Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.04.2010 11:12

JacYamaha napisał(a):
woka napisał(a):Ksiądz na wsi ogłosił, że obowiązkiem katolika jest aby oddać hołd Prezydentowi i kto tylko może powinien jechać.

.............. zatkało mnie. Teraz już wiem skąd tyle osób. Faktycznie .... wszyscy jadą "od serca"...

No i o czym to świadczy Twoim zdaniem?

Moim zdaniem ???? .... moje zdanie jest takie, że owieczki swoje należy strzyc.
Wiem, że masz inny pogląd ale ja akurat mam taki i zdania nie zmieniam.
Z złośliwym komentarzem poczekaj ...... historia oceni lepiej niż ja i TY.
Ja nie potrafię płakać ( tak już mam), wszystko oceniam na tzw. chłodno. Biorę za i przeciw, dodaję, odejmuję, dzielę i mnożę. Oceniam fakty. Uważam że emocje są najgorszym doradcą w podejmowaniu decyzji ( to takie skrzywienie zawodowe).
pzdr.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 11:12

Dziś wyczytałem - bardziej chodziło mi o kontekst niż o news.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 11:18

woka napisał(a):Z złośliwym komentarzem poczekaj(1) ...... historia oceni lepiej niż ja i TY. (2)
Ja nie potrafię płakać ( tak już mam), wszystko oceniam na tzw. chłodno(3). Biorę za i przeciw, dodaję, odejmuję, dzielę i mnożę. Oceniam fakty. Uważam że emocje są najgorszym doradcą w podejmowaniu decyzji (4)( to takie skrzywienie zawodowe).
pzdr.

1. Czy gdzieś taki zamieściłem?
2. Ja mam zaczekać a Ty?
3. Na chłodno to bez emocji a ja czytam bardzo emocjonalne (Twoje) wpisy (może się mylę).
4. Zgadzam się w 100% więc nie decyduj o czyjejś decyzji (ale figura).

I na koniec to co było na początku - tak, mam inny pogląd, szczególnie w tych dniach i powtórzę go jeszcze raz - ciszej nad tą trumną...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 11:55

janniko napisał(a):
weldon napisał(a): ... Woka, w jakim ty Państwie żyjesz? Wszyscy na rozkaz, pełna automatyzacja,
a ty, jeden, błędny rycerz ...

Weldon.
Nie przesadzaj i nie wpędzaj Woki w deprechę.
Jest ich cały legion..
Woka, Hapik, Slapol, Gego, Serce w pasy, J23 i jeszcze by się kilku rycerzy znalazło.. a to już zaczyna być niezły oddziałek bojowy, którego nie należy lekceważyć, tym bardziej, że w środkach nie przebierają i są "gotowi na wszystko".. oby tylko "sprawiedliwość" i "prawda" były na wierzchu!

Sory za zupełne OT, ale nie zdzierżyłem..
:x

Uznałeś mnie za legionistę walczącego o krzywą prawdę i sprawiedliwość, a ja Ci powiem, dlaczego.
Napisałem w tym wątku m.in., że:
- miejsce noclegowe w podrzędnym hoteliku kosztuje teraz 3000 zł (zamiast 185 kilka dni wcześniej), czyli zdrożało o ponad 1500 procent :!: , jest to FAKT, bo byłem swiadkiem rozmowy - oczywiście uważam to za przegięcie,
- rodzina i kardynał zwalają na siebie odpowiedzialność za podjęcie decyzji o miejscu pochówku, jest to FAKT - słyszałem wypowiedzi i oczywiście uważam to za przegięcie, (tak bardziej na spokojnie - niepotrzebnie użyłem tam słowa, że mnie to wk..... :oops:)

Ty natomiast nazwałeś osoby mające inne niż Twoje zdanie "grupką ogłupiałych ludzików" co kilka postów wyżej raczyłem Ci wytknąć i ...pewnie ZABOLAŁO, bo miało :evil:
Tak ogólnie gratuluję Ci poziomu oceny innych :!:

"Gotowy na wszystko", "nie przebierający w środkach" "RYCERZ".
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 16.04.2010 12:22

Kardynał Dziwisz o pochówku na Wawelu: Wysłuchałem pragnienia rodziny

Kardynał Stanisław Dziwisz oświadczył stanowczo, że to nie on podjął decyzję o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu. W wywiadzie dla katolickiego włoskiego dziennika "Avvenire" podkreślił: "wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę".

- To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.

Na uwagę dziennikarza, że pojawiła się ona z politycznych kręgów zmarłego prezydenta, kardynał Dziwisz stanowczo zareagował: - Sugeruje pan, że działałem pod wpływem impulsu ze strony jakiegoś polityka? Tak nie było.

- Pozytywnie odpowiadając na prośbę rodziny Kaczyńskich inspirowałem się tym, co powiedział najwyższy reprezentant władz instytucjonalnych Polski, czyli tymczasowy prezydenta (Bronisław Komorowski), który natychmiast po tragedii wezwał Polaków do jedności i zgody narodowej, ponad różnicami politycznymi i ideologicznymi. I tak było - powiedział kardynał Dziwisz.

Nie ma podziałów w sprawie pochówku

W reakcji na słowa włoskiego dziennikarza o tym, że doszło do podziałów i protestów na tle tej decyzji, metropolita krakowski podkreślił: - Odrzucam w najbardziej kategoryczny sposób taki sposób prezentowania faktów. Na ulice wyszły grupy nieliczne i marginalne, które starały się upolitycznić tę kwestię. Nie ma dramatycznych podziałów i pęknięć - ocenił.

Na pytanie, czy pochowanie Lecha Kaczyńskiego obok królów, poetów i generałów, którzy tworzyli historię Polski, nie jest przesadą, kardynał Dziwisz odpowiedział: - Nie, nie jest.

- Nasz prezydent (...) umarł jak bohater i zasługuje na spoczynek wśród bohaterów. (...) Katastrofa lotnicza w zeszłą sobotę była jedną z największych tragedii, jakich zaznał nasz naród - zaznaczył metropolita krakowski.

Przypominając, że obok grobowca Lecha i Marii Kaczyńskich będą także nazwiska wszystkich ofiar katastrofy oraz ziemia z lasu katyńskiego, oświadczył: - To nie jest sprawa polityczna: to kawałek historii, naszej historii w wielkiej części tragicznej, która znajduje uznanie w Panteonie na Wawelu.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 16.04.2010 12:26

Żal Pana Prezydenta, żal Pani Prezydentowej , ale najbardziej współczuję wszystkim rodzinom ludzi młodych, którzy zginęli w tej katastrofie. Pozostawili współmałżonków, dzieci i rodziców. To jest dopiero tragedia i to tyle ludzi naraz. Nie ujmując nic Prezydentowi i Pierwszej Damie to nie jestem pewna czy swoimi zasługami zapracowali sobie, aby być pochowanym na Wawelu, tym bardziej że nie byli wcale związani z Krakowem. Czy przez to mają tam spocząć, że zginęli tragicznie? Gdyby zmarli normalnie to tam na pewno by ich nie pochowano. Czy to przypadkiem nie jest wykorzystywanie sytuacji na utarcie nosa przeciwnikom politycznym?
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 16.04.2010 12:27

- To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.
Skoro to nie wstyd to czemu nikt się nie chcde przyznać do tak szczytnej decyzji?!?!?!?

- Nasz prezydent (...) umarł jak bohater i zasługuje na spoczynek wśród bohaterów. (...) Katastrofa lotnicza w zeszłą sobotę była jedną z największych tragedii, jakich zaznał nasz naród - zaznaczył metropolita krakowski.

Bohater – osoba, która odznaczyła się niezwykłymi czynami, męstwem i ofiarnością dla innych ludzi

Czy straszna smierć w fotelu samolotu spełnia jakieś cechy z powyższego?
Ostatnio edytowano 16.04.2010 12:30 przez scrapp, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.04.2010 12:27

slapol napisał(a):"Gotowy na wszystko", "nie przebierający w środkach" "RYCERZ".

Slapol - odpowiem, bo czuje się sprawcą zamieszania - to ja użyłem słów o rycerzu,
i ja w ostrym tonie odpowiedziałem Woce, za co go przepraszam.
Nie powinienem się unosić, ale poczułem się urażony, może niepotrzebnie,
zarzutem, że to co robię, co robią ludzie mi znani lub nie znani, czynione było/jest tylko i wyłącznie dlatego,
że "powiedział o tym jakiś klecha".
Pewnie i jest to jakiś watek do rozwinięcia i możemy sobie o tym pogadać,
może się z wami zgodzę lub nie, może również zganię lub pochwalę czyjeś postawy,
ale zróbmy to później, na spokojnie, bez emocji.
Tu zaglądam, żeby obserwować rzeczy związane z katastrofą, dowiedzieć się o przygotowaniach do pogrzebu,
wyciszyć, a spotykam się z narastającą kłótnią, krzykami i przepychankami.
Żadna tragedia w świecie nie obyła się bez kupczenia nią. Zobaczcie, co się działo ostatnio w Moskwie,
tak więc nie spodziewajmy się, że u nas będzie inaczej.
Tylko - czy musi?

Pozdrawiam
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 16.04.2010 12:29

weldon napisał(a):
woka napisał(a):(...)

No popatrz, jaka siła przebicia, po 13 godzin ludzie stoją do Pałacu Prezydenckiego,
bo im kościół kazał, znicze stawiają, bo im ktoś kazał,
hołd oddają, bo im sołtys palcem groził, kumple mojej córki to obsługują, bo ...
No właśnie - bo co?

Woka, w jakim ty Państwie żyjesz? Wszyscy na rozkaz, pełna automatyzacja,
a ty, jeden, błędny rycerz ...

Miej trochę przyzwoitości i okaż trochę szacunku tym,
którzy robią to co robią bo tego chcą, a nie "ktoś im kazał",
a jak w to nie wierzysz, to przynajmniej nie pieprz głupot.

Miro, Zbycho, Grzecho i inni ....mają swych gorących zwolenników.
Oni nigdy nie darują swych utraconych zysków.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 16.04.2010 12:30

W jakim kraju obudzimy się w poniedziałek? Co zostanie z doświadczeń ostatnich dni? Według Jacka Żakowskiego trzeba zrobić wszystko żeby pomóc "nowej twarzy PiS". Publicysta jest przekonany, że "kto będzie próbował robić interesy na trumnach, ten dostanie od Polaków po głowie".

Mimo żałoby nie da się uciec od tematu kampanii wyborczej. W telewizji i gazetach już pojawiły się sygnały, jak może ona wyglądać. - Zwróciłbym uwagę, że Bronisław Komorowski już jest bardzo mocno atakowany. Widziałem wczoraj w kilku migawkach telewizyjnych aranżowanych przez TVP 1, jak jakieś oszalałe panie krzyczą do kamery, żeby nie głosować na Komorowskiego. To jest puszczane jako dowód, że opinia publiczna istnieje - mówił w Poranku Radia TOK FM publicysta "Polityki" prof. Wiesław Władyka.

- Niestety to paskudztwo się miejscami wylewa. Co ciekawe raczej z mediów niż ze świata polityki. Ta zaraza nie jest w partiach. Najlepsze co my możemy zrobić, to pozwolić żeby rezerwat pozostał rezerwatem i żeby nie wprowadzać do głównego nurtu tej dysfunkcjonalnej dla Polski i polskiej polityki próby budowania kapitałów politycznych na tragedii narodowej - komentował Jacek Żakowski. Publicysta podkreślał, że przed Pałacem Prezydenckim panuje wyjątkowa atmosfera, która powoduje, że pojedyncze konfrontacyjne głosy gasną. - Kto będzie próbował robić interesy na trumnach, ten dostanie od Polaków po głowie. Oczywiście jakaś niewielka część da się oczywiście unieść, ale nie dajmy im się wciągnąć do tej burdy - dodał.

Klucz w rękach Jarosława Kaczyńskiego

Zdaniem Żakowskiego mimo śmierci bardzo wielu wybitnych ludzi, trzeba wrócić "do polityki racjonalnej, do budowania tego kraju". Według publicystów Poranka Radia TOK FM klucz "do polskiej sytuacji, do polityki ma dziś Jarosław Kaczyński". - To on zdefiniuje język jakim będzie się posługiwało Prawo i Sprawiedliwość. Ten język może ułatwić lub utrudnić zachowanie powagi w polskiej polityce. Nie wiemy jaki ten język będzie. Ale może on nawet jeszcze tego nie wie - ocenił Żakowski. Jak dodał trzeba pomóc "nowej twarzy PiS", która ukazała się po katastrofie pod Smoleńskiem. - Ta nowa twarz, to jest lepsza twarz.

- Mam przekonanie, że ton rozmów polityków się zmienia. Oni wszyscy przeżywają tragedię. I mają świadomość, żeby miarkować słowa. Aby potem nie mieć nieczystego bilansu: że się powiedziało za dużo albo, że się czegoś nie powiedziało - dodał Tomasz Lis.

Pomimo zmiany w wypowiedziach i zachowaniach polityków, są obawy o to, jak będzie wyglądała Polska po żałobie. - Jeśli jestem zaliczany do krytyków prezydentury Kaczyńskiego, nie ma to znaczenia dla tego, że jestem głęboko poruszony i wstrząśnięty śmiercią prezydenta A cały czas jestem szantażowany wypowiedziami i tekstami, że nie wolno mi pochylić się nad tą trumną - powiedział prof. Władyka.

Publicysta nie kryje obaw, że ten szantaż nie zniknie po zakończeniu żałoby narodowej. - Że ten rodzaj agresywnego patosu będzie tłumił argumentację i uniemożliwiał wymianę racji. Decydujące znaczenie będzie miała pierwsza enuncjacja polityczna Jarosława Kaczyńskiego - dodał.

Źródło: Tokfm.pl
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 16.04.2010 12:33

Właśnie tego najbardziej się obawiałam że zaczniemy skakac sobie do gardeł.....................(jak świat ,światem...........zawsze bylismy "SOLIDARNI")A przechodząc do meritum sprawy, między innymi dlateg nie chciałam aby powstał NOWY TEMAT-hajduczka,wiadomym jest również że ILE BY LUDZI NIE BYŁO TO TYLEŻ POGLĄDÓW I OPINI BĘDZIE-i ze swoją opinią zgadzamy się w 100% z czyjąś nie koniecznie(i nie musimy)ale to nie znaczy że mamy wzajemnie się obrażac............Z tego miejsca proszę zastanówmy sie czy logując się na STRONĘ CHORWACJA ONLINE -forum dyskusyjne, mieliśmy na celu wzajemne obrażanie :?: czy raczej PRZYŚWIECAŁ NAM INNY CEL :?: (podróże)................Ten wątek powstał i oddaliśmy HOŁD tragicznie zmarłym bo taka była nasza potrzeba..........
Ostatnio edytowano 16.04.2010 12:53 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.04.2010 12:35

MÓJ MAŁY APEL :cry:

bo szkoda, że tyle tu złych słów i emocji - i to po każdej za stron :cry:

ja rozumiem, że "zbiorowa histeria" - też ją widzę,
rozumiem, że "krótki zryw" - też go odczuwam, wiem, czym się skończy,
widzę, że patos prowokujący demaskację i śmiech dla przeciwwagi
że cwaniactwo i zarobek na naiwności,
że gry polityczne nad grobem ...

ale Wy - wszyscy "zimno myślący", zachowujący zdrowy rozsądek, widzący świat jaskrawie ...
... i wy broniący różnych racji, i Wy ugrywający w tych chwilach punkty dla swoich ideologii i ugrupowań, Wy i my wszyscy:

miejmy trochę wyrozumiałości dla ludzi wrażliwszych - może w Waszym odczuciu słabszych ...
i dla tych manipulowanych ...
i tych zindoktrynowanych ...
i tych smutnych ...
i dla neurotyków, i histeryków ...

dla wszystkich po prostu

niech każdy ma prawo przeżyć te chwile, jak chce - bez komentarza na swój temat, bez świadomości, że ktoś się z niego śmieje, szydzi ...

przecież te chwile, to nie tylko polityka - bo dla tych, co zostali ... to jest strata ponad miarę - dla Marty, kim by nie był jej Tato, dla ośmiorga małych Putrów ...

smutek wisi w powietrzu i wywisieć się musi

co z tego, że ludzie giną w wypadkach, zawsze ktoś gdzieś umiera ... jeśli nie szydzimy z tych ofiar, to nie róbmy tego nad grobami innych ...

choćby z szacunku dla tych, co pozostali i cierpią niemiłosiernie

Krystof
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 16.04.2010 12:36

To byłoby najlepsze wyjście. Zamknąć wątek.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 12:45

hepik napisał(a):Sasin-bez gości zza granicy ,pogrzebu nie bedzie...

Nie jest brana pod uwagę żadna zmiana terminu pogrzebu. Dla nas najważniejsze jest aby pogrzeb odbył się w tym miejscu i terminie w jakim zaplanowano. Liczymy, że wszystkie delegacje dotrą na uroczystości - zapowiedział Sasin.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 16.04.2010 12:47

Witold P. napisał(a):To byłoby najlepsze wyjście. Zamknąć wątek.

Jestem ZA :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone