Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kwatery 60% mniejsze oblozenie.

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 05.08.2009 12:30

speedway5 napisał(a):.... dobrego apartamentu dwuosobowego, bądź ewentualnie pokoju

Czy można wiedzieć jaką różnicę kolega tutaj postrzega i oczekuje :?:
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 05.08.2009 12:46

Plumek napisał(a):
Optymiści :)

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym. Podobnie rzecz sie ma jeszcze w kilku miejscowościach riwiery - w inych - notowany jest niewielki spadek liczby turystów.
Wiadomo natomiast, że czerwiec dał sie mocno we znaki i faktycznie było mniej ludków, ale teraz, w szczycie sezonu - nie ma gdzie igły wbić :D Przynajmniej w naszym Blato - na 1 noc sie znajdzie, od jutra na 2 noce... Ale tak, żeby w środku tygodnia na cały pobyt (tydzień) - to nie ma tak dobrze...

Może po prostu zaczęli zgłaszać pobyt turystów i płacić podatki - mnie nikt nigdy nie rejestrował

:D :wink: pozdrav.
pkocot
Turysta

Postnapisał(a) pkocot » 05.08.2009 16:36

Plumek napisał(a):Optymiści :)

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym.

Znajomy właśnie pojechał w ciemno i w Baska Voda znalazł za 40Euro.
Więc chyba nie jest tak źle.

My wybieramy się 16 sierpnia wiec mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej :)
Pola123
Autostopowicz

Postnapisał(a) Pola123 » 10.08.2009 17:32

Kontynuując temat co do wolnych kwater, wybieramy się 21-08, po wysłaniu kilkunastu zapytań o wolne apart. dla 2 os. na tydzień na Istrii (Poreć) z war. kuchnia+ łazienka+ balkon, otrzymałam tylko 2 może 3 pozytywne odpow. a tam gdzie jest przyzwoicie muszę jeszcze wpłacić zal., a więc nie jest tak wesoło z wolnymi miejscami :roll:
jarekrk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jarekrk » 10.08.2009 18:02

kolego to co jest w netcie to jest ok 20% wszystkich apartamentów jakie są w CRO

Było mówione o tym wiele raz
Tomash
Podróżnik
Re: Wrzesień

Postnapisał(a) Tomash » 10.08.2009 18:03

zum napisał(a):
Tomash napisał(a):Powiedzcie mi a jak jest z wrześniem ? Bo tak mi w tym roku sie uklada ze tylko wrzesien mam mozliwy urlop ? do kiedy tam jest sezon ? Ciekaw jestem czy we wrzesniu nie napotkam na kraty w oknach :P i wiatr w uliczkach.

PS
Podłączam to pytanie pod wynajem apartamentów bo klikając sobie po różnych stronkach niektóre pensjonaty termin powiedzmy ostani daja od 24.08 do 7.09 :D a ja wlasnie planuje w Ciemno poleciec tak zeby 7 wrzesnia byc na miejscu.

ja w ubiegłym roku byłem 2 tyg. począwszy od 13 wrzesnia.
Możesz spokojnie jechac w ciemno, bez problemu znajdziesz kwatere, a sezon jeszcze tam trwa (gdyby w CRO we wrześniu było już po sezonie to nad naszym bałtykiem sezon nigdy nie powinien by sie zaczynać).
Jest baardzo dużo wolnych ap., a właściciele sami za tobą biegają (dosłownie). Zaleta tego terminu jest też taka że nie ma już ciągłych upałów po 35-38 stopni i można czasem odetchnąć od słońca (zresztą co kto lubi).

Dziekuje bardzo za odpowiedz, nic tylko jescze kilka tygodni ciezkiej roboty a pozniej wylaczam komorki i wio. Więc jade pierwszy raz i w ciemno - napewno podziele się wrażeniami.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 10.08.2009 18:23

pkocot napisał(a):
Plumek napisał(a):Optymiści :)

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym.

Znajomy właśnie pojechał w ciemno i w Baska Voda znalazł za 40Euro.
Więc chyba nie jest tak źle.

My wybieramy się 16 sierpnia wiec mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej :)

Ale tak było zawsze! Zawsze można znaleźć coś w takiej cenie :) Co roku. I nie ma w tym nic dziwnego. Ani związanego z mydleniem kryzysowym oczu...
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 10.08.2009 18:26

adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym. Podobnie rzecz sie ma jeszcze w kilku miejscowościach riwiery - w inych - notowany jest niewielki spadek liczby turystów.
Wiadomo natomiast, że czerwiec dał sie mocno we znaki i faktycznie było mniej ludków, ale teraz, w szczycie sezonu - nie ma gdzie igły wbić :D Przynajmniej w naszym Blato - na 1 noc sie znajdzie, od jutra na 2 noce... Ale tak, żeby w środku tygodnia na cały pobyt (tydzień) - to nie ma tak dobrze...

Może po prostu zaczęli zgłaszać pobyt turystów i płacić podatki - mnie nikt nigdy nie rejestrował

Wątpię. Zapewne ten sam odsetek nie melduje turystów. I ten sam odsetek ma ileśtam procent zgłoszonych i ileśtam procent niezgłoszonych turystów.
Poza tym... Z tymi podatkami to nie do końca jest tak, jak myślicie :) Rzecz cała tkwi w tzw. KATEGORYZACJI. Połowa nie ma skategoryzowanych apartamentrów, bo nie ma chociażby na nie zezwolenia na budowę. WIęc nie może meldować w nich turystów :) Podatki są płacone ryczałtem. Wiec czy masz turystę, czy nie - i tak zapłacisz...
magdapaszek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magdapaszek » 10.08.2009 18:34

Będąc od 20 lipca na Kyrku w Punat -mozna było spotkac wolne miejsca w apartamentach-natomiast campingi były obłożone w 100 % , znajomi po 27 lipca mieli problem znalez juz wolna kwaterę w Punat za 50 e znalezli kliteczke ale co tam i tak cały dzien siedzi sie na plazy
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 11.08.2009 09:00

Plumek napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):

Wątpię. Zapewne ten sam odsetek nie melduje turystów. I ten sam odsetek ma ileśtam procent zgłoszonych i ileśtam procent niezgłoszonych turystów.
Poza tym... Z tymi podatkami to nie do końca jest tak, jak myślicie :) Rzecz cała tkwi w tzw. KATEGORYZACJI. Połowa nie ma skategoryzowanych apartamentrów, bo nie ma chociażby na nie zezwolenia na budowę. WIęc nie może meldować w nich turystów :) Podatki są płacone ryczałtem. Wiec czy masz turystę, czy nie - i tak zapłacisz...

Jak niema pozwolenia na budowę --- = to niema budynku - więc za co płaci ten zryczałtowany podatek? :D :wink:

pozdrav.
FruTisS
Globtroter

Postnapisał(a) FruTisS » 11.08.2009 09:13

W sobotę szukaliśmy apartamentu w Baśce chyba ponad 2 godz. Oczywiście były 2osobowe oraz 3osobowe w 1 pokoju ale chcieliśmy dla 4 osób z dwoma pokojami ...było naprawdę ciężko ceny ~100 euro za dobę.

W końcu się udało - 3 lata temu też jechaliśmy w ciemno a było o wiele łatwiej. Lepiej jest szukać apartamentów po godz. 16 bo wcześniej nawet nikogo z tabliczkami w centrum nie było i Polacy (bo nie tylko my) mieli problem.
Vegusia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Vegusia » 11.08.2009 09:18

witam ,własnie wróciłam z objazdówki po makarskiej , peljesacu i Dubrowniku i stwierdzam ,że wcale nie jest tak łatwo o kwaterę w ciemno .
Lewusss
Odkrywca

Postnapisał(a) Lewusss » 11.08.2009 09:20

Dlatego trzeba jechać we wrześniu :):):) wtedy jest się panem sytuacji i dyktuje się warunki :D
gaceq
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gaceq » 11.08.2009 09:25

A jak myślicie w jaki dzień jest najlepiej znaleść kwaterę ? Ja planuję być w okolicach makarskiej w poniedziłek 17.08.09 rano koło 7:00 i będę coś szukał dla 3 osób. Czy poniedziałek to dobry dzień ?
dodka
Podróżnik

Postnapisał(a) dodka » 11.08.2009 09:40

Przed Makarską (myśle o miejscowości) na asfatlowym parkingu w cieniu stoją ludzie z ofertami apartamentów - tam najszybciej coś znajdziesz. A jak ci się nic nie spodoba to zostaje wędrówka od willi do willi. Powodzenia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje