Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O której wyjazd ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorka123
Plażowicz
O której wyjazd ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorka123 » 26.08.2008 13:12

Mam małe pytanie - od razu proszę nie krzyczeć na mnie :) trochę już szukałam na forum ale nie znalazlam :).

Taki jest plan: Wyjeżdżamy (chyba) rano, tj. około 5:00 z okolic Warszawy (Mińsk Maz) w sobotę 06.09. Około godziny 15:00 chcemy być na Węgrzech (baseny termalne) tam nocleg i rano wyjazd dalej do Omiś (Duce) - plan taki aby zajechać tam po południu.

Pytanie:
1. O której (mniej więcej) wyjechać z domu aby dotrzeć na Węgry (baseny termalne) około godziny 14:00- 15:00 ? czy wystarczy o 05:00 rano ?
2. czy ktoś jechał tą trasą i może ją przedstawić / opisać ?
3. Czy macie namiary na nocleg w okolicy basenów termalnych na Węgrzech ?
4. A może zrezygnowac z basenów termalnych i przenocować nad Balatonem ?
5. czy orientuje się ktoś w cenach i dostępności noclegu na Węgrzech (Baseny termalne lub Balaton).

Z góry dziękuję za odpowiedź
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2008 13:34

Węgry to mały kraj , ale baseny termalne są prawie w każdym większym mieście. Nie wiem jaką trasą jedziecie przez Węgry , a to ważne aby coś poradzić i polecić.
Bo fajne baseny są np. w Gyula - ale to nie po drodze do Cro.
Chociaż na upartego też można, jadąc do Cro m.in. przez Srebię.
Ostatnio edytowano 26.08.2008 13:40 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 26.08.2008 13:38

baseny są w Mezokovacs przy autostradzie Miszkolc Budapeszt obok jest camping gdzie można wynająć domek kwatery też są.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2008 13:43

Trasa przez przez Słowację i zachodnie Węgry opisana tutaj
forum/viewtopic.php?t=17803&postdays=0&postorder=asc&start=0

Czas przejazdu w okolice południowego Balatonu(Zalakaros-z termalnym kąpieliskiem) między 5 a 15 raczej mało realny(trzeba przynajmniej raz sie wysikac i winetę słowacką kupić)
Jadąc bez szaleństw to 7-8 godzin z Katowic.A z Mińska troche do Katowic zejdzie...w samych K-cach ogromna przebudowa węzła(Murckowska) na skrzyżowaniu gierkówki i A-4-korek murowany )
Sam jestem ciekaw czy Madziarzy będa skłonni do wynajecia apartamentu na jedną noc w tych okolicach ale sie przekonam w najblizszą niedzielę.
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 26.08.2008 14:06

Witam!
Jeśli chodzi o nocleg to skorzystałem z rady kolegi klopot i zarezerwowałm nocleg na Węgrzech w tym pensjonacie --> http://www.limba.com/pl/wegry/zakwatero ... zczegolowo

Ceny pensjonatu atrakcyjne, baseny termalne w odległości 1 km, droga do Chorwacji przez tą miejscowość nie wymaga winiety.

Pozdrawiam
Aro_G
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro_G » 28.08.2008 08:43

dorka123.
Ze swojej strony mogę podpowiedzieć Tobie tyle:
Prawie 3 tygodnie temu wyruszałem z Kobyłki więc trasę mniej więcej powinnaś mieć podobną. Wyjazd 3.00 rano z Kobyłki, granicę przekraczałem w Cieszynie, potem kierunek Mosty u Jablunkova, Cadca, Żilina, Bratislava, Rajka, dalej przejazd przez zachodnie Węgry trasą 86 do Kormed, kilka kilometrów za Kormed skierowałem się w kierunku Zalaegerszeg, potem Nagykanizsa, Letenye i dalej już Chorwacja.
Jadąc tą trasą na Węgrzech w okolicach Kormed byliśmy ok 14.00. Ze względu na dzieciaki jechaliśmy z wieloma przystankami. Poczynając od Kormed, a skończywszy na Nagykanizsa widziałem wiele /min. 5/ tablic reklamowych dotyczących basenów termalnych oferujących także pokoje noclegowe. Niestety nie wiem jak jest z dostępnością miejsc i cenami. Jadąc tą trasą masz też właściwie w zasięgu ręki Balaton. Pytanie czy lubisz poruszać się takimi drogami jak 86.
Reasumując, przyspieszając swój wyjazd o 2 godziny masz szansę wyrobić się czasowo i poszukać czegoś rozsądnego na miejscu.
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 28.08.2008 12:04

Trasa taka sama jak Aro_g, nad Balatonem byłem 0 11,00.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone