Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.08.2016 13:54

Użytkownik usunięty napisał(a):Jak by Anai nie pomogła, robiłem już naście razy w/g tego przepisu i za każdym razem mina domowników bezcenna :P

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Powodzenia i smacznego :)

Szkoda, że ostatni przepis :roll: :cry:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 11.08.2016 14:01

Czy to był Jack Daniels? Sam usunął konto czy coś się stało?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.08.2016 14:05

Koenig napisał(a):Czy to był Jack Daniels? Sam usunął konto czy coś się stało?

Co jest kur.....? (no sorry)

Pojechał do Cro , gadaliśmy w zeszłym tygodniu , nie kumam , czemu usunął konto? 8O

Mam nadzieję że jako fan rudej , rakija nie zaszkodziła. :( :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.08.2016 15:55

Tak - samodzielnie usunął konto 8O powodów nie znam :roll:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.08.2016 06:15

Szkoda, wielka szkoda bo bardzo dużo wniósł do Forum. Może pojawi się ..................... za jakiś czas. Byłoby to wielce wskazane.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.10.2016 08:28

Chyba dawno tu nikt nie zaglądał :?:

Wyjazdy za nami czas poszaleć w kuchni.

Moje sajgonki

Zaczynamy od

DSC_0062.JPG

Jak już mamy wszystko pod ręką ...... to moczymy - zalewamy wrzątkiem makaron i grzybki mun.

DSC_0076.JPG

Mięso na rozgrzaną patelnię podsmażamy do momentu odparowania całej wody.

DSC_0064.JPG

Drobno kroimy cebulę i w pół talarki pora.

DSC_0066.JPG
DSC_0068.JPG

Gdy mięso już gotowe dolewam sos sojowy w ilości godnej (zależy jak kto z solą stoi - soli ) mięsa wcześniej nie solimy, słoność nada sos.

DSC_0070.JPG

Przesmażamy chwilkę i cebulka. por do gara. Ścieramy marchewkę i po przesmażeniu cebulowych dodajemy marchew i mrożoną mieszankę chińską oraz drobno pokrojone muny.

DSC_0072.JPG
DSC_0073.JPG
DSC_0074.JPG

Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 min. Mamy 5 min. ale nie próżnujemy, drobno szatkujemy pekinkę, i czas za makaron się wziąć.

DSC_0083.JPG
DSC_0084.JPG

Pekinka do gara a makaron czeka już na swoją kolej.
Po pekince czas na makaron i pierwsza próba smaku, przyprawa i moja tajna broń - węgierska pasta lądują również dla zaostrzenia kubków smakowych. Tu jest czas na własne smaki co kto lubi i jak lubi sypie, soli, pieprzy ( za okno nie wyp......y ) będzie dobrze

DSC_0095.JPG
DSC_0092.JPG

DSC_0096.JPG
DSC_0098.JPG

Mieszamy próbujemy jak jest OK. no to zamieniamy się w świstaki.

DSC_0100.JPG
DSC_0101.JPG

Woda do moczenia papieru ryżowego już jest, troszkę oleju w misce do obtoczenia sajgonek aby się nie skleiły. I zawijamy ....

DSC_0102.JPG
DSC_0103.JPG
DSC_0104.JPG

Zabawa przednia, moje dziecię uwielbiało za mną zawijać, dziś woli tylko jeść........ :mrgreen:

DSC_0106.JPG

Ilość nooooo można rzec, że zawsze za mało.

DSC_0112.JPG

Na patelnię dobrze obrumienić.

DSC_0117.JPG

Polać sosem i SMACZNEGO.

DSC_0120.JPG
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.10.2016 09:41

:D mniamniuśne !

Też robiłem w zeszłym roku ze trzy , cztery razy .....tylko że smażyłem je we frytkownicy na głębokim. :)
Uwielbiam sajgony , zapomniałem całkiem o nich ...trza znów zrobić , dzięki za przypomnienie. :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 20.10.2016 07:19

maniust napisał(a)::D mniamniuśne !

Też robiłem w zeszłym roku ze trzy , cztery razy .....tylko że smażyłem je we frytkownicy na głębokim. :)
Uwielbiam sajgony , zapomniałem całkiem o nich ...trza znów zrobić , dzięki za przypomnienie. :D

No to smacznego, a na patelni również są OK. :wink:
Post trochę odszedł do lamusa trzeba go mocno odświeżyć. Wstaw coś smacznego :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 31.10.2016 06:00

Ładnie koleżanka Monika zaprezentowała krok po kroku przyrządzanie sajgonek. Trochę pochłania czasu ale zapewne warto.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 31.10.2016 07:38

Ural napisał(a):Ładnie koleżanka Monika zaprezentowała krok po kroku przyrządzanie sajgonek. Trochę pochłania czasu ale zapewne warto.

Przy dobrej organizacji pracy około 40 min.

Polecam :D
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.10.2016 08:10

Anai napisał(a):(...) Przyszło mi do głowy coby Was zapytać: jakich ziół i przypraw używacie najczęściej, i do czego?
(może czegoś mi jeszcze brakuje... :twisted: )

Kwiaty Lawendy.
Używamy je, drobno posiekane (najlepsze świeże, ale suszone też mogą być), do sałatki typu "grecka".
Również do kotletów mielonych (rozmieszać z masą mięsną).

Raz spróbujesz i... zaczniesz się dziwić jak mogłaś żyć do tej pory nie dodając Lawendy :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 31.10.2016 14:26

boboo napisał(a):
Anai napisał(a):(...) Przyszło mi do głowy coby Was zapytać: jakich ziół i przypraw używacie najczęściej, i do czego?
(może czegoś mi jeszcze brakuje... :twisted: )

Kwiaty Lawendy.
Używamy je, drobno posiekane (najlepsze świeże, ale suszone też mogą być), do sałatki typu "grecka".
Również do kotletów mielonych (rozmieszać z masą mięsną).

Raz spróbujesz i... zaczniesz się dziwić jak mogłaś żyć do tej pory nie dodając Lawendy :D

Również (jeśli mogę dodać ) super sprawa. Natrzeć solą, pieprzem, kwiatem lawendy i oczywiście oliwą kurczaka, na dnie naczynia położysz kilka gałązek i do pieca. Rewelacja.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.12.2016 22:18

Brak :o kolegi
Jack Daniels zawsze coś zapodał na święta.

Takie ładne kawałki schabu.

DSC_0078.JPG

i .............................

DSC_0055.JPG
DSC_0057.JPG

słodzimy dobę ................ później solimy tyż dobę

DSC_0080.JPG
DSC_0081.JPG

nacieramy

DSC_0166.JPG

w pończoszkę chowamy. W przeciągu wieszamy............

DSC_0169.JPG

Czekamy, czekamy, czekamy około dwóch tygodni

DSC_0078-001.JPG

DSC_0085.JPG

DSC_0076.JPG

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.12.2016 22:50

21monika napisał(a):Brak :o kolegi
Jack Daniels zawsze coś zapodał na święta.

Ten przepis Jacka Danielsa często wykorzystujemy w domu. Nie tylko na święta :D .
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 13.02.2017 20:20

Coś co robiłam piiiiieeeerrrwwwszy raz

KRÓLIK

warzywa + przyprawy

DSC_0318.JPG
DSC_0321.JPG

król we własnej osobie (zwłokach)

DSC_0311.JPG
DSC_0317.JPG

rozdrabniamy, albo jak kto woli rozczłonkowujemy

DSC_0328.JPG

królika nacieramy przyprawami i przekładamy przemiennie z warzywami do naczynia i do lodówki na noc

DSC_0332.JPG

następnego dnia zalewamy szklanką wody, lub pół na pół z sokiem jabłkowym ja wybrałam pierwszą wersję
180st i 1,5h w piekarniku z termoobiegiem

DSC_0338.JPG

efekt wizualny ................

DSC_0346.JPG

i organoleptyczny na 100% pyyyyycha :D
UDAŁO SIĘ
ja podałam z ryżem w cary i mleku kokosowym oraz sałatką z cykorii

DSC_0347.JPG
DSC_0351.JPG

SMACZNEGO
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone