Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.04.2010 14:50

Serce w pasy napisał(a):Przełączam, przełączam, przełączam i dopiero 23 kolejny kanał nie nadaje transmisji z uroczystości żałobnych.

Trzeba było na spacer pójść, zamiast telewizję oglądać.
Pogoda ładna, można spotkać kogoś ciekawego.

Ja na ten przykład spotkałem dziś kilkadziesiąt tysięcy osób w Warszawie.
Przyłączyłem się.
Polecam.
Pouczająca lekcja.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.04.2010 15:11

Tomasz W napisał(a):
jacky z DG napisał(a):Czy nadal ufacie Andrzejowi Wajdzie?[/color]

Ja tak. Zdecydowanie TAK.

Ja również.
Proszę nie przyrównywać Wajdy do polityka. Po prostu nie przystoi. Nie ten poziom.
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 17.04.2010 15:27

woka napisał(a):
Tomasz W napisał(a):

Ja również.
Proszę nie przyrównywać Wajdy do polityka. Po prostu nie przystoi. Nie ten poziom.

kiedyś Wajda się w politykę bawił, dla mnie jest kabotynem, mówiąc, że jego ojciec zginął a Katyniu, a to nie prawda.
Ndrangheta
zbanowany

Postnapisał(a) Ndrangheta » 17.04.2010 15:49

[/quote]
kiedyś Wajda się w politykę bawił, dla mnie jest kabotynem, mówiąc, że jego ojciec zginął a Katyniu, a to nie prawda.[/quote]

Jakiś link? Czuję, że gnojowicę chcesz rozlać. Niepotrzebne to wszystko. Chwała ofiarom.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.04.2010 15:50

j23 napisał(a):
woka napisał(a):
Tomasz W napisał(a):

Ja również.

kiedyś Wajda się w politykę bawił, dla mnie jest kabotynem, mówiąc, że jego ojciec zginął a Katyniu, a to nie prawda.

Nie wiem czy bawił się w polityka. Jeżeli tak było to tym bardziej ma u mnie poważanie. Wiedział co przystoi a co nie.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 17.04.2010 16:00

j23 napisał(a):kiedyś Wajda się w politykę bawił, dla mnie jest kabotynem, mówiąc, że jego ojciec zginął a Katyniu, a to nie prawda.

Wajdę szanuję za to co robi i jak robi. Za warsztat reżyserski oraz za umiejętność mówienia w swoich filmach o rzeczach wielkich i bardzo ważnych. To co robi przemawia do mnie i to jest najważniejsze. Sądząc po uznaniu, jakie zdobył na świecie nie jestem w tym osądzie odosobniony.
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 17.04.2010 16:11

Ndrangheta napisał(a):

kiedyś Wajda się w politykę bawił, dla mnie jest kabotynem, mówiąc, że jego ojciec zginął a Katyniu, a to nie prawda.[/quote]

Jakiś link? Czuję, że gnojowicę chcesz rozlać. Niepotrzebne to wszystko. Chwała ofiarom.[/quote]

Andrzej Wajda wprowadzał opinię publiczną w błąd twierdząc, że jego ojciec zginął w Katyniu.
Osoba, która rzeczywiście zginęła w Katyniu, a na którą powoływał się Wajda, nawet nie należała do jego rodziny, o czym Wajda doskonale wiedział od lat.
Potwierdzeniem "pomyłki" Wajdy była publikacja w Wojskowym Przeglądzie Historycznym , gdzie wzmiankowany w 1943 "kapitan Karol Wajda" okazał się "Karolem Konradem Erazmem Wajdą, kapitanem, synem Stanisława i Marii z Konigow".
za Jacky z DG
Ojciec Andrzeja Wajdy był porucznikiem i na imię miał Jakub.
Ostatecznie okazało się, że Jakub Wajda zginął zabity na posterunku milicji w Charkowie, ale Andrzejowi nie przeszkadzało to w zrealizowaniu autobiograficznego filmu, gdzie z dumą prezentował symboliczny grób ojca z wymalowanym napisem, że zginął on w Katyniu.
Czy nadal ufacie Andrzejowi Wajdzie?

za Jacky z DG str 50 tego wątku
Ndrangheta
zbanowany

Postnapisał(a) Ndrangheta » 17.04.2010 16:24

j23 napisał(a):
Ndrangheta napisał(a):

Nie kłamał, tylko dalej szuka...

To piękny dzień, jestem szczęśliwy, że go dożyłem - tak Andrzej Wajda komentował obchody 70. rocznicy mordu polskich oficerów w Lesie Katyńskim. Reżyser filmu "Katyń" stwierdził, że od premiera Władimira Putina usłyszał to, co chciał usłyszeć. Przyznał też, że wciąż szuka teczki swego ojca, który był w Starobielsku.

"Usłyszałem od (premiera Rosji Władimira) Putina to, co chciałem usłyszeć. Jego przemówienie bardzo dobrze się zrymowało ze słowami naszego premiera" - ocenił Wajda. Jego zdaniem, sam fakt spotkania w Katyniu jest ważną deklaracją ze strony Putina.

Wyraził też wielkie zadowolenie z faktu, że mógł uczestniczyć w tegorocznych obchodach oraz że rozpoczęły się one od pokazu jego filmu "Katyń" w Moskwie. Telewizja państwowa Rossija zaprezentowała w piątek wieczorem film "Katyń" Andrzeja Wajdy; był to pierwszy pokaz tego obrazu w rosyjskiej telewizji.

Andrzej Wajda podkreślił, że polski premier mówił w Katyniu o otwarciu na pojednanie, co - w ocenie reżysera - oznacza otwarcie na dalsze badania dla historyków, na dalsze poszukiwanie dokumentów.

Reżyser przypomniał, że on też szuka teczki swojego ojca. "Jestem przekonany, że gdzieś jest. Mam nadzieję, że zostanie odnaleziona" - podkreślił. Niedawno Wajda mówił PAP, że jego ojciec był w Starobielsku. "W związku z tym nie mieliśmy pewności, co się z nim stało. Początkowo Niemcy wytworzyli taką atmosferę jakby ta zbrodnia katyńska była dokonana na wszystkich oficerach wziętych do niewoli, ale niekoniecznie to się potwierdziło. Na liście katyńskiej był kapitan Karol Wajda. Mój ojciec miał na imię Jakub, ale myśleliśmy, że a nuż pomylono imię, a nazwisko się zgadza" - relacjonował Wajda. W jego opinii Katyń był zbrodnią bez precedensu, trudną do wyobrażenia.
------------------------------------------------------------------------------
Ale dla Was pisowscy propagandziści, skłamać to jak splunąć. Dorabiacie ideologię pod siebie. Szukacie kłamców sami kłamiąc i odbieracie ludziom o innych poglądach prawo do wypowiadania się. Ba ! kto nie jest z Wami nie jest patriotą! Tylko Wy "jesteście w posiadaniu prawdy".
W kosz z tym wątkiem!!! Zrobić księgę kondolencyjną i tam na pewno emocji nie będzie.
Smutnie pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2010 16:40

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Przełączam, przełączam, przełączam i dopiero 23 kolejny kanał nie nadaje transmisji z uroczystości żałobnych.

Trzeba było na spacer pójść, zamiast telewizję oglądać.
Pogoda ładna, można spotkać kogoś ciekawego.

Ja na ten przykład spotkałem dziś kilkadziesiąt tysięcy osób w Warszawie.
Przyłączyłem się.
Polecam.
Pouczająca lekcja.

Gdzie tam, Panie u nas tyle ludzi nie ma. To nie to co Stolica
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.04.2010 16:49

Serce w pasy napisał(a):Gdzie tam, Panie u nas tyle ludzi nie ma. To nie to co Stolica

Wiele autokarów widziałem, dużo samochodów, dużo osób przyjechało spoza Warszawy.
Dużo też osób żegnali. Dużo zniczy się paliło. Dużo osób stało w kolejce do Pałacu.
Ładny dzień na spacer.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 17.04.2010 16:53

Ok 180 tyś osób oddało ostatni hołd śp. Panu Prezydentowi i kolejka nadal stoi...
Kraków spodziewa się ok. miliona żałobników!

Pogoda się ustabilizowała... jest spokojnie, bezwietrznie, nie za zimno, nie za gorąco. Idealne warunki do jutrzejszych ceremonii.
Ludzie jacyś wyciszeni. Na ulicach Krakowa pustki. Nawet w dużych sklepach jest jakoś spokojniej.

Wzruszające. Wraca mi wiara w nasz naród.
Wrócił duch patriotyzmu! Być może romantycznego, ale jednak patriotyzmu i solidarności.
Nie spodziewałem się... i wstyd mi, że zwątpiłem w nasz naród...
Mam nadzieję, że te dni zostaną na długo w sercach Polaków, i że już tak szybko nie damy się znów odnarodowić i zdepatriotyzmować!

:oops:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 17.04.2010 17:06

Ndrangheta napisał(a): ... Ale dla Was pisowscy propagandziści...

Ndrangheta!
chyba pomyliłeś wątki.
Już kilka razy pisane było, żeby nie obrzucać się łajnem.. po co?
Ktoś wyraził swoją opinię na temat pana A. Wajdy i tyle.
Ja nie jestem pisowcem zupełnie (pisałem o tym dziesiątki razy), ale jakoś ludziom twojego pokroju nie może się w głowie pomieścić, że kto jest przeciwny polityce PO, nie od razu musi być pisowskim propagandzistą.
Z poglądami A. Wajdy i np. pana Olbrychskiego też się nie zgadzam, ale je szanuję i nie wyzywam nikogo od popaprańców lub peowskich propagandzistów..

Przemyśl to proszę w tych dniach. Może coś zrozumiesz..

O początku jego kadencji byłem całym sobą za śp. Panem Prezydentem Lechem Kaczyńskim, który jako jeden z nielicznych, nie bojąc się narazić na ośmieszanie i na wyzywanie od buraków itp., potrafił się przeciwstawić polityce wynaradawiania i pozbawiania nas suwerenności i odrywania nas od korzeni. Jako jeden z nielicznych, pomimo okropnych oszczerstw, opluwań i ataków medialnych do końca pozostał patriotą. Jako jeden z niewielu nie uległ żadnym zastraszaniom i innym naciskom. Nie właził w dupę ani Rosjanom ani Europie. Chciał niezależnej, polskiej Polski!
I za to go szanowałem i nadal szanuję i oddaję cześć i chwałę!

Mam ogromną nadzieję, że tacy jak ty to przemyślą i nawet jeśli nie zmienią trochę swoich poglądów, to przynajmniej nie będą przeszkadzać w budowaniu Polski opartej na naszych polskich korzeniach, prawdziwej Polski, a nie jakiejś prowincji europejskiej przez wszystkich traktowanej jak kartoflisko lub piąte koło u wozu.
Pojawia się teraz niepowtarzalna ku temu okazja.. i warto byłoby ją wykorzystać.
Kiedyś na fali uniesienie obaliliśmy najstraszniejszy i najokrutniejszy z totalitarnych systemów, jakim był tzw. komunizm.
Może nastał teraz czas by już posprzątać zatruwające nas pozostałości i zabrać się spokojnie, powoli acz stanowczo za budowanie nowego mocnego państwa, opartego na dobrych tradycjach wzajemnej tolerancji i otwartości, na zdrowych korzeniach, na wielowiekowej mądrości naszych przodków.
Polska kiedyś słynęła z tego, że żyli tu w zgodzie ludzie o różnych narodowościach i wyznaniach: Polacy, Ukraińcy, Rusini, Ormianie, Niemcy, Żydzi, Litwini, Białorusini itp itd. I jakoś się potrafili dogadać.
Może i teraz sami ze sobą też się dogadamy?
Mam taką nadzieją... wielką nadzieję..
Ostatnio edytowano 17.04.2010 17:18 przez janniko, łącznie edytowano 4 razy
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.04.2010 17:10

weldon napisał(a):Ja na ten przykład spotkałem dziś kilkadziesiąt tysięcy osób w Warszawie.Przyłączyłem się. Polecam. Pouczająca lekcja.

Nie zrozum nie źle. Pogrzeb jest jutro. Jak chcesz faktycznie osobiście pożegnać Prezydenta to nie pozostaje Ci nic innego jak podróż do dawnej stolicy. Dziś to było dla ducha, dla żyjących. Medialny "pogrzeb".
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.04.2010 17:21

janniko napisał(a):Nie spodziewałem się... i wstyd mi, że zwątpiłem w nasz naród... Mam nadzieję, że te dni zostaną na długo w sercach Polaków, i że już tak szybko nie damy się znów odnarodowić i zdepatriotyzmować!

Nie bądź małej wiary. :!:
W Polakach jest duch patriotyzmu - był, jest i będzie.
Nie trzeba tylko mylić krytyki z brakiem patriotyzmu. Myślę nawet, że Ci krytykujący są więcej warci od pokornie przyjmujących każdą wiadomość. Takich biernych ...im wszystko można wcisnąć.
Jak byłaby komenda - "pozbywamy się patriotyzmu" .... zapewne też by wykonali.
ps.
nie przesadzajmy z tym naszym narodem i jego patriotyzmem.
To tak brzmi jakby to było zastrzeżone dla Polski i Polaków. W każdym kraju są patrioci nie mniejsi od nas.
Ndrangheta
zbanowany

Postnapisał(a) Ndrangheta » 17.04.2010 17:21

janniko napisał(a):
Ndrangheta napisał(a): ... Ale dla Was pisowscy propagandziści...

Ndrangheta!
chyba pomyliłeś wątki.
Już kilka razy pisane było, żeby nie obrzucać się łajnem.. po co?
Ktoś wyraził swoją opinię na temat pana A. Wajdy i tyle.
Ja nie jestem pisowcem zupełnie (pisałem o tym dziesiątki razy), ale jakoś ludziom twojego pokroju nie może się w głowie pomieścić, że kto jest przeciwny polityce PO, nie od razu musi być pisowskim propagandzistą.
Z poglądami A. Wajdy i np. pana Olbrychskiego też się nie zgadzam, ale je szanuję i nie wyzywam nikogo od popaprańców lub peowskich propagandzistów..

Przemyśl to proszę w tych dniach. Może coś zrozumiesz..

O początku jego kadencji byłem całym sobą za śp. Panem Prezydentem Lechem Kaczyńskim, który jako jeden z nielicznych, nie bojąc się narazić na ośmieszanie i na wyzywanie od buraków itp., potrafił się przeciwstawić polityce wynaradawiania i pozbawiania nas suwerenności i odrywania nas od korzeni. Jako jeden z nielicznych, pomimo okropnych oszczerstw, opluwań i ataków medialnych do końca pozostał patriotą. Jako jeden z niewielu nie uległ żadnym zastraszaniom i innym naciskom. Nie właził w dupę ani Rosjanom ani Europie. Chciał niezależnej, polskiej Polski!
I za to go szanowałem i nadal szanuję i oddaję cześć i chwałę!
Mam ogromną nadzieję, że tacy jak ty to przemyślą i nawet jeśli nie zmienią trochę swoich poglądów, to przynajmniej nie będą przeszkadzać w budowaniu Polski opartej na naszych polskich korzeniach, prawdziwej Polski, a nie jakiejś prowincji europejskiej przez wszystkich traktowanej jak kartoflisko lub piąte koło u wozu.
Pojawia się teraz niepowtarzalna ku temu okazja.. i warto byłoby ją wykorzystać.
Kiedyś na fali uniesienie obaliliśmy najstraszniejszy i najokrutniejszy z totalitarnych systemów, jakim był tzw. komunizm.
Może nastał teraz czas by już posprzątać zatruwające nas od 20 lat pozostałości i zabrać się spokojnie, powoli acz stanowczo za budowanie nowego mocnego państwa, opartego na dobrych tradycjach i na zdrowych korzeniach i na wielowiekowej mądrości naszych przodków.

:P

Zrozumiałem panie janniko w ubiegłą sobotę. I zaraz zadałem sobie pytanie:
Co będzie później. Teraz już wiem. Czytając posty takich ludzi jak Ty wiem jedno, będzie źle. Żerujecie na trumnach. Hańba. Tam oprócz Lecha Kaczyńskiego zginęło wiele osób nie z Pisu. Poczekam na kampanię i jestem pewien, że ta nipotrzebna żmierć wielu ludzi będzie wykorzystana przez jedną partię. Zgadnij którą???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone