Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2016 12:15

JackDaniels;) napisał(a):Ta tak na poważnie 8) Dorada jest gatunkiem o wysokiej wartości użytkowej, poławiana i hodowana w sadzach morskich (głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Portugalii) info wiki

No i ta poławiana kosztuje odpowiednio >>> http://fishlovers.pl/katalog/dorada/?id=11
fiona1
Odkrywca

Postnapisał(a) fiona1 » 29.04.2016 12:16

Nieee, to nie było to opakowanie :) Na moim było napisane pochodzenie Chorwacja, już w koszu, wiec nie odzyskam, ale jak zwał, tak zwał - ryba była pyszna. I dajcie mi się nacieszyć :D
Co do kotów, to zapewniam, były baaardzo zainteresowane tematem - i przed, i w trakcie i po :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2016 12:38

Wszystkie Dorady do karalucha są dostarczane tylko z Turcji, takową informację dostałem :roll:

Obrazek
nie wiem, jakim cudem z cro, skąd była ta twoja, nie widziałem, w garach Tobie nie siedzę :oczko_usmiech:
longtom
Weteran
Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016

Postnapisał(a) longtom » 29.04.2016 12:52

fiona1 napisał(a):...doradę - Chorwacka, kupiona w Biedronce :)...

Moja też :!:

Trzeba chodzić do porządnej Biedronki. :)
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 01.05.2016 17:40

Własnie.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 01.05.2016 17:50

_MG_3760a.JPG
Dzisiejszy obiados specjalnie na prośbę kolegi Urala :P

Paczka (200-250g) krewetek koktajlowych (next time dam większe, bo trochę zginęły w tym makaronie)
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    1 łyżka oliwy extra vergine
    30 g masła
    pół opakowania makaronu - ja dałam razowy ale tyłu mi nie urwał
    pół paczki jarmużu z tesko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    świeżo zmielony pieprz oraz sól
    limonka

Krewetki rozmroziłam, opłukałam, osuszyłam a następnie wymieszałam ze startym na tarce czosnkiem z dodatkiem posiekanego chilli, łyżki oliwy
i łyżki soku z limonki oraz szczypty soli.

Jarmuż opłukałam, osuszyłam i usunęłam ze środka taki gruby jakby nerw liściowy. Ponieważ ten teskowy jest już rozdrobniony nie zawracałam sobie głowy krojeniem na mniejsze kawałki.

Makaron ugotowałam.

Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam masło a następnie odcedzone nieco krewetki (nie wylewałam marynaty) i smażyłam parę minut, po czym dodałam posiekaną natkę i popieprzyłam. Wrzuciłam osuszony jarmuż i smażyłam jeszcze chwilę a na koniec dodałam ugotowany makaron oraz resztę marynaty z krewetek. Wymieszałam, doprawiłam solą i już... :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 01.05.2016 17:58

Anai napisał(a): pół opakowania makaronu - ja dałam razowy ale tyłu mi nie urwał

cierpliwości :lool:

No takie Ania to lubię :)
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 01.05.2016 17:59

Ja nie bardzo ale zjem z chęcią.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.05.2016 20:20

JackDaniels;) napisał(a):Wszystkie Dorady do karalucha są dostarczane tylko z Turcji, takową informację dostałem :roll:

Wstąpiłem do Biedronki :lol: wg mnie to nie karaluch :wink:
Trwa promocja artykułów "Czas na grill" - między innymi jest dorada.

dorada.jpg

Na odwrocie zamieszczonego wyżej opakowania jest informacja: pochodzenie Chorwacja. :roll: :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 01.05.2016 20:23

Się jutro sprawdzi. :mrgreen:
Te tureckie walą mułem i malizną........ :roll:
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 02.05.2016 06:06

Ja kupiłem 2 pstrągi w Biedronce na dzisiaj do piekarnika. Trzeba dbać o linię.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 15:45

Cisza w temacie jak makiem zasiał :roll:

Smażone szparagi na masełku czosnkowym, z grillowanymi krewetkami z czosnkiem i oliwą :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smacznego :papa:
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 18.06.2016 21:22

Ty .....Daniel wiesz co dobre.
Janusz_z_wąsem
Globtroter

Postnapisał(a) Janusz_z_wąsem » 16.07.2016 21:50

Janusz Bajcer napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Wszystkie Dorady do karalucha są dostarczane tylko z Turcji, takową informację dostałem :roll:

Wstąpiłem do Biedronki :lol: wg mnie to nie karaluch :wink:
Trwa promocja artykułów "Czas na grill" - między innymi jest dorada.

Załącznik dorada.jpg nie jest już dostępny

Na odwrocie zamieszczonego wyżej opakowania jest informacja: pochodzenie Chorwacja. :roll: :wink:

Dorada w dalszym ciągu dostępna w Biedzie od czasu do czasu, na przemian Chorwacka i Turecka. A do 24 lipca coś dla smakoszy Ćevapčići:

ajvar.jpg

Ja już nabyłem kilka słoiczków :)
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 17.07.2016 13:38

Anai poratuj sprawdzonym przepisem na kruche ciasto :)
Dawno nie robiłam, a zachciało mi się tarty z malinami. Przepis mogłabym pewnie gdzieś w internetach znaleźć, ale wiem, że Twój na pewno będzie sprawdzony i pyyyycha. :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone