadar

a teraz niech ktoś mi powie czy na tej trasie przyda mi sie moje CB Radio, czy w połowie sierpnia jest na tej trasie tylu Polaków (także TIR)abym z tego skorzystał ?

potrzeba Ci dużo szczęścia i cierpliwości[/u]

Czemu ??? W zeszlym roku lecialem ta trasa w obie strony i bylo OK !!! i to jechalem w dzien,w tym roku lece ta sama trasa,ale w nocy...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.01.2008 19:29

Haweł napisał(a):
Czemu ??? W zeszlym roku lecialem ta trasa w obie strony i bylo OK !!! i to jechalem w dzien,w tym roku lece ta sama trasa,ale w nocy...

Ominą Cię widoczki z nowego wiaduktu autostradowego w Koroseghy :(
przem1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przem1978 » 27.01.2008 23:32

gospodarz napisał(a):
Haweł napisał(a):

ja tez lece na noc, wyjazd z krakowa ok. 21:00, ale balaton będe mijał ok. 4:00 więc to chyba w sierpniu już świt :) nie mniej powrót bede robił w dzień przez węgry...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.01.2008 04:41

przem1978 napisał(a):
gospodarz napisał(a):
Haweł napisał(a):

ja tez lece na noc, wyjazd z krakowa ok. 21:00, ale balaton będe mijał ok. 4:00 więc to chyba w sierpniu już świt :) nie mniej powrót bede robił w dzień przez węgry...

Tylko nad Balatonem lecisz juz prawie caly czas autostrada i za wiele nie widac.Moze na ten sezon ukoncza cala autostrade,to bedzie super,jak wlecisz na Autostrade w Budapeszcie to zjedziesz dopiero za Splitem :).
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.01.2008 19:30

Haweł napisał(a):Tylko nad Balatonem lecisz juz prawie caly czas autostrada i za wiele nie widac.Moze na ten sezon ukoncza cala autostrade,to bedzie super,jak wlecisz na Autostrade w Budapeszcie to zjedziesz dopiero za Splitem :).

Do lata nie skończą ale do końca roku podobno tak.

A to wiadukt w Koroshegy. Balaton na prawo, podobno można zobaczyć
[img][img]http://images33.fotosik.pl/123/84ecadde52328c3cm.jpg[/img][/img]
przem1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przem1978 » 28.01.2008 21:10

gospodarz napisał(a):
Haweł napisał(a):Tylko nad Balatonem lecisz juz prawie caly czas autostrada i za wiele nie widac.Moze na ten sezon ukoncza cala autostrade,to bedzie super,jak wlecisz na Autostrade w Budapeszcie to zjedziesz dopiero za Splitem :).

Do lata nie skończą ale do końca roku podobno tak.

A to wiadukt w Koroshegy. Balaton na prawo, podobno można zobaczyć
[img][img]http://images33.fotosik.pl/123/84ecadde52328c3cm.jpg[/img][/img]

no wiadukt ładny, chetnie go zobacze :)
paolooo
Croentuzjasta
k/Zadaru.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 30.01.2008 20:42

jak juz bedziesz w Zadarze zajżyj do Bibinje....mała wioska, ale spokój i na plazy dość spokojnie (jak wszędzie ...kamienie)
przem1978
Podróżnik
Re: k/Zadaru.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) przem1978 » 30.01.2008 23:06

paolooo napisał(a):jak juz bedziesz w Zadarze zajżyj do Bibinje....mała wioska, ale spokój i na plazy dość spokojnie (jak wszędzie ...kamienie)

Pakostane mam na celowniku :) tez podobno ładnie i spokojnie

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone