Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kwatery 60% mniejsze oblozenie.

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 11.08.2009 09:49

Przed Makarską stoją raczej z makarskiej a raczej będę szukał coś w okolicach .. Z doświadczenia wiem że stoją przed każdą wioską ale w ciemno jeszcze nie byłem :)
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 11.08.2009 09:51

A gdzie konkretnie w okolicach: przed czy za ?? :P
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 11.08.2009 09:53

a tego to jeszcze nawet ja nie wiem :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.08.2009 09:53

adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):
Optymiści :)

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym. Podobnie rzecz sie ma jeszcze w kilku miejscowościach riwiery - w inych - notowany jest niewielki spadek liczby turystów.
Wiadomo natomiast, że czerwiec dał sie mocno we znaki i faktycznie było mniej ludków, ale teraz, w szczycie sezonu - nie ma gdzie igły wbić :D Przynajmniej w naszym Blato - na 1 noc sie znajdzie, od jutra na 2 noce... Ale tak, żeby w środku tygodnia na cały pobyt (tydzień) - to nie ma tak dobrze...

Może po prostu zaczęli zgłaszać pobyt turystów i płacić podatki - mnie nikt nigdy nie rejestrował

:D :wink: pozdrav.

Wątpię. Zapewne ten sam odsetek nie melduje turystów. I ten sam odsetek ma ileśtam procent zgłoszonych i ileśtam procent niezgłoszonych turystów.
Poza tym... Z tymi podatkami to nie do końca jest tak, jak myślicie :) Rzecz cała tkwi w tzw. KATEGORYZACJI. Połowa nie ma skategoryzowanych apartamentrów, bo nie ma chociażby na nie zezwolenia na budowę. WIęc nie może meldować w nich turystów :) Podatki są płacone ryczałtem. Wiec czy masz turystę, czy nie - i tak zapłacisz...

Jak niema pozwolenia na budowę --- = to niema budynku - więc za co płaci ten zryczałtowany podatek? :D :wink:

pozdrav.

O bosze... Aleś uparty... Jak gacek: nie widzi, nie s lyszy, a czepia się...
Budynek ma zezwolenie np. na parter i piętro. Na II piętro nie ma. Ma więc gościu skategoryzowane apartmany na parterze i piętrze, a na II piętrze (tym bez zezwolenia) ma apartamenty nieskategoryzowane - czyli tam turyści są sobie "na lewo".
A ten zryczałtowany podatek płaci za skategoryzowane apartamenty - niezależnie, czy mu stoją w sezonie puste, czy pełne. Więc bez znaczenia jest, czy melduje ludzi czy nie (w sensie płacenia podatku to jest bez znaczenia - bo w sensie prawnym - jest obowiązek meldunkowy cudzoziemców i poważne restrykcje za niedopełnienie tej formalności).
Kumasz teraz? No.
Nie ma się więc co cieszyć, jak właściciel nie będzie chciał od Was dokumentów czy konkretnych danych, potrzebnych do meldunku. Jakie to dla Was ma skutki? Ano takie, że czasem wpada inspekcja z policją i pozbywa się mieszkających tam turystów, jednocześnie plombując apartamenty. Można więc mieć "wakacje z adrenaliną" :) Tańszy apartament znaleziony "w ciemno", ale za to po 3 dniach wielkie zdziwko, że policja nas legitymuje i daje 12 h na opuszczenie lokum...
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 11.08.2009 10:01

Ja się czepiam ?? Czasami tylko dobrze się bawię ....
dodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodka » 11.08.2009 10:44

Lewusss napisał(a):A gdzie konkretnie w okolicach: przed czy za ?? :P

Przed Makarską jadąc z Polski w kierunku Dubrownika. Stoją generalnie faceci na skuterkach lub siedzą w samochodach z tabliczkami - Apartmani. Znajomi znaleźli tak fajną miejscówkę :D
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 11.08.2009 10:46

ale tylko z Makarskiej czy z innych mieścin też ??
dodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodka » 11.08.2009 15:58

Wydaje mi się, że głównie z Makarskiej, choć wiedziałam też napisy innych małych miejscowości w pobliżu. Na forum wyczytałam, że przed każdą większą miejscowością stoją właściciele lub naganiacze, ale my byliśmy co dzień w innym mieście (mieszkaliśmy w Zivogosce Porat) i widzieliśmy ich tylko przed Makarską.

Myślę, że z kwaterami w 2 poł sierpnia nie będzie problemu. Od właściciela villi w którym byliśmy w tym roku wiemy, że jest już mniej ludzi, sezon się powoli kończy. Może to dotyczy mniejszych mieścin, bo nie chce mi się wierzyć, że Makarskiej, Baśki Vody czy Podgory albo Breli.

Będąc w zeszłym roku na Pagu w 2 poł sierpnia ku naszemu ogromnemu zdziwieniu okiennice niektórych willi były już pozamykane :cry:
Dziwne, przecież pogoda piękna, morze ciepłe....
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 12.08.2009 07:01

dodka napisał(a):Wydaje mi się, że głównie z Makarskiej, choć wiedziałam też napisy innych małych miejscowości w pobliżu. Na forum wyczytałam, że przed każdą większą miejscowością stoją właściciele lub naganiacze, ale my byliśmy co dzień w innym mieście (mieszkaliśmy w Zivogosce Porat) i widzieliśmy ich tylko przed Makarską.

Myślę, że z kwaterami w 2 poł sierpnia nie będzie problemu. Od właściciela villi w którym byliśmy w tym roku wiemy, że jest już mniej ludzi, sezon się powoli kończy. Może to dotyczy mniejszych mieścin, bo nie chce mi się wierzyć, że Makarskiej, Baśki Vody czy Podgory albo Breli.

Będąc w zeszłym roku na Pagu w 2 poł sierpnia ku naszemu ogromnemu zdziwieniu okiennice niektórych willi były już pozamykane :cry:
Dziwne, przecież pogoda piękna, morze ciepłe....

No właśnie, a ja zamierzam jechać w 1 poł września :) ... żeby mi tylko żadnych okiennic nie zamykali przed nosem
termoz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) termoz » 12.08.2009 07:57

dodka napisał(a):Myślę, że z kwaterami w 2 poł sierpnia nie będzie problemu. Od właściciela villi w którym byliśmy w tym roku wiemy, że jest już mniej ludzi, sezon się powoli kończy. Może to dotyczy mniejszych mieścin, bo nie chce mi się wierzyć, że Makarskiej, Baśki Vody czy Podgory albo Breli.

Zwykle jeździłem we wrześniu i w kwaterach przebierałem jak chciałem. W ubiegłym roku byłem w ostatnim tygodniu sierpnia +3 dni września w Breli i szukałem apartamentu 2+2 ponad 3 godziny! Wszystko było zajęte! Gdy wyjeżdzaliśmy z Breli 3 września można już było przebierać do woli. Piękne apartamenty tuż przy morzu stały wolne.

Jedynie kilka dni różnicy a zmiana w ilości wolnych apartamentów i cenach ogromna
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 12.08.2009 08:06

termoz napisał(a):
dodka napisał(a):Myślę, że z kwaterami w 2 poł sierpnia nie będzie problemu. Od właściciela villi w którym byliśmy w tym roku wiemy, że jest już mniej ludzi, sezon się powoli kończy. Może to dotyczy mniejszych mieścin, bo nie chce mi się wierzyć, że Makarskiej, Baśki Vody czy Podgory albo Breli.

Zwykle jeździłem we wrześniu i w kwaterach przebierałem jak chciałem. W ubiegłym roku byłem w ostatnim tygodniu sierpnia +3 dni września w Breli i szukałem apartamentu 2+2 ponad 3 godziny! Wszystko było zajęte! Gdy wyjeżdzaliśmy z Breli 3 września można już było przebierać do woli. Piękne apartamenty tuż przy morzu stały wolne.

Jedynie kilka dni różnicy a zmiana w ilości wolnych apartamentów i cenach ogromna

ja w Breli na Podraću szukałem 15 minut.(5 noclegów) Ale będąc tam 3 raz wiedziałem które apart. są 2 osobowe.
Dodam jeszcze że druga połowa lipca.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.08.2009 10:19

Plumek napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Plumek napisał(a):
Optymiści :)

W cotygodniowych zestawieniach podawanych w Makarskiej Kronice na podstawie meldunków yurystów z poszczególnych izb turystycznych widać gołym okiem, że w naszym Živogošće jest o 20% więcej turystów niż w roku ubiegłym. Podobnie rzecz sie ma jeszcze w kilku miejscowościach riwiery - w inych - notowany jest niewielki spadek liczby turystów.
Wiadomo natomiast, że czerwiec dał sie mocno we znaki i faktycznie było mniej ludków, ale teraz, w szczycie sezonu - nie ma gdzie igły wbić :D Przynajmniej w naszym Blato - na 1 noc sie znajdzie, od jutra na 2 noce... Ale tak, żeby w środku tygodnia na cały pobyt (tydzień) - to nie ma tak dobrze...

Może po prostu zaczęli zgłaszać pobyt turystów i płacić podatki - mnie nikt nigdy nie rejestrował

:D :wink: pozdrav.

Wątpię. Zapewne ten sam odsetek nie melduje turystów. I ten sam odsetek ma ileśtam procent zgłoszonych i ileśtam procent niezgłoszonych turystów.
Poza tym... Z tymi podatkami to nie do końca jest tak, jak myślicie :) Rzecz cała tkwi w tzw. KATEGORYZACJI. Połowa nie ma skategoryzowanych apartamentrów, bo nie ma chociażby na nie zezwolenia na budowę. WIęc nie może meldować w nich turystów :) Podatki są płacone ryczałtem. Wiec czy masz turystę, czy nie - i tak zapłacisz...

Jak niema pozwolenia na budowę --- = to niema budynku - więc za co płaci ten zryczałtowany podatek? :D :wink:

pozdrav.

O bosze... Aleś uparty... Jak gacek: nie widzi, nie s lyszy, a czepia się...
Budynek ma zezwolenie np. na parter i piętro. Na II piętro nie ma. Ma więc gościu skategoryzowane apartmany na parterze i piętrze, a na II piętrze (tym bez zezwolenia) ma apartamenty nieskategoryzowane - czyli tam turyści są sobie "na lewo".
A ten zryczałtowany podatek płaci za skategoryzowane apartamenty - niezależnie, czy mu stoją w sezonie puste, czy pełne. Więc bez znaczenia jest, czy melduje ludzi czy nie (w sensie płacenia podatku to jest bez znaczenia - bo w sensie prawnym - jest obowiązek meldunkowy cudzoziemców i poważne restrykcje za niedopełnienie tej formalności).
Kumasz teraz? No.
Nie ma się więc co cieszyć, jak właściciel nie będzie chciał od Was dokumentów czy konkretnych danych, potrzebnych do meldunku. Jakie to dla Was ma skutki? Ano takie, że czasem wpada inspekcja z policją i pozbywa się mieszkających tam turystów, jednocześnie plombując apartamenty. Można więc mieć "wakacje z adrenaliną" :) Tańszy apartament znaleziony "w ciemno", ale za to po 3 dniach wielkie zdziwko, że policja nas legitymuje i daje 12 h na opuszczenie lokum...

ładnie wybrnęłaś :wink:

pozdrawiam - czepialski :D
blanmac
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanmac » 14.08.2009 10:55

hrehor napisał(a):Zgadzam się właśnie dzisiaj przyjechaliśmy z Cro i tak jest właściciele stoją przed domami i czekają na turystów.

Witaj , jesli to nie jest tajemnicą to gdzie byliście? Ja wybieram się w niedzielę nie mam rezerwacji i trochę sie obawiam, wszystkie info mile widziane :) moj e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 14.08.2009 12:16

Witam

Tak się zastanawiam czy lepiej szukać kwatery w ciemno w Niedzielę czy w Poniedziałek. Mam jechać w niedzielę czyli na poniedziałek ale zastanawiam się czy nie jechać w sobotę :) Jak myślicie kiedy więcej ludzi wyjeżdza w sobotę czy w niedzielę ?
dodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodka » 14.08.2009 13:40

My wyjeżdżaliśmy w piątek i z nami mnóstwo turystów, na zjedzie z autostrady pod Zagrzebiem były dość duże korki. Z kolei sobotę w okolicach Budapesztu mijaliśmy masę Polaków jadących do Cro. Tak więc chyba wzmożony ruch odbywa się przez cały weekend :?

Ja osobiście byłabym chyba wcześniej, choć z kwaterą może być prawdziwa loteria, bez różnicy kiedy przyjedziesz :wink:

Powodzenia :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje