Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

orientacyjny czas trwania podrózy :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ola77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola77 » 18.08.2007 08:01

witajcie:) 25 sierpnia wybieram sie do Chorwacji na 2 tygodnie , ale przeraża mnie trasa , wiec mam pytanie ile godzin chociaż w przyblizeniu trwa podróz , zaznaczę że mieszkam na dolnym śląsku a granice z Czechami przekraczałabym w Jakuszycach 70 km od mojej miejscowości:) bardzo wszystkim dzekuje za info:)
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 18.08.2007 08:18

Kilka godzin. :wink: Zależy w któro miejsce na Chorwacji. Do granic CRO - tak jak pisałem, czas niedługi, moim zdaniem do 8 godz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2007 08:22

ola77 napisał(a):witajcie:) 25 sierpnia wybieram sie do Chorwacji na 2 tygodnie , ale przeraża mnie trasa , wiec mam pytanie ile godzin chociaż w przyblizeniu trwa podróz , zaznaczę że mieszkam na dolnym śląsku a granice z Czechami przekraczałabym w Jakuszycach 70 km od mojej miejscowości:) bardzo wszystkim dzekuje za info:)

No wszystko OK - gdzie startujesz to wiem, ale dokąd jedziesz tego już nie wiem a pojęcie "do Chorwacji" jest nieco ogólne :wink: :lol:
Poza tym dośc trudno określic czas przejazdu ze wzgledu na to, że nie wiadomo:
1) jakie będzie natężenie ruchu na drodze,
2) czy na odcinkach, przez które będziesz przejeżdzała nie będzie ograniczeń ze wzgledu na roboty drogowe
3) warunki atmosferyczne (jak np. leje to nie popędzisz za szybko)
4) i wiele innych
wprawdzie różne "ruteplanery' wyliczą Ci czas przejazdu ale nie bież tego sobie za bardzo do serca bo wyliczanka odbywa się na takich zasadach jakbyś tylko Ty jechała i nikt wiecej - czyli czysta teoria.
Ale, żeby miec jako taki pogląd to trasę wylicz sobie tak:
ilośc kilometrów x średnia prędkośc 80-90/h = czas podróży. Wyliczanka z taką prędkością będzie w miarę wiarygodna bo raz pojedziesz wolniej a drugi raz na autostradzie nadgonisz czas.
Pozdrav :papa:
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 18.08.2007 08:49

W moim przypadku trasa Bielsko-Biała - Split już dwukrotnie.
Raz 12 a raz 14 godzin.
ola77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola77 » 18.08.2007 09:37

jejku bardzo wam dziekuje Panowie za tak szybka odpowiedz , fakt z tego wszystkiego :wink: zapomniałam napisac gdzie konkretnie jadę :lol: a więc celem mojej podrózy jest Dalmacja - Jasenovo , kurcze mam nadzieje że zauroczę się Chorwacją , mam zamiar troche zwiedzic ale szczerze mówiąc troche mnie przerażają żwirowe plaże :? , po powrocie wpadne i powklejam fotki:) mysle ze jak na wieczór wyjade to na rano bede :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2007 09:59

Wrocław-Graz około 8h.
Dalej to w zależności, ile czasu zejdzie na Maribor i granicę oraz bramki z Zagrzebiu i tunele. Na autostradzie spokojnie możesz jechać 130 do 150 (w Cro) lecz wtedy trzeba pilnie śledzić to, co dzieje się za samochodem.
Sibenik-Wrocław około 13 godzin.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.08.2007 10:13

Witam
Co miałeś na myśli pisząc - " lecz wtedy trzeba pilnie śledzić to, co dzieje się za samochodem. " - ?

pozdrav :hut: :papa:
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 18.08.2007 10:22

W moim przypadku Gliwice-Vodice ok.11,5 godziny. "Sledzenie co dzieje się za samochodem" to nic innego jak baczne obserwowanie czy nie jesteś nagrywany. W chorwackim dzienniku pokazywali jakim sprzętem dysponuje policja na autostradzie A1. A mianowicie: 3 mercedesy "okularniki" oraz motor z videoradarem. A debiut w tkim filmie sporo kosztuje.
POzdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 18.08.2007 10:23

wg mnie plaże żwirowe czy kamieniste są lepsze od piaszczystych, szczególnie w Cro
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.08.2007 10:31

Witam
Dzięki, to nagrywanie "od tyłu" jak w Austrii, stacjonarne fotoradary od tyłu robią zdjęcia. W Austrii przy każdym wjeździe do miasta (teren zabudowany) 50/h i zaraz stoi fotoradar (skrzynia-szafa koloru stalowego), dobrze zwracać uwagę na miejscowych kiedy naciskają hamulec.
pozdrav :hut: :papa:
Wojtek Grudzinski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek Grudzinski » 19.08.2007 20:05

Trasa: Wołomin-Wawa-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Makarska 1680km = 18godzin...pojechałem na raz: wyjazd 4.00 przyjazd 22.15. A czytałem gdzieś tutaj że to hardcore jechać na raz :D

pozdrawiam
Wojtek
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.08.2007 20:27

Wojtek Grudzinski napisał(a):Trasa: Wołomin-Wawa-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Makarska 1680km = 18godzin...pojechałem na raz: wyjazd 4.00 przyjazd 22.15. A czytałem gdzieś tutaj że to hardcore jechać na raz :D

pozdrawiam
Wojtek

........ hardcore to może i nie jest. Jak trzeba to i więcej przejeżdzają. Tutaj raczej mówimy ... głupota podyktowana oszczędnością pieniądza. Ja również tak mówię. Na wakacje się jedzie a nie pędzi.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 19.08.2007 21:11

a uwzględniliście korki na autostradzie w Chorwacji?
Wojtek Grudzinski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek Grudzinski » 20.08.2007 10:30

Kawo napisał:
Wojtek Grudzinski napisał(a):
Trasa: Wołomin-Wawa-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Makarska 1680km = 18godzin...pojechałem na raz: wyjazd 4.00 przyjazd 22.15. A czytałem gdzieś tutaj że to hardcore jechać na raz icon_biggrin.gif

pozdrawiam
Wojtek

........ hardcore to może i nie jest. Jak trzeba to i więcej przejeżdzają. Tutaj raczej mówimy ... głupota podyktowana oszczędnością pieniądza. Ja również tak mówię. Na wakacje się jedzie a nie pędzi.

Byłbym bardzo wdzięczny abyś swoje komentarze o głupocie zachował dla siebie i mówił za siebie a nie za wszystkich. Jak przejedziesz 1000000km (1milion) po Europie to myślę że wtedy będziesz dla mnie równorzędnym partnerem do rozmowy :twisted:

nie pozdrawiam
Wojtek
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 20.08.2007 11:18

Witam !

Też przejechałem to na raz i nie widzę w tym nic dziwnego albo szalonego. Zależy wszystko od umiejętności prowadzenia samochodu i tego jak się czujesz w trasie. Jak się stresujesz to zmęczenie trafia cię dwa razy szybciej. Każdy ma inny organizm i co dla kogoś jest nie do zrobiebia, dla innego nie stanowi problemu. Dlatego w swoich opiniach bierz pod uwagę, że każdy jest inny i nie jesteś wyznacznikiem tego co powinno się, a czego nie powinno się robić.

Pzdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone