Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kuny na granicy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
takitam
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) takitam » 13.08.2008 22:38

A taki drobiazg - ja do bankomatu nawet się "nie zbliżam" także w Polsce. Miałem trzy karty (2 Vizy: z City i Pekao SA. oraz Master z Pekao SA służbową) Prywatne polikwidowałem, służbową muszę trzymać i tak nie ja płacę ale i nie korzystam. Możecie uznać to za zacofanie, prymitywizm i jak tam chcecie.
Cypisu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisu » 14.08.2008 10:13

Ja się nie zbliżę do bankomatu w chorwacji, bo w mbanku jak chce się wypłacić inna walutę niż rozliczeniową(euro), to następuje podwójne przewalutowanie pln-eur-hrk i do tego zżerają 2% od transakcji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2008 10:21

Cypisu napisał(a):Ja się nie zbliżę do bankomatu w chorwacji, bo w mbanku jak chce się wypłacić inna walutę niż rozliczeniową(euro), to następuje podwójne przewalutowanie pln-eur-hrk i do tego zżerają 2% od transakcji.
\

przewalutowanie to normalna rzecz jak się wypłaca w kunach, poza tym 2% to grosze, chyba że ktoś z bankomatów wypłaca miliony kun
Cypisu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisu » 14.08.2008 11:24

przewalutowanie to normalna rzecz jak się wypłaca w kunach, poza tym 2% to grosze, chyba że ktoś z bankomatów wypłaca miliony kun

Dla mnie podwójne przewalutowanie po kursie banku + 2% jest wystarczającym motywatorem do tego żeby wymienić pieniądze w kantorze, pewnie dla znacznej rzeszy Polaków też. Na każdym tysiącu złotych traci sie kilkadzieśiąt złotych a przecież nie wydaje sie tylko jednego tysiąca złotych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2008 15:40

Cypisu napisał(a):

Dla mnie podwójne przewalutowanie po kursie banku + 2% jest wystarczającym motywatorem do tego żeby wymienić pieniądze w kantorze, pewnie dla znacznej rzeszy Polaków też. Na każdym tysiącu złotych traci sie kilkadzieśiąt złotych a przecież nie wydaje sie tylko jednego tysiąca złotych.

Zawieziesz euro do CRO wymienisz na kuny, a w tym czasie wystarczy,że lekko euro spadnie w Polsce i przy przeliczeniu przez bank pokryje te 2%, a nie trzeba waluty wozić z Polski i się bać, że ukradną. Od 1000 kun prowizja jest 20 kun, a to nie majątek nawet przy kilkukrotnym wypłacaniu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 08:51

zebik napisał(a):Zawieziesz euro do CRO wymienisz na kuny, a w tym czasie wystarczy,że lekko euro spadnie w Polsce i przy przeliczeniu przez bank pokryje te 2%, a nie trzeba waluty wozić z Polski i się bać, że ukradną.

Fajna ta wiara w spadające euro ,tyle że w ciągu ostatniego tygodnia było wręcz na odwrót :lol:
Z 3,22 zrobiło sie 3,30 a za chwilę może być 3,40 i więcej.
Czyli praktycznie jest dokładnie na odwrót.
A sytuacja polityczna i gospodarcza chwiejna...jeszcze ze dwa przemówienia Kaczorka i kapitał spekulacyjny odpłynie w siną dal a złotówka zdołuje. :wink:
Chorwacja - Kurs aktualny: 1 zł - 2,18 Kn, 1 Euro - 3,31 zł
Baza danych:Chorwacki bank narodowy, datum: 15.8.08
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 15.08.2008 13:47

Więc liczmy na "Cudaka Donalda", Polacy wrócą z Irlandii i zainwestują :lol:

T(usk) V(ision) N(etwork) i Gadzinówka Wybiórcza chętnie ogłoszą ten cud. :lol:
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 15.08.2008 14:39

hepik napisał(a):
zebik napisał(a):Zawieziesz euro do CRO wymienisz na kuny, a w tym czasie wystarczy,że lekko euro spadnie w Polsce i przy przeliczeniu przez bank pokryje te 2%, a nie trzeba waluty wozić z Polski i się bać, że ukradną.

Fajna ta wiara w spadające euro ,tyle że w ciągu ostatniego tygodnia było wręcz na odwrót :lol:
Z 3,22 zrobiło sie 3,30 a za chwilę może być 3,40 i więcej.
Czyli praktycznie jest dokładnie na odwrót.
A sytuacja polityczna i gospodarcza chwiejna...jeszcze ze dwa przemówienia Kaczorka i kapitał spekulacyjny odpłynie w siną dal a złotówka zdołuje. :wink:
Chorwacja - Kurs aktualny: 1 zł - 2,18 Kn, 1 Euro - 3,31 zł
Baza danych:Chorwacki bank narodowy, datum: 15.8.08

w kantorze w Vodicach płacili 2,08kn 1zł
w banku Pekao SA 2,25kn za zł przy wypłacaniu z Bankomatu Zagrebacka Banka, 0 prowizji
Marek i Joanna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek i Joanna » 15.08.2008 15:24

Jestesmy swieżo po powrocie z Chorwacji i moje wnioski takie: płatnośc kartą mbank bez namniejszego problemu, wymiana złotówek na kuny bez problemu,wiec nie opłaca siekupować euro i targac do CRO.
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 17:44

Marek i Joanna napisał(a):Jestesmy swieżo po powrocie z Chorwacji i moje wnioski takie: płatnośc kartą mbank bez namniejszego problemu, wymiana złotówek na kuny bez problemu,wiec nie opłaca siekupować euro i targac do CRO.
pozdrawiam

mądrego i dobrze posłuchać
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 15.08.2008 20:14

Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 15.08.2008 20:32

Blums napisał(a):Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?

No to szkoda że prędzej o tym nie dałeś znać, jestem po zakupie kantorowym... :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 20:36

Blums napisał(a):....zero jakichkolwiek innych prowizji....

różne prowizje masz zawarte w tym kursie - Ty ich nie widzisz.
Dla Ciebie najważniejsze jest ile Cię ta kuna w końcowym rozliczeniu wyszła - a że wyszła (i wychodziła dotychczas OK) to najważniejsze, więc masz 100 % racji pisząc, że:
Blums napisał(a):....jaki jest sens brać kasę?

Ale wiesz jak jest - i tak będa niektórzy marudzić o prowizjach opłatach etc. i pójdą sobie do kantorów - bo tam jest oczywiście za darmo :mrgreen: Ale....to problem tych co lubią sobie życie utrudniać :wink:
Mój przykład - wszytkie transakcje obciążone wszytkimi możliwymi prowizjami:
- Grecja: 20 euro z bankomatu = 63,95 PLN obciążenia na rachunku co daje nam: 1 euro = 3,19 PLN (przed wyjazdem euro w kantorze kupowałem po 3,25)
Podobne sytuacje miałem w Turcji - gdzie euro wychodziło ze ściany po tyle samo co w kantorze (a kilka razy nawet mniej)
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 20:38

partner napisał(a): No to szkoda że prędzej o tym nie dałeś znać, jestem po zakupie kantorowym... :oops:

Partner - trzeba na przyszłość lepiej forum przegladac :wink: takie informacje były tu podawane już od czerwca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 20:49

Blums napisał(a):Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?

Mbank nalicza prowizję 2% za przewalutowanie z kun na euro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone