Piękna była ceremonia i piękne przemówienie wygłosił pan Śniadek. Ludzie bardzo długo bili mu brawo.
Polacy znów zatęsknili za wartościami, za patriotyzmem i jednością.
A to, że gdzieś tam na wsi ludzie stali poda sklepem i się nie przejmowali.. no i co .. u mnie na podwórku też dzieciaki bawiły się w piłkę i radośnie sobie kwiliły.. a młodzież paliła papierochy..
Co do miejsca pochówku.
Nie ujmując nic Warszawie.. jednak Mariacki i Wawel to jak najbardziej stosowne miejsca do tak uroczystej międzynarodowej ceremonii żałobnej.
Wzruszyła mnie determinacja Sakaszwilego... dotarł
Nie wiem czy czytaliście, ale w Tbilisi Lecha Kaczyńskiego uważają za wielkiego bohatera, który jako jeden z nielicznych nie bał się wyraźnie pokazać swój brak akceptacji wobec agresji rosyjskiej i chcą nazwać jedną z ulic jego imieniem!
Z co do Rosji ... bym był bardziej ostrożny.
Fajnie byłoby się pojednać z Rosja, ale czy można zaufać krajowi, który nadal prowadzi zaborczą politykę wobec Czeczenii, gdzie rosyjscy żołnierze bestialsko traktują ludność cywilną, z krajem, który, nie mogąc się pogodzić z utratą wpływów w byłych krajach ZSRR (np. "Gruzji lub jej części Abchazji) posuwa się do zbrojnej agresji, ginie ludność cywilna, ludzie tracą domy i dobytki... krajowi, za którego poparciem odbywają się krwawe rozruchy w Kirgizji, gdzie znów giną ludzie itp itd..
Jak takiemu krajowi zaufać?
Nie jestem rusofobem, lecz sowietofobem, a oni niestety wciąż jeszcze nie odżegnali się od poprzedniego systemu.. ot choćby sam półkownik KGB pan premier Putin...
Byłbym bardzo ostrożny z tym "pojednaniem".
Pojednanie pojmowane, jako włażenie w dupę.. bo są więksi i mocniejsi.. nie będzie niestety pojednaniem lecz uleganiem mocniejszemu...
Nie wiem czy oni są gotowi zmienić swoją politykę zagraniczną tak, by dało się z nimi "pojednać".
Może zacznijmy od tego, że będziemy starać się prowadzić stosunki dobrosąsiedzkie, z wzajemnym poszanowaniem i na zasadach równości...
bez uzależniania od źródeł energii...itp.
Ale do tej dyskusji warto by założyć odrębny wątek... jednakże... czy warto?
się zapytuję.. może warto...