Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kuny na granicy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
takitam
Turysta
kuny na granicy

Nieprzeczytany postnapisał(a) takitam » 02.08.2008 20:05

Mam prośbę o inf. będę wjeżdzał do Chorwacji w nocy, z Węgier, to przejście w Leteny/Gor...., czy kupię tam w nocy kuny, czy kupić sobie w kraju. Pytam bo widzęże w Krakowie kantory drą kasę za Kuny aż strach 48-50 zł. za 100 kun!?
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 02.08.2008 21:01

takitam napisał(a):Mam prośbę o inf. będę wjeżdzał do Chorwacji w nocy, z Węgier, to przejście w Leteny/Gor...., czy kupię tam w nocy kuny, czy kupić sobie w kraju. Pytam bo widzęże w Krakowie kantory drą kasę za Kuny aż strach 48-50 zł. za 100 kun!?

),48 To dobra cena. Litr gazu w Chorwacji wychodzi 1,608 zł ... a Polska to bogaty kraj dlatego u nas jest po 2,29 zł. Ja jadę 7 sierpnia i czekam do ostatniej chwili , bo "zlotówka" cały czas się umacnia. Nawet nie tankuję benzyny, bo taniej będzie za granicą.

Pozdrawiam :papa:
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 04.08.2008 09:45

My zawsze kupujemy Euro, a na granicy w Gorican/Letenye wymieniamy na kuny potrzebne tylko na autostrady i paliwo.
wowek99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wowek99 » 04.08.2008 09:51

takitam napisał(a):Mam prośbę o inf. będę wjeżdzał do Chorwacji w nocy, z Węgier, to przejście w Leteny/Gor...., czy kupię tam w nocy kuny, czy kupić sobie w kraju. Pytam bo widzęże w Krakowie kantory drą kasę za Kuny aż strach 48-50 zł. za 100 kun!?

Ja tam kupowałem kuny o 4 nad ranem. Z tym nie ma problemu, pomijając to że kurs jest trochę niski. W lipcu za 1 euro dostałem tam 7,02 kuny a za złotówkę płacili 2 kuny.
skora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skora » 04.08.2008 11:12

Jest jeszcze prostsze rozwiązanie - Bankomat :) Wypłacałem zawsze po 2000 kun i obciążali po różnych kursach. njlepiej wyszło 2000 kun = 928 PLN + 10 PLN prowizji za wypłatę.

pozdrawiam
skora
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 04.08.2008 11:54

Mozesz pisac o tym bez konca, ze bankomat, ze karty i tak dalej, ja wiem o tym, zawsze korzystam, ale czesci naszych rodakow nie przekonasz. Oni sie nawet nie zbliza do bankomatu za granica. Sama mysl ich przeraza. Klania sie brak podstawowej znajomosci jezykow, a z bankomatem na migi nie pogadasz ... :)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.08.2008 12:06

Kynio napisał(a):czesci naszych rodakow nie przekonasz. Oni sie nawet nie zbliza do bankomatu za granica. Sama mysl ich przeraza.

Znacznej części nie udaje się przekonać by zabrali do Chorwacji złotówki zamiast euro. Ale za to własciciele kantorów w Polsce na nich zarobią;)
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 04.08.2008 12:10

Bardziej jest to spowodowane tym, że nie wierzą w to, iż można lepiej wyjść na wypłacie z bankomatu za granicą i najlepiej zaopatrzyć się we wszystko w Polsce. Znajomi nawet komplet winietek mają przed wyjazdem, zakupiony po kosmicznych cenach.
autoklin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autoklin » 04.08.2008 13:53

ak można ja przekraczałem to przejście o 2 w nocy i kantor był czynny( po lewej stronie przed stacja paliw jak wjedziesz do Cro ) ale kurs słaby opłaci sie wymieniac w głebi kraju jak mozesz to za autostrady płac karta opłaca sie bardzo Szerokiej drogi
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 04.08.2008 19:59

Najlepiej wyszedłem na płaceniu na bramkach kartą a kuny pobierałem tylko z bankomatów "bezprowizyjnmych". Dla Pekao SA bezprowizyjne są bankomaty Zagrebacka Banka. Po powrocie kurs wyszedł po 0,44 zł za kunę.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 12.08.2008 10:31

A ja mam pytanie o granicę słowensko - chorwacką. Zamierzałam wziąc trochę euro na drogę a potem wypłacać z bankomatów. Pytanie, czy od granicy do autostrady można w jakims sensownym (łatwo widocznym - zeby nie szukac :D) miejscu wymienić euro na kuny albo wypłacić kuny z bankomatu? Najlepiej by było gdzieś przy granicy, żeby być już spokojnym, że jak coś się stanie to mam gotówkę.
Pierwszy raz jedziemy, więc obawy na razie mimo wszystko duże :)
Acha, w dzień raczej będziemy tamtędy jechać.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.08.2008 10:43

F-uncia napisał(a):A ja mam pytanie o granicę słowensko - chorwacką. Zamierzałam wziąc trochę euro na drogę a potem wypłacać z bankomatów. Pytanie, czy od granicy do autostrady można w jakims sensownym (łatwo widocznym - zeby nie szukac :D) miejscu wymienić euro na kuny albo wypłacić kuny z bankomatu?

Na przejsciu Macelj po przejechaniu odprawy chorwackiej zjeżdzasz na prawo i masz komplet przybytków potrzebnych turyście - 2 kantory, klop i bar.
Wymieniałem złotowki, prowizja niewygórowana.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2008 10:43

F-uncia napisał(a):A ja mam pytanie o granicę słowensko - chorwacką. Zamierzałam wziąc trochę euro na drogę a potem wypłacać z bankomatów. Pytanie, czy od granicy do autostrady można w jakims sensownym (łatwo widocznym - zeby nie szukac :D) miejscu wymienić euro na kuny albo wypłacić kuny z bankomatu? Najlepiej by było gdzieś przy granicy, żeby być już spokojnym, że jak coś się stanie to mam gotówkę.
Pierwszy raz jedziemy, więc obawy na razie mimo wszystko duże :)
Acha, w dzień raczej będziemy tamtędy jechać.

Po pierwsze przez które przejście chcesz wjeżdżać do CRO.
Po drugie - na każdym większym przejściu są kantory więc nie ma problemu z wymianą waluty.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 12.08.2008 13:23

Właśnie Macelj - przepraszam, nie pomyślałam, że w innym miejscu można przekraczać granicę :D

Dziękuję za odpowiedź :)
takitam
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) takitam » 13.08.2008 22:23

A ja właśnie wróciłe, dziękuję wszystkim za podpowiedzi, przydały się, pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone