Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowa droga z Mikulov do Wiednia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marc672
Podróżnik
Nowa droga z Mikulov do Wiednia

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc672 » 08.01.2008 21:55

Czy ktoś wie jak daleko posunięte są prace na trasie Mikulow Wiedeń?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.01.2008 08:32

Jechalem tamtędy 30 września, w sumie już trochę dawno, ale jak nikt nie ma nowszych informacji............. :wink:

Prace trwaly wtedy na sporym już odcinku, ale tym bliżej Wiednia. Bylo sporo ograniczeń do 50 km/h. sporo zwężeń, 'wyjazdów z budowy'. Widać bylo już nasypy bezkolizyjnych skrzyżowań. Ale jakieś przynajmniej 20 km od granicy nie bylo śladu, żeby w ogóle cokolwiek mialo zamiar się dziać, zero prac, no chyba że na tym odcinku nowa trasa nie będzie przebiegać idealnie wzduż starej i robią coś gdzieś indziej.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 10.01.2008 15:09

a co tam grzebią - jakaś dwu pasmówa?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2008 08:50

dg napisał(a):a co tam grzebią - jakaś dwu pasmówa?

Tak, wyraźnie będzie to dwupasmówka, z pewnością (jak to w Austrii) płatna :( Z tego co słyszałem ma to być połączenie Brna z Wiedniem drogą szybkiego ruchu, przedłużenie istniejącego odcinka za Brnem. Nie wiem tylko czy ma to być regularna autostrada, czy właśnie droga szybkiego ruchu, oznaczana w Austrii symbolem bodajże "S".
Na nowych mapach jest już ona zaznaczona jako planowana.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.01.2008 11:41

kulka53 napisał(a): (jak to w Austrii) płatna

A jakie to ma znaczenie :?:
Od Wiednia i tak musisz płacić.... :roll:
Kupujesz winietę, a nie płacisz na bramkach....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2008 12:16

FUX napisał(a):
kulka53 napisał(a): (jak to w Austrii) płatna

A jakie to ma znaczenie :?:
Od Wiednia i tak musisz płacić.... :roll:
Kupujesz winietę, a nie płacisz na bramkach....

OK, powinienem napisać: "(jak to w Austrii) niestety DLA MNIE platna"
:wink:

Nie poruszam się autostradami i staram się omijać wszystkie inne platne odcinki. Dlatego od Wiednia nic nie muszę, a zwlaszcza placić :wink: 8)

Mam nadzieję, że ten odcinek autostradowy który powstaje będzie OBOK tego istniejącego, a nie ZAMIAST......... Pożyjemy, zobaczymy.......
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.01.2008 14:24

Uważasz więc, że okolo 30 pln, warto zaoszczędzić telepiąc się krajówkami? No chyba, że masz potrzebe zwiedzania austriackich, rozwleklych wiosek z niekończącymi sie ograniczeniami do 50km/h i stadami fotoradarów koło szkół...
:wink: Wolny kraj.
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2008 14:40

FUX

Oczywiście, że 30 PLN to nie majątek.......... I nie chodzi tu o zaoszczędzenie, mam po prostu taką zasadę, że jeżeli się da zajechać tam gdzie chcę drogą alternatywną, to nie jadę autostradą. Czasem się NIE DA i wtedy płacę (Serbia, odcinek Belgrad - Leskovac, jakieś 100 PLN jednokrotny przejazd, Macedonia, odcinek od granicy SRB do Skopje, 15 PLN)

Masz rację, przejazd przez wioski austriackie nie należy do wielkich przyjemności...........:?

Oczywiście nikogo do jeżdżenia w ten sposób nie namawiam :D :wink:

Wolny kraj....... :D

Również pozdrawiam :papa:
padre
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) padre » 25.02.2008 14:46

FUX napisał(a):Uważasz więc, że okolo 30 pln, warto zaoszczędzić telepiąc się krajówkami? No chyba, że masz potrzebe zwiedzania austriackich, rozwleklych wiosek z niekończącymi sie ograniczeniami do 50km/h i stadami fotoradarów koło szkół...
Pozdrawiam.

FUX ja Cie rozumiem ... forkiem MY'07 2.0XC 2006 byloby ciezko sie tak kulac po tych wioskach ;)

pozdrawiam (p@dre)
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 25.02.2008 16:13

kulka53 napisał(a):FUX

Oczywiście, że 30 PLN to nie majątek.......... I nie chodzi tu o zaoszczędzenie, mam po prostu taką zasadę, że jeżeli się da zajechać tam gdzie chcę drogą alternatywną, to nie jadę autostradą.

Boże! Czemu nie jeździsz koniem z furą? Ominiesz autostrady, zaoszczędzisz kupę kasy i ekologicznie dobrniesz do celu po 8 dniach? I z zasady jak to mówisz nie będziesz mógł nawet wjechac na autostradę.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.02.2008 16:48

Adam,K napisał(a):
kulka53 napisał(a):FUX

Oczywiście, że 30 PLN to nie majątek.......... I nie chodzi tu o zaoszczędzenie, mam po prostu taką zasadę, że jeżeli się da zajechać tam gdzie chcę drogą alternatywną, to nie jadę autostradą.

Boże! Czemu nie jeździsz koniem z furą? Ominiesz autostrady, zaoszczędzisz kupę kasy i ekologicznie dobrniesz do celu po 8 dniach? I z zasady jak to mówisz nie będziesz mógł nawet wjechac na autostradę.

Koniem nie jeżdżę bo go nie posiadam :evil: fury tym bardziej :evil:

Jak wcześniej napisałem 'Wolny kraj', tak jeżdżę bo tak mi się podoba, poza tym lubię coś przy okazji zobaczyć a nie tylko monotonny asfalt.
Poza tym na autostradzie zasypiam tak bardzo jest podczas jazdy nudno.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.02.2008 16:57

dg napisał(a):a co tam grzebią - jakaś dwu pasmówa?

To bedzie jak najbardziej autostrada - A5.
Pierwsze 23 km, te bliżej Widnia mają być skończone w 2010, a następne 35 km do granicy z Czechami w 2013.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.02.2008 19:46

padre napisał(a):
FUX napisał(a):Uważasz więc, że okolo 30 pln, warto zaoszczędzić telepiąc się krajówkami? No chyba, że masz potrzebe zwiedzania austriackich, rozwleklych wiosek z niekończącymi sie ograniczeniami do 50km/h i stadami fotoradarów koło szkół...
Pozdrawiam.

FUX ja Cie rozumiem ... forkiem MY'07 2.0XC 2006 byloby ciezko sie tak kulac po tych wioskach ;)

pozdrawiam (p@dre)

Z forum siubaru się znamy, jak mniemam. Kreska czy kropka?
padre
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) padre » 26.02.2008 13:05

FUX napisał(a):Z forum siubaru się znamy, jak mniemam. Kreska czy kropka?
"@"

Wracajac do tematu, rozumiem ze ktos nie lubi jechac autostrada i woli zwiedzac przy okazji malownicze miejscowosci... kwestia wyboru, czasu, mozliwosci dobrania trasy, noclegu itp...
inaczej sie zwiedza majac na uwadze mozliwosc wjechania w kazdej chwili na autostrade, inaczej z koniecznosci ;( gdy innej drogi nie ma !

jezdzilem do splitu gdy nie bylo autostrady w cro "stara droga" i jest malownicza, troche mniej malownicza jest w nocy gdy sie jedzie za ciezarowkami i zupelnie zle sie jedzie gdy warunki pogodowe sa zle...

jezdzi sie nad Adriatyk m.in. dlatego, ze dojazd wlasnie dzieki sieci autostrad w czechach, austrii, zajmuje tyle samo a moze i mniej czasu niz dojazd nad Baltyk ;)

kwestie klimatu, zywnosci i atmosfery pomijam
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 26.02.2008 15:08

Koniem nie jeżdżę bo go nie posiadam :evil: fury tym bardziej :evil:

Jak wcześniej napisałem 'Wolny kraj', tak jeżdżę bo tak mi się podoba, poza tym lubię coś przy okazji zobaczyć a nie tylko monotonny asfalt.
Poza tym na autostradzie zasypiam tak bardzo jest podczas jazdy nudno.[/quote]

Autostrada Wiedeń - Gratz na środkowym górskim odcinku wcale nie jest specjalnie nudna. Usnąć trudno :)
Ale jak kto woli - wolny kraj :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone