Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 26.06.2012 21:17

weldon napisał(a):SMS-ów nie piszę ... Tyle, że nie przypominam sobie tego modelu w ofercie :/

Z Nokii była ta Lumia, ale chyba model 800.

Ale oprócz oferty przedstawionej możesz sobie wybrać inny telefon, który jest dostępny w sieci. Najtańszy z wymienionych przez Ciebie będzie HTC One, potem N8, najdroższa pewnie będzie Motorola.
Wg. mnie jeżeli nie zależy komuś na internecie, a chce mieć dobry aparat plus dodatki smartfonowe n8 jest w sam raz ;)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.06.2012 21:18

weldon napisał(a):W porównaniu z nimi Samsung to szczyt kurtuazji i sprawności w obsłudze,.

To zwróć uwagę na Samsung Galaxy Note
telefon ,czy już tablet ? 5,3" 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 06:47

Kieszeni takich nie mam ;)

N8, zdaje się, pomyliła mi się z N Series, takimi pancernymi, które kiedyś Nokia promowała, a wy mówicie o N8-00?

Fajna, tylko nie brałem jej pod uwagę, bo dzieciak strasznie psioczy na ten system operacyjny Nokii, dlatego szukałem czegoś z Androidem.

Co do dodatków, to, doprecyzuję:
- aparat - tak. Ale bez przesady z megapikselami. Na takiej małej matrycy 8 to wystarczająca ilość, chociaż, nie powiem, fotki z N8 podobają mi się, ale RAZR, a nawet HTC One chyba też by mi wystarczył. Instagrama bym sobie, kurna zainstalował, to by super artystyczne fotki wyszły :D
W Nokii narzekają na kształt aparatu (ciężko się go trzyma przy robieniu zdjęć) i na przycisk spustu migawki, za to w Motoroli jest przycisk ekranowy.
W HTC chyba też ... Chyba lepszy jednak przycisk ekranowy, niż kiepski spust.
Xperia ma, podobno, dobry dostęp do tego, za to, jak widzę, nawet Lumia 800, a nawet 710 lepiej sobie radzi ze zdjęciami :/
Geotagging to teraz, zdaje się, standard?

- muzyka - to ważne. Dobry dźwięk i dostępność do zapasowych słuchawek.

- internet? Do tej pory mi nie był potrzebny, ale jednak wolałbym, mieć.
Pół Warszawy jest pod WiFi, a teraz zaczynają instalować je w autobusach, to szkoda by było nie skorzystać.
N8 to smartfon, dlaczego mówisz, że N8 jak nie zależy na internecie?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.06.2012 08:01

auto_gt napisał(a):No to Gratulować i oblać go porządnie .

Dzięki.
Obleję go delikatnie przy dzisiejszym meczu.
:wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.06.2012 08:01

weldon napisał(a):N8 to smartfon, dlaczego mówisz, że N8 jak nie zależy na internecie?

Ma troszkę mniejszy ekran (choć wcale nie mniejszy niż iPhone), słabszy procesor i gorszą przeglądarkę. Procesor jest jednak mniej obciążony (to tylko Symbian) a do przeglądania można zainstalować jakąś Operę.
Ja po rocznej przygodzie z Androidem przesiadłem się z powrotem na Symbiana. Andek nie przypadł mi do gustu, ale to kwestia osobistych preferencji.
Jeśli ważne jest też dla Ciebie wykonanie telefonu, to moim zdaniem wygrywa tu bezapelacyjnie HTC. Prawie wszystkie modele są w dużej części metalowe i świetnie spasowane. Przy nich Samsungi i Sony (już nie Ericssony) wyglądają jak plastikowe zabawki. Podobnie interfejs - HTC Sense jest dopracowany pod każdym względem i wzbogacony o dodatkowe funkcje, które w innych telefonach musisz sobie dopiero doinstalować. Kiedyś były gorsze multimedialnie ale nowe modele, także pod tym względem, dobiły do czołówki.
Co do RAZRr, to gdzieś czytałem, że ma słabiuteńką baterię - w nocy naładowana, ledwo dociągnie do wieczora. Ale to przypadłość znacznej większości smartfonów. Kupując taki telefon, musisz się z tym pogodzić, że będziesz go ładował codziennie lub co drugi dzień.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 08:52

Faktycznie, w tym przypadku powinienem starać się o coś z większym ekranem.

Mówisz, że android się nie sprawdził?

Ja nie wiem, czy Kaśka coś robiła z tym Symbianem - miała robić jakiś upgreade czy przeinstalować na Androida, ale chyba olała sprawę, mówiąc, ze się jeszcze przemęczy.

Jej znajomi chwalą HTC za Androida.

W sumie widzę, że chyba powinienem pomacać i wybrać pomiędzy One V i Lumia 800, a jak bym miał ofertę dobrą, to pomiędzy One S a Lumią 900.

Lumia chodzi na Windowsie. Nie ma z tym kłopotów?

Jeszcze ten Samsung Ace 2 ciągle mi wpada pod rękę, ale ma słabszy procesor i parametry podobne do HTC, więc chyba go nie będę brał pod uwagę.

Pani z infolinii zaproponowała mi Nokię 500 na razie, ale raczej ją oleję.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.06.2012 09:09

weldon napisał(a):Pani z infolinii zaproponowała mi Nokię 500 na razie, ale raczej ją oleję.

Zdecydowanie olej :!: Ten telefon się Nokii nie udał.

Co do Lumii (800 i 900) to bardzo dobre, ładne i świetnie wykonane telefony, tyle że oba na nie do końca dopracowanym WP7. Jeśli lubisz telefon spersonalizować, wgrać własną tapetę, dzwonki... to tu nie masz na to szans. Bluetooth tylko do słuchawek. No i konto w Microsoft Zune :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 09:16

Czyli HTC lub N8, tylko wiedzieć, że ekran będzie mniejszy?

Aparat sugerowałby N8, obudowa HTC ... Trzeba będzie pomacać, a, jak znam życie, w salonie znów zgłupiejemy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2012 09:22

weldon napisał(a):Czyli HTC lub N8, tylko wiedzieć, że ekran będzie mniejszy?

Aparat sugerowałby N8, obudowa HTC ... Trzeba będzie pomacać, a, jak znam życie, w salonie znów zgłupiejemy :D

nie wiem jak z HTC ale dźwięk z N8 też ładny
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.06.2012 09:30

weldon napisał(a):Aparat sugerowałby N8, obudowa HTC ...

N8 też ma aluminiową obudowę. Tylko co córka powie na tego Symbiana? :)

Dla niej lepszy będzie chyba HTC. Ja nie twierdzę, że Android jest zły - tylko, że mnie nie przekonał.
HTC One S to oczywiście większy wypas niż One V... no ale nie wiem jak z ceną.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 09:34

Sugeruję zobaczyć, ile jest potrzebne pamięci i do czego telefon ma być wykorzystany.
Sugeruję iP4 z 14GB pamięci.
U mnie bez fotek cały czas w granicach 12 zapasu.
Kompatybilność z kompem ponad oczekiwania.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 09:39

IP4 to jakieś setki złotych. Poza budżetem.
Pamięć we wszystkich jest do 32 giga, więc styknie :D

Poza tym, apple ma głupią zasadę uzależniania do siebie właścicieli ich sprzętu,
co mnie osobiście nie rajcuje :?

Z Apple to ja najbardziej lubię ... Beatlesów ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 09:46

weldon napisał(a):

Poza tym, apple ma głupią zasadę uzależniania do siebie właścicieli ich sprzętu,
co mnie osobiście nie rajcuje :?

Bo widzisz, d... do wygodnego szybko się przyzwyczaja... :wink:

Czego nie można powiedzieć o np. Nokia Suit :evil: :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 09:51

A co to jest Nokia Suite?

W ogóle, bo w życiu nie bawiłem się smartfonem, czego oczekiwać od systemu?

Wygodny interfejs, dostęp do aplikacji, w tym darmowych, przeglądarka internetowa, dostęp do plików?

Ja już tego nie pamiętam dokładnie, ale w odtwarzaczu apple chyba nie podobała mi się komunikacja z komputerem.
Jakoś tak było, ze trzeba było przez iStore się łączyć, czy jakoś tak i podobno w telefonach jest tak samo.

Teraz mam LG (ostatni raz :roll: ) to ma strasznie g..ną opcję obsługi.

Sony mi się podobało, bo miało kilka różnych możliwości, w tym był widziany, po prostu, jako kolejny dysk i to mi całkowicie odpowiada.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 09:58

Odwiedź iPoint i pomacaj samemu.
Ja uważam podłączenie do kompa z jednoczesnym ładowaniem za bardzo wygodne.
Można pozrzucać fotki, zsynchronizować uaktualnienia, kontakty, dźwięki, muzykę i wykonać szereg innych czynności.
Oczywiście masz wpływ na to, co chcesz zrobić.
O kopii zapasowej z automatu nie wspominam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone