Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdówka, proszę o pomoc!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Brooklyn
Podróżnik
Objazdówka, proszę o pomoc!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brooklyn » 28.06.2007 11:49

W tym roku wybieramy się do Chorwacji samochodem. Po raz pierwszy dodam. Myślieliśmy o objazdowej wycieczce, bo oboje nie przepadamy za siedzeniem na plaży przez 2 tyg. Dlatego myślałem o wyprawie przez Czechy-Austrię-Słowenię - w Chorwacji przez Rjiekę-Zagrzeb-Zadar-Split-Szybenik-Dubrovnik, a po drodze może coś jeszcze.
Chodzi mi to czy można jechać do Chorwacji w ciemno nie mając zarezerwowanych miejsc, z resztą wyjdzie to po góra 3 noce w jednym miejscu, czy możliwe jest takie wynajmowanie czegoś? Może pola namiotowe? Może przydrożne hotele? Ale hotele pewnie drogie są. A może jakieś prywatne kwatery u tubylców?
Czy był już ktoś na takim wypadzie, raczej zwiedzanie niż plażownie, czy w ogóle wynajmują na 2-3 noce coś, czy w motelach przydrożnych jest drogo? Czy mogę jechać w ciemno, może zajadę a tam nie ma gdzie spać. Zostanie samochód :?
Dziękuję za wszelkie informacje.
Aha, i czy faktycznie drogi w Chorwacji latem są zakorkowane, bo korków to ja mam dostatek na codzień.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 28.06.2007 13:30

Brooklyn napisał(a):Chodzi mi to czy można jechać do Chorwacji w ciemno nie mając zarezerwowanych miejsc, z resztą wyjdzie to po góra 3 noce w jednym miejscu, czy możliwe jest takie wynajmowanie czegoś?

Można jechać w ciemno jeżeli jednak pojedziecie w "wysokim sezonie" czyli od 15 lipca do 20 sierpnia to się trochę naszukacie, zwłaszcza po 1 sierpnia na środku i na północy. Dla objazdowiczów problem polega na tym że apartamenty sa wynajmowane na tydzień. Oczywiscie Pecunia non olet i wynajmą na 2-3 dni ale zapłacisz porównywalnie jak za tydzień.
Ta uwago nie dotyczy jedynie miejsc tranzytowych np okolicy Plitvic czy Dubrownika gdzie zwyczajowo ludzie wynajmuja pokój na 1-2 noce

Brooklyn napisał(a):Może pola namiotowe?

Tak naprawdę kempingi. Jest ich dużo i nie na problemu zeby zostć na 2-3 noce czy dłuzej. No i to jednak trochę taniej wychodzi

Brooklyn napisał(a):Może przydrożne hotele? Ale hotele pewnie drogie są. A może jakieś prywatne kwatery u tubylców?

No to dopiero popłyniecie finansowo.... 80-100euro za noc w 2 osobowym pokoju

Brooklyn napisał(a):Czy mogę jechać w ciemno, może zajadę a tam nie ma gdzie spać. Zostanie samochód :?

W samochodzie spać nie wolno. Jeżeli będziesz spał na parkingu na Jardance to licz się z tym że o 5-6 rano przyjdzie pan polcjant i przynajmniej cię spisze. A jak cie złapie kolejnej nocy w tym samym mijescu albo blisko wypisze mamdat. Oni pilnują swojej kasy która przyjechała razem z Tobą na wakacje - jesteś u nich masz ima dać zarobić

Brooklyn napisał(a):Aha, i czy faktycznie drogi w Chorwacji latem są zakorkowane, bo korków to ja mam dostatek na codzień.

Tak. Zwłaszcza jardanka czyli trasa wzdłuż wybrzeża. Na szczęście na dojazd jest juz odkorkowany bo jest autostrada przez co na niektórych kawałkach jardanki ruch się wyraźnie zmniejszył

Trzeba starannie zaplanować trasę. Jeżeli spanie w namiotach wam nie odpowiada to trzeba pojechac na tydzień w jedno miejsce i robić sobie co dzien wyciezki na max 150km od noclegu. A po tem się przenieść w inne miejsce i od nowa
Brooklyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brooklyn » 28.06.2007 13:57

Właśnie jadę w terminie 15 lipiec-1 sierpień, czyli najbardziej "gorący" okres.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone