Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-->Bibione (I) - bardzo proszę o pomoc w wyborze tr

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 06.07.2006 20:40

Cześć
Jadę w tym roku do Chorwacji, ale wcześniej zamierzam spędzić kilka dni w północnych Włoszech. Z tego co udało mi się samemu znaleźć na forum i w atlasach to w zasadzie możliwa jest jedna trasa (przez Wiedeń), ale może przybrać dwa warianty: przez Słowację lub przez Czechy.
Bardzo zależy mi na pewnych opiniach co do przejazdu. Czy mógłby ktoś się podzielić ze mną swoimi doświadczeniami z tej trasy. Zależy mi na praktycznych informacjach np:
- przez Słowację czy przez Czechy?
- którędy szybciej?
- ile czasu zajmie droga?
- którym przejściem granicznym najwygodniej i najszybciej (wyjazd z PL w poniedziałek nad ranem)?
- wszystkie inne praktyczne informacje.
Jeżeli nikt nie jechał aż w okolice Wenecji, to może chociaż podzielą się ze mną opiniami osoby, które podróżowały do Wiednia lub nawet dalej (Graz, Klagenfurt).
Bardzo proszę o pomoc bo został mi tylko tydzień czasu, a jestem jeszcze w lesie z przygotowaniami.

PS
Da się taką trasę przejechać w jeden dzień (wiem, że mało wygodne i bezpieczne), ale mam dobrą zaprawę.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.07.2006 20:52

Da się to przejechać w dzień.Lepiej jak przyjedziesz jak będzie ciemno.
Jak się obudzisz to pożałujesz ,że nie jesteś w cro.
Ta przestrzeń Cię przerazi. :wink:
Obrazek
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 06.07.2006 20:58

AndrzejJ. napisał(a):Jak się obudzisz to pożałujesz ,że nie jesteś w cro.

Spokojnie, jadę tam tylko na 3-4 dni i kamping chce potraktować jako bazę wypadową do Wenecji i paru innych ciekawych miast. Plażować tam na pewno nie będę. Zaraz potem sruuuuu ... do Orebica :)
A może poradzisz jakies inne okolice, które nadawałyby się na bazę wypadową do Wenecji, Padwy itp.?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.07.2006 21:15

marek_k napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Jak się obudzisz to pożałujesz ,że nie jesteś w cro.

Spokojnie, jadę tam tylko na 3-4 dni i kamping chce potraktować jako bazę wypadową do Wenecji i paru innych ciekawych miast. Plażować tam na pewno nie będę. Zaraz potem sruuuuu ... do Orebica :)
A może poradzisz jakies inne okolice, które nadawałyby się na bazę wypadową do Wenecji, Padwy itp.?

Lido di Jesolo
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 06.07.2006 22:25

Witam,
byłem na wczasach w Bibione kilka lat temu. To zupełnie cos innego niż Chorwacja ale to nie znaczy że nie warto. Przede wszystkim Bibione to kapitalnie przygotowana infrastruktura dla turystów np. cała miejscowość ma wyznaczone ścieżki rowerowe, mnóstwo wypożyczalni wszelakiego sprzętu, piękne piaszczyste plaże i piniowe lasy. Na płatnych plażach co kawałek prysznice. Ja mieszkałem w apartamencie w dzielnicy Lido sel Sole. Kemping jest na samym końcu Bibione w dzielnicy Pineda. I właśnie Pineda i Lido Del Sole są najbardziej zaciszne w przeciwieństwie do Lido Del Pini i Spiaggia - typowych blokowisk.
Jeżeli jedziesz z Małopolski najlepiej przez Słowację i Austrię. Ja z Łodzi jechałem ok. 16 godzin. Nie wiem czy wyjazd rano jest najszczęśliwszy bo raz że jedziesz w dzień (ciepło), a dwa że dojedziesz tam na noc. Co prawda kemping funkcjonuje całą dobę ale trzeba się rozlokować. Jedyna korzyść z jazdy w dzień jest taka że można podziwiać piękne widoki w Alpach po stronie austriackiej i włoskiej. Korek miałem po zjeździe z autostrady we Włoszech ostatnie kilkadziesiąt kilometrów jechałem średnio 15-20km/h. Tam są dwie drogi równoległe, jedna do Bibione a druga do Lignano, można coś pokombinować jak jedna z nich jest zapchana.
Jak jedziesz z dzieciakami to zalicz park Lunapark Adriatico w Bibione ale idź tam wieczorem, szaleństwo świateł i dźwięków, oraz Gulliverlandię z Akwarium (duże akwaria z m.in. z rekinami i z tunelami do przechodzenia w środku) w pobliskim Lignano.
Oczywiście do Wenecji jest rzut beretem i można jechać na 1 dniową wycieczkę. Również niedaleko jest do Padwy i Werony (autostrady pozwalają na szybkie dotarcie).
Minusy - morze z pływającą zawiesiną, większość plaż słono płatna, przyroda nie taka jak w Chorwacji.
Niestety więcej Ci nie pomoge bo sam jutro wyruszam w drogę.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 06.07.2006 22:59 przez teka, łącznie edytowano 1 raz
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 06.07.2006 22:48

Przede wszystkim dzięki za odpowiedź i cenne informacje.
Na szczęście o temperatury się nie martwie, bo jestem szczęśliwym posiadaczem klimatyzowanego auta. W poprzednich latach okazywało się być zbawienne. Zamierzam wyjechać wcześnie rano (tak ok. 4-5) aby dojechać do wieczora. Mam nadzieję, że mi się uda.

Może ktoś mi powie dlaczego wyjazd z Krakowa przez Słowacje jest lepszy niż przez Czechy?
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 06.07.2006 22:56

Od Żyliny autostrada - dlatego. A z Krakowa masz dobry dojazd. Możesz ominąć Wiedeń obwodnicą. Polecam tą trasę. Kiedyś jeździłem przez Czechy ale jak pojechałem raz przez Słowację to już nigdy inaczej.
Pozdrawiam
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 08.07.2006 09:23

mój najlepszy wariant to wykazd o 2 rano Czwa-Cieszyn-Bratysława-Wiener N.-Graz Klagenfurt-Bibione .
Drobne postoje prędkośc w granicach rozsądku - jazda zajmowała mi każdorazowo 12 godzin.
uwaga ja jeżdziłem nie w sezonie więc jakieś korki turnusowe są mi obce.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone