.png)
piotrf napisał(a):elfik99 napisał(a):A te góry na drugim zdjęciu to co to są za góry????![]()
To Tatry . . . a na południe od Rużomberka : Biely Potok -Vlkolinec - Vtacnik - Siprun - Biely Potok , to już chyba Niskie Tatry . . .
Pozdrawiam
Piotr

.png)
elfik99 napisał(a):piotrf napisał(a):[To Tatry . . . a na południe od Rużomberka : Biely Potok -Vlkolinec - Vtacnik - Siprun - Biely Potok , to już chyba Niskie Tatry . . .
Aha. Dziękuję. Myślałam, że może tam gdzieś Rozsypańca widać.......![]()
![]()
.png)
Franz napisał(a):Rozsypaniec... wiem, że tak niektórzy tłumaczą na język polski nazwę tej góry, ale ja pozostanę przy Rozsutcu.
.png)
Franz napisał(a):elfik99 napisał(a):piotrf napisał(a):[To Tatry . . . a na południe od Rużomberka : Biely Potok -Vlkolinec - Vtacnik - Siprun - Biely Potok , to już chyba Niskie Tatry . . .
Aha. Dziękuję. Myślałam, że może tam gdzieś Rozsypańca widać.......![]()
![]()
Piotrek już to ładnie opisał, ze swej strony dodam jedynie, że na pierwszym zdjęciu widać Babią Górę.
Rozsypaniec... wiem, że tak niektórzy tłumaczą na język polski nazwę tej góry, ale ja pozostanę przy Rozsutcu.
Był widoczny na kilku wcześniejszych zdjęciach.
Pozdrawiam,
Wojtek

.png)
piotrf napisał(a):Franz napisał(a):Rozsypaniec... wiem, że tak niektórzy tłumaczą na język polski nazwę tej góry, ale ja pozostanę przy Rozsutcu.
I słusznie ( moim skromnym zdaniem ) , bo skoro w Karpatach mamy Rozsypańca , to nazywanie kolejnych karpackich szczytów tą samą nazwą wprowadza niejakie zamieszanie
Nasz Rozsypaniec jesienią wygląda pięknie ( foto - net )
Pozdrawiam
Piotr

.png)
piotrf napisał(a):I słusznie ( moim skromnym zdaniem ) , bo skoro w Karpatach mamy Rozsypańca , to nazywanie kolejnych karpackich szczytów tą samą nazwą wprowadza niejakie zamieszanie
elfik99 napisał(a):A ta Babia Góra to jest ta nasza koło Zawoi???![]()
.png)
Franz napisał(a):piotrf napisał(a):I słusznie ( moim skromnym zdaniem ) , bo skoro w Karpatach mamy Rozsypańca , to nazywanie kolejnych karpackich szczytów tą samą nazwą wprowadza niejakie zamieszanie
Wiesz, mamy zestawy gór o takich samych nazwach, począwszy od Magur i Kiczor, a Rozsypaniec, to w zasadzie dobre tłumaczenie Rozsutca. Tyle, że nie przepadam za tłumaczeniem na polski nazw z innych krajów.elfik99 napisał(a):A ta Babia Góra to jest ta nasza koło Zawoi???![]()
Ona jest tyleż nasza, co i słowacka, ale tak - to właśnie ją miałem na myśli.
A Rozsutec będzie dobrze widoczny również w najbliższym odcinku relacji.
Pozdrawiam,
Wojtek

.png)
Franz napisał(a):elfik99 napisał(a):Rozsutec widać na dwóch pierwszych zdjęciach czy na tych kolejnych???![]()
Na trzecim zdjęciu w parze ze Stohem, a potem w szerszym planie z Krywaniem.
Pozdrawiam,
Wojtek

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe