Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 18:18

turan napisał(a):... Po prostu nie można pozwolić, by bez odpowiedzi pozostawały zwyczajne chamstwo, obelgi, oczernianie zmarłego prezydenta i Jego rodziny.

Turan, spoko. Na razie nikt (chyba nawet Hepik) nie wykazał się w tym wątku ani chamstwem ani oczernianiem pana Prezydenta... albo nie zauważyłem.
Nie zgadzam się z "rycerzami" i obrońcami "jedynie słusznej prawdy", ale póki nie padają obraźliwe epitety pod adresem adwersarzy.
Slapol, o tych LUDZIKACH to nie było ani do ciebie ani do nikogo innego z tego wątku. Chodziło mi o to, że ci protestujący na ulicach po prostu wykazali się brakiem taktu i wyczucia i dali się ponieść emocjom w sposób niestosowny do chwili...
Jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam!

PS
Z dzisiejszej prasy

Tysiące ludzi nadal czeka na wejście do Pałacu Prezydenckiego. Kolejka ciągnie się aż do Starego Miasta. Oczekujący deklarują, że będą stać aż do skutku, nawet gdyby miało to trwać 18 godzin.
Wśród oczekujących są zarówno starsi, młodzież jak i małe dzieci, które mogą jednak wejść z boku, co skraca czas oczekiwania do około godziny.
Oczekujący przyjechali z wielu nawet odległych od Warszawy miast...

I to jest krzepiące..
:wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 18:31

Roksa_ napisał(a):A co powiecie na to:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /721239823

Slychac strzaly pod koniec filmu? Czy mi sie wydaje... 8O

Tak, to są strzały ostrzegawcze.
Tak żeby ewentualnych szabrowników spacyfikować.
Tekst, który mówi autor nagrania: ni hu...oznacza mniej więcej ja pier...czyli soczysty opis tego co widzi.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.04.2010 18:41

janniko napisał(a):Jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam!

Chapeau bas. Janniko. Chapeau bas!
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.04.2010 18:49

turan napisał(a): ..........

Wybacz, że nie cytuję ale nie chcę rozciągać wypowiedzi.

Postarałeś się. Wymieniłeś zasługi Śp. Prezydenta L.Kaczyńskiego. Zajeło Ci to troszkę miejsca. Nic nie skłamałeś ( przynajmniej ja nie widzę).

Teraz moje pytanie: Gdzie te zasługi :?:
To co wymieniłeś to było prowadzone już od 1989 r. Przez każdy rząd, przez każdego prezydenta. Były powolane komisje jako ciała doradcze które doradzały i odradzały.

Prawdą w tym jest jedno- L.Kaczyński jak nigdy nikt przedtem zrobił z tego takiego swego "konika". Obsesję miał na tym punkcie, czemu za bardzo nie można się dziwić zważywszy, że tylko tutaj mogł się wykazać. Nikt inny mu w tym nie przeszkadzał, oczywiście pomijając "ruskich".
Śmiem jednak twierdzić, że jakby w tym zakresie prowadził politykę dialogu, cel zostałby już dawno osiągnięty. To była "polityka" złośliwości na złośliwość.

W innych dziedzinach stosunków miedzynarodowych - fakty mówią same za siebie, był po prostu "słaby" i lekceważony przez głowy innych państw.

Przykro to pisać. To Prezydent Polski, kraju którego ja również jestem obywatelem.
Zwróć proszę uwagę. Przeciez ON nie miał żadnych przyjaciół w głowach innych państw. Nie wierz w to co mówią po śmierci, to obłuda i "tak trzeba".
Wspomnij to co było za życia, bo to jest istotne i na tej podstawie możemy dokonać sprawiedliwej i rzeczowej oceny.
Tak będzie oceniała GO historia jako Prezydenta Polski.

Ująłeś osobę Prezydenta w samych superlatywach. Nie mogę Ci tutaj nic zarzucić. Ja również myślę, że takim był. Z aparycji na drania nie wygladał a słynne "spieprzaj dziadu" każdemu może się trafić ( przypuszczam, że każdemu z nas. Mnie z całą pewnością niejednokrotnie). To, ze skutecznie wspomógł światynie w Licheniu to tylko mu chwała za to. To pomnik, a takim przedsięwzięciom nigdy się nie sprzeciwiam. ( ........ teraz dopiero sobie skojarzylem. Tutaj jest Jego zasługa).

Jednak piastował urząd Prezydenta Polski, obowiązkiem Jego było dbanie o wszystkich obywateli, bez wzgledu na wyznanie, sympatie polityczne, kolor włosów, ..nr buta, etc... . Przyznasz, że przyjacielem i zwolennikiem rządu "swego" kraju to On nie był. Takie są fakty.
Uchodził za Prezydenta jednej partii. Do historii przeszedł jako "Prezydent Veto" i chcemy czy nie .... to już historia i tego nie zmienisz. Nie da się.

Inne przywołane przykłady, np. ten o podatkach. Akademicki przykład Prezydenta Veto. To była sprawa czysto polityczna i zaręczam, jakby to było uchwlone ( a chceli tylko nie zdążyli) przez PiS .. podpisałby jednym palcem na dodatek będąc z tego dumny.

W konkluzji - nie upiększajmy faktów ponieważ jest to niepoważne.
Jeżeli ktoś ma problem z oceną to niech sobie przypomni co było do tej pory, np. rok temu, miesiąc , dwa tygodnie. Jaka była wówczas ocena, ponieważ taka ocena przeszła do historii bez wzgledu na to co my tutaj sobie popiszemy.

( w rzeszowskim radio są prowadzone audycje z udziałem słuchaczy. Jedna z wypowiedzi słuchacza: // w wolnym tłumaczeniu// ......... Ta tragednia to jakiś horror, tylu niewinnych ludzi. Ale czy nie uważa Pani ( to do prowadzacej redaktorki), że może osoby pochowane w Katyniu zaprotestowały przeciwko zbijaniem na ich grobie polityki ..."

pzdr.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2010 18:58

Ostatnio edytowano 16.04.2010 19:02 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.04.2010 19:01

ZAJEC napisał(a):To ,że na Wawelu pomimo mojego skromnego nie jakoś przeżyję jestem w gronie tych co to zakwalifikowano do 0,0000001%majacych wpływu na tą(tę) decyzje.Ale może jest wśród nas jakiś pracownik KK(kość. kat) i jest w stanie wytłumaczyć mi dlaczego Kard.Sodano i dlaczego po łacinie czyżby polscy hierarchowie byli za słabi w liturgii a język polski w takich wypadkach zakazany, pytam bo procedury tej czarnej instytucji są mi całkowicie obce,jeśli odpowiedź ma być coś w stylu uszanowania itp. to prosze nie odpowiadać

Wystarczy jedno słowo: socjotechnika.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 19:06

turan napisał(a):A co do megalomanii; Prezydent Kaczyński miesiąc temu po awanturze PO-wskich radnych poprosił o zaniechanie inicjatywy nadania mu tytułu honorowego obywatela miasta Krakowa.

Podejrzewam,że gdyby to było możliwe ,podpisałby sie dzisiaj jako pierwszy pod listem Andrzeja Wajdy.dotyczącym pochówku w przedsionku krypty Piłsudskiego. ;)
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 16.04.2010 19:35

Rysio napisał(a):No to znacznie zmniejszy się udział gości w pogrzebie. Niebo zamknięte dla ruchu lotniczego nad większą częścią Europy.

Gdyby erupcja wulkanu na Islandii uniemożliwiła udział w pogrzebie gości zza granicy, byłby to niesamowity zbieg okoliczności. Kolejny zbieg okoliczności wokół tej sprawy...
petris
Cromaniak

Postnapisał(a) petris » 16.04.2010 19:46

scrapp napisał(a):- To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.
Skoro to nie wstyd to czemu nikt się nie chcde przyznać do tak szczytnej decyzji?!?!?!?

- Nasz prezydent (...) umarł jak bohater i zasługuje na spoczynek wśród bohaterów. (...) Katastrofa lotnicza w zeszłą sobotę była jedną z największych tragedii, jakich zaznał nasz naród - zaznaczył metropolita krakowski.

Bohater – osoba, która odznaczyła się niezwykłymi czynami, męstwem i ofiarnością dla innych ludzi

[iCzy straszna smierć w fotelu samolotu spełnia jakieś cechy z powyższego?[/i]

Tak był bohaterem,był wielkim człowiekiem SOLIDARNOŚCI bardzo wiele zrobił dla kraju,ludzi,starał się oczyścić kraj z korupcji i złodziejstwa.O tym świadczy zawiść przegranych,umniejsznie jego czynów,ośmieszanie jego osoby,.Tak reaguja ludzie małego pokroju.Co tylko potrafią ... http://www.rp.pl/artykul/461351.html
A naród pokazał,że widzi to wszystko i kiedy mógł zareagował,popatrzcie na Warszawę, zobaczycie Krakow, ile tysiecy ludzi pokazuje ,co myśli i czuje.Szkoda tylko,że oprzytomnieli dopiero po tak strasznej tragedi.
Mam nadzieję,że smierć tak tragiczna nie pójdzie na darmo.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 19:49

W dzienniku pokazali dziś kolejkę osób pod Pałacem Prezydenckim, które chciały oddać ostatni raz cześć panu Prezydentowi.
Niektórzy stali po kilkanaście godzin. Jest wśród nich wiele młodych osób.
No tak... ale to na pewno ta "znikoma mniejszość"... jakieś kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy...

Bardzo fajnie wypowiedziała się zagadnięta kobieta z tej kolejki, że teraz z telewizji wreszcie poznaje zupełnie inną twarz śp. Prezydenta, że teraz rozumie, dlaczego go wybraliśmy większością głosów, i że sama ze wstydem się przyznaje, że uległa tej medialnej nagonce i sama zaczynała już w ostatnim czasie postrzegać Lecha Kaczyńskiego jak jakiegoś kartofla! A teraz jest jej wstyd i ma ogromny żal do tych, którzy są odpowiedzialni za "promowanie" takiego obrazu naszego Prezydenta!

:?
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 16.04.2010 20:06

Maciej napisał(a):Turan prawie we wszystkim się z Tobą zgadzam, za wyjątkiem podatku liniowego.

Macieju - całkowicie i absolutnie akceptuję Twoje prawo do takiego poglądu w tej sprawie.

Ja oczywiście pozostaję przy swoim poglądzie, uważam, że w nowoczesnych społeczeństwach ludzie obdarzeni większym talentem i zdolnościami, bardziej przedsiębiorczy powinni w większym stopniu wspomagać tych, którzy z różnych przyczyn nie są tak zaradni. Oczywiście w granicach rozsądku i na zdrowych zasadach.
To pozwala uniknąć wielu desperackich i patologicznych zachowań wśród najsłabszych członków społeczeństwa - w konsekwencji spokojniej i bezpieczniej żyje się również tym zamożniejszym.

To moje zdanie, ale rozumiem i akceptuję, że ktoś inny, zwłaszcza ciężko dochodzący do swojej wysokiej pozycji przedsiębiorca może mieć inne zdanie w tej materii.
Najbardziej mnie irytuje, kiedy ktoś, kto utrzymuje się z pieniędzy podatników (lipne renty, wyłudzone zasiłki dla bezrobotnych w sytuacji kiedy pracuje się na czarno, itp, itd) mieni sie zwolennikiem liberalizacji, wolności gospodarczej, podatku liniowego.
Bo nic tak nie wkurza, jak brak logiki.

Woka, Hepik,

kurde, nie przypuszczałem, że zaczniecie mówić w tym temacie ludzkim językiem.
Cieszę się, bo tak to możemy rozmawiać, szczery szacunek za to.
A rozmawiać na prawdę zawsze warto.

Ja też dostrzegałem pewne "niedostatki" w zachowaniu mojego Prezydenta.
Do bólu wkurzałem się na jego potknięcia medialne, na niedostosowanie do współczesnych wymogów w swerze zachowań PRowskich, na niekiedy nadmierną małostkowość, a raczej szczerość.
No ale przecież w nie to powinno być przesądzające w ocenie przywódcy.

Podsumowując powiem za Jarosławem Gowinem: Ja się nie obawiam w polityce sporów. Polityka jest domeną walki i sporów, pytanie tylko, jaka jest kultura tych sporów. I drugie, jeszcze ważniejsze, o co się toczy te spory czy o słupki poparcia w sondażach, czy o to, jakie decyzje podejmować.
I ja bym bardzo chciał żeby w polskiej polityce było nawet więcej sporów, pod warunkiem, że to będą spory programowe.

PozdraV
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.04.2010 20:49

turan napisał(a):[Woka, Hepik,
kurde, nie przypuszczałem, że zaczniecie mówić w tym temacie ludzkim językiem.

(Piszę za siebie) ... nie bądź śmieszny. Ja piszę tak jak pisałem. Zdania nie zmieniam. Ale cieszę się, że Ty zauważyłeś. To dobry znak.

Zaręczam, odnośnie pochówku na Wawelu .... nigdy zdania nie zmienię. Nie zasłużył sobie. Decyzja ta faktycznie tylko poróżniła lub jak kto woli, podzieliła Polaków.
Wawel, w naszej świadomości jest miejscem szczególnym, uważanym prawie jak miejsce święte i "gierki" aby komuś zagrać tą decyzją na nosie są po prostu świńskie. Mówiąc kolokwialnie- zeszmacili Wawel.

Wykorzytali tragedię narodową i za przeproszeniem podrzucili kukułcze jajo. Teraz albo nigdy, ..najważniejsze to wprowadzić ..później nikt nie odważy się wyprowadzać .. jak się zapytamy to wiadomo że zgody nie otrzymamy. Przecież chyba nikt nie zaprzeczy że tak nie było. Jeszcze do tego biskup wmieszany. Ten co powiniem przykładem świecić okazuję się zwykłą szują.

Również nie zgodzę sie na to, aby jedna czy kilka osób, uczulonych i obarczonych obsesjami i fobiami, decydowało o pochówku w tym miejscu, tego czy innego obywatela.

Dobro narodowe jakim jest Wawel, wymaga w tym względzie szczegolnej ostrożności i współpracy wszystkich, dosłownie wszystkich sił mających jakiekolwiek znaczenie w społeczeństwie. Moim zdaniem, odpowiednim byłaby tutaj uchwała Sejmu.

Zagrali nam ( mi) na nosie. Z szacunkiem dla wszystkich ale nie lubie jak ktoś mój nos dotyka. Oddaję profilaktycznie z nawiązką.
Oddam i tym razem. Słowo.
Ostatnio edytowano 16.04.2010 21:30 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
LRobert
Cromaniak

Postnapisał(a) LRobert » 16.04.2010 21:11

Ja znalazłem za to coś takiego
http://wyborcza.pl/1,75248,7779113,O_Rydzyk__manipulacja_na_placu_Pilsudskiego.html
i chyba mam już tego dość bo wygląda, że ta tragedia niczego nas nie nauczyła. Zginęli ludzie i naprawdę nieważne jakie mieli stanowiska a przecież mogli jeszcze żyć i zrobić coś dobrego.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 21:20

Ja tam też na jotę nic nie zmieniam
Przywrócą wątek IV RP,znajdziesz jedną inwektywę użytą przeze mnie-masz u mnie kilogram komarczy z grilla(na pół z janniko) ;)
Kpina i złośliwości -i owszem były.

Szansa na reaktywacje IV RP jest(niestety)...wszystko w rękach Jarosława.
Ostatni sondaż 34% PO(spadek o 11 %) 24 % PiS(bez zmian)
16 % -niezdecydowanych-ci albo wrócą do PO albo sie przerzucą na PIS.
Jeśli Jarek ,pójdzie za głosem prawicowych dziennikarzy i blogerów,którzy atakuja jak wściekłe psy,odreagowując te dwa lata upokorzeń,jeśli uwierzy,że ci oddający hołd zmarłemu ,od teraz są jego zwolennikami -przegra.

Jeśli zawalczy z umiarkowaniem i spokojem-może sporo ugrać dla swojego ugrupowania,nawet,gdyby przegrał prezydenturę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone