Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek73
Cromaniak
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 31.05.2013 10:03

gitmar napisał(a):Wracając do tankowania LPG w Austrii.....Jeśli mam płacić ok.4zł w przeliczeniu na zł za litr, stać w kolejce (nawet 30minut czy 1h), szukać jej (tej stacji) po omacku to już wolę jechać 100-150km na Pb zatankowanej w PL. Stres mniejszy, a dla silnika,wtrysków będzie zdrowiej. W Cro byłem 4 razy jak narazie i tylko raz (2007 rok) jechałem CZ-A-SLO. Ostatnie 3 wypady jeździłem przez SK-HU. Pamiętam że tankowałem w Mikulovie, a później dopiero gdzieś za Krapiną w stronę Zagrzebia. W Polsce zatankowałem Pb do połowy baku (jakby nie patrzeć to 40l - zbiornik 80l :D ). Zasięg LPG miałem spory, w CRO auto przełączyło się Pb po przejechaniu 475km na LPG i krótki odcineczek przejechałem na Pb. BTW dotankowałem jeszcze Pb do pełna w SLO - wtedy cena tam wynosiła równo 1Euro za litr, u nas dla porównania to było coś ok.4.50zł (kurs Euro-PLN wtedy ok.1E/3.80zł
W tym roku przymierzam się do pokonania trasy PL-CZ-A-HU-HR. Tak trochę inaczej co by ominąć SLO. Zasięg na LPG ok.400km. Standardowo doleję Pb ok.30l w PL. Nie zamierzam szukać stacji w A i SLO (jeśli jednak przez nią pojadę), po kiego przepłacać, szukać....Autu też się coś od życia należy :lol: Nie popadajmy w przesadę, przecież jak ktoś dopłaci do podróży te 30-50zł na benzynę to nie zbankrutuje.... :smo:

Witam zgadzam sie w pełni tez na sile nie szukam stacji w A czy Slo w konco po co ma sie 2 baki :wink:
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 31.05.2013 10:16

"Właśnie wróciliśmy z Pelesaca, jechałem autem na LPG (3700km) i mam takie spostrzeżenie, że nie na każdej stacji w Chorwacji odbijał zawór (wtedy tankowało się mało LPG-niskie spalanie), wtedy nie ma pewności czy zatankowali do pełna, raz wychodziła średnia 12l/100km, a innym razem 18l/100km. To spore różnice, jeżeli gaz byłby bardzo słabej jakości to sekwencja będzie się przełączać na paliwo, a u nas tak nie było. Stawiam na za słabe ciśnienie na dystrybutorach. A z innej beczki - było superowo. Pozdrawiam Remik.[/quote]"

co ma do rzeczy średnie spalanie do ilości zatankowanego gazu?? Ile wejdzie tyle wejdzie, ważne ile na tym przejedziesz. Dzielimy litry zatankowane przez przejechane kilometry i wychodzi realne średnie spalanie.
Pozdrawiam
maverick200
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maverick200 » 31.05.2013 14:52

a wie ktoś może jak funkcjonują stacje lpg w godzinach nocnych?! - w poszczególnych państwach?!

chodzi mi o czechy, austrię, słowenię i chorwację...
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 31.05.2013 16:08

Czechy: w nocy to masz tylko Shell w Mikulovie :) z tego co pamiętam więc jak się zatankujesz w Boboszowie do pełna przykładowo to dolecisz, no chyba że masz butle 20L.

Austra: w nocy to za Wiedniem na autobanie zaraz masz po prawej takiego nowego ARAL'a (jak ja jechałem w tamtym roku to dopiero wstawiali dystrybutor LPG więc w tym roku napewno juz bedzie) oraz na gdzieś koło Graz'u masz stacje (nie Shell) gdzie jest LPG

Słowenia: w nocy brak, ale jak się zatankujesz na autobanie w A to dojedziesz do Cro

Chorwacja: co druga stacja ma gaz dopiero na nitce od Zagrzebia na Wybrzeże
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 16:16

efendi napisał(a):Austra: w nocy to za Wiedniem na autobanie zaraz masz po prawej takiego nowego ARAL'a (jak ja jechałem w tamtym roku to dopiero wstawiali dystrybutor LPG więc w tym roku napewno juz bedzie) oraz na gdzieś koło Graz'u masz stacje (nie Shell) gdzie jest LPG

Najpierw za Wiedniem na wyjeździe po prawej jest MOP Guntramsdorf (sieć BP), a 100 km dalej MOP Loipersdorf (sieć AGIP) - tam jest LPG, tyle że drogie.

Słowenia: w nocy brak, ale jak się zatankujesz na autobanie w A to dojedziesz do Cro

W nocy w Słowenii gaz spokojnie zatankujesz - jeśli jedziesz autostradą, to przy zjeździe Maribor vzhod masz 2 stacje (trzeba zjechac ok. 1 km w jedną lub w drugą stronę), a jeśli objazdem,to w Ptuju jest całodobowa.

Na A2 od granicy do Zagrzebia jest 5 stacji z LPG - niektóre przy autostradzie, a do niektórych trzeba kilka metrów zjechać.

Tutaj mapka stacji LPG w Chorwacji
maverick200
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maverick200 » 31.05.2013 16:38

śliczne dzięki - przydatne :-D
Bartek_8610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_8610 » 31.05.2013 18:14

Częściowo jechałem.

Przez Bratysławę jechałem za każdym razem - i zawsz epostój i tankowanie na Zlatych Pieskach. 2 razy jechałem potem przez Wiedeń i Graz, a dalej autostradami słoweńskimi (raz na Istrię, raz na Krk). Do Makarskiej jechałem z Bratysławy przez Węgry. W tym roku też jadę przez Węgry, tylko nie przez Bratysławę, a skrótem przez Komarno.

Wszystkie trasy dobre - każda ma jakieś wady i zalety i na pewno wszystkie mają tylu zwolenników, co przeciwników. Ale wszystkie bezpiecznie i szybko prowadzą do celu. Twoja trasa jest chyba najpopularniejsza - a więc pewnie też najlepsza! :D[/quote]

Ja pojade dopiero 9 wrzesnia:(niestety tak praca pozwoli wiec mysle ze ruch juz nie bedzie taki duzy:)a jak sie zatankuje gazem wlasnie na zlotych pieskach to do chorwacji dojade na gazie a jak nie to troszke na paliwie nie zaszkodzi...a z tego co czytam to w chorwacji gaz jest czestym bywalcem na stacjach tak ze spoko bedzie:)pozdrawiam
maverick200
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maverick200 » 31.05.2013 19:30

ja tam jeżdżę często tą trasą - praktycznie co roku - lecz zawsze na ON, a tym razem lece większym vanem, który jest na LPG i połyka 12 benzyny w trasie, a gazu 14 - więc jest chyba oczywiste szukanie stacji teraz - na bierząco na trasie to kiepsko z dzieciakami małymi :-P
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 31.05.2013 20:59

Spalanie spalaniem (wg mnie normalne) nie będzie problemu jeśli zbiornik gazu jest dostosowany do spalania.
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 01.06.2013 10:17

efendi napisał(a):Czechy: w nocy to masz tylko Shell w Mikulovie :) z tego co pamiętam więc jak się zatankujesz w Boboszowie do pełna przykładowo to dolecisz, no chyba że masz butle 20L.

Austra: w nocy to za Wiedniem na autobanie zaraz masz po prawej takiego nowego ARAL'a (jak ja jechałem w tamtym roku to dopiero wstawiali dystrybutor LPG więc w tym roku napewno juz bedzie) oraz na gdzieś koło Graz'u masz stacje (nie Shell) gdzie jest LPG

czy w Boboszowie jest stacja LPG czy to pomyłka? bo z tego co czytałem to ostatnia stacja Lpg na tej trasie jest w Międzylesiu 8O
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 01.06.2013 14:05

jacek73 napisał(a):
efendi napisał(a):Czechy: w nocy to masz tylko Shell w Mikulovie :) z tego co pamiętam więc jak się zatankujesz w Boboszowie do pełna przykładowo to dolecisz, no chyba że masz butle 20L.

czy w Boboszowie jest stacja LPG czy to pomyłka? bo z tego co czytałem to ostatnia stacja Lpg na tej trasie jest w Międzylesiu 8O

no miałem na myśli Międzylesie :P
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 01.06.2013 15:27

A jak ze stacjami paliw na autostradzie A1? Od Mszany do granicy są jakieś stacje z LPG? Gdzie znajduje się ostatnia stacja paliw przed granicą z Czechami na której można i warto zatankować plin?
Bo czytałem, że od Mszany do Czech nie wybudowali jeszcze żadnej stacji. Także gdzie jest ostatnia możliwość się zatankować gazem?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 23:35

lisek1 napisał(a):A jak ze stacjami paliw na autostradzie A1? Od Mszany do granicy są jakieś stacje z LPG? Gdzie znajduje się ostatnia stacja paliw przed granicą z Czechami na której można i warto zatankować plin?
Bo czytałem, że od Mszany do Czech nie wybudowali jeszcze żadnej stacji. Także gdzie jest ostatnia możliwość się zatankować gazem?

Na śląskim odcinku A1 nie ma jeszcze żadnej stacji - od Pyrzowic aż do granicy :cry: :cry:
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 02.06.2013 11:29

Czy możecie podać dokładne namiary na stacje Arala i BP tuż za Wiedniem. Jakie są tam ceny?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.06.2013 11:41

Schowek01.jpg

To jest BP na MOP Guntramsdorf - ceny wysokie, jak to w Austrii (zwykle ok. 0,85 euro).

O Aralu nie słyszałem w tamtych rejonach.

EDIT: aha, już wiem - Aral należy do BP. A więc to prawdopodobnie chodzi o tą samą stację. Tyle, że ta akurat to zwykla zielona BP, nie żaden Aral.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone