Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najtaniej Zielona Góra - Trogir ??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Baza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baza » 13.07.2009 12:48

Witam :)

Otóż chcemy jechać w piątek do Trogiru niby wszystko już zaplanowane a im dłużej czytam forum to tym więcej możliwości i wątpliwości co do naszej trasy :| Jesteśmy biednymi studentami i chcemy jak najtaniej dojechać tam i wrócić :)

wiec bardzo proszę o ocenę naszej skromnej trasy :)

http://infobot.pl/r/1jZS

Z góry dziękuję

ps. przepraszam ze skorzystałem z Infobota ale nie moglem linku wstawić jakoś nie zaśmiecając posta bo był długi :)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 13.07.2009 19:31

Dlaczego od Lubina drogą 94 przez Wrocław,skoro można 3-ką do samej autostrady,a potem tą właśnie do zjazdu na Krapkowice???Przecież za naszą A4 się nie płaci.Via może o tym nie wiedzieć,ale student z Zielonej Góry... :wink:
Przez Czechy na winietce żadna oszczędność,przez Węgry proponuję 86 a potem kawałek Słowenii przez Dolga Vas (ładnie opisane w wątku TRASA PRZEZ ZACHODNIE WĘGRY).I ewentualnie potem,po wjeździe do Cro kombinować,jak najtaniej dostać sie do chorwackiej 1-ki w kierunku Plitwic i dalej na południe.
Kompletnie odpuściłbym sobie BiH,bo to żadna oszczędność.
Planery i nawigacje nie myślą głową,tylko jakimiś tam algorytmami,czy czymś podobnym (nie znam się na tym :) ).
Pozdrawiam.
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 13.07.2009 19:43

Wg mnie trzeba wedle zasady: im mniej płatnej drogi - tym lepiej. Z autostradami też ostrożnie - w każdym razie nie przekraczać 120... - będzie taniej.
Przez Bośnię faktycznie bym się nie pchał. Góry, długo zejdzie jechać, policja (podobno) z wyciągniętą łapą... :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2009 19:45

A ja polecam przez Bośnie - następny raz napewno i za dnia. To tak żeby nie było łatwo. :wink:
Baza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baza » 13.07.2009 20:20

Mały błąd się wdarł :P
do Opola ma być A4 na która wskoczymy kolo Lublina a w Czechach nie Autostradami tylko Drogami expresowymi max tylko inaczej to wygląda w praktyce niż na mapie :P

No i mamy sporo obaw co do Bośni z jednej strony ciekawie a z 2 sporo problemów na głowie :)
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 13.07.2009 21:04

Sprawdz, bo ekspresówki też bywają płatne. Na Słowacji na pewno, nie wiem jak w Czechach.
Baza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baza » 14.07.2009 00:56

http://infobot.pl/r/1k4z

a ta trasa jak wygląda ??

Wiem ze pełno jest tras ale to będzie nasz pierwszy prawdziwy wyjazd za granice wiec nie bardzo się orientujemy... Za duży natłok informacji na ostania chwile :))
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.07.2009 06:17

Na co macie auto? Pytanie podyktowane tym ze np na słowacji gaz jest sporo tańszy niz w Czechach, ale benzyna w Czechach ;).
W Austrii są winietki 10 dniowe wiec jak na wiecej dni to trzeba kupić az 2 czyli wydac 15E. W Niemczech nie wiem jak z opąłtami.

Jeszcze mozna tak - na nasze A4 i do Mysłowic (darmowo), potem krajową 1 na Bielsko -Białą - i tam na Cieszyn (droga szybkiegor ruchu). Tam obwodnicą która jest niepłatna - opis jej na forum na Słowację - w Słowacji winietka miesięczna 50zł (ok 9,90E). Potem do Bratysławy i na Węgry (nie wiem czy są opłaty, ale miałes taką opcję więc sie pewnie orientujesz). No i z tamtąd na Chorwację. A tu juz się rozeznasz czy starą krajową czy autostradą lub jej fragmentami.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 14.07.2009 06:23

Ja na Twoim miejscu właśnie tą trasę bym wybrał. Jedziesz cały czas autostradą, równiutko, bez przestoi (oby nie było wypadku). Będzie trochę nudno, ale nie zmęczysz się tak bardzo.
Druga trasa to to do A4, potem DK81, do Cieszyna, Czadca - Żylina - Bratysława Węgry - droga 86 - obowiązkowo Lendawa na Słowenii żeby tanio napoić swojego rumaka - dalej Cakovec i na chorwacką autostradę.
Oczywiście w Chorwacji wcale nie musisz korzystać z autostrad, możesz jechać starymi trasami, które są bardzo dobrze opisane na forum. Może zaoszczędzisz trochę kasy, ale na pewno pojedziesz dłużej.
alfik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfik » 14.07.2009 06:45

Baza napisał(a):http://infobot.pl/r/1k4z

a ta trasa jak wygląda ??

jeśli decydujecie się na omijanie płatnych dróg to jazda przez Niemcy jest chyba niezłą alternatywą
jedzie się szybko i za darmo
policzcie tylko dobrze czy to tanio nie wyjdzie czasem drożej, bo jeśli tu i tam nadrobicie z 100-200 km to nie wiem czy nie lepiej jechać drogami płatnymi
lećcie tak jak ja
wrocław-międzylesie-olomuc-brno-wien-graz-mureck-lenart-ptuj-zagreb-itd
winietka w czechach (nie aż taka droga) + w Austrii ( w porównaniu ze Słowenią też ujdzie )
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 14.07.2009 07:53

Nie przejmuj się trasą :)
Nie ma złych i dobrych. Są tylko takie, które ktoś woli. Wg mnie trzeba trzymać się kilku zasad i wybrać pod tym kątem najwłaściwszą dla siebie:
- Jak najmniej autostrad
- jak najwięcej autostrad
- jak najwygodniej
- jak najszybciej
- jak najtaniej
- w dzień
- w nocy
....
Jeżeli masz na drogę min 800 zł przeznaczone - to max autostrady (najszybciej, najwygodniej)
Zajedziesz też za 500, 600 zł tam i z powrotem, ale trzeba kombinować.
Jechać bezpłatnymi drogami, oszczednie, uważać na policję.
Mam wrażenie, że najtrudniej będzie Ci ominąć autostrady w Austrii, więc wybór przez CZ, Słowację, Węgry wydaje się ok. Na Węgrzych pojechałbym jedank na HR a nie przez Bośnię.
Uwaga na prędkość podobno w Czechach są wysokie mandaty, a w AUT były juz od dawna. A tam z Polizei nie ŻADNYCH dyskusji i po takim spotkaniu może się okazać że trzeba zawracać... :wink:
Sam od wielu lat jeżdżę przez Słowację (z Krakowa), Austria (w tym roku Węgry), Słowenię, HR. Zasada: jak najwięcej autostrad :D
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 14.07.2009 08:00

Dlaczego przez Wrocław? Z Zielonej Góry na Liberec jeśli trasa przez Czechy albo Zgorzelec jesli przez Niemcy. Przez Węgry z zachodniej Polski?
Baza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baza » 14.07.2009 11:41

Jedziemy Mercedesem E-290 stary silnik spali przy spokojnej jeździe do 7l/100km zasięg na pełnym baku to jakieś 900-1000 km.

Jedziemy na + - 14 dni 7 dni w Trogirze a kolejne dni to objazdówka z namiotami :)

Dlaczego przez Wrocław ?? Nie wiem strzelamy żeby było tanio czasu na dojazd mamy prawie dwa dni :) więc nam się nie spieszy byle tylko bezpiecznie i w miarę tanio dojechać :)
x x x
Autostopowicz
Trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) x x x » 21.08.2009 06:41

Witam szanowne grono. Wyjeżdżam z Żonką i maleńką Córeczka na urlop do Chorwacji 24 sierpnia (większość z Was już była i napewno mi pomożecie). Mianowicie jestem z pomorza lecz tranzytowo na nocleg zostaję w Opolu. I moje pytanie możecie mi pomóc z doborem najlepszej trasy? Czytałem forum jednak to nasz pierwszy wyjazd i wszystkich informacji jest bardzo dużo. Jeżeli nie możecie pomóc to proszę nie komentować mojego tematu. Pozdrawiam.
jorgus111
Cromaniak
Re: Trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.08.2009 06:56

x x x napisał(a):Mianowicie jestem z pomorza lecz tranzytowo na nocleg zostaję w Opolu. I moje pytanie możecie mi pomóc z doborem najlepszej trasy? Czytałem forum jednak to nasz pierwszy wyjazd i wszystkich informacji jest bardzo dużo. Jeżeli nie możecie pomóc to proszę nie komentować mojego tematu. Pozdrawiam.

Użyłem wyszukiwarki i kilka wątków z trasą tak na szybko :wink:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24383&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24379&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23319&highlight=

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone