Re: Małe i duże po Polsce podróże :-)
napisał(a) kulka53 » 19.04.2016 09:54
greenrs napisał(a):Mnie brakuje przede wszystkim takich jak
Lipowiec czy
Tenczyn - obydwa to imponujące i stosunkowo dobrze zachowane malownicze ruiny. Tenczyn zresztą dobrze znany tym, którzy podróżują czasem autostradą A4 Katowice-Kraków bo jest doskonale z niej widoczny.
Lipowiec w Babicach widziałem wielokrotnie przejeżdżając tamtędy.
Natomiast o Tenczynie nie słyszałem

, fakt... nigdy nie jechaliśmy wspomnianym fragmentem A4

Sądzę, że można wpleść go w jakiś plan, dzięki

kmichal napisał(a):... kurcze chłopaki, ale kusicie tymi zameczkami ...

... a majówki się zbliżają ...

...
greenrs napisał(a):Mieszkasz prawie w samym środku Polski więc wszędzie masz blisko. Do Jury też...

kmichal napisał(a):... z tym środkiem to bym dyskutował ...

... ale fakt mega daleko nie jest ...

... a okolica ładna krajobrazowo ...

...
Pozdrawiam.
Nocleg gdzieś pośrodku Jury, choćby w Ogrodzieńcu, wyjedziesz popołudniu, zajedziesz na wieczór i na 4 dni jak znalazł

longtom napisał(a):W zeszłym tysiącleciu

spaliśmy na dziko w namiocie nieopodal tych ruin. Nikt nie myślał wtedy o odbudowie, nie było parkingu, cisza głucha, NIKOGO

pzdr

Z tego co wyczytałem, takie noclegi były w okolicy mocno praktykowane, zwłaszcza wśród wspinaczy.
Zdaje się, że właściciel obu zamków i terenu pomiędzy nimi, czyli wspomnianych Skałek Mirowskich zawarł z porozumienie z jakimiś organizacjami wspinaczkowymi w tej sprawie i nadal jest to dozwolone pod warunkiem przestrzegania norm typu - nie palenie ognisk, nie zostawianie śmieci itp. itd.
Mogłem coś pomieszać, obiło mi się to o uszy.
A że nikogo nie było.... może byłeś w innym terminie niż pogodny wiosenny weekend

Pozdrawiam