Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kuny na granicy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 15.08.2008 21:07

zebik napisał(a):
Blums napisał(a):Witajcie dokładny przelicznik jak mam na rachunku w mbanku po transakcjach kartami od 0,46 do 0,48 zl za kune łącznie z wyplata z bankomatu. (zero jakichkolwiek innych prowizji)To jaki jest sens brać kasę?

Mbank nalicza prowizję 2% za przewalutowanie z kun na euro

tak naliczają ale całkowity rozrachunek za jedna kune wychodził mi maksymalnie 0,48 zł. Wypłata z bankomatu 1300 HRK przewalutowane na 183,78 EUR co dało 604,67 PLN czyli wyszło po 0,4646 zł za kunę. Takie jest juz rozliczenie końcowe transakcji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 21:12

To jeszcze raz-jest oczywistym ,że przelicznik bankowy zawsze bedzie lepszy od kantorowego.
Dodatkowo-przez ostatnie pół roku tendencja była taka,że euro z dnia na dzień taniało aż zjechało do praktycznie 3,20.
Ale teraz jest dokladnie na odwrót...Jeśli tydzień temu kupiłem euro za 3,24 w kantorze w Polsce...jadę powiedzmy 10 września a kurs euro bedzie wynosił w banku wtedy np 3,50 i po tej cenie bank bedzie rozliczał transakcje kartą to ja stracę czy zyskam? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2008 21:15

hepik napisał(a):To jeszcze raz-jest oczywistym ,że przelicznik bankowy zawsze bedzie lepszy od kantorowego.
Dodatkowo-przez ostatnie pół roku tendencja była taka,że euro z dnia na dzień taniało aż zjechało do praktycznie 3,20.
Ale teraz jest dokladnie na odwrót...Jeśli tydzień temu kupiłem euro za 3,24 w kantorze w Polsce...jadę powiedzmy 10 września a kurs euro bedzie wynosił w banku wtedy np 3,50 i po tej cenie bank bedzie rozliczał transakcje kartą to ja stracę czy zyskam? :wink:

no na pewno nie zyskasz
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 15.08.2008 21:35

generalnie lubię płacić kartą i często robię to w Czechach - nie mam problemu co robić z drobnymi, nie zastanawiam się ile mam kupić koron w kantorze itp.
Ostatnio jednak w kantorze tuż przy przejściu granicznym zauważyłam kurs kantorowy - sprzedaż 13,60 za 100 koron. Nie wymieniałam, bo...płacę kartą... OK.
Zakupy zrobione - po kilku dniach transakcja w pełni rozliczona.... 100 koron wyszło - 14,10! Płatność kartą mbanku.
Zastanawiam się czy to przypadek - np kurs się zmienił w tzw międzyczasie czy czeskie korony rządzą się innymi prawami niż chorwackie kuny.... czy jeszcze jakiś inny powód???

Liczę na to, że w Chorwacji jednak będzie tak ...jak piszecie czyli nawet w bankomacie taniej niż w polskim kantorze:)

PS - ktoś coś wie - ma doświadczenie z przelicznikiem jaki wychodzi przy karcie ING?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2008 02:56

T(usk) V(ision) N(etwork) i Gadzinówka Wybiórcza chętnie ogłoszą ten cud. :lol:

Moher z czerwonego Zagłębia????
Koniec świata :lol: [/quote]
Ostatnio edytowano 16.08.2008 14:39 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Kryniu
Odkrywca
euro na kuny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 16.08.2008 11:30

My właśnie wróciliśmy z Chorwacji. Kantorów jest dużo i bez problemu można wymienic kasę. 1Euro stoi po 7,13 - 7,15 kun w zależności od kantoru. Sa nawet takie ktore biorą 1,2% prowizji. Na autostradzie płaciłem euro i dostawałem resztę w kunach. Kurs jest 7,13.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2008 14:38

Koniec podwyżek stóp, koniec mocnego złotego
(Rzeczpospolita, pr/ 16.08.2008, godz. 09:34)

Wszystko wskazuje na to, że nerwowość na rynku walutowym będzie trwała również w nadchodzącym tygodniu - informuje "Rzeczpospolita".

W tym odwrót inwestorów od rynków wschodzących sprawił, że w ciągu czterech dni nasza waluta potaniała o ponad 2 proc. względem euro i prawie 5 proc. wobec dolara.

Za kontynuowaniem tej tendencji w najbliższych dniach przemawiają nie tylko przesłanki czysto techniczne (złoty pokonał poziom 3,3 za euro), ale też dane makro. Sugerują one, że cykl podwyżek stóp prawdopodobnie dobiega końca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2008 09:01

I mamy już 3,35 pln za euro w kantorach...
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 20.08.2008 11:19

A co z pieniędzmi za kwaterę? Brać całą kwotę w euro ze sobą, czy załatwiacie to w jakiś inny sposób? Bo nie sądzę, żeby każdy wynajmujący apartamenty miał terminal ;-)
erikson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) erikson » 21.08.2008 08:58

a placil ktos karta Polbanku? (visa elektron),w ktorych bankach-bankomatach najlepiej wyplacac?
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 21.08.2008 12:13

sysgone napisał(a):A co z pieniędzmi za kwaterę? Brać całą kwotę w euro ze sobą, czy załatwiacie to w jakiś inny sposób? Bo nie sądzę, żeby każdy wynajmujący apartamenty miał terminal ;-)

Większość prywatnych właścicieli chce gotówkę w euro, chyba że wcześniej dogadasz się na płatność w kunach. Ja o takiej formie nie słyszałem. Natomiast kartą można płacić za hotele. Warto też dowiedzieć się czy wasz bank jest w sieci bankomatów bezprowizyjnych. Dla PeKao SA bankomaty Zagrebacka Banka nie pobiera prowizji
partner
Odkrywca
1-09 wróciłem i uważam że branie Kun czy Euro nie ma sensu

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 06.09.2008 13:49

Płatności Kartą Kuna = 0,47 zł. Kantor=0,57 zł. € = 3,35 - 3,36 Okres od 17-08 do 31-08 (płatności plastikiem w A, I, SLO, HR)
Warto jedynie zabrać ze sobą na drogę ze sto do dwustu kun a resztę z 50 Euro w gotówce a reszta kartą.
Co do niedowiarków w plastik to dziwię się że tacy wogóle jadą za granicę... Co do wymiany na Kuny, to zabrakło mi w knajpie, a właściwie to nie zauważyłem, że nie mam już Kun i bez problemu zapłaciłem w Euro po kursie 7,25 za EUR. Miejscowość Rovija.
Tak więc na drogę coś trzeba mieć, chociażby po to by za kibel zapłacić, a następnie plastik.
Śmiać mi się chce jak czytam o panice że jakaś prowizja, przewalutowanie czy grosz więcej lub mniej ... Ludziska a ile wy tego kupujecie by się szczypać o kurs waluty? Wymieniacie tysiące zł? Pochodzę z "Polskiej Szkocji" - wielkopolska, ale takiego podejścia nie mam jak co niektórzy na forum. Ile tak naprawdę zaoszczędzicie na tych przelicznikach? 50 zł? Tyle to 3/4 wyborowej kosztuje w Chorwacji, więc co najwyżej jedna flaszka mniej...
Pozdrawiam i życzę niektórym więcej umiarkowania w tym chorym liczeniu groszy....
WAKACJE MAJĄ BYĆ PRZYJEMNOŚCIĄ !!!
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 06.09.2008 19:15

Sama pytalam, teraz wrocilam i jestem madrzejsza :D
Oczywiscie karta i tylko karta :D (Chociaz w Slowacji jakies fatum chyba zawislo bo mielismy spore problemy w drodze powrotnej majac tylko karte a nie korony) Wszedzie znajdzie sie jakis bankomat.
A tam gdzie sie da to placic karta. Kurs wyszedl w Mbanku w ciagu tych ostatnich 2,5 tyg jakies 0,48 gr za kune. W Mbanku wyciagam z wszystkich bankomatow bezprowizyjnie.

Wymienilam oczywiscie te zlotowki na kuny na granicy - przydalo sie na pierwszy kemping i obiad w Zadarze, ale i bez tego bysmy dali rade na pewno.
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 04.03.2009 09:04

Może śmieszne pytanie: mam karte PKO BP i ING Bank Śląski- rozumie że problemów nie będzie. Czy są jakieś polecane bankomaty ( konkretne banki ) czy jest bez różnicy w jakim bankomacie będe wypłacał?
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 04.03.2009 09:16

hepik napisał(a):I mamy już 3,35 pln za euro w kantorach...

Mój boże jakie te wakacje będą drogie w tym roku ... 4,85 w dniu wczorajszym... :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone