Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Pagu do Sibenika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak
Od Pagu do Sibenika

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 30.08.2009 22:15

Witam
Czy znacie jakąś urokliwą miejscowość między Pagiem i Sibenikiem?
Chodzi mi o coś niedużego, na stałym lądzie. Napewno nie chodzi mi o Zadar czy inną dużą miejscowość. Raczej jakieś "zadupie" bez tłumów.
Jest coś takiego w tym rejonie?
Sveti Petar?
Primorje/Petrcane/Zaton/Privlaka?
Drage?
Okolice Murteru?
Strzelam nazwami z mapy, ale nie znam tych miejscowości...
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 31.08.2009 07:15

A może Tribunij?
Taka mała perełka, niedaleko Vodic....
Ostatnio na forum pojawiło się kilka informacji o kwaterach

Pozdrawiam
Goszka
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 01.09.2009 01:05

W tym roku drugi raz na Murterze. Wolę niż Peljesac.
bartgolster
Podróżnik
Pakostane

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartgolster » 01.09.2009 07:09

Polecam Pakostane - piękna mała miejscowość. Plaże żwirowo kamieniste ale jest też plaża piaszczysta jak nad naszym bałtykiem szcerze polecam chociaż jest płatna 460 kun za 10 dni dla dwóch dorosłych osób ale naprawdo warto - plaża jest poprostu rajska !
Marek358
Cromaniak
Re: Pakostane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 02.09.2009 15:59

bartgolster napisał(a):Polecam Pakostane - piękna mała miejscowość. Plaże żwirowo kamieniste ale jest też plaża piaszczysta jak nad naszym bałtykiem szcerze polecam chociaż jest płatna 460 kun za 10 dni dla dwóch dorosłych osób ale naprawdo warto - plaża jest poprostu rajska !

Nie znam Pakostane, ale tak patrząc na mapę/satelitę i zdjęcia w googlu, to chyba MAŁĄ bym tej miejscowości nie nazwał...
Centrum wydaje się gęste.
Może obrzeża są bardziej kameralne.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 02.09.2009 16:06

piotrmks napisał(a):W tym roku drugi raz na Murterze. Wolę niż Peljesac.

Sam Murter to jak mi się zdaje - wielka przystań. Ja szukam czegoś bardziej do plażowania i spacerów bez tłumu.
Dobrze się wjeżdża na wyspę?
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 02.09.2009 16:49

Tribunj - mała urokliwa wioska, posiada wszystko co trzeba a przy okazji bez tłumów. A jeśli się "zatęskni" za tłumami to 2 km obok są Vodice a 15 km Šibenik. Chociaż o tej porze roku to raczej trudno mówić o tłumach.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 02.09.2009 17:19

ubidigi napisał(a):Tribunj - mała urokliwa wioska, posiada wszystko co trzeba a przy okazji bez tłumów. A jeśli się "zatęskni" za tłumami to 2 km obok są Vodice a 15 km Šibenik. Chociaż o tej porze roku to raczej trudno mówić o tłumach.

Czy Tribunj poza dość rozbudowaną przystanią (jak mi się zdaje z mapy) ma jeszcze jakieś dobre, żwirkowe plaże?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 02.09.2009 17:58

A może Diklo koło Zadaru? Jest wielu zwolenników na forum. :D

Byłam w tym roku przejazdem w Petrčane. Bardzo urokliwa miejscowość. ładana plaża, dobra baza gastronomiczna i jak zawsze piękne widoki. 8)
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 02.09.2009 18:03

Tribunj ma dwie plaże:
- jedna Zamalin beton i prysznice ze słodką wodą,
- druga Bristak (Sinje More) kamyki
Do tego pomiędzy starą częścią wsi (tej na wyspie) a Zamalinem małe częściowo z ładnych kamyczków częściowo betonowe plaże - wydają się, że są prywatne ale nimi nie są !!!!
Zamalin jest pomiędzy Tribunjem a Sovljem w kierunku Murtera, a Sinje More w kierunku Vodic.
Dodatkowym atutem są w bliskiej odległości wysepki"
- Lukovnik w odległości ok. 130 m
- Logorun w odległości 300 m (rezerwat osiołków).
No i te widoki ze wzgórza na którym jest kościółek (m.in. na Kornaty).
Z Vodic można się udać (za grosze) statkami Jadrolinji (lokalnymi) przez Prvić-Šepurine, Prvić-Luka, Žirje do Šibenika podziwiając stare forty obronne miasta, a wrócić autobusem do Vodic. 30 km od Tribunja są wodospady Krka (polecam zwiedzanie z miejscowości Skradin - pełno na forum). A ok. 90 km. Split z pałacem Dioklecjana. Nie mówiąc o Zadarze (60-70 km) z jego starówką i psychodeliczną syreną morską.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 02.09.2009 19:37

anjas napisał(a):A może Diklo koło Zadaru? Jest wielu zwolenników na forum. :D

Byłam w tym roku przejazdem w Petrčane. Bardzo urokliwa miejscowość. ładana plaża, dobra baza gastronomiczna i jak zawsze piękne widoki. 8)

Diklo wygląda interesująco.
I Petrčane wygląda interesująco :)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 02.09.2009 19:58

Marek358 napisał(a):
anjas napisał(a):A może Diklo koło Zadaru? Jest wielu zwolenników na forum. :D

Diklo wygląda interesująco.
I Petrčane wygląda interesująco :)

Czyli Marku dalej masz mętlik w głowie? :wink:

Ciekawa jestem jaką miejscowość typujesz?....

Pewno gdziekolwiek pojedziesz i cokolwiek wybierzesz będzie "zajefajnie". :lol:
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 02.09.2009 20:05

Ja również polecam Pakostane,jest to nieduża miejscowość bardzo spokojna
i urokliwa.Moim zdaniem najspokojniejsza część tej miejscowości położona jest od ul.Kardinala Stepnika w kierunku do auto kampu Nordsse.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 02.09.2009 20:27

anjas napisał(a): Czyli Marku dalej masz mętlik w głowie? :wink:

Ciekawa jestem jaką miejscowość typujesz?....

Pewno gdziekolwiek pojedziesz i cokolwiek wybierzesz będzie "zajefajnie". :lol:

Miasta i tłumu to ja mam dość na codzień. Szukam czegoś co nie będzie skrzyżowaniem Władysławowa z Jastrzębią Górą :mrgreen:, a jednocześnie będzie blisko morza, z dobrym wejściem do morza. No i chciałbym uniknąć blisko przechodzącej Jadranki bo wiem jak uciążliwa być potrafi :)
Ava
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ava » 17.09.2009 10:47

Na Wyspie Pag (wjazd mostem) stolica Pag cudna choc ja nocowalam na kempie Simuni 6km od stolicy Pag - wynajmuja tez domki. Opinie http://e-camping.net/pl/country/2.html
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne