Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MS Brazil

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.05.2014 09:56

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):A gdzie widzisz największy problem :?:

Jeśli będziemy podawać tylko typy ostatniej kolejki to przy liczeniu punktów wystarczy przejrzeć tylko te posty, które zostały wpisane po ostatnim podaniu punktacji (podobnie jak to było w LM). Jeśli jedni będą na początku podawać wszystkie wyniki fazy grupowej a inni tylko wyniki meczów rozgrywanych w danym dniu, zrobi się bałagan i przy liczeniu trzeba będzie szczegółowo przeglądać wszystkie posty od początku wątku. :?

Jestem tego świadomy. Już wyjaśniam, dlaczego tak zapisałem ten punkt.

Na Euro 2012 typowaliśmy każdego dnia i chciałbym w ten sposób typować Brazil, ponieważ uważam,
że tak jest lepiej. Dlaczego? To jest turniej i każda z drużyn rozgrywa w grupie 3 mecze.
Obserwując formę zespołów w pierwszych spotkaniach, bierzemy ją pod uwagę w drugiej kolejce fazy grupowej,
a następnie w meczach końcowych. Ważne też są wszelkie informacje dotyczące składu itp. podawane przed meczem.
Nie chciałbym na "dzień dobry" podać wszystkich wyników na 2 tygodnie turnieju fazy grupowej.

Można by przyjąć, że typujemy kolejkę:
I kolejka (pierwsze 2 mecze w każdej grupie, czyli 16 meczów);
II kolejka (drugie mecze w grupach ...)
III kolejka (trzecie mecze ...)
Tylko znając realia i tak będą tacy, którzy bedą dołączać w poszczególnych dniach i trzeba będzie weryfikować tabelę codziennie.

Natomiast, biorąc pod uwagę, że jest to okres urlopowy, wielu wyjeżdża i przez pewien czas mogą nie mieć dostępu do sieci,
a chcieliby uczestniczyć w grze, mogą podać typy na większą ilość meczów.
Jak ktoś jest dobry, to może podać od ręki 64 wyniki. :oczko_usmiech:

Jeśli ktoś uważa, że to zbyt zagmatwane, to proszę o propozycje. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 10:03

Janusz Bajcer napisał(a):Czerwiec to już sezon urlopowy.
Gdyby ktoś chciał zabawić się w typowanie, przy braku dostępu do netu mógłby wytypować wyniki wszystkich meczów grupowych.

Janusz Bajcer napisał(a):...wspólnymi silami damy radę :oczko_usmiech:

Te argumenty do mnie przemawiają :)
Byłoby to oczywiste ułatwienie dla tych, którzy wyjeżdżają na urlopy bądź weekendy i nie zamierzają lub nie mogą korzystać tam z netu. Jednak tacy typerzy stawiali by się automatycznie na nieco gorszej pozycji, bo nie znając dyspozycji poszczególnych drużyn, z góry typowali by wszystkie mecze fazy grupowej. Koniecznym byłoby wprowadzenie dodatkowego punktu regulaminu stanowiącego, że ci, którzy typowali całą fazę grupową nie mają już prawa w trakcie rozgrywek zmieniać swoich typów lub typować meczy na dany dzień, jak pozostali typerzy.

Janusz Bajcer napisał(a):Pod zastanowienie i dyskusje poddaję pomysł typowania wyników w fazie grupowej oddzielnie w poszczególnych grupach.
Może to ułatwiłoby liczenie :?:

Jeśli w całości dla fazy grupowej, to chyba tylko tak!

PS: Widzę Waldek, że już mnie uprzedziłeś ale nie będę już zmieniał postu. W sumie myślimy podobnie :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2014 10:11

greenrs napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Pod zastanowienie i dyskusje poddaję pomysł typowania wyników w fazie grupowej oddzielnie w poszczególnych grupach.
Może to ułatwiłoby liczenie :?:

Jeśli w całości dla fazy grupowej, to chyba tylko tak!

Tak - mam na myśli tylko fazę grupową w której wiele meczów.
Faza pucharowa - typowanie meczów danego dnia do 18-tej.
Każde typowanie po terminie byłoby usuwane
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.05.2014 10:18

greenrs napisał(a):PS: Widzę Waldek, że już mnie uprzedziłeś ale nie będę już zmieniał postu. W sumie myślimy podobnie :oczko_usmiech:

Ja z kolei, pisząc swój, nie widziałem postu Janusza. :lol:

Janusz Bajcer napisał(a):Punktacja bez zastrzeżeń, sprawdziła się w LM :idea:

Jeżeli chodzi o punktację, to w pracy gramy systemem 1,2,3 pkt.
1 i 3 tak jak u nas. 2 punkty przyznawane są jeśli ktoś nie trafił dokładnie wyniku,
ale wytypował z taką samą różnicą bramek. Było 3:1, a ktoś podał 2:0, dostaje 2 pkt.
No, ale my tu na piniondze gramy. :oops:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2014 10:31

walp napisał(a):Jeżeli chodzi o punktację, to w pracy gramy systemem 1,2,3 pkt.
1 i 3 tak jak u nas. 2 punkty przyznawane są jeśli ktoś nie trafił dokładnie wyniku,
ale wytypował z taką samą różnicą bramek. Było 3:1, a ktoś podał 2:0, dostaje 2 pkt.

A jak jest przy remisie :?: - np. typ 0:0 a wynik 1:1 , 2:2 ... lub odwrotnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2014 10:34

Ilu typerów :?: bo chyba przy takiej punktacji więcej liczenia :?: :?:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 10:37

Skoro z grubsza mamy już ustalone zasady i treść regulaminu, proponuję by założyć nowy wątek przeznaczony do typowania. W pierwszym poście oczywiście regulamin, który mógłby być jeszcze modyfikowany w przypadku zgłoszenia dodatkowych uwag. Koniecznie trzeba również zaznaczyć, by poza typowaniem w wątku tym nie prowadzić żadnych dyskusji - przy Euro 2012 zasada ta jeszcze nie obowiązywała. Posty, które będą zaśmiecać wątek powinny być usuwane i tu chyba rola dla Janusza :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.05.2014 10:47

Janusz Bajcer napisał(a):

A jak jest przy remisie :?: - np. typ 0:0 a wynik 1:1 , 2:2 ... lub odwrotnie.

No, przy remisie jest albo 3 albo 1 punkt.
Janusz Bajcer napisał(a):

Ilu typerów :?: bo chyba przy takiej punktacji więcej liczenia :?: :?:

Na Euro grały 24 osoby, teraz zapowiada się podobnie.
Do liczenia jest specjalny arkusz z regułami, który liczy automatycznie. :wink:

Ja niespecjalnie byłem za tymi dwoma punktami, ale komisyjnie zostało przegłosowane.
Argumentem za, było to, że będzie większe rozbicie i brak tłoku na podium. A wiecie jak wyszło?
Pierwsze miejsce 4 osoby po 26 pkt; drugie miejsce 2 osoby po 25 pkt, a trzecie 4 osoby po 24 punkty (w tym ja) :oczko_usmiech:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 29.05.2014 10:47

To z punktacją 1,2,3 mi się podoba, też podobny system stosujemy w innym typerze, no, ale zdaję sobie sprawę, że to następne utrudnienie do liczenia..

Co to dwóch metod typowania to myślę, że to faktycznie dobre rozwiązanie pod kątem urlopowiczów, ale znów większe zamieszanie przy liczeniu.

Myślę jednak, że nasza mocna gwardia jakoś sobie z tym poradzi, a w razie czego może poprosić o pomoc. Ja jakby co jestem do dyspozycji. :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.05.2014 10:55

razpol napisał(a):Myślę jednak, że nasza mocna gwardia jakoś sobie z tym poradzi, a w razie czego może poprosić o pomoc. Ja jakby co jestem do dyspozycji. :)

Co do punktacji, to pewnie zmieniać już nic nie będziemy. Reszta jest do ogarnięcia, mamy już jakieś doświadczenie. :wink:

Mam nadzieję, że koledzy z Ekstraklasy dołączą. :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 29.05.2014 10:59

Wiem, wiem, zmiana punktacji wprowadziłaby zapewne spory zamęt. Nie ma co kombinować chyba. ;)

Jeśli o mnie chodzi to wiadomo - chętnie dołączę. :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2014 11:04

greenrs napisał(a):Skoro z grubsza mamy już ustalone zasady i treść regulaminu, proponuję by założyć nowy wątek przeznaczony do typowania. W pierwszym poście oczywiście regulamin, który mógłby być jeszcze modyfikowany w przypadku zgłoszenia dodatkowych uwag. Koniecznie trzeba również zaznaczyć, by poza typowaniem w wątku tym nie prowadzić żadnych dyskusji - przy Euro 2012 zasada ta jeszcze nie obowiązywała. Posty, które będą zaśmiecać wątek powinny być usuwane i tu chyba rola dla Janusza :wink:

Posty śmieci polecą w kosmos :idea:
Myśle, że typowanie po czasie też :?:
Ponieważ typy Mistrza Świata będą w różnych miejscach, może w drugim poście w wątku wpisywać zbiorczo wszystkie typy na Mistrza.
Czyli np.
Walp - Brazylia
Greenrs - Hiszpania
Alechandro - Włochy
Janusz Bajcer - Chorwacja :oczko_usmiech:
?......
?.....
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 11:12

razpol napisał(a):To z punktacją 1,2,3 mi się podoba, też podobny system stosujemy w innym typerze, no, ale zdaję sobie sprawę, że to następne utrudnienie do liczenia...

Jestem przeciw :!:

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ typy Mistrza Świata będą w różnych miejscach, może w drugim poście w wątku wpisywać zbiorczo wszystkie typy na Mistrza.

Jestem za :!:

:D :D :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.05.2014 13:31

greenrs napisał(a):
razpol napisał(a):To z punktacją 1,2,3 mi się podoba, też podobny system stosujemy w innym typerze, no, ale zdaję sobie sprawę, że to następne utrudnienie do liczenia...

Jestem przeciw :!:

Również .
Zbyt duże zamieszanie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2014 13:37

Punktacja 1 i 3 w zupełności wystarczy, sprawdziła się w LM.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone