Re: Małe i duże po Polsce podróże :-)
napisał(a) kulka53 » 09.05.2016 08:36
01.05.2016, niedziela – c.d.Wyjeżdżamy z Uniejowa… tzn. tak się nam wydawało, że zaraz wyjedziemy a tu niespodzianka, bo przy wyjeździe spod term i zamku na główną szosę jest jedynie prawoskręt. A my chcemy jechać w lewo

ale ruch spory, przepisów łamać nie będę. Zaraz gdzieś nawrócimy, już widzę żwirową zatoczkę. Po przeciwnej stronie jednak jest boczna droga ze znakiem – Spycimierz 2 km. Małgosia mówi, może podjedziemy? Podjedźmy, czemu nie

.
Nie wiem skąd, ale ta nazwa była mi znajoma, poza tym przed chwilą przy kościele w Rynku widzieliśmy „reklamy” tej wioski słynącej jak się okazuje z układania w święto Bożego Ciała kwiatowych dywanów

. Podjechaliśmy pod niepozorny kościółek zbudowany tak na oko w latach 70 albo 80-tych XX wieku na spory parking. Coś tu się dzieje, jest trochę aut, trochę ludzi – zobaczmy.
Okazało się, że na placyku przed kościołem można podziwiać próbki ułożonych przez mieszkańców dywaników

Ten był nawet pod namiotowym dachem

Ten to coś w stylu autoreklamy

A ten reklamuje zbliżające się Światowe Dni Młodzieży, czym przyciągnął grupkę wolontariuszy z tego wydarzenia.

Z boku – to nie dywan, to żywy wąż

Oooo, namiot znika, panowie bardzo uważali by nie zniszczyć dzieła