Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

orientacyjny czas trwania podrózy :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 20.08.2007 11:43

no i w Czechach też patrzmy do tyłu.
Ja się we wtorek w nocy zagapiłem. Miałem ustawiony tempomat na 140 i tak "wpadłem" przed Brnem na 80-kę :)

kosztowało mnie to 500 koron i 10 euro ... mogłem jeszcze się potargować, ale szkoda mi było czasu

Na marginesie dodam, że chcieli 2500 koron i 3 punkty :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.08.2007 11:49

Oczywiście, doświadczenie, obycie z kółkiem itd., tylko potem ktoś na wczasy nie dojeżdża lub z nich nie wraca. Proponuję sprawdzenie refleksu po przejechaniu 1000 km non stop. Sądzę, że oni również mieli sporo km przejechanych za kółkiem :?

Obrazek

Obrazek

kierowca ciężarówki nie zmieścił się na swoim pasie

Obrazek

Obrazek

Ale mojej wypowiedzi nie traktujcie poważnie, bo przejechałem zaledwie 300 tyś km
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 20.08.2007 11:50

kawo napisał(a):Na wakacje się jedzie a nie pędzi.

Popieram

... ale kiedyś - robiłem Wrocław - Vrsar w 8 godzin ... a teraz ... każdy chyba musi dorosnąć

Ostatnio mój dobry znajomy powiedział: "przecież dobrze wiesz że twoje auto pojedzie 230 i ty już umiesz tak jechać ... teraz naucz się jechać 130"

Potrzebowałem ponad milion kilometrów żeby to do mnie dotarło.
1pati211
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1pati211 » 20.08.2007 13:18

ola77 napisał(a):jejku bardzo wam dziekuje Panowie za tak szybka odpowiedz , fakt z tego wszystkiego :wink: zapomniałam napisac gdzie konkretnie jadę :lol: a więc celem mojej podrózy jest Dalmacja - Jasenovo , kurcze mam nadzieje że zauroczę się Chorwacją , mam zamiar troche zwiedzic ale szczerze mówiąc troche mnie przerażają żwirowe plaże :? , po powrocie wpadne i powklejam fotki:) mysle ze jak na wieczór wyjade to na rano bede :roll:

do tej pory zawsze jezdziłam na noc i nie ukrywam trochę się oko sklejało. po raz pierwszy pojechałam o 4 rano i na Makarskiej byłam o 6 po południu to był sukces :D
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 20.08.2007 14:48

W zeszłym roku Katowice - Marusici ( przed Makarską) 1250 km. -13,5 godziny , wyjazd 18,00 przyjazd 7,30. W tym roku Katowice- Funtana (koło Porecia) 990 km. 10,5 godziny, wyjazd 20,00 przyjazd 6,30. Pozdrawiam
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 20.08.2007 14:52

W tym roku (przedwczoraj) Vrsar - Triest - 75 km - 5,5 godziny :) (korek miał 50 km)
Kto mnie przebije ? :lol:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 20.08.2007 22:15

Moje tegoroczne osiągi (wyjazd w czerwcu, czwartek godz. 17.20)

Polska: Lubin-Boboszów 214km 3h 15min (w strugach deszczu i wiadomo, polskimi drogami :? )

Czechy: Boboszów-Mikulov przez Ołomuniec, Brno 203km 3h 5min;

Austria: przez Wiedeń, Graz 301km 3h 20min;

Słowenia: przez Maribor do D.Macejl 52km 55min;

Chorwacja: do miejscowości Skradin 375km 6h 15min (1h drzemka na parkingu Dobra i dwa półgodzinne korki przed tunelami)

Poza tym wiele innych krótszych postoi na siku i papu, jak to z małymi dziećmi. W sumie 16h 50min Bez łamania przepisów. :)
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 21.08.2007 06:50

Wojtek Grudzinski[/b]napisał(a):
Byłbym bardzo wdzięczny abyś swoje komentarze o głupocie zachował dla siebie i mówił za siebie a nie za wszystkich. Jak przejedziesz 1000000km (1milion) po Europie to myślę że wtedy będziesz dla mnie równorzędnym partnerem do rozmowy :twisted:
nie pozdrawiam
Wojtek

Wojtek ... tylko nie kłam. Nie wierzę w te 1000000 km. Ktoś kto tyle przejechał, wie jak jedzić i co może sie przytrafić nieroztropnemu kierowcy.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.08.2007 07:03

Mam znajomego. Ma lat 37.
Właśnie owdowiał.
Wracał z rodziną z urlopu nad polskim morzem do Krakowa.
Wracali w nocy
Chwila nieuwagi, zmęczenie?, zaśnięcie?
uderzył w tira.
żona zginęła na miejscu.
On właśnie traci jedną nerkę, która w wyniku uderzenia obumarła.
Smutne :cry:
Wypadek zdarzył się 100 km od domu.
Na pewno wierzył w siebie i swoje umiejętności.( przed wypadkiem)
A teraz?
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 21.08.2007 07:19

:cry: :cry: :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2007 07:28

Wojtek Grudzinski napisał(a):....Jak przejedziesz 1000000km (1milion) po Europie to myślę że wtedy będziesz dla mnie równorzędnym partnerem do rozmowy :twisted: ...Wojtek

Tyle, że o tym kto jest dobrym kierowcą nie decyduje ilość przejechanych kilometrów a to co kierowca ma (lub nie ma) po kopułą zwaną głową :wink:
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 21.08.2007 07:59

Wojtek Grudzinski napisał(a):Kawo napisał:
Wojtek Grudzinski napisał(a):
Trasa: Wołomin-Wawa-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Makarska 1680km = 18godzin...pojechałem na raz: wyjazd 4.00 przyjazd 22.15. A czytałem gdzieś tutaj że to hardcore jechać na raz icon_biggrin.gif

pozdrawiam
Wojtek

........ hardcore to może i nie jest. Jak trzeba to i więcej przejeżdzają. Tutaj raczej mówimy ... głupota podyktowana oszczędnością pieniądza. Ja również tak mówię. Na wakacje się jedzie a nie pędzi.

Byłbym bardzo wdzięczny abyś swoje komentarze o głupocie zachował dla siebie i mówił za siebie a nie za wszystkich. Jak przejedziesz 1000000km (1milion) po Europie to myślę że wtedy będziesz dla mnie równorzędnym partnerem do rozmowy :twisted:

nie pozdrawiam
Wojtek

O kurcze, oby mniej takich "pewniaków" na drodze do CRO,

zresztą co my tu się wypowiadamy , leszcze jakieś jesteśmy z małego stawu, 100 , 200 tys. przejechane, to nie jest post dla nas....
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 21.08.2007 08:19

Pewnie jeszcze gdzieś na tym forum są moje posty sprzed 3-4 lat jak to szybko dojechałem. To prawda, czasówki były niezłe. Teraz patrzę na to tak, że miałem szczęście że wogóle dojechałem.

Obecnie mam całkiem inny styl jazdy. Może to wiek (39), może coraz lepsze auto, a może po prostu dorosłem :)

No i na koniec - chcesz się zabić, skocz z okna na betonowy placyk a nie wciągaj w to innych na drodze.
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 21.08.2007 12:48

Moje tegoroczne osiągi:
Wyjazd 02.08 Piątek - Katowice ok. 17.
Przyjazd 03.08 Sobota - Brela ok. 16 :D wychodzi 23 godziny.
Katowice - Zwardoń - Bratysława - Graz - Maribor, tutaj zwrot z kolejki i jazda przez miejscowości, których nie potrafię wymienić, przejście w kukurydzy w Słowenii i zdziwiony obecnością białego człowieka zaspany celnik, dalej normalnie autostrada Cro i o dziwo puste tunele, zjazd w Sestanowac zamknięty i objazd przez góry z pobladłą ze strachu rodziną (ale jakie widoki ) 8O i... ufff.

Co do brania trasy "na raz". Jeżeli wypadłoby normalnie, czyli ok. 15 h, można jechać nie czując większego zmęczenia. niestety od 17 godziny jest walka. Nawet jeśli nie czuć senności, to w przypadku objazdu przez wspomniane góry należy wykazać niesamowitą koncentrację, a o to po takiej ilości czasu za kółkiem niezwykle trudno.
Wniosek - trasa powrotna rozłożona na 2 dni i luzik.
szumson
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szumson » 22.08.2007 15:11

Ja dwa lata temu jechałem do makarskiej, z mazowieckiego ok.20godzin :? W miarę gładko trasa idzie, szczególnie jak się ocieramy o Alpy, piękne widoczki.pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

orientacyjny czas trwania podrózy :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone