Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.04.2010 21:56

Wielcy ludzie zawsze mają swoich wielkich zwolenników i swoich wielkich wrogów.
Historia nas tego uczy...
dobranoc wszystkim

Wcześnie rano idę w okolice Rynku, tam gdzie się będzie dało dojść ...
a samą ceremonię będę oglądał w TV

:cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2010 22:10

Piotrek_B napisał(a):
Ndrangheta napisał(a):Amen. Tak powie twoja kobieta nad twoim pisowskim truchłem gnido P.

Obrazek
Sam się o to prosiłeś

Nie chciałeś mu zawieścić jak Cię prosił, to zaczął obrażać, żey mu zawieścić konto:) :D
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 17.04.2010 22:16

Pęknięta pamięćRafał Ziemkiewicz

Kilka rzeczy zapamiętam na pewno.

Ludzi, których spotykałem na Dworcu Centralnym. Zmęczonych, przygnębionych, ale przepełnionych wielkością. Ludzi, którzy z różnych, najodleglejszych zakątków Polski zjeżdżali się porannymi pociągami i teraz, wieczorem, nocą, po całym dniu spędzonym w kolejce na Krakowskim Przedmieściu, czekali na pociągi powrotne, wiedząc, że będą zatłoczone, opóźnione i nie będzie w nich można ani usiąść, ani nawet, często, napić się herbaty.

Harcerzy. Młodych, nieludzko umęczonych, czuwających przy spontanicznie powstałych miejscach pamięci, uprzątających i wciąż na nowo układających przynoszone przez przechodniów znicze, pilnujących porządku. Bez mała trzydzieści lat temu, będąc w tym wieku, w jakim oni są teraz, jeździłem z przyjaciółmi przez kilka dni za Papieżem, z furażerką kościelnej służby porządkowej zatkniętą za pagon - i teraz, po latach, widziałem w oczach harcerzy ten sam szczególny blask, jaki ludzie mieli w oczach wtedy.

I wykrzywione nienawiścią gęby pod papieskim oknem w Krakowie. Gówniarza wyciągającego do kamer paluch w ordynarnym geście czarnych raperów "ja cię pier...", transparenty z karykaturami, skandowane obelgi pod adresem zmarłego. Nowe pokolenie "elyty" III RP, wychowane już nie na Michniku, ale na Wojewódzkim.

Faryzejskie miny redaktora gazety, która cynicznie, dla zburzenia podniosłego nastroju wykreowała te "protesty", miotającego gromy na nieuszanowanie żałoby przez... rozmówców programu Pospieszalskiego.
I smucącego się, że kardynał Dziwisz tak głęboko podzielił Polaków, nie konsultując decyzji o pochówku prezydenta z Andrzejem Wajdą i jego żoną.

I małość innego wykreowanego przez media na Wielki Autorytet starego nienawistnika ("profesor" Bartoszewski, przypis: turan), który w tej chwili odmawia "ich prezydentowi" nawet tego, że był głową państwa, tytułując go szyderczo "prezydentem Warszawy".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2010 22:28

turan napisał(a):I małość innego wykreowanego przez media na Wielki Autorytet starego nienawistnika ("profesor" Bartoszewski, przypis: turan), który w tej chwili odmawia "ich prezydentowi" nawet tego, że był głową państwa, tytułując go szyderczo "prezydentem Warszawy".
Myślę, że Profesor Bartoszewski ma milion razy większy autorytet, od braci Kaczyńskich razem wziętych i to ich najbardziej bolało, bo nie mieli w nim poplecznika.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 17.04.2010 23:07

miałem nadzieję, że kondukt pogrzebowy pojedzie trasą zaproponowaną przez brać kolejarską...
tradycją zawiązaną pogrzebem Marszałka ...
...
wtedy wyszedłbym choćby nad ranem na trasę...
to znaczy podjechałbym, bo do trasy "krakowskiej" ( kiedyś "warszawsko-wiedeńskiej") mam dobrych kilka km...
...
jest decyzja transportu lotniczego z Wawy do Grodu Kraka...
...
więc jednak transport lotniczy w obszarze zamkniętym dla ruchu lotniczego...
a w tym samym czasie iluś tam "przywódców, prezydentów, premierów" dostaje s......

PS - Janniko - zabierz z sobą jedną lampkę więcej od nieprawomyślnego...
nie muszę zapewniać o rekompensacie...
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 17.04.2010 23:13

Niewielka Cesna 560 z premierem Maroka na pokładzie wylądowała w Balicach o godz. 17 - podały władze lotniska. Cesna leciała na niskim pułapie, poniżej chmury pyłów wulkanicznych znad Islandii. Przylotem maszyny zaskoczone były nie tylko władze lotniska, ale też służby kontroli przestrzeni powietrznej, bo delegacja nie uprzedziła Polaków o tym, że samolot wyleciał z Maroka.

===

i ten człowiek zyska w oczach krajan więcej niż uznanie !!

jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 18.04.2010 00:15

Przesłaniem Lecha Kaczyńskiego było: Pamiętajmy i bądźmy przyjaciółmi.
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 18.04.2010 00:57

wczoraj (sobota) mając trochę więcej wolnego czasu i pracując sobie na świeżym powietrzu zastanawiałem się jakie tytuły gazet ujrzymy w poniedziałek i nasuną mi się taki:

tyDZIEŃ który zmienił ? Polskę

Patrząc na to wszystko co się wydarzyło w ciągu ostatniego tygodnia zauważyłem jeszcze coś takiego jakby nasz kraj-otoczenie-życie trochę zwolniło tempa i wróciło do normalnego rytmu, w którym chyba czujemy się lepiej, przypuszczam że niestety od poniedziałku machina życia bieżącego zacznie powoli się rozkręcać.

Takie mam odczucia
i chociaż muszę się przyznać że na L. Kaczyńskiego nie głosowałem to w ciągu ostatniego tygodnia łzy kilka razy cisnęły mi się do oczu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2010 05:34

turan napisał(a):[

I małość innego wykreowanego przez media na Wielki Autorytet starego nienawistnika ("profesor" Bartoszewski, przypis: turan), który w tej chwili odmawia "ich prezydentowi" nawet tego, że był głową państwa, tytułując go szyderczo "prezydentem Warszawy".

Ziemkiewicz w swoim stylu łże jak bura suka:

http://wyborcza.pl/12,105742,7778736,Pociag_osobowy___rozmowa_Piotra_Pacewicza_z_prof_.html

Co ciekawe...Ziemkiewicz pół roku temu proponował wbicie noża w plecy Lecha Kaczyńskiego: ;)

Zdymisjonowanie szefa CBA może jeszcze wyjść Polsce na dobre, bo daje wreszcie prawicy dobrego kandydata na prezydenta w osobie Mariusza Kamińskiego.
Trzeba teraz tylko ; drobnostka; aby Kamiński zdobył się na podjęcie tego wyzwania, czyli na wbicie Lechowi Kaczyńskiemu noża w plecy, tak samo jak swego czasu Kaczyński wbił go Buzkowi. Od tego, czy się do takiego aktu ojcobójstwa okaże zdolny, zależy i jego osobista przyszłość, i w znacznym stopniu bieg spraw publicznych.

Dlaczego uważam, że powinien to zrobić? Dlatego, że Lech Kaczyński, z całym szacunkiem i sympatią, nie ma najmniejszych szans na reelekcję, choćby Tuska pogrążyła nie jedna, lecz sto afer

Kamiński na Prezydenta-GP październik 2009
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 18.04.2010 06:16

turan napisał(a):Faryzejskie miny redaktora gazety, która cynicznie, dla zburzenia podniosłego nastroju wykreowała te "protesty", miotającego gromy na nieuszanowanie żałoby przez... rozmówców programu Pospieszalskiego.
I smucącego się, że kardynał Dziwisz tak głęboko podzielił Polaków, nie konsultując decyzji o pochówku prezydenta z Andrzejem Wajdą i jego żoną.

Turan, nie prowokuj...
Najpierw wyciągasz skrajne artykuły czy wpisy z blogów ludzi takich jak Ziemkiewicz, a później udajesz święte oburzenie, że ktoś przedstawia kontrargumenty.
Jeśli chcesz uszanować powagę sytuacji odpuść.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 18.04.2010 06:38

Jacynty napisał(a):chwila zadumy

może posłuchamy i na chwileczkę zapomnimy o kłótniach :?: :?

Michał Lorenc stworzył wiele takich "perełek"....jego utwory docierają głęboko do wnętrza .....ściskają gardło i same w sobie skłaniają do uronienia łzy...pełen szacunek dla tego kompozytora.....powyzszy utwór jest kolejnym tego przykładem :!: :!:

a dla przypomnienia kilka innych....jest to w większości muzyka filmowa,ale również wywołująca łzy i zapadająca w pamięć tak jak "DROGA DO DOMU"

http://www.youtube.com/watch?v=DglfnQV5U88

http://www.youtube.com/watch?v=csupID3COhs

http://www.youtube.com/watch?v=Ur0ns0ckDRs

http://www.youtube.com/watch?v=WbLTJO1jRxU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cdnmxapjfmM&feature=related

myślę ,że utwory są wspaniałym tłem dla chwili zadumy......a może właśnie tego potrzeba temu wątkowi.....który początkowo był tak pełen szacunku :!:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.04.2010 07:01

hajduczek napisał(a):... myślę ,że utwory są wspaniałym tłem dla chwili zadumy......a może właśnie tego potrzeba temu wątkowi.....który początkowo był tak pełen szacunku :!:

popieram

kilka pięknych i nostalgicznych utworów na tę okazję...
Starless

Sympathy

A Whiter Shade of Pale
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 18.04.2010 08:10

Tomasz W napisał(a):
Turan, nie prowokuj...
Najpierw wyciągasz skrajne artykuły czy wpisy z blogów ludzi takich jak Ziemkiewicz, a później udajesz święte oburzenie, że ktoś przedstawia kontrargumenty.
Jeśli chcesz uszanować powagę sytuacji odpuść.

Tomasz, kontrargumenty mnie nie oburzają, raczej forma wypowiedzi.

Widziałem tę wypowiedź Bartoszewskiego ciskaną z nienawiścią w oczach i głosie, dokładnie takie same odczucia miałem, jak Ziemkiewicz.

Wysyłanie partyjnych aktywistów do "spontanicznej" demonstracji przeciw pogrzebowi, jątrzenie ludzi w tym momencie uważam za skandal.

Za pół godziny mam pociąg do Krakowa...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2010 08:14

Turan!
A co z tą propozycją Ziemkiewicza,wbicia noża w plecy Lecha i wystawienie w wyborach Mariusza Kamińskiego?
Aha! Masz pociag...
:wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.04.2010 10:36

Właśnie wróciłem z centrum Krakowa.
Byłem na Franciszkańskiej ok. 9.30
Obawiałem się trochę, że będzie napięta nerwowa atmosfera... wczoraj trochę tak było...
A tymczasem, w mieści niesamowity spokój. Ludzie z flagami, część odświętnie ubrana, całymi rodzinami zmierzają spokojnie w stronę Rynku i Grodzkiej.
Mnóstwo młodzieży...
już zaczynają zjeżdżać ludzie z całej Polski i powoli robi się tłoczno, wiec wróciłem...
być może pójdziemy na Błonia, gdzie będzie msza i transmisja z uroczystości na telebimach.
Muszę oddać zasłużoną cześć władzom Krakowa... (i nawet tym, za którymi nie przepadam) - rewelacyjna organizacja!!!

Trochę szkoda, że nie dotrze tyle delegacji z innych państw.. ale z drugiej strony.. może to i lepiej... na pewno byłoby większe napięcie.. i zamieszanie..
w końcu liczy się ich gotowość i solidarność...

No i ta pogoda!!! Zero chmurek... dosłownie zero.. i ciepło..
Ot taki mały mistyczny prezencik od niebios.. :)
Pierwszy tak piękny wiosenny dzień po długim pochmurnym i zimnym okresie zimowo-przedwiosennym...

:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone