Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 07:18

Crayfish ,wyraziłeś moje myśli po prostu.

Łączę się w bólu z rodzinami ofiar ,współczuję,ale... lepiej resztę Ty dokładnie opisałeś :cry:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.04.2010 07:21

gego napisał(a):GŁUPOTA oraz niewiedza kard. Dziwisza, narobiła tego "bajzlu".

Widzę w Tobie wielki autorytet. Trzeba być naprawdę Wielkim Człowiekiem by napisać takie słowa ...
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 16.04.2010 07:53

Dla mnie szokujace jest , że nikt nie chce sie przyznać czyim pomysłem było umieszczenie ciał pary prezydenckiej na Wawelu. Szanuję tę decyzję, podjęły ja osoby do tego uprawnione. Ale przepychanki typu "to nie ja to oni" są zasmucajace. Zupełnie inaczej bym na to spojrzał gdyby np a czy b powiedział tak to moj pomysł, uważam że Prezydent powinien spoczywać na Wawelu. I kropka. Po sprawie. Pozostałoby tylko uszanowac decyzję. W tym wszystkim najbardziej współczuję córce, bo oprócz bólu zwiazaneggo ze śmiercia obojga rodziców spotyka ją te całe zamieszanie zwiazane z pogrzebem.
Ogólnie z obrzydzeniem patrzę na to co wyprawiają media. Z jednej strony patos, wspomnienia, wychwalanie zmarłych, właściwie próba doprowadzenia do jakiejś histerii narodowej a zdrugiej zblizenia kamer na członków rodziny zmarłych. Czy naprawde przy przy powitaniu zwłok Prezydenta operator musiał sie koncentrowac na postaci Marty? liczył na wyjatkowe efekty? chwilę załamania?
i Ci dziennikarze, którzy nie tak dawno bez pardonu atakowali czy Prezydenta czy prezesa NBP teraz nie widza Polski bez nich. Obłuda mediów i rozpoczecie kampanii wyborczej przez TVP. Ze smutkiem na to patrze. Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 08:03

Hm... na tle sporów "pogrzebowych" ujawnia się problem współczesnej Polski. Problem kierunku, w którym mamy podążać.
Czy ma to być kierunek patriotyczny, narodowy, oparty na wieloletnich tradycjach i wartościach, czy też, kierunek "nowoczesny", hołdujący unifikacji i relatywizmowi, pojmujący narodowość li tylko jako przynależność językową i względnie kulturową.

ot taki sobie artykuł..
z onetu

Więc może jednak polemika, jeśli już ma być, to powinna się przesunąć na czas pożałobny i popogrzebowy..
:?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.04.2010 08:08

Dla otrzeżwienia.
(fakt dzisiejszy, chwila temu )

Porzebna mi jest osoba, sprawa istotna.
Telefonuję do niego do domu. Odbiera telefon małżonka i mówi że małżonek będzie uchwytny dopiero w poniedziałek.
Dziś rano wyjechał z grupą osób do Warszawy a w niedzielę jadą do Krakowa.
Ksiądz na wsi ogłosił, że obowiązkiem katolika jest aby oddać hołd Prezydentowi i kto tylko może powinien jechać.

.............. zatkało mnie. Teraz już wiem skąd tyle osób. Faktycznie .... wszyscy jadą "od serca".
Przedtem pisałem, że nie wierzę w złą wiarę ale wychodzi na to że kościół nawet na zmarłym targ odprawia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 08:10

woka napisał(a):Ksiądz na wsi ogłosił, że obowiązkiem katolika jest aby oddać hołd Prezydentowi i kto tylko może powinien jechać.

.............. zatkało mnie. Teraz już wiem skąd tyle osób. Faktycznie .... wszyscy jadą "od serca"...

No i o czym to świadczy Twoim zdaniem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 08:25

Sasin-bez gości zza granicy ,pogrzebu nie bedzie...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.04.2010 08:34

woka napisał(a):(...)

No popatrz, jaka siła przebicia, po 13 godzin ludzie stoją do Pałacu Prezydenckiego,
bo im kościół kazał, znicze stawiają, bo im ktoś kazał,
hołd oddają, bo im sołtys palcem groził, kumple mojej córki to obsługują, bo ...
No właśnie - bo co?

Woka, w jakim ty Państwie żyjesz? Wszyscy na rozkaz, pełna automatyzacja,
a ty, jeden, błędny rycerz ...

Miej trochę przyzwoitości i okaż trochę szacunku tym,
którzy robią to co robią bo tego chcą, a nie "ktoś im kazał",
a jak w to nie wierzysz, to przynajmniej nie pieprz głupot.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 16.04.2010 08:41

Samolot prezydenta Lecha Kaczyńskiego, zahaczył o drzewo kilometr przed pasem startowym tamtejszego lotniska - ogłosiła w piątek Międzynarodowa Komisja Lotnicza (MAK), badająca przyczyny katastrofy. Według jej ustaleń cytowanych przez RIA-Nowosti, chwilę potem Tu-154 obrócił i runął na ziemię
Ogon rozbitej maszyny. Części kadłuba samolotu są rozrzucone na przestrzeni kilkuste metrów

Wcześniej szefowa komisji Tatiana Anodina poinformowała, że prezydencki Tu-154M podjął tylko jedną próbę lądowania. - Prace trwają, są prowadzone starannie, skrupulatnie, w pełnej współpracy ze stroną polską - oświadczyła Anodina, zapewniając, że po zakończeniu prac komisja ogłosi ich wyniki.

Samolot z polską delegacją lecącą na uroczystości rocznicowe do Katynia rozbił się 10 kwietnia pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński i jego żona Maria.
http://bi.gazeta.pl/im/3/7765/m7765863.jpg
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 16.04.2010 08:43

Serce w pasy napisał(a):Moondek niestety twoja teoria spiskowa bierze w łeb. Konstytucja nie pozwala inaczej, musi być 20czerwca, nawet jeśli byłyby to urodziny Tuska, Jarka, czy może Sophii Loren

Nie dokońca :) Marszałek musi ogłosić termin nowych wyborów DO 2 tygodni po śmierci Prezydenta. A te muszą się odbyć w ciągu 60 dni od daty ogłoszenia.
Komorowski chciał je ogłosić w miniony wtorek (lub środę- nie pamiętam dokładnie), wtedy I tura wyborów odbyła się 13 VI, a druga 27 VI, czyli jeszcze przed wakacjami... Podniosło się larrum, że w czasie żałoby już "dzieli skórę na niedźwiedziu", więc mamy to co mamy, czyli pierwszą turę 20 VI- zaraz po urodzinach tragicznie zmarłego Prezydenta, a drugą 4 lipca, czyli w wakacje...
Biorąc pod uwagę, że wiekszość obywateli tego kraju działa pod wpływem emocji- nie mając własnego zdania robią to, co większość- a moherowe berety nie wyjeżdżają na wakacje (co najwyżej do lekarza, albo do sanatorium), może być naprawdę różnie z wynikami wyborów... :) To oczywiście moja spiskowa teoria, takie polityczne science fiction ;)
PS. Sophia Loren ur. 20 września, Donald Tusk ur. 22 kwietnia (czyli za tydzień! ;))
Ostatnio edytowano 16.04.2010 09:01 przez moondek, łącznie edytowano 1 raz
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 16.04.2010 08:45

W końcu i tak nikt nie przyleci na pogrzeb, bo aż ziemia pierdnęła :wink: z żałoby.

moondek, Komorowski ogłaszając wybory prezydenckie po żałobie może podać termin I tury na 13VI.
Przecież nic nie stoi na przeszkodzi aby termin był 45-50 dni po ich ogłoszeniu, a nie maksymalny.
Ostatnio edytowano 16.04.2010 08:56 przez bzyq74, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 08:50

Moondek - no i tydzień (+1) po moich...

bzyq74 - nie pal tyle :!: ...

Matka Prezydenta wciąż nie wie o śmierci syna - wciąż pyta gdzie jest...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 11:04

weldon napisał(a): ... Woka, w jakim ty Państwie żyjesz? Wszyscy na rozkaz, pełna automatyzacja,
a ty, jeden, błędny rycerz ...

Weldon.
Nie przesadzaj i nie wpędzaj Woki w deprechę.
Jest ich cały legion..
Woka, Hapik, Slapol, Gego, Serce w pasy, J23 i jeszcze by się kilku rycerzy znalazło.. a to już zaczyna być niezły oddziałek bojowy, którego nie należy lekceważyć, tym bardziej, że w środkach nie przebierają i są "gotowi na wszystko".. oby tylko "sprawiedliwość" i "prawda" były na wierzchu!

Sory za zupełne OT, ale nie zdzierżyłem..
:x
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 11:04

JacYamaha napisał(a):Moondek - no i tydzień (+1) po moich...

bzyq74 - nie pal tyle :!: ...

Matka Prezydenta wciąż nie wie o śmierci syna - wciąż pyta gdzie jest...

Matka podobno jest nieprzytomna od dłuższego czasu. Gdzieś tak czytałem, ale nie wiem ile w tym prawdy.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 16.04.2010 11:12

Serce w pasy napisał(a):
Matka podobno jest nieprzytomna od dłuższego czasu. Gdzieś tak czytałem, ale nie wiem ile w tym prawdy.

tu można poczytać na ten temat
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone