.png)
\Cypisu napisał(a):Ja się nie zbliżę do bankomatu w chorwacji, bo w mbanku jak chce się wypłacić inna walutę niż rozliczeniową(euro), to następuje podwójne przewalutowanie pln-eur-hrk i do tego zżerają 2% od transakcji.
.png)
przewalutowanie to normalna rzecz jak się wypłaca w kunach, poza tym 2% to grosze, chyba że ktoś z bankomatów wypłaca miliony kun
Cypisu napisał(a):przewalutowanie to normalna rzecz jak się wypłaca w kunach, poza tym 2% to grosze, chyba że ktoś z bankomatów wypłaca miliony kun
Dla mnie podwójne przewalutowanie po kursie banku + 2% jest wystarczającym motywatorem do tego żeby wymienić pieniądze w kantorze, pewnie dla znacznej rzeszy Polaków też. Na każdym tysiącu złotych traci sie kilkadzieśiąt złotych a przecież nie wydaje sie tylko jednego tysiąca złotych.
zebik napisał(a):Zawieziesz euro do CRO wymienisz na kuny, a w tym czasie wystarczy,że lekko euro spadnie w Polsce i przy przeliczeniu przez bank pokryje te 2%, a nie trzeba waluty wozić z Polski i się bać, że ukradną.
.png)
hepik napisał(a):zebik napisał(a):Zawieziesz euro do CRO wymienisz na kuny, a w tym czasie wystarczy,że lekko euro spadnie w Polsce i przy przeliczeniu przez bank pokryje te 2%, a nie trzeba waluty wozić z Polski i się bać, że ukradną.
Fajna ta wiara w spadające euro ,tyle że w ciągu ostatniego tygodnia było wręcz na odwrót![]()
Z 3,22 zrobiło sie 3,30 a za chwilę może być 3,40 i więcej.
Czyli praktycznie jest dokładnie na odwrót.
A sytuacja polityczna i gospodarcza chwiejna...jeszcze ze dwa przemówienia Kaczorka i kapitał spekulacyjny odpłynie w siną dal a złotówka zdołuje.
Chorwacja - Kurs aktualny: 1 zł - 2,18 Kn, 1 Euro - 3,31 zł
Baza danych:Chorwacki bank narodowy, datum: 15.8.08
.png)
Marek i Joanna napisał(a):Jestesmy swieżo po powrocie z Chorwacji i moje wnioski takie: płatnośc kartą mbank bez namniejszego problemu, wymiana złotówek na kuny bez problemu,wiec nie opłaca siekupować euro i targac do CRO.
pozdrawiam
.png)
Blums napisał(a):Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?
Blums napisał(a):....zero jakichkolwiek innych prowizji....
Blums napisał(a):....jaki jest sens brać kasę?
partner napisał(a): No to szkoda że prędzej o tym nie dałeś znać, jestem po zakupie kantorowym...
Blums napisał(a):Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi