Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowy routeplanner na Targeo.pl

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 09:01

faziolot napisał(a):Patrzę i widzę: na Targeo wrzucili mapę Europy (z możliwością exportu do AutoMapy jak to było dotychczas).
Siup do zakładek.
www.targeo.pl
Pozdrawiam

Niestety, ale źle wyznacza trasę z objazdem drogi płątnej z Bańskiej Bystrzycy do Zwoleń.
Automapa ma inaczej oznaczoną drogę płatną a Targeo inaczej. Podobno to te same mapy, to dlaczego inaczej traktują opłaty na tych samych drogach???

Pozdrav
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 09:24

tamtam napisał(a):Niestety, ale źle wyznacza trasę z objazdem drogi płątnej z Bańskiej Bystrzycy do Zwoleń

Czemu źle???
Zrobiłem screen z Targeo:
Obrazek
na którym widać, że wyznacza doskonale...

Jedyny mankament to taki, że przed BB każe skręcić ostro w lewo jakimś karkołomnym manewrem (choć w zupełności dozwolonym na tej drodze i w tym miejscu) zamiast ładnie po "ślimaku" zjechać w prawo...
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 20.06.2011 10:02

Kolego, a tą trasę, to planowałeś ręcznie? Bo targeo/automapa chyba jeszcze nie widzą przedłużenia odcinka płatnej drogi, o którym pisaliście i do którego prowadził wrzucony wcześniej link.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 17:05

Iggy napisał(a):
tamtam napisał(a):Niestety, ale źle wyznacza trasę z objazdem drogi płątnej z Bańskiej Bystrzycy do Zwoleń

Czemu źle???
Zrobiłem screen z Targeo:
Obrazek
na którym widać, że wyznacza doskonale...

Jedyny mankament to taki, że przed BB każe skręcić ostro w lewo jakimś karkołomnym manewrem (choć w zupełności dozwolonym na tej drodze i w tym miejscu) zamiast ładnie po "ślimaku" zjechać w prawo...

No właśnie, a Automapa 6.8.1. wyznacza całkiem iną trasę, każe jechać autostradą i skręcić prawie na wyjeździe z Bańskiej Bystrzycy dopiero. Cały odcinek autostrady traktuje jako bezpłatny prawie aż do wyjazdu z BB.

Pozdrawv
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 19:38

Coś źle musiałeś ustawić, bo - zobacz tutaj: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=750035#750035 - moja AM kieruje poprawnie jeszcze przed Bańską :-)
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 20.06.2011 20:36

A co z odcinkiem przed BB (od Jakuba?), o ani AM 6.8.1., ani targeo go nie uznają za płatny. Z Twojej mapki w drugim temacie też nie wynika, czy zaufałeś AM, czy ręcznie dostosowałeś się do tego, co wynika z tej słowackiej stronki. :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 21:06

szymson napisał(a):A co z odcinkiem przed BB (od Jakuba?), o ani AM 6.8.1., ani targeo go nie uznają za płatny. Z Twojej mapki w drugim temacie też nie wynika, czy zaufałeś AM, czy ręcznie dostosowałeś się do tego, co wynika z tej słowackiej stronki. :)

Po prostu ustawiłem testową trasę Chyżne-Sahy z pominięciem płatnych i tak mi wyrysowała przejazd przez BB :-) Nic nie kombinowałem.

Ale prócz tego wyrysował mi ominięcie objazdu Trsteny i Oravskiego Podzamku, co jest z kolei bzdurą, gdyż wg mojej wiedzy te 2 odcinki akurat płatne nie są :-)
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 20.06.2011 21:40

Spoko, wielkie dzięki. Też nie planuję się przejmować fragmencikiem przed BB i w takim razie zaufam automapie.
Powodzenia w podróży :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 22:07

I wzajemnie - szerokiej "jadranki" :-)

PS. A jeszcze a propos nawigacji - właśnie sprawdziłem, jak tę trasę (Chyżne - Sahy) liczy inna nawigacjia: iGO. No i... owszem Trstena i Oravski Podazmok przejechane obwodnicą (czyli bezpłatną drogą) za to w Bańskiej Bystrzycy kompletne poplątanie, bo wg iGO płatna jest także droga 69 równoległa do R1 i do Zwolenia musiałbym jechać, za radą iGO, jakimiś wiejskimi opłotkami :-)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 22:23

Iggy napisał(a):I wzajemnie - szerokiej "jadranki" :-)

PS. A jeszcze a propos nawigacji - właśnie sprawdziłem, jak tę trasę (Chyżne - Sahy) liczy inna nawigacjia: iGO. No i... owszem Trstena i Oravski Podazmok przejechane obwodnicą (czyli bezpłatną drogą) za to w Bańskiej Bystrzycy kompletne poplątanie, bo wg iGO płatna jest także droga 69 równoległa do R1 i do Zwolenia musiałbym jechać, za radą iGO, jakimiś wiejskimi opłotkami :-)

Moje iGO wyznaczyło drogę tak samo jak google maps i tak samo jak automapa, inaczej niż Targeo.
Bez żadnych dziwnych skrętów i jazd drogami wiejskimi - droga równoległą do autostrady.
Przypuszczam że używasz innych/starych map i wersji oprogramowania.
Którą wersję Automapy używasz?
Które mapy w iGO masz wgrane i którego miesiąca/rok?

Pozdrav
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 22:35

AM mam 6.8.1, a iGO Primo i mapy NAVTEQ'a na I kwartał 2011.
Może Ty używasz map TeleAtlas?
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 21.06.2011 07:13

Iggy napisał(a):AM mam 6.8.1, a iGO Primo i mapy NAVTEQ'a na I kwartał 2011.
Może Ty używasz map TeleAtlas?

Automapa ta sama wersja ( 6.8.1), wyznacza drogę poprzez środek Bańskiej drogami lokalnymi
Targeo wyznacza trasę autostradą przez BB i każe skręcić z autostrady prawie na wyjeździe z BB, na wysokości wsi Iliaś i Kremenićka
Trasa wyznaczana Kraków-Sahy, z włączeniem autostrad i wyłączeniem przejazdu przez płatne drogi.
iGO mam z mapami NQ z grudzień 2010.

Pozdrav
mspalony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 02.07.2011 18:09

faziolot napisał(a):Patrzę i widzę: na Targeo wrzucili mapę Europy (z możliwością exportu do AutoMapy jak to było dotychczas).
Siup do zakładek.
www.targeo.pl
Pozdrawiam

No i już ją wyrzucili :?
mariusz997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz997 » 03.07.2011 23:26

mspalony napisał(a):
Siup do zakładek.
www.targeo.pl
Pozdrawiam

No i już ją wyrzucili :?

Już działa :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nowy routeplanner na Targeo.pl - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone