Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ktora wyspa?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adriada
Globtroter
ktora wyspa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 20.07.2007 15:38

Wiem, wiem, wiem... zeby wprzody poczytac. Czytam od dwoch dni. Niestety nie znajduje odpowiedzi, wiec pytam, bo i co mi pozostalo?

Moje pytanie brzmi: ktora wyspe polecacie na tygodniowy pobyt by:
1. moc znalezc plaze bez ludzi
2. by ludzi bylo jak najmniej
3. poniewaz to tylko tydzien chodzi o wypoczynek a w mniejszym stopniu zwiedzanie
4. by mozna bylo ponurkowac

Dlaczego wyspa? Tam drzemie dalmacenski duch i... mniej ludzi jednak :-)
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 20.07.2007 16:01

adriada napisał(a):
Dlaczego wyspa? Tam drzemie dalmacenski duch i... mniej ludzi jednak :-)

Czytając ten kawałek normalnie się wzruszyłem ;]
To prawda ,że wyspy Dalmacji są w porównaniu z wybrzeżem kontynentu znacznie piękniejsze (do tego czyściejsza woda , raz spędzałem wakacje i trafiliśmy na piękną zatokę obok Trogiru <śr. Dalmacja> niestety woda nie zachwycała czystością ...) Podczas pobytu w tym miejscu postanowiłem namówić rodziców na krótki wyjazd na wyspę Hvar. Woda w porównaniu z zatoką przy której mieszkaliśmy była "sto razy" piękniejsza , do tego ten zapach lawendy , ufff co za wspomnienia :P . Słowo "Sto razy" nie wyrazi całych uczuć i podniecenia :D jakiego doznałem podpływając już do wyspy Hvar promem. Patrząc na tą turkusowo-błękitną wodę czułem się jak na Bahamach!! Szkoda, że zapomniałem wziąć sprzętu do nurkowania .Byłem załamany wiedząc ,że klapa z nurkowania :'[ (ciągle wspominam tą przykrą chwile) ale co zrobić za 17 dni znowu DO CHORWACJI , JUPPPPI !!!!!!!!!! Tym razem niczego nie zapomne ! ;]
Co do innych wysep , poza KOCHANYM HVAREM , byłem na Pagu , ale tam widoki przypominały mi raczej Xieżycowe klimaty(pustynia;]) .
Wiec preferuje Hvar.

[/b]
Ostatnio edytowano 20.07.2007 16:21 przez Adrian34, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2007 16:06

Tam:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=16396
piszesz, że Korcula oczywiście a tu pytasz, która wyspa. Tego samego dnia.
To jak w końcu? Może ten watek jest niepotrzebny?

A w temacie to odwiedziłem Hvar 2x, Korculę 2x i Lastovo. Z tych trzech najbardziej ludny i turystyczny jest Hvar.
A w pobliżu są jeszcze Brac, Solta i Vis.

Wątpię czy takie pytanie jak w temacie ma sens bo:
Raczej nikt nie zwiedził gruntownie wszystkich, żeby powiedzieć - TA
Nawet gdyby ktoś powiedział kategorycznie to co, zdasz się na niego?
W obrębie kazdej z dalmatyńskich wysp można znaleźć miejsca tłoczne jak i bezludne.

To może jednak pozostań przy Korculi, przy odrobinie inwencji znajdziesz tam wszystko, czego Ci trzeba, myślę..

Pozdro Igor
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 20.07.2007 16:12

wydaje mi się że dużo zależy od terminu w którym jedziesz.. ja byłem w ubiegłym roku, w I tygodniu września na Solcie.. ludzi było naprawdę niewiele, czuć już było schyłek sezonu ale za to jaki spokój.. a gdy się zatęskniło do gwaru można było wybrać się do Split - katamaran z Rogaca płynął tylko 30 minut..
a samotne plaże można znaleźć w wielu miejscach - nawet na Ciovo, które do miejsc niezatłoczonych raczej nie należy.. ale wystraczy kilkanaście minut spacerku od zatoki Movarstica i można roskoszować się spokojem samotnego obcowania z Jadranem.. choć mnie akurat najlepiej ppodobała się taka samotność we dwoje :lol:
a co do nurkowania to niestety nic nie mogę powiedzieć.. :cry:
może kiedyś..
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 20.07.2007 16:16

Witam Krajana, czyli, ze z Glucholaz, tylko jakich burczymucha taki ;-)

Watek potrzebny, poniewaz kto pyta nie bladzi, to pierwsze primo, a drugie to, to, iz chetnie wsluchuje sie w opinie innych. Mowienie, ze pytanie jest bez sensu... no coz w takim razie po co forum w ogole?
Hmm... powiadasz, ze nie zdam sie na zdanie kogos innego... , oczywiscie, ale na pare glosow, kto wie.
A Twoim zdaniem, ktora z odwiedzonych wysp byla spokojna i odludna?
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 20.07.2007 16:19

euh napisał(a):wydaje mi się że dużo zależy od terminu w którym jedziesz..

Wybieram sie w dalszym poczatku sierpnia ;-) Samotnosc we dwoje, jak najbardziej, zreszta inaczej nie bardzo powinno sie snorkowac ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2007 16:29

Nadal krajanko z ??? uważam, że pytanie nie trafione.
Która wyspa (w Dalmacji), (spełnia zadane warunki) ?
Odpowiedź: KAżDA

Na każdej z odwiedzonych wynajdywałem odludne zakątki i zatoczki.

Acha! Jeszcze Mljet tam jest (żałuję, ale nie byłem).

Radziłbym Ci skupić się w temacie nurkowania. Jest na forum kilku fachowców i wielu amatorów. A miejsca wtedy same Ci wyjdą.

Pozdro Burczymucha
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 20.07.2007 16:39

No czesc Burczymucha, z Glucholaz :-)
W kazdym razie tam sie urodzilam i dorastalam ;-)

Hmm... uwaga sluszna, skupienia sie na nurkowaniu to dobre kryterium wyboru. Ale nadal uwazam, ze nie ma pytan bez sensu :P

Pozdrawiam :-)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.07.2007 17:50

Polecam wyspe Cres, mała miejscowosć Valun.
http://www.tzg-cres.hr
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 17.11.2008 15:58

igg napisał(a):
A w temacie to odwiedziłem Hvar 2x, Korculę 2x i Lastovo. Z tych trzech najbardziej ludny i turystyczny jest Hvar.

Pozdro Igor

mógłbyś podać jakieś info na temat LASTOVO mysle pojechac tam pod camping ale na forum prawie nic nie ma na ten temat
będę naprawdę wdzięczny jak być coś na temat tej wyspy napisał chodzi mi o jakiekolwiek campingi czy na wyspie byleś tylko 1 dzień czy dłużnej itd :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2008 17:12

Najbogatsze i najfajniejsze źródło wiedzy o Lastovie jest w relacji, ale na hm... konkurencyjnym? portalu. Link co prawda był juz wklejany na tym forum, ale ja nie mam takiej zgody. Podaj email to podrzuce Ci linka - opis campu i wycieczek po całej wyspie.

Ja byłem tam z żoną tylko kilka dni - pociągnął nas Dubrovnik i później w sumie załowaliśmy, że nie zostaliśmy dłużej.

Mieszkaliśmy na kwaterze w Ubli, odwiedziliśmy Pasadur i Lastovo.

Tam czuje się, że to już na prawdę jest "zadupie" w pozytywnym znaczeniu!
Może poza Pasadur, gdzie jest jedyny hotel, ale też tłumów brak.

Podaj maila!

Pozdrav Igor
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 17.11.2008 17:52

igg napisał(a):Najbogatsze i najfajniejsze źródło wiedzy o Lastovie jest w relacji, ale na hm... konkurencyjnym? portalu. Link co prawda był juz wklejany na tym forum, ale ja nie mam takiej zgody. Podaj email to podrzuce Ci linka - opis campu i wycieczek po całej wyspie.

Ja byłem tam z żoną tylko kilka dni - pociągnął nas Dubrovnik i później w sumie załowaliśmy, że nie zostaliśmy dłużej.

Mieszkaliśmy na kwaterze w Ubli, odwiedziliśmy Pasadur i Lastovo.

Tam czuje się, że to już na prawdę jest "zadupie" w pozytywnym znaczeniu!
Może poza Pasadur, gdzie jest jedyny hotel, ale też tłumów brak.

Podaj maila!

Pozdrav Igor

super jak bys miał jakieś zdjęcia albo info na temat campu Skriveni to tez podeślij chętnie wszystko obejrzę
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone