Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-Orebic

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
1Marek1
Globtroter
Kraków-Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 08.03.2007 20:32

Przymierzam się w tym roku do trasy do orebica. Start 20 km na zach od Krakowa. I sie zastanawiam nad wariantami trasy:
1.Zwardon-zylina-Bratysława-Csorna-Rajka-cakoviec-Zagrzeb-Split-Makarska-orebic. Plusy:znam trase z ub.roku.
2.Zwardon-zylina-bratysława-Budapeszt-balaton-banja luka-mostar-orebic
3.Kraków-Chyzne-sahy-Budapeszt-balaton-banja luka-mostar-orebic.
plusy: najkrótsza. najtańsza(?)
minusy: malo autostrad -np brak autostrad na Słowacji

Co wy na to?
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 08.03.2007 20:42

rozważ trasę z pominięciem Budapesztu ,przez Komarno, Szekesferhervar(czy coś w tym rodzaju),Sarbogard ,Pecs,Vrovitica i oczywiście Banja Luka.Przez Węgry bardzo dobra droga a przes kanjon Vrbas -rewelacyjne atrakcje widokowe.Przy wylocie z Szekes... masz węgierski b.dobrze zaopatrzony Auchan z winami tanimi jak woda,a wiadomo jak dobrymi
pozdrawiam
Andrzej
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 08.03.2007 21:01

1Marek1 napisał(a):Przymierzam się w tym roku do trasy do orebica. Start 20 km na zach od Krakowa. I sie zastanawiam nad wariantami trasy:
1.Zwardon-zylina-Bratysława-Csorna-Rajka-cakoviec-Zagrzeb-Split-Makarska-orebic. Plusy:znam trase z ub.roku.

Co wy na to?

Nie wiem co myśleć o twoich wariantach gdyż ja jestem ,,zwolennikiem''trasy przez Czechy-Austria-Słowenia następnie autostrady aż za Split.Reszta podróży ,,za górami''Biokowo aż do Ploce i dalej na Peljeśac do miejscowości Borak.Czas przejazdu z odpoczynkiem w wersji autoban oraz kłopotami lokomocyjnymi córki bez szaleńst to 19godz.To jest moja trasa myślę że inni znawcy tematu odezwą się i pomogą :wink: :papa: :papa:
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 08.03.2007 21:25

[jestem ,,zwolennikiem''trasy przez Czechy-Austria-Słowenia następnie autostrady aż za Split.Reszta podróży ,,za górami''Biokowo aż do Ploce i dalej na Peljeśac do miejscowości Borak.Czas przejazdu z odpoczynkiem w wersji autoban oraz kłopotami lokomocyjnymi córki bez szaleńst to 19godz.To jest moja trasa myślę że inni znawcy tematu odezwą się i pomogą :wink: :papa: :papa:[/quote]

Twój czas wydaje mi sie podejrzanie krótki. W ub roku z Makarskiej-Zagrzeb-Csorna-Bratysława-Zwardon-ok.Krakowa zrobiłem w 16 godz. Jest to 1150 km! I cały czas autostrada z wyj 230 km przez Wegry (i od Splitu). A do Borak jeszcze szmat drogi!
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 08.03.2007 21:46

W ub roku z Makarskiej-Zagrzeb-Csorna-Bratysława-Zwardon-ok.Krakowa zrobiłem w 16 godz. Jest to 1150 km! I cały czas autostrada z wyj 230 km przez Wegry (i od Splitu). A do Borak jeszcze szmat drogi![/quote]

Może do Borak jest ,,szmat ''drogi ale z Bielska do Borak jest około 1370 kilometrów no i faktycznie źle policzyłem gdyż wyjazd było 15.20 a o odzinie 11.00 byłem w domku.W tym roku zobaczę jak mi pójdzie ponieważ już znam drogę i nie trzeba będzie szukać :wink:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.03.2007 10:03

1Marek1 napisał(a):Przymierzam się w tym roku do trasy do orebica. Start 20 km na zach od Krakowa. I sie zastanawiam nad wariantami trasy:

Co wy na to?

dwa razy jechalem przez czechy i wieden, dwa razy przez budapeszt i varazdin, wole prze budapeszt, najgorszy kawalek to w polsce i kawalek na slowacji
zalezy jak jedziesz ile chcesz zaoszczedzic na autostradach, czy spisz po drodze i takie tam inne parametry trzeba rozwazyc
a do mostaru to sobie zrob osobna wycieczka z orebicia
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.03.2007 13:11

W tym roku nie jade juz trasa:
Zwardon-zylina-Bratysława-Csorna-Rajka-cakoviec-Zagrzeb-Split-Makarska
Zawsze jak jade przez Slowacje na autostradzie mam jakiegos pecha,albo ulewne deszcze z wichurami,ze nic nie widac,albo rok temu dostalem kamieniem w lampe i poszlo po uszczelce przy szybie,uff szczescie,ze nie w szybe.W tym roku jade lajtowo na Chyzne,Sahy,Budapeszt,Letenye i dalej autostrada w Chorwacji do Omisia.Acha w przed Zwardoniem,jechalem wczesnie rano,mrok jeszcze byl,wpadlbym w dziure,chyba bym kolo zgubil...
Dla odmiany jade inna trasa.
iwonqua
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwonqua » 10.03.2007 00:55

W ubiegłym roku jechaliśmy do Orebić (również z Krakowa). Wybraliśmy trasę przez Czechy, Wiedeń, Słowenię, autostradą do Splitu i jardanką na Peljesac. Jechaliśmy aż 23 godziny z przerwami tylko na zmianę kierowcy, gdyż trafiliśmy na korki przed tunelami w Chorwacji. Nie wiem jak wyglądają inne trasy ale w tym roku, pomimo złych doświadczeń (trafiliśmy również na roboty drogowe) wybieramy tą samą trasę. Miłego wypoczynku!
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 10.03.2007 20:23

hej!!! A dlaczego nie przez BIH?????
arthurfish
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) arthurfish » 11.03.2007 11:27

staniław napisał(a):hej!!! A dlaczego nie przez BIH?????
Podobno zeby przejechac przez BIH wymagana jest wiza?? Arthurfish :cry:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 11.03.2007 12:07

arthurfish napisał(a):
staniław napisał(a):hej!!! A dlaczego nie przez BIH?????
Podobno zeby przejechac przez BIH wymagana jest wiza?? Arthurfish :cry:

Jak napisał ci w innym wątku Krakuscity tylko paszport i zielona karta przy podróży samochodem :wink:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 13.03.2007 10:07

1Marek1 napisał(a):Przymierzam się w tym roku do trasy do orebica.

1 ostanio sprawdzilem ta opcje z tym ze jechalem przez chyzne
z splitu do chyznego - 10 godzin
2 raczej odpada - wydaje sie zrobisz zbedne kolo
zanim dojedziesz do zyliny to jadac prez chyzne bedziesz juz na granicy wegierskiej
3. Jechalem ta trasa kilka razy i jest to najkrotsza droga z krk do dalmacji
klika informacji

http://www.bih.pl

pozdr
jacek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone