W stronę Gdańska wyjeżdżali.
Wydaje mi się, że na Wólkę też, niedawno, kogoś wieźli.
Strasznie wstrząsający widok, taka kawalkada: radiowóz-karawan.
Zaczynają się "powroty"
.png)
Tomasz W napisał(a):Ciekawe, czy chowanie prezydentów na Wawelu, oczywiście tych po 1989r., stanie się tradycją? Czy w imię jedności będzie tam miejsce dla Wałęsy, Jaruzelskiego, Kwaśniewskiego?
.png)
sroczka66 napisał(a):A ja w ogóle mam jakieś takie dziwne uczucie spowodowane tym, że jeszcze wszyscy nie wrócili do kraju.
Też tak macie?
.png)
.png)
Jacynty napisał(a):j23 napisał(a):Pilota mógł zmylić wąwóz
j23- myślę że tu jest sedno sprawy.
Pilot poniżej 100-80 m nad ziemią, kiedy nie nawiąże wzrokowego kontaktu z lotniskiem daje pełną moc i wnoszenie.Ale samolot tego typu jeszcze ok 40 m "zapada" się, zanim ponownie rozpocznie wznoszenie.Na dodatek teren pod nim dosyć gwałtownie zaczął się wznosić.To spowodowało że lecąc już z dużą szybkością bardzo powoli zyskiwał wysokość.Świadczą otym coraz wyższe uszkodzenia na "cienkich" brzózkach.Niestety brakło paru metrów aby przeskoczyć nad tą feralną (30cm grubość pnia) brzozą.Może gdyby to był golf wśród samolotów a nie maluch to bysię powiodło?W czasie zderzenia i złamania kawałka skrzydła moc samolotu była już tak duża, że wzniósł się jeszcze parę metrów wyżej (świadczy o tym brak uszkodzeń na drzewach, za tą nieszczęsną brzozą) .Wzniósł się, jednocześnie z powodu większej siły nośnej na dłuższym skrzydle zrobił klasyczą "beczkę"...no może nie do końca dokręconą.Wtedy nie reagował już na stery.To było te 5 sek. kiedy piloci wiedzieli już że nie wyprowadzą maszyny do lotu poziomego.
.png)
Premier Donald Tusk podpisał uchwałę, na mocy której rząd przeznaczył 20 mln zł na sfinansowanie uroczystości pogrzebowych oraz kosztów związanych z pochówkiem osób tragicznie zmarłych w katastrofie prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem w sobotę 10 kwietnia 2010 r.
.png)
.png)
.png)
Serce w pasy napisał(a):janlewbr napisał(a):Tak Jaruzelskiego obok Wałęsy , obaj pomiędzy Piłsudskim a Kaczyńskimi . Był by to najlepszy symbol Histrii Polski .
No właśnie wszytskich po '89, czy tylko tych "lepszych"? Jakie kryteria przyjmiemy? Którzy lepsi? Jaruzel obok Wałęsy? Zdrajca obok Symbolu? No przecież obaj byli po 89?