Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

orebić

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sławka
Podróżnik
orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 18.02.2007 16:34

Cześć! jadę do Chorwacji po raz trzeci. tym razem to będzie Orebić w hotelu Belluev. trochę już poznałam ten kraj, nie mniej jednak w tej części Dalmacji jeszcze nie byłam. Może się ktoś tam wybiera w sierpniu lub zna ciekawe miejsca do zobaczenia oprócz tych oczywiście proponowanych przez biuro i przewodniki. [/list]
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 19.02.2007 08:06

Nie wiadomo co przeczytałaś w przewodnikach, ale jeśli były to standartowe informacje to pewnie już wiesz o Korčuli, Mljecie, Stonie, Mali Stonie, Dubrovniku, malowniczych miejscowościach na Pelješaczu.
Oprócz tego Mostar i wodospady Kravica.
Ja w tym roku też obieram kierunek na Orebić ale w II połowie czerwca.
W planie zwiedzenie wszystkich powyższych miejsc - 2 tygodnie mogą nie starczyć.
sławka
Podróżnik
Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 19.02.2007 09:41

Dubrownik, Mostar to oczywiście pozycje już zaliczone. Zapewne zobaczę Korczulę to przecież mały Dubrownik. Chcę zobaczyć wyspę Hwar podobno są tam przecudne pola lawendy. Może masz informację na temat nurkowania w Orebiću. Interesuje mnie kurs podstawowy, ceny za tydzień lub ewentualny kontakt z konkretnym instruktorem. Pozdrav Sławka. Vidimo se - może! :D
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 19.02.2007 11:54

O Hvarze rzeczywiście zapomniałem - pola lawendy są.
Co do nurkowania w Orebiciu poniżej są namiary na dwa centra nurkowe
www.adriatic-mikulic.hr
www.orebeachclubhotel.com
Jako nurek który obił się pod wodą tu i ówdzie w Cro proponuję Ci inne rozwiązanie.
Masz jeszcze trochę czasu - zrób kurs w Polsce i w Chorwacji zajmij sie nuraniem dla przyjemności.
Kurs to dość dużo godzin wykładowych, ćwiczeń pod wodą - będziesz musiała poświęcić na to czas - a trochę szkoda, gdy mogłabyś go wykorzystać na zwiedzanie czy nuranie - a jest co oglądać oj jest.
Po ukończeniu kursu w Polsce dostaniesz certyfikat z którym w każdym centrum nurkowym w Cro przyjmą Cię z otwartymi rękami - w końcu za każdego nurka będziesz musiałą zapłacić ok. 20-25 euro.
Poza tym ukończenie kursu w Polsce przyzwyczai Cię do polskich warunków (zimno, ciemno i do domu daleko) przy których nuranie w Chorwacji to czysta rekreacja.
sławka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 19.02.2007 16:46

Dzieki za namiary. Z barku czasu niestety nie mogę ukończyć kursu i szczerze przyznam się, że w Łodzi nawet nie wiem gdzie! Ale korci mnie jak diabli. Do tej pory nie zwiodłam się na chorwatach więc może uda mi się. Mam ogromną prośbę skoro ty tam będziesz w czerwcu to zorientuj się w sytuacji i po powrocie napisz.
a z drugiej strony ciekawe czy już wszystko zobaczyłeś w Cro. Pozdrav Sławka!
:D
kawa
Croentuzjasta
Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 19.02.2007 17:38

Witam !
Ja byłem w ośrodku Komodor kilka km. za Orebicem. Jest to to hotel, kilka apartamentowców i domki /bungalowy/
przeważnie 4-osobowe. Domki są nie pierwszej młodości /taki późny Gierek/, ale czyste i przestronne. Każdy domek ma dwie małe sypialnie i pokój dzienny z aneksem kuchennymi łazienkę z WC.

Wyposażone są bez luksusu ale przyzwoicie, jest wszystko co potrzeba, w
kuchi naczynia, sztućce, lodówka, kuchenka. Domki są albo wolnostojące / w takim mieszkałem i polecam/ albo w szeregowcach /tutaj jest trochę więcej ludzi i mniej kameralnie/.

Do plaży ok. 100-300 m. zależy gdzie masz domek. Plaża z kamieni /wielkości
jajka kurzego/. Obok jest camping, gdzie jest szkoła windsurfingu prowadzona przez Polakówi centrum nurkowe. Na miejscu jest sklep spożywczy i piekarnia. Zjeść można w hotelu, ale ja polecam mała konobę przy morzu za campingiem. Idąc plazą ok. 200 m za campingiem nazywała się chyba ZAMOSCE. Mają tu dobre jedzenie, gospodarz badzo miły a po zapłaceniu rachunku przynosi jeszcze na własny
koszt rakiję albo wino.
Polecam
Kawa
sławka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 19.02.2007 19:39

Dzięki - to już coś! Mam jakiś punkt zaczepienia!
Na pewno skorzystam z tej kawy i rakiji. Jeśli smakuje tak jak ta Joszkowa ze Splitu to na pewno! Polecam Wam! Joszko oprowadza po Splicie polskich turystów, ma ogromne poczucie humoru, doskonale mówi po polsku a rakije robi według przepisu swojej babci! :lol: Pozdrav! S.
Midunia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midunia » 19.02.2007 19:51

Sławka , a masz jakies namiary na tego Joszka . Będziemy w okolicach Splitu w sierpniu . Chętnie skorzystamy z polskojęzycznego przewodnika. pozdrawiam Midunia
sławka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 19.02.2007 21:14

Jeśli się dobrze orientuję (a spotkałam go dwa lata z rzędu) to na pewno znają go rezydenci naszych biur w większych hotelach. W okresie letnim lipiec, sierpień tylko on obsługuje polskich turystów w Splicie. To młody dalmatyńczy w wieku 29 lat. Dodatkowa informacja jego żona jest w połowie Polką. W czasie rozmowy opowiadał, że studiował w Poznaniu. Tak na marginesie trudno go nie zauważyć! :D Zawsze zaczyna przed południem od pałacu Djoklecjana i spotyka się przy planie miasta w pięknej alei palmowej niedaleko portu - potem z reguły wycieczki wyruszają promami zwiedzać wyspę Brać. Pozdrawiam S.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 19.02.2007 23:21

Słąwka napisała :
a z drugiej strony ciekawe czy już wszystko zobaczyłeś w Cro.

Oczywiście, że nie wszystko wiedziałem.
To co udało mi się zobaczyć zamieściłem na
www.mojachorwacja.boo.pl
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 21.02.2007 11:54

sławka napisał(a):Dzięki - to już coś! Mam jakiś punkt zaczepienia!
Na pewno skorzystam z tej kawy i rakiji. Jeśli smakuje tak jak ta Joszkowa ze Splitu to na pewno! Polecam Wam! Joszko oprowadza po Splicie polskich turystów, ma ogromne poczucie humoru, doskonale mówi po polsku a rakije robi według przepisu swojej babci! :lol: Pozdrav! S.

Jego babcia ma podobno 111 lat (sam tak powiedział). I podobno ręce jej się nie trzęsą, właśnie dzięki temu, że popija rakiję (ha, ha, ha).
Poczęstował wycieczkowiczów tą swoją rakiją i muszę przyznać, że postawiła mnie i nie tylko mnie na nogi. W związku z tym, dostał od nas spore zamówienie. Ta zamówiona rakija już była słabsza (dolał wody) ale co tam, chłopak sobie zarobił. Ja nie muszę pić tak mocnego alkoholu. Pewnie tę MOCNIEJSZĄ zostawił dla babci. No tak, w wieku 111 lat naprawdę potrzeba szczególnego wspomagania (hi, hi, hi).
Ale tak poważnie to naprawdę nie mam do niego pretensji bo na koniec pobytu w Chorwacji bardzo nam, wycieczkowiczom, pomógł.
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 22.02.2007 23:44

sławka napisał(a):Cześć! jadę do Chorwacji po raz trzeci. tym razem to będzie Orebić w hotelu Belluev. trochę już poznałam ten kraj, nie mniej jednak w tej części Dalmacji jeszcze nie byłam. Może się ktoś tam wybiera w sierpniu lub zna ciekawe miejsca do zobaczenia oprócz tych oczywiście proponowanych przez biuro i przewodniki. [/list]

Czesć,
Ja również zastanawiam się nad pobytem w tym hotelu z tym że w drugiej połowie lipca. Czy nie zastanawia cię relatywnie niska cena za pobyt ALL Inclusive w tym hotelu. Czy masz może jakieś informację na temat tego obiektu oprócz tego co jest w katalogu lub w internecie?
I jeszcze jedno pytanie praktyczne. Pokoje sa bez klimy. Czy to może byc problemem. W ubiegłym roku byłem na Istrii w hotelu w którym w pokojach nie było klimy i było ok. Nie wiem natomiast jak to wygłąda w Dalmacji która teoretycznie jest cieplejsza?
Z góry dzieki za opinie.
Tom
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 23.02.2007 07:16

Ja ryzykuję :wink: . Jadę tam w drugim tygodniu czerwca. Problemu klimy więc mam nadzieję nie bedzie, ale potem .. kto wie. Prawda że tanio, ale na firmie "z którą jadę" nie zawiodłem się już kilka razy.
Napiszę coś więcej po powrocie.
Pozdrav
sławka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 23.02.2007 22:01

Biuro , z którego jeżdżę nie zwiodło mnie. Znam ten hotel z opisu moich znajomych bardzo go chwalili - mnie nie przeszkadza brak klimatyzacji - jestem ciepłolubna i tak naprawdę to tęsknię za upalną Dalmacją. Jeśli chodzi o cenę to rzeczywiście nie jest wygórowana. Wiem z własnego niestety przykrego doświadczenia, że Chorwaci lubią rezygnować z wcześniej podpisanych umów. Taka przygoda spotkała mnie w 2005r, mieliśmy wykupione miejsca w Podgorze na Makarskiej i niestety 2 dni przed wyjazdem rozwiązali umowę z biurem. Wcześniej odbyły sie wszystkie turnusy my mieliśmy pecha. Ala firma zaproponowała nam inne miejsca do wyboru i nie żałuję było super. :lol:
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 23.02.2007 22:11

Może zapoznanie się z tymi filmikami pozwli podjąć trafne decyzje co do wyboru miejsca na urlop!
np.Peljesac.............. :D

Miłego ogladania!

POZDRAV!
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone