Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój mandarynkowy Dubrownik

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 06.01.2026 23:11

Cześć Aga , i mnie udało sie dokonczyc relację. Choć zbytnio sie nie udzielam to zawsze jestem wiernym czytelnikiem Twoich świetnych relacji. Żałuję ale rozumiem decyzję o zaprzestaniu pisania. Mam jednak nadzieje ze nie opuścisz na dobre tego forum bo byc moze przyjdą takie czasy że znowu kiedyś coś skrobniesz ;)
Życzę Ci wszystkiego dobrego w nowym roku i dalszego odkrywania Chorwacji.

Pozdrav
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.01.2026 15:06

Bartek81 napisał(a):Cześć Aga , i mnie udało sie dokonczyc relację. Choć zbytnio sie nie udzielam to zawsze jestem wiernym czytelnikiem Twoich świetnych relacji. Żałuję ale rozumiem decyzję o zaprzestaniu pisania. Mam jednak nadzieje ze nie opuścisz na dobre tego forum bo byc moze przyjdą takie czasy że znowu kiedyś coś skrobniesz ;)

Cześć Bartku :) Nadal tu jestem :) Czytam i postaram się komentować relacje Forumowiczów. Nie planuję już pisania. Wiem, nigdy nie mów nigdy. Tego słowa nie powiedziałam ;) Mimo wszystko, nie lubię rzucać słów na wiatr i będę tu teraz raczej czytaczem 8)

A póki co... w nocy wróciliśmy z naszej trzeciej zimowej podróży do Chorwacji. Było cudnie! :hearts: Spędziliśmy 2 noce w Zadarze (zrobiliśmy sobie stamtąd całodzienną wycieczkę na Pag) i 9 nocy w Makarskiej (m.in. z wycieczką na Hvar) :)
Pogoda znowu dopisała :D :D :D

Jak się trochę rozpakuję i "ogarnę" zdjęcia, może wrzucę jakiś skrót, kilka(naście) fotek. Relacji nie planuję, naprawdę 8) Ale jeśli ktoś ma jakieś pytania o zimową Chorwację, chętnie odpowiem :)

Bartek81 napisał(a):Życzę Ci wszystkiego dobrego w nowym roku i dalszego odkrywania Chorwacji.
Pozdrav

Dziękuję za życzenia i również życzę Ci wszelakiej pomyślności w nowym roku :D Dla wszystkich Forumowiczów - wszystkiego dobrego :D

Pozdrav :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.01.2026 17:00

Wszystkiego Naj Naj Naj Aga!! Dużo uśmiechu, zdrowia, świetnych wyjazdów, nartowania, zwiedzania, smakowania klimatów :) buziaki
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.01.2026 18:01

maslinka napisał(a):
A póki co... w nocy wróciliśmy z naszej trzeciej zimowej podróży do Chorwacji. Było cudnie! :hearts: Spędziliśmy 2 noce w Zadarze (zrobiliśmy sobie stamtąd całodzienną wycieczkę na Pag) i 9 nocy w Makarskiej (m.in. z wycieczką na Hvar) :)
Pogoda znowu dopisała :D :D :D

Jak się trochę rozpakuję i "ogarnę" zdjęcia, może wrzucę jakiś skrót, kilka(naście) fotek. Relacji nie planuję, naprawdę 8) Ale jeśli ktoś ma jakieś pytania o zimową Chorwację, chętnie odpowiem :)

Pamiętaj, tutaj fani czekają, piszę to szczerze (jak widzisz po wielu komentarzach) nie tylko ja :proszedzieki: :przytul:
Ciekawy jestem co na Pagu widzieliście zimą i jak to wygląda :hearts:
Ale najważniejsze byś coś napisała :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.01.2026 08:21

maslinka napisał(a):Spędziliśmy 2 noce w Zadarze (zrobiliśmy sobie stamtąd całodzienną wycieczkę na Pag)

Jak "wszystko" się dobrze wyklaruje i żona jednak cieplejszej Turcji nie wybierze, to niebawem obierzemy ten sam kierunek zimowy :zeby:
Temperatury na pogodzie długoterminowej trochę niższe niż rok temu w styczniowej Istrii.

Pożyjem, Zobaczym.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 08.01.2026 16:52

Ale fajnie, że udało Wam się znowu wyjechać do Chorwacji zimą! Nie ma dnia, żebym nie tęskniła za Zadarem i nawet poważnie biorę pod uwagę wyprowadzkę na stałe. Też byliśmy na jednodniowej wycieczce na Pagu. Z maluszkiem udało nam się zobaczyć miasto Pag i pojechać na pizzę do Novalji (Pod Zvonom). Resztę atrakcji zostawiliśmy sobie na następny wyjazd. :)
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 09.01.2026 14:25

Super, że jesteś :hearts: I zazdroszczę kolejnej zimowej wyprawy! Też kiedyś to zrobię....muszę :spoko:
Fajnie, jeśli wrzucisz chociaż kilka fotek :proszedzieki: Życzę wszystkiego dobrego w nowym roku i pozdrawiam :tak: :serduszka: :papa:
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 10.01.2026 12:02

Ale fajnie, że pogoda znowu wam dopisała.
Oczywiście czekam i ja, na fotki i ten... ewentualnie kilka słów opisu :chytry: :mg:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2026 13:06

tony montana napisał(a):Wszystkiego Naj Naj Naj Aga!! Dużo uśmiechu, zdrowia, świetnych wyjazdów, nartowania, zwiedzania, smakowania klimatów :) buziaki

Dzięki, Tony! :cmok: Piękne życzenia :D Tobie życzę dużo zdrówka, wspaniałych podróży i odkrywania nowych inspirujących miejsc.

majkik75 napisał(a):Pamiętaj, tutaj fani czekają, piszę to szczerze (jak widzisz po wielu komentarzach) nie tylko ja :proszedzieki: :przytul:

:oops: :cmok:

majkik75 napisał(a):Ciekawy jestem co na Pagu widzieliście zimą i jak to wygląda :hearts:

Najlepszy był spacer ścieżką Life on Mars (ktoś ją tak nazwał na Google Maps) na Beritnicę :hearts: Nigdy wcześniej tam nie byliśmy. Zachód słońca w masliniku w Lun też niezwykle klimatyczny. Pag zrobił na mnie duże wrażenie. Od naszej ostatniej (letniej) wizyty na tej wyspie minęło już prawie 15 lat 8O Chyba czas na powtórkę 8)

te kiero napisał(a):Jak "wszystko" się dobrze wyklaruje i żona jednak cieplejszej Turcji nie wybierze, to niebawem obierzemy ten sam kierunek zimowy :zeby:
Temperatury na pogodzie długoterminowej trochę niższe niż rok temu w styczniowej Istrii.

Pożyjem, Zobaczym.

Tym razem, podczas naszego pobytu w Cro, bardziej słonecznie było w północnej niż w środkowej i południowej Dalmacji.

Trzymam kciuki, żeby się udało :)

Epepa napisał(a):Ale fajnie, że udało Wam się znowu wyjechać do Chorwacji zimą! Nie ma dnia, żebym nie tęskniła za Zadarem i nawet poważnie biorę pod uwagę wyprowadzkę na stałe.

Bardzo sympatycznie nam tam było. Mieszkaliśmy w hotelu Miramare, obok plaży Kolovare. Świetny hotelik i pyszne śniadanka :hearts: (Chodziło o to, żeby wejść do pokoju z jedną walizką, a resztę maneli, na późniejszy pobyt, zostawić w Maździaku.) Szkoda, że tylko 2 noce, ale w Makarskiej też było super i mieliśmy stamtąd dużo ciekawych wycieczek.

Epepa napisał(a):Z maluszkiem udało nam się zobaczyć miasto Pag i pojechać na pizzę do Novalji (Pod Zvonom).

My pojechaliśmy wieczorem do miasta Pag, ale wszystkie restauracje były zamknięte.

agus78 napisał(a):Super, że jesteś :hearts: I zazdroszczę kolejnej zimowej wyprawy! Też kiedyś to zrobię....muszę :spoko:

Serdecznie polecam! :cmok:

agus78 napisał(a):Życzę wszystkiego dobrego w nowym roku i pozdrawiam :tak: :serduszka: :papa:

Dziękuję :D

morgana napisał(a):Ale fajnie, że pogoda znowu wam dopisała.
Oczywiście czekam i ja, na fotki i ten... ewentualnie kilka słów opisu :chytry: :mg:

Już za momencik wrzucam skrót z wyjazdu 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2026 14:16

Zadar (z Pagiem) oraz Makarska (z wycieczkami m.in. do Imotskiej Krainy, delty Neretwy i na wyspę Hvar), 26 grudnia 2025 - 6 stycznia 2026 :D Fotoskrót z naszej zimowej podróży do Chorwacji 8):

1.
2025-12-27-10h46m56.JPG
Plaża Ždrijac w Ninie

2.
2025-12-27-11h34m34.JPG
Paški most

3.
2025-12-27-12h38m41.JPG
Punkt widokowy nad miastem Pag

4.
2025-12-27-13h58m08.jpg
Ścieżka "Life on Mars" ;), z Ručicy na Beritnicę

5.
2025-12-27-14h38m46.jpg
Beritnica

6.
2025-12-27-16h22m21.JPG
Lunjska maslinada i owce

7.
2025-12-27-17h38m16.JPG
Widok na nocne miasto Pag

8.
2025-12-28-11h18m28.jpg
Zadar, plac przed rzymskim forum

9.
20251228_120227.jpg
Widok z dzwonnicy kościoła św. Anastazji w Zadarze

10.
2025-12-28-18h57m15.JPG
Makarska, plac Andrija Kačića

11.
2025-12-28-20h17m09.jpg
Hops! Beer & Food Factory, nasza ulubiona knajpka w Makarskiej. Byliśmy tam 7 razy :mg:

12.
2025-12-29-10h24m16.jpg
Widok z balkonu naszego apartmana w Makarskiej

13.
2025-12-29-10h07m36.jpg
Słońce na balkonie pojawiało się trochę za późno, w czasie śniadania musiałam się wychylać i je "łapać" ;)

14.
2025-12-29-12h08m21.jpg
Spacer na plażę Nugal

15.
2025-12-29-12h25m01.JPG
Przyjemne chwile na Nugalu :)

16.
2025-12-29-12h43m40.jpg
W tym roku się nie kąpaliśmy. Wystarczało nam zamoczenie stóp.

17.
2025-12-29-13h45m45.JPG
Relaks na plaży Velika Duba w Živogošće

18.
2025-12-30-13h29m59.jpg
Zadvarje, punkty widokowe z pogledem na wodospad Gubavica i kanion Cetiny.

19.
2025-12-30-14h45m05.JPG
Bora na Jadranie

20.
2025-12-30-15h17m13.jpg
Bora w Breli

21.
2025-12-31-13h51m06.jpg
Spacer dookoła Crvenego jezera w Imotski

22.
2025-12-31-13h35m07.jpg
Crvene jezero widziane z góry i wcale nie z drona ;)

23.
2025-12-31-21h14m00.JPG
Prezenty od naszej gospodyni. Świeczkę robiła sama; co do wiśniówki, nie mam pewności, ale była pyszna :)

24.
2026-01-01-00h00m06.JPG
Sylwester w Makarskiej

25.
2026-01-01-15h22m41.JPG
Drzewka mandarynkowe w delcie Neretwy

26.
2026-01-02-11h20m44.JPG
Wycieczka na wyspę Hvar

27.
2026-01-02-14h05m34.jpg
Jugo szalejący w Sv. Nedelji

28.
2026-01-02-14h55m05.jpg
Nad plażą Dubovica

29.
2026-01-02-15h44m04.JPG
Miasto Hvar

30.
2026-01-02-15h52m49.jpg
Hvarskie dekoracje świąteczne

31.
2026-01-02-16h15m26.JPG
Pakleni otoci i Vis o zachodzie słońca widziane z twierdzy Španjola w mieście Hvar

32.
2026-01-02-18h12m53.jpg
Nocny powrót promem z Hvaru do Drvenika

33.
2026-01-03-13h43m13.JPG
W oczekiwaniu na pyszny obiad w Podgorze

34.
2026-01-04-13h27m11.JPG
Żeby nie było, że oszukuję ;) Jeden dzień mieliśmy deszczowy i spacerowaliśmy po Makarskiej pod parasolami.

35.
IMG_1387.JPG
Powrotu z tych wakacji długo nie zapomnimy... Z powodu bory zamknęli Maslenički most. (Chodziło najprawdopodobniej o porywy, które mogłyby być niebezpieczne na podjeździe serpentynami przed tunelem Sv. Rok. Nikt jakoś nie pomyślał, że puszczenie całego ruchu przez Zaton Obrovački i Gračac wcale nie będzie mniej ryzykowne. Co tam się działo! :? No nic, jakoś przejechaliśmy.

36.
20260106_133344.jpg
Po powrocie na autostradę (wpuścili nas za Sv. Rokiem) wcale nie było lepiej :placze: Na całej długości autocesty nawierzchnia była biała. Kilka pługów, które widzieliśmy, niewiele poprawiły sytuację.

Wróciliśmy do domu o 1:15, po 16 godzinach jazdy :? Nie było to najprzyjemniejsze zakończenie urlopu, ale zima ostatnio się rozszalała. Na wybrzeżu mieliśmy wiosnę i temperatury w dzień dochodziły do (a czasami nawet przekraczały) 15 stopni, w środkowej i północnej Chorwacji - zima.

Krótko podsumowując nasz trzeci zimowy wyjazd do Cro (a 25 podróż do tego kraju, licząc wszystkie wypady :bojesie:), muszę powiedzieć, że było przepięknie, ciekawie i różnorodnie. Pogoda na szczęście znowu dopisała (poza jednym deszczowym dniem). I jeszcze męczący był jeden dzień z silną borą. Na pełnych 10 dni na miejscu to całkiem niezły wynik 8)

Jesteśmy bardzo zadowoleni, ale uczciwie muszę przyznać, że nie udało się przebić mandarynkowego Dubrownika sprzed roku :mg: Tamten wyjazd miał w sobie chyba więcej magii :) No i wtedy wykąpaliśmy się w Jadranie :D

Jeśli macie jakieś pytania o szczegóły pobytu, chętnie odpowiem :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.01.2026 14:43

maslinka napisał(a):Zadar (z Pagiem) oraz Makarska (z wycieczkami m.in. do Imotskiej Krainy, delty Neretwy i na wyspę Hvar), 26 grudnia 2025 - 6 stycznia 2026 :D Fotoskrót z naszej zimowej podróży do Chorwacji 8):

Obrazek
Spacer na plażę Nugal

:hearts:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 10.01.2026 15:30

Przepiękne zdjęcia! Aż wierzyć się nie chce, że tak może być w grudniu/styczniu. To tak jakby teleportować się na chwilę do innego świata, weselszego i pełnego kolorów. Wspaniałe powitanie Nowego Roku! Marzy mi się taki sylwestrowy wyjazd.

My mieszkaliśmy w zupełnie innej części Zadaru, Puntamika. Dopiero pod koniec wyjazdu odkryliśmy nadmorski deptak, który ciągnął się od Kolovare aż do miejsca, z którego było widać terminal promowy. Świetne miejsce na spacery.

W październiku miasto Pag również wydawało się trochę wymarłe, podobnie jak Nin.

Plaża Nugal to miejsce, dzięki któremu zakochaliśmy się ponad 10 lat temu w Chorwacji i wciąż wracamy. Pojechaliśmy wtedy do Tučepi, bo bardzo nam polecano to miasteczko i trochę nie było to do końca to, o co nam chodziło. Długie spacery na Nugal przez ten las pomiędzy Tučepi i Makarska (zapachy, widoki, cykady) i sama plaża uratowały ten wyjazd.

Hvar, a dokładnie Zavala to miejsce naszej podróży poślubnej. Też mam duży sentyment do tej wyspy, zwłaszcza południowej części.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2026 16:16

Epepa napisał(a):Przepiękne zdjęcia! Aż wierzyć się nie chce, że tak może być w grudniu/styczniu. To tak jakby teleportować się na chwilę do innego świata, weselszego i pełnego kolorów.

Tak, to jest inny świat. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze zapachy roślinności, np. pinii i śpiew ptaków :hearts:

Epepa napisał(a):Wspaniałe powitanie Nowego Roku! Marzy mi się taki sylwestrowy wyjazd.

No to zacznij planować :) Macie doświadczenie z wyjazdami pozasezonowymi :) W grudniu jest tylko trochę chłodniej niż w październiku ;) Przynajmniej my mamy takie obserwacje.
Pogoda zaczęła się psuć na początku stycznia, podobnie jak w zeszłym roku. (Teraz w Makarskiej jest chłodno i deszczowo.) Może to jakaś prawidłowość. Połowa stycznia w statystykach wygląda już nieco gorzej niż przełom roku.

Epepa napisał(a):Plaża Nugal to miejsce, dzięki któremu zakochaliśmy się ponad 10 lat temu w Chorwacji i wciąż wracamy. Pojechaliśmy wtedy do Tučepi, bo bardzo nam polecano to miasteczko i trochę nie było to do końca to, o co nam chodziło. Długie spacery na Nugal przez ten las pomiędzy Tučepi i Makarska (zapachy, widoki, cykady) i sama plaża uratowały ten wyjazd.

Tylko cykad nam brakowało podczas spaceru na Nugal ;) Zapach pinii obłędny! :hearts:

Trochę zaskoczyło nas to, że na plaży było sporo ludzi:

20251229_121010.jpg
Zdjęcie zrobione 29 grudnia (w poniedziałek), około południa. Później przyszło więcej osób.

Gdyby było luźniej, pewnie byśmy się wykąpali. A tak, jakoś nie było klimatu... Niektórzy się kąpali, bez strojów ;) W końcu Nugal to plaża FKK. Chociaż teraz chyba tylko w części. Jak to jest naprawdę?

Epepa napisał(a):Hvar, a dokładnie Zavala to miejsce naszej podróży poślubnej. Też mam duży sentyment do tej wyspy, zwłaszcza południowej części.

Też mam ogromny sentyment do Hvaru :) Niestety, podczas ostatniej letniej wizyty na Wyspie (w 2019 roku) nie czułam się tak wspaniale, jak kiedyś... Czegoś mi zabrakło, może to ja się zmieniłam :mg:

W Zavali przyjemnie sobie posiedzieliśmy w porcie z herbatką:

20260102_132028.jpg

Chociaż jugo (i Jadran) szalał:

IMG_0598.JPG

Najbardziej niesamowite fale były w Sv. Nedelji:

DSC00475.JPG

DSC00482.JPG

Wycieczka na Hvar to była szalona polka-galopka ;) Chcieliśmy zobaczyć za dużo ;), a byliśmy przecież bardzo ograniczeni długością dnia. Udało się dotrzeć do Jelsy (dosłownie na 15 minut), do Pitve, przejechać przez tunel, a po południowej stronie odwiedziliśmy Zavalę i Sv. Nedelję. Nie odważyliśmy się pojechać szutrową drogą do Dubovicy (Chorwat, który zaczepił nas w Pitve i z którym rozmawialiśmy dłuższą chwilę, radził, żeby tego nie robić.), zawróciliśmy.

Potem było niecałe 1,5 godziny w mieście Hvar i już trzeba było wracać, żeby zdążyć na prom, który odpływał z Sućurja o 18:00. Mimo lekkiego szaleństwa ;), super wycieczka :) Pewnie też właśnie dlatego :mg:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.01.2026 19:54

Hmmm ... coś się zmieniło. Zdjęcia ... :serduszka: Zmiana sprzętu? :chytry:

Jestem kontent z apdejtu relacji :verryhappy: :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2026 20:05

majkik75 napisał(a):Hmmm ... coś się zmieniło. Zdjęcia ... :serduszka: Zmiana sprzętu? :chytry:

Masz dobre oko :D

Na wyjeździe były z nami 3 aparaty, z czego jeden bardziej profesjonalny. Mój mąż ostatnio zaczął się "bawić" takim sprzętem:

IMG_0570.JPG
To Sony α7 IV

Oczywiście większość zdjęć jest z telefonów. Nawet nie wiem, ile w sumie mamy wszystkich fotek (są jeszcze w różnych folderach i może trochę pokasuję ;)) i chyba wolę nie wiedzieć :lol:

majkik75 napisał(a):Jestem kontent z apdejtu relacji :verryhappy: :hearts:

:D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Mój mandarynkowy Dubrownik - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone